Agulek
Tak więc zostałaś "matką chrzestną" naszej - bądź co bądź - wspólnej śliwki
spieszę także wyjaśnić, że wszelkie prace ręczne przy organizowaniu poletka dla drzewka wykonał Adam, a ja tylko wykopałam dół i posadziłam śliweczkę z błogosławieństwem św. Franciszka
, a potem sowicie podlałam. Sznurek oczywiście usunę, ale jakoś nie mogę się przemóc do zastosowania, tak jak moja sąsiadka .... jednej nogawki od rajstop .... no, nie mogę. Już wolałabym chyba nogawicę kaleson
W każdym razie kawałek bawełnianej tkaniny zawsze się znajdzie, a i zimą kopczyk zostanie usypany.
Aneczko
Blokowisko to koszmar, my mamy jednak to szczęście ( !!! ), że mieszkamy w starej dzielnicy Poznania, w niskiej kamienicy, gdzie jeszcze ostało się dużo zieleni i nie ma marketów !!! Dlatego jest to spokojna okolica, stosunkowo cicha w porównaniu z typowymi wielkimi osiedlami, nowoczesnymi monitorowanymi osadami, czy centrum miasta. Nie jest źle, dwa pokoje z maleńką kuchnią i miniaturowa łazieneczką w zupełności wystarczają dla naszego stada
Jedynym minusem jest brak balkonu, ale .... ciesze się z tego, co mamy.
Natomiast ogród ... co więcej można napisać będąc w środowisku ogrodomaniaków
? Totalny odlot, a jeśli zdrowie, siły i kondycja nie zawiodą, to czego można chcieć więcej
W ogrodach czas biegnie inaczej, inne jest zmęczenie, większa ochota do najcięższych nawet prac, piękniejsze są poranki, bardziej tajemnicze wieczory, tutaj wszystko wygląda zupełnie odmiennie, nawet w psychice zachodzą nieoczekiwane, pozytywne zmiany
Ale przecież każdy z nas o tym wie...
U nas na działkach ognisko jest bardzo niemile widziane, zamiast niego rozpalamy w ceglanym obramowaniu kilka węgielków, takich "na grila" i udajemy, że jest
Nie można także palić jesiennych liści, czego bardzo żałuję, bo zapach palonych, suchych listków to jeden z moich ulubionych ...
O wiśni będę myśleć, ale z realizacją poczekam do przyszłego roku; nasze szklaneczki upodobały sobie kowaliki
- w rozpadlinie pnia znalazłam równiutko poukładane pestki.
Śliwki na placek kupione, ogórki na przetwory także. Jutro Adasiowa rusza do kulinarnego boju - po powrocie z pracy, rzecz jasna
Nasze psiska będą miały wyżerkę, jeszcze o tym nie wiedzą ...