TEMAT: Jaśkowa Polana 2015-2016

Jaśkowa Polana 2015 14 Lut 2016 16:55 #435186

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Taka ilość śladów żerowania opuchlaków to nic.. :silly: Nie chcę wspominać, jakie ogryzione rodki widywałam z ogrodniczych sklepach, z metkami od renomowanych producentów :jeez:
Jednak skoro coś jest na rzeczy, to pewno warto działać od razu.
Romciu- czy ja dobrze kojarzę, że u siebie coś stosowałaś już :think: Wrotycz może?

Ja się zastanawiam nad Larwanemem- teren nieduży mam, to może finansowo jakoś się przełknie- jak nie w tym roku, to w nastepnym ;) . Wydaje mi się, że Kasia-RObaczek u siebie stosowała. Hmmm, muszę dopytać!
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): IwOnagn, Łatka

Zielone okna z estimeble.pl

Jaśkowa Polana 2015 14 Lut 2016 18:30 #435219

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83166
Na moje rodki Romy są w doskonałej formie: albo jestem całkiem ślepa, albo widzę jedną, pojedynczą dziurkę - i to nie na brzegu, lecz w środku liścia. Może być z innego powodu. Zgodnie z moim doświadczeniem jeśli krzaki maja odpowiednie warunki, potrfia same poradzić sobie z wieloma problemami. Moich nie opryskuję, nic właściwie nie robię - prócz dwukrotnego nawożenia w każdym sezonie. Za to je kocham: piękne i bezobsługowe.
Romeczko,a co to za odmiany?

Jaśkowa Polana 2015 14 Lut 2016 18:48 #435232

• Baptysja
  • Baptysja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3057
Rodki zadbane, widać, że mimo zeszłorocznej suszy wody im nie brakowało. :dance: Jak zakwitną , będzie raj. Też nie widzę działalności opuchlaków.
Pozdrawiam zielono Maria

Mój kawałek ziemi
Ostatnio zmieniany: 14 Lut 2016 18:57 przez Baptysja.

Jaśkowa Polana 2015 14 Lut 2016 18:49 #435234

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
Romciu ,Twoje rodki w świetnej kondycji :bravo: Jak Ci się jakiś listek nie spodoba ,to go zwyczajnie oberwij. Ja swoich nigdy niczym nie pryskam .Jakoś sobie radzą .Pozdrawiam bardzo :hug:

Jaśkowa Polana 2015 14 Lut 2016 18:54 #435237

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Jaśki to są dobrzy faceci :)
Gratuluję z całego serca takiego pięknego dziecięcia w najbliższej rodzinie!
Będzie z jego powodu dużo radości :)

Mrozy odpuściły, zatem i nasze różaneczniki pokazują pełną gotowość do wiosny...
Twoje wyglądają bardzo imponująco.

Pozdrowienia, Romeczko!

Jaśkowa Polana 2015 14 Lut 2016 19:08 #435248

• Agapa
  • Agapa's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 147
Romko Gratuluję ślicznego dzieciątka w rodzinie. Niech rośnie w zdrowiu otoczony miłością rodziców i rodziców rodziców oraz a jakże - rodziców rodziców rodziców :P
Przyznam się Tobie uczciwie, że też nie byłam szczęśliwa, gdy zostałam babcią, za wcześnie, stanowczo za wcześnie :hearts: a teraz ten nasz sześciolatek rozjaśnia nam swoją radością życia i energią naszą codzienność :)

Czy możesz doradzić coś w temacie "bezobsługowych" rododendronów? Chciałabym posadzić jedn lub dwa w kąciku przy płocie od sąsiadów. Teraz rosną tam dwa krzywe koszmarnie świerki "koniki", które w ubr. mocno ucierpiały na dokładkę od przędziorków
Pozdrawiam serdecznie
Agnieszka

Jaśkowa Polana 2015 14 Lut 2016 19:33 #435268

• Roma
  • Roma's Avatar
Monia! właśnie w ubiegłym roku po obejrzeniu ogrodu Hani zdecydowałam,że i u mnie postawię na Rh i paprocie.Widać dobrze im u mnie.Są to moje pierwsze 3 egzemplarze 2 sprezentowane przez Dorcię i jeden od markity,teraz kolej na mnie. :teach:
Elu-część żurawek, faktycznie ma się dobrze ale sporo trzeba będzie w tym roku wymienić.

1-DSCF2008.jpg

2-DSCF2009.jpg

Iwonko-spostrzegawcza jesteś :) w ubiegłym roku faktycznie był problem z opuchlakami.
Moniko,w ubiegłym roku walka z opuchlakami polegała na podlewaniu podłoża wrotyczem,myślę,że bitwę wygrałam ale czy wojnę? W tym roku jak tylko wrotycz pokaże się na łąkach to znowu ruszę do boju.
Aniu-wzrok masz doskonały :teach: dziurek faktycznie jest kila i to tylko na jednym rodku,myślę,że wrotycz spełni swoje zadanie.
Marysiu-podlewam je nawet teraz,kiedy tylko ziemia przyjmuje wodę.
Ewo- w ubiegłym roku pogryzionych listków było więcej,mam nadzieję,że w tym roku poradzę sobie z tymi bandytami.Tym bardziej,że planuję więcej nasadzeń rodków.
W piątek udało mi się przyciąć winogrono

1-DSCF2015.jpg

Planowałam w sobotę przyciąć hortensje ale zimo i mżawka skutecznie mi to uniemożliwiły :(
Sami popatrzcie,czy tak wyglądać powinny rośliny w środku zimy?fotki z dnia dzisiejszego.

2-DSCF2016.jpg

3-DSCF2017.jpg

4-DSCF2018.jpg

5-DSCF2020.jpg

6-DSCF2021.jpg
Ostatnio zmieniany: 14 Lut 2016 19:37 przez Roma.

Jaśkowa Polana 2015 14 Lut 2016 19:48 #435277

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3009
Na pewno tak nie powinien ogród wyglądać w środku zimy, a tu zapowiadają powiew chłodu z północy ;)
Pracowita jesteś, dużo masz już zrobione, a te winogrona wzorowo wyglądają :bravo:

Jaśkowa Polana 2015 14 Lut 2016 19:54 #435279

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Romciu, gratulacje, Tobie z powodu prawnuka, prawnukowi z powodu Takiej Prababci....... :bravo:

Jaśkowa Polana 2015 14 Lut 2016 19:56 #435280

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2418
U mnie bergenia znacznie gorzej wygląda.

Jaśkowa Polana 2015 14 Lut 2016 20:24 #435294

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Romciu..zimy u Ciebie nie było, czuję się oszukana :rotfl1:

Dodatkowe rodki planujesz..? Czyli co- buszujemy razem na zlocie :woohoo: ? bo ja i rodki i azalki mam na celowniku :search:

Zapatrzyłam się na Twoje paprocie- zupełnie nie rozróżniam odmian :oops: ale u siebie tez planowałam jakiś akcent dodać. Doradzisz coś dobrze rosnącego? :hug:

Jaśkowa Polana 2015 14 Lut 2016 20:58 #435312

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83166
No i dalej nie wiem, jakie to rodki... :dry:

Jaśkowa Polana 2015 14 Lut 2016 21:14 #435323

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
Nie wiem czy wpisywałam się już po narodzinach Jasia ? :)
Widziałam tego ślicznego maluszka na pewno.

Prababciu i Prawnuczku :kiss3: :kiss3:

Romcia ,a przypomnij jakie stężenie ma ta wrotyczowa trutka? Robisz ją ze świeżego ziela?
Z suszu też chyba są jakieś przepisy ,prawda? Nas zjedzą opuchlaki, wszystko w dziurkach...

Jaśkowa Polana 2015 14 Lut 2016 23:31 #435392

• elzbieta1
  • elzbieta1's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 122
Z jakiego powodu chcesz wymieniać żurawki? :think:
Pozdrawiam Elżbieta

Jaśkowa Polana 2015 14 Lut 2016 23:31 #435393

• Roma
  • Roma's Avatar
Aguś,to drugi w naszej rodzinie Jan to imię pokoleniowe w tym pokoleniu to nasz pierwszy prawnuk i stąd to imię.
Agnieszko,dziękuję :kiss3: w temacie rodków, niestety nic Ci nie podpowiem bo jestem początkująca,moje posadziłam w dobrej mieszance torfu,igliwia i kory wymieszanej z ziemią no i dbam aby zawsze miały wody pod dostatkiem no i czasami dostają oprysk na liście ze skrzypu.
Maju-winogrona przycinałam z książką w ręku,jakoś nie mogę sobie z tym problemem poradzić ;) też obawiam się powrotu zimy no ale nic nie można zrobić.Wczoraj odkryłam moje hortensje ogrodowe i co zobaczyłam? wszystkie pąki spleśniałe :( :ohmy: Decyzja została podjęta i hortensje zostaną wyautowane,krzaki wielkie a wcale nie kwitną,wymienię je na nowszy model.
Ewciu- :kiss3: :kiss3:
Bożenko-u mnie wszystkie są takie zielone.
Moniś-buszowania po szkółkach nie planuję ale listę będę miała,może koleżanki mi kupią,ja się nie nadaję na takie wyprawy :( W temacie paproci nic Ci nie jestem w stanie podpowiedzieć ale jak zajrzysz do Poll tam dopiero dostaniesz oczopląsu.
Aniu-nie tylko Ty nie wiesz jakie to są rodki, ja też :P :devil1: :devil1: wiosną wstawię do identyfikacji.Zapodziałam gdzieś zapiski :club2: :club2:
Madziu, robiłam wyciąg ze świeżych koszyczków a i z suszonych również.
Tu są przepisy
Elu,niektóre żurawki już są stare i czas je odmłodzić a część zeżarły mi opuchlaki :(
Ostatnio zmieniany: 14 Lut 2016 23:37 przez Roma.

Jaśkowa Polana 2015 14 Lut 2016 23:38 #435394

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Romuś, koleżankom przekazuj listę zakupów, w razie czego- gdyby była dłuuuga- służę bagażnikiem :whistle: Ze szkółkingu planuję wrócić do ośrodka na biesiadę, więc w razie gdyby Dziewczynom miejsca w bagażnikach zabrakło... :happy3:

Jaśkowa Polana 2015 14 Lut 2016 23:41 #435395

• Roma
  • Roma's Avatar
Monia,na szczęście z zakupami za bardzo nie poszaleję bo będę u Madzi i Roberta na przyczepkę no i z premedytacją KK zostawię w domu :devil1: :devil1:
Ostatnio zmieniany: 14 Lut 2016 23:41 przez Roma.

Jaśkowa Polana 2015 14 Lut 2016 23:44 #435397

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Romcia, ode mnie masz Roseum Elegans ;) , może Dorcia pamięta co Ci przywoziła :think:
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.583 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum