TEMAT: ...w moim ogrodzie za murem z półcienia

...w moim ogrodzie za murem z półcienia 03 Lut 2015 15:01 #336671

• Kondzio
  • Kondzio's Avatar
Takie klimatyczne zdjecia moge oglądać wieki zakochalem sie w tym ogrodzie od pierwszego zobaczenia :) :hearts:

Zielone okna z estimeble.pl

...w moim ogrodzie za murem z półcienia 03 Lut 2015 16:09 #336686

• Firletka
  • Firletka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 433
Wandziu, "Luteus" , zgadza się. :) Jak miło zobaczyć znajome rosliny w zaprzyjaźnionym ogrodzie.
Maj zupełnie inny od czerwca. Bardziej w zielonościach , błękitach , żółciach. Piękny jest ten cień , wydobywa głębię, inny wymiar tego samego miejsca. :hearts:
Piękne zdjęcia - niemalże czuje się orzeźwiający chłód , świeżość poranka, bo tak mi jakoś pasuje ,że dzień witasz z aparatem...

...w moim ogrodzie za murem z półcienia 03 Lut 2015 16:31 #336693

• Wendka
  • Wendka's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 197
Jeśli dobrze odczytuję Twoje pytanie, Wiesiu, to pytasz o Athyrium filix-femina 'Frizelliae'- tak mam w swoich notatkach, ale jeśli nasi Biegli-Miłośnicy-(Mchów i)-Paproci nie potwierdzą - stuprocentowej pewności nie będę miała.

malenka.jpg

marg.jpg

Widziane odbite w lustrze lekko zamglonym :)
wlustrze.jpg

Konrad - i oby tak pozostało :)

Firletko, jak dobrze widzieć Zaprzyjaźnionego_Gościa! Witam, trwam i żegnam dzień. Stąd tyle zdjęć, którymi mogę dla ogrodu pozyskiwać nawet zakochanie :)
Załączniki:
Za tę wiadomość podziękował(a): piku

...w moim ogrodzie za murem z półcienia 03 Lut 2015 19:56 #336746

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Dobry wieczór ;)
I ja zgłaszam swój udział w podziwianiu i odwiedzaniu tego niezwykłego ogrodu :) niesamowity nastrój stworzyłaś ... trochę tajemniczy, bardzo oryginalny, ale też taki ... osobisty i z pasją pielęgnowany.
Podobają mi się wszystkie naturalne kompozycje i zestawienia, a układ roślinek wzdłuż wody jest szczególnie urokliwy :)
Pozdrawiam cieplutko, a dla Gajki :hug:
Ania
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

...w moim ogrodzie za murem z półcienia 04 Lut 2015 10:46 #336935

• Firletka
  • Firletka's Avatar
  • Platinum Boarder
Wendka wrote:
Wiesiu i Konradzie - DZIĘKUJĘ
To może druga też się spodoba?
Właśnie wysychała:
podparasolem.jpg

Panna Pompa na spacerze po różance .
Poproszę ciąg dalszy tej opowieści...

Ciekawa jestem , co było dalej. :lol:

...w moim ogrodzie za murem z półcienia 04 Lut 2015 11:20 #336947

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Ja też, ja też poproszę o ciąg dalszy tej opowieści :thanks:
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

...w moim ogrodzie za murem z półcienia 04 Lut 2015 12:06 #336972

• Wendka
  • Wendka's Avatar
  • Gold Boarder
Aaach, witam serdecznie Gości. O! Janusz zajrzał, i Ania z drugiej strony Poznania, i Wiesia i MagdaLenka - na kawę zapraszam
kawka.jpg

A dalej było tak: lunął deszcz. Padał.
I padał.
Jakby z przyzwyczajenia. Z upodobania. Koniec sznura z kroplami zagubił?
A gdy nareszcie deszcz ustał - Parasol trwał, z lekka trącany w pokłonach wiatrem, nie trącając ani mimochodem Panny rąbka.
Teraz przed słońca nadmiarem chronił by lico jej zbytnio nie ogorzało, nowa suknia nie spłowiała...
Tydzień tak sobie towarzyszyli ścigając się w westchnieniach, pokłonach, uprzejmościach.
A potem...
Potem pośród odgłosów lasu, żabich harców, motylich mlaśnięć doleciało mnie jej ciche, a przeciągłe "aaach" - jak to w zwyczaju pomp bywa przecież - i wróciła do swoich codziennych obowiązków.
Pysznienia się.
Strojenia.

wdeszczu.jpg

pompawdeszczu.jpg

odpagody.jpg

podNewDawn.jpg

odfurtki.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Zielona Ania, futrzasta, sierika, hanya, Kondzio, Adasiowa

...w moim ogrodzie za murem z półcienia 04 Lut 2015 12:19 #336979

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
:yummi: Ależ smakowita ta kawusia i jak pięknie wystrojona, pyszniła się na wzór pompy w nowej sukience :lol:
A, a coś czytam o powrocie do jej obowiązków, czy ma również typowo pompowe zajęcie czy jej zadanie to pysznić się pośród róż?

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

...w moim ogrodzie za murem z półcienia 04 Lut 2015 12:22 #336982

• Kondzio
  • Kondzio's Avatar
Pysznie wyglada ta kawka zdjecia i opowieść super :)

...w moim ogrodzie za murem z półcienia 04 Lut 2015 12:26 #336984

• Wendka
  • Wendka's Avatar
  • Gold Boarder
Oj, te typowo pompowe takie prozaiczne...
Gonię ją jednak do pracy dołączając elektryczną Gardenę i migiem zapomina o migrenach, ciągach i innych takich tam deliberacjach.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku

...w moim ogrodzie za murem z półcienia 04 Lut 2015 12:30 #336986

• Wendka
  • Wendka's Avatar
  • Gold Boarder
Na Ciebie Konradzie też czeka kawusia, może być taka? Z pianką, z odrobinką czekolady, tak na prilisku i pridumku i priwarku- jak zwykła powtarzać babcia :)

zpianka.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Kondzio, Adasiowa

...w moim ogrodzie za murem z półcienia 05 Lut 2015 13:01 #337398

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
Takie piękne pompy i na dodatek pracujące to rewelacja :woohoo: Ja z braku pompy z przeszłością zamontowałam sobie taką marketową. Nie ma takiej ładnej czapeczki ale chyba muszę pomyśleć jak by ją przyozdobić :think:

...w moim ogrodzie za murem z półcienia 05 Lut 2015 14:17 #337441

• Wendka
  • Wendka's Avatar
  • Gold Boarder
Wiesiu, pompom, choćby najbardziej nadobnym, nie przysługuje u mnie funkcja pustostojek - przestrzeń mam na to ograniczoną nieznośnie. Jeśli nie pachną, nie zachwycają zmiennością kształtów i barw, nie owocują, cienia w żar nie dostarczają, to niech dbają o te rośliny, które takimi przymiotami świat mój wzbogacają.
Choć gdybym miała jeszcze jedną abisynkę.... :)

...w moim ogrodzie za murem z półcienia 06 Lut 2015 01:39 #337646

• Firletka
  • Firletka's Avatar
  • Platinum Boarder
Didaskalia:
Kawa z lekką pianką ustrojoną słodką pajęczynką .Zgrabna filiżanka na koronkowym spodeczku. Różany ogród. Światło popołudniowe, ciepłe, lecz nie palące.

Osoby:
Panna Pompa, Pan Parasol, Pani Veilchenblau

Panna Pompa po przechadzce nieśmiało odkrywa lico. Widzimy ją przemykającą jakby ukradkiem po ogrodzie. Zatrzymuje się na pogawędkę z Panią Veilchenblau. Wymieniają uprzejmości, dzielą się nowinkami. Parasol pozostawiony z boku , lekko znudzony tą niewieścią rozmową wraca do ogrodowego pawilonu person ważnych, ale już niepotrzebnych. Kręta, żwirowa ścieżka prowadzi Pannę Pompę ku studni, gdzie w lustrze wody odnajduje swoje oblicze...

co było dalej ? :)

...w moim ogrodzie za murem z półcienia 06 Lut 2015 07:50 #337651

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
Wendka wrote:
Choć gdybym miała jeszcze jedną abisynkę.... :)

Nurtuje mnie pytanie co by było za tymi kropkami? :) A i z dalszym ciągiem zapoczątkowanej przez Firletkę opowieści chętnie się zapoznam :hearts:

...w moim ogrodzie za murem z półcienia 06 Lut 2015 11:39 #337699

• Wendka
  • Wendka's Avatar
  • Gold Boarder
Wiesiu, gdybym miała kolejną :) pompę - ustawiłabym ją nad oczkiem wodnym. Dolewałaby, filtrując przy okazji całkiem, wodę w nim. Podobnie jak tu

A potem, gdy "kręta, żwirowa ścieżka" doprowadziła ją do lustra wody... spoglądała we własne odbicie, myśli swobodne, niehamowane nakazem woli, torowały nurt emocjom spotęgowanym ostatnimi wydarzeniami, kilka kropel zaledwie, na moment tylko, gładkość tafli zburzyło. Rozejrzała się lękliwie czy nikt słabości tej nie zaobserwował. Ale nie. Wokół panowała popołudniowa cisza, tylko z mrowiska dobiegały odgłosy pospiesznej krzątaniny. Duma jej nie ucierpiała.
Trwała. Cicha.
Choć pewna nie jestem, jednak miałam wrażenie, że szeptała. Z sobą rozmawiała?
O iluzji tam było. A potem: złudzenia, ulotność, i że patrzyła na niebo z jednej tylko strony, i że tak naprawdę wcale nie wie jakie są chmury, że takie motyle czy ważki to ciągle tańczą ziemi nie dotykając prawie, a Pani Veilchenblau ze swoim wprawnym allongé, budzi ciągły zachwyt towarzystwa, gdy ona tymczasem... aaach...

Nagle lustro wody zakłócił jakiś ruch.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

...w moim ogrodzie za murem z półcienia 06 Lut 2015 12:52 #337712

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
Fajny pomysł :woohoo: , może Ci się uda znaleźć gdzieś na starociach.

Zadumałam się czytając dalszy ciąg pompowej opowieści aż usłyszałam plusk, czyż to nie Kleofas zażywa kąpieli :woohoo:

...w moim ogrodzie za murem z półcienia 06 Lut 2015 19:56 #337851

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Jak to miło posłuchać ciekawych opowieści wśród omszałych pni, koronkowych paproci.....cień to coś, czego bardzo brakuje w moim ogrodzie, dlaczego przez tyle lat nie dorosłam do niego ? :think:
Ostatnio zmieniany: 06 Lut 2015 19:57 przez sierika.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.381 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum