TEMAT: To TU to TAM - ogrodowo 2015 / 2016

To TU to TAM - ogrodowo 2015 / 2016 08 Kwi 2016 11:23 #453596

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Ewo, ciemiernikom nigdy nie dogadzałam i radzą sobie zarówno w śląskim jak i podkarpackim ogrodzie, a wszędzie kwaśna glina :)

Aniu, ostatni rh to właśnie 'Bernstein', nie wiem jednak czy uda mi się go zastać w fazie kwitnienia, bo pewnie otej porze mnie tu nie będzie :dry:

A teraz się pochwalę moją biedronkową gwiazdeczką :woohoo: . Kupiona jako maleńki patyczek dwa lata temu dziś już obsypana kwieciem :flower2:

pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): hanya, Krzysia

Zielone okna z estimeble.pl

To TU to TAM - ogrodowo 2015 / 2016 08 Kwi 2016 11:30 #453599

• Anna96
  • Anna96's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2242
Syberia na rację :silly: na jesieni posadzisz do ogrodu :hug:

To TU to TAM - ogrodowo 2015 / 2016 08 Kwi 2016 11:31 #453602

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
Magnolka ma wzrostu ok. 50cm
A Co do zabierania ze sobą to pewnie potrzebowałaby tira bo sporo kwitnień mnie omija w ciągu roku :wink4:

A to druga magnolka, też biedronkowa choć nieco starsza :)

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."
Za tę wiadomość podziękował(a): hanya, Krzysia, Łatka

To TU to TAM - ogrodowo 2015 / 2016 08 Kwi 2016 12:44 #453629

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Śliczne zdjęcia i tyle kwiatów, do tego fiolety :hearts: Pikutku, wspaniałości. Chyba w tym roku pierwszy raz masz okazję cieszyć się wiosną TAM. Jaka pogoda u Ciebie, widziałam przed chwilą gradobicia w tej części kraju. :woohoo:
:hug:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka

To TU to TAM - ogrodowo 2015 / 2016 08 Kwi 2016 13:09 #453632

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83156
Wiesiu, właśnie dlatego cała moja inwokacja do Ciebie, że odczytałam na etykietce, że kupiłaś Bursztynka. Jak wytrę okulary, jeszcze coś tam dojrzę :rotfl1:
Może naprawdę go zabierz na Śląsk?

To TU to TAM - ogrodowo 2015 / 2016 08 Kwi 2016 20:14 #453746

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
Haniu, będę się cieszyć jedynie wczesną wiosną a tą najpiękniejszą część wiosny wracam niestety na Śląsk :huh:
Co do pogody to było gradobicie i solidne ulewy i burze z piorunami a Wiko już taki zestrachany, że przestały go cieszyć spacery :pinch:

Aniu-Łatko, przykro mi ale bursztynek pozostanie na przeznaczonym mu miejscu bo ja wożę zawsze tyle doniczek że szkoda mi miejsca w samochodzie na takie rodkowe podróże. A do transportu na Śląsk mam już przygotowane dwie skrzynki sadzonek truskawek i bylinowe siewki w doniczkach które muszę podpędzić i jako samodzielne dorosłe roślinki pojadą za jakiś czas z powrotem :silly: A okulary możesz przecierać :lol:

Tymczasem wiosenne widoczki po burzy :)

Za tę wiadomość podziękował(a): Krzysia, grula, zanetatacz

To TU to TAM - ogrodowo 2015 / 2016 08 Kwi 2016 20:27 #453755

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Póki co w ulubionym kolorze tylko bratki? ;)
Też ubolewam ;) , że pośród wiosennych kwiatków kolory ognia słabo reprezentowane :)
Jakie mroczne widoki!
A jakie to bylinki wysiane? Czy w kolorze ognia? ;)

To TU to TAM - ogrodowo 2015 / 2016 08 Kwi 2016 20:41 #453762

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
Oj strasznie skromnie Marto z tym moim ulubionym kolorem jak stracę cierpliwość to się pewnie przerzucę na różowy :huh: , bo tego na każdym kroku dostatek, nawet i bratki różowe ostatnio widziałam :lol:
A wysiane to takie lekko ogniste łososiowe maki, rudbekia 'Little Goldstar', łubin bordowy a pozostałe to fiolety ;) pewnie zaraziłam się od Hani :silly:
A z aktualnych bliżej ognia to jedynie żółte :lol:

no i pierwsze tulipanki

Ostatnio zmieniany: 08 Kwi 2016 20:52 przez piku.
Za tę wiadomość podziękował(a): Amlos, Krzysia, grula, zanetatacz

To TU to TAM - ogrodowo 2015 / 2016 08 Kwi 2016 20:45 #453768

• moni
  • moni's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 995
Ale masz cudne ciemierniki :hearts:
A magnolie to mam takie same tylko z obi :happy4: dają czadu :) Dzisiaj w ogrodniczym widziałam taką piękność o ciemnych kwiatach (kurcze nazwa mi wyleciała z głowy), że mi się nogi ugieły ...a potem drugi raz jak cenę zobaczyłam (235 zł). I została :placze:
Cudne tulipanki - uwielbiam te niziutkie, wczesne :hearts:

To TU to TAM - ogrodowo 2015 / 2016 08 Kwi 2016 20:51 #453776

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
Moni, jak widzę takie ceny to wolę poczekać cierpliwie na biedronkowe okazy ;) A z magnolek to poluję jeszcze tylko na różową gwiazdeczkę :lol:
Tymczasem z różowych gwiazdeczek mam tylko śnieżnika :lol:

Za tę wiadomość podziękował(a): Krzysia, grula

To TU to TAM - ogrodowo 2015 / 2016 09 Kwi 2016 19:19 #454052

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Pikutku, łubiny i maki wysiewasz wprost do gruntu czy do doniczek?
Ja dzisiaj też wysiewałam, wprost do gruntu. Wybrałam m.in. maczki jednoroczne, kalifornijskie - akurat te są w Twoich, oranżowych kolorach B)
Magnolki cudne! Jak dlugo je masz? Moje jakoś słabiuchno rosną..może jednak zbyt gliniasta ziemia na te królewny.. :dry:
Pozdrawiam!
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka
Ostatnio zmieniany: 09 Kwi 2016 19:21 przez Robaczek.

To TU to TAM - ogrodowo 2015 / 2016 09 Kwi 2016 20:01 #454081

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Kasiu - Robaczku - teraz ja sobie pozwolę...
Już trudno o bardziej gliniasta ziemię, niż w moim miejskim ogrodzie. Miejscami - prosto do garncarza. A jednak magnolie rosną i kwitną. Ile lat mają Twoje? Niestety, bardzo młode kwitną skromnie. Cierpliwości!
Ostatnio podkarmiam młodsze nawozem do magnolii (Agrecol) - i wierze, że to pomaga :happy:
Co do ciemierników - Wiesiu, czy te kolorowe maja inne wymagania, niż dzikusy? O moje też kompletnie się nie troszczę, a rosną i sieją się jak szalone. A już zwłaszcza w górach, skąd zresztą pochodzą. Ja nawet nie wiem, czy mam tu glebę kwaśną, czy nie. Grunt, ze odpowiada obu gatunkom.

To TU to TAM - ogrodowo 2015 / 2016 09 Kwi 2016 20:04 #454082

• Baptysja
  • Baptysja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3057
Ale śliczne tulipanki. :woohoo: Wycyganiłam podobne od sąsiada.
Pozdrawiam zielono Maria

Mój kawałek ziemi

To TU to TAM - ogrodowo 2015 / 2016 09 Kwi 2016 21:10 #454150

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
Kasiu-Robaczku, moja gwiaździsta ma zaledwie trzy lata i pół metra wzrostu posadzona z malutkiego patyczka kupionego w Biedronce. Ta druga jest chyba ze trzy lata starsza i też chowana z 20cm maleństwa a ziemia u mnie taka że prawie garnki można lepić :lol:

Aniu-Łatko, widzę, że warunki glebowe mamy podobne więc i nasadzenia pewnie też ;) . Glina ma swoje wymagania. Z ciemiernikami jednak się nie pieszczę. Teraz przesadzałam kępy kwitnące i tylko podsypałam je troszkę kompostem a jakie wymagania mają dzikusy to nie wiem. W mojej okolicy takie nie rosną :dry: . Chociaż moje to też już chyba dzikusy, bo większość to już siewki :)

Mario, to najwcześniejsze tulipanki i za to je lubię :)

A w mojej najbliższej okolicy kwitnienia są takie :)

Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, Amlos, edulkot, Krzysia, grula, Łatka, zanetatacz

To TU to TAM - ogrodowo 2015 / 2016 09 Kwi 2016 21:42 #454198

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Wiesiu - w moich lasach też ciemierników nie uświadczysz. Pisząc o górach miałam na myśli Alpy Julijskie, okolice Kranjiskiej Gory (tam, gdzie mamucia skocznia narciarska). Stamtąd przywiozłam kilka lat temu maleńką sadzoneczkę - matkę wszystkich moich ciemierników.
mam zawsze łopatkę w bagażniku :rotfl1:
Śliczne te liliowe drobniutkie kwiatuszki - co to?
Tez najbardziej się cieszę z pierwszych tulipanów. Ale na wsi nie mogę ich mieć - wróg podziemny czuwa :mad2: .
Nawet jak miałam kocura, nic sobie nie robiły.
Na zdjęciach piękne słońce, to dziś? :supr3:

To TU to TAM - ogrodowo 2015 / 2016 09 Kwi 2016 22:04 #454211

• Krzysia
  • Krzysia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1569
Wiesiu, Ty to masz szczęście, nie tylko wszystko w ogrodzie pięknie Ci rośnie, to jeszcze okolica cudnej urody :P .
Zachwycające są te zdjęcia :bravo: .

Malutką łopatkę, torebkę i rękawiczkę to ja nawet na spacery do parku noszę, wiosną zawsze coś się trafi :devil1: .
...Bo marzenia się spełniają tylko tym, którzy je mają...

Próbuję spełnić jedno z nich

To TU to TAM - ogrodowo 2015 / 2016 09 Kwi 2016 22:31 #454229

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
A zapomniałam jeszcze Kasi odpowiedzieć na temat wysiewów :oops: . Maki wysiałam do gruntu, kalifornijskie już od lat sieją mi się same, a łubin i inne w doniczki.

Aniu, łopatka, rękawiczki i inne akcesoria i u mnie w bagażniku znajdziesz ;) A przy okazji poproszę o zdjęcie Twojego dzikiego ciemiernika. Bo w lasach bieszczadzkich na dziko rosną podobno bordowe :think:
Co do nazw roślinek to może po kolei.
Żywiec gruczołkowaty, miodunka, cebulica dwulistna, zawilec gajowy i przetacznik ożankowy.
A wróg podziemny i u mnie czuwa dlatego jedyne miejsce tulipanów to w kamieniach przy ścieżce ;)

Krzysiu, Mój M właśnie poszukuje dla mnie na prezent składanej łopatki mieszczącej się w torebce :silly:

No to może na dobranoc pierwsze sasanki :)

Za tę wiadomość podziękował(a): Krzysia, grula

To TU to TAM - ogrodowo 2015 / 2016 10 Kwi 2016 08:14 #454299

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Wiesiu, zdjęcia ciemierników wklejałam w ciemiernikowym wątku - popatrz tam, proszę, bo dziś tak leje, taka mgła i ciemności, ze mój "Idioten-Kamera" nie daje rady. A we Wrocławiu, dokąd niestety wieczorem jadę, ciemierniki dawno zawiązały nasiona.
Zawilce, cebulice itp oczywiście - wszystko jasne, ale tego żywca nie znam, nie ma go u nas - może tylko pod Żywcem? :happy:
Miłej niedzieli :bye:
Za tę wiadomość podziękował(a): piku

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.729 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum