TEMAT: To TU to TAM - ogrodowo 2015 / 2016

To TU to TAM - ogrodowo 2015 14 Maj 2015 09:34 #368500

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
Wisienko ślicznie :thanks:nie chcę wyjść na papugę ,ale co zrobić taka konieczność .Wszystko mi się podoba ,oprócz jaskółczego ziela ,które i u mnie rośnie i jest kryjówką dla skoczków i mączlików.Ale za to fiołeczki między kamieniami wyglądają bardzo wdzięcznie :hug:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

To TU to TAM - ogrodowo 2015 14 Maj 2015 10:32 #368536

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Jaskółcze ziele :hammer: Jak wyrywam, to uciekają chmury mączlików. Brr. Najważniejsze, że roślinki się przyjęły na nowym miejscu. Teraz już ruszą pełną parą :happy:
Ile masz miejsca pod tarasem? Może wystarczy na hodowlę potomstwa Cesarzowej... :)
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka

To TU to TAM - ogrodowo 2015 14 Maj 2015 12:49 #368588

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Jaskółcze ziele jak na razie u mnie zdrowo rośnie i raczej go nie usuwam, bo czasem się przydaje :)
A pod tarasem co prawda miejsca sporo ale zostawiam go na bluszcze :) potomstwo Cesarzowej powędruje w zagajnik tworząc na wzór Poli aleję olbrzymów :lol:

W przytarasowej rabacie przewiduję jeszcze nieco klematisów, gdzie tymczasem wdzięczy się jeden :)

tu w parze z tulipanami :)

pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, chester633, sierika, hanya, edulkot, Krzysia, Adasiowa

To TU to TAM - ogrodowo 2015 14 Maj 2015 12:55 #368593

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Wiesiu, pięknie te tulipanki przytuliły się do klematiska :flower2:
A co on za jeden? Bardzo mi się podoba, chociaż u mnie klematisy nie rosną zbyt dobrze :( Jakoś nie mam do nich ręki, a i ziemia chyba im nie odpowiada, bo kwaśna jest...
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

To TU to TAM - ogrodowo 2015 14 Maj 2015 12:57 #368595

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Wiesiu to chyba Albina Plena? Bardzo ładny powojnik, mój niestety padł po zalaniu ogrodu i jakoś nie mogę trafić by sobie odkupić. Jak obraziłam się na powojniki tak tego bym kupiła. Ot taka moja konsekwencja :oops:
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

To TU to TAM - ogrodowo 2015 14 Maj 2015 17:56 #368666

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Wiesiku :)
No nie, ten biały duet jest powalający - clematis i tulipan - zwłaszcza ów ostatni skradł moje serce; niesamowite są te zielone pasy biegnące wzdłuż białych płatków ... te Twoje białe, nastrojowe rośliny ( tawuła, fiołki )potrafią człowieka odprężyć i zachwycić :)
Glistnik i u mnie rośnie, niczym nie niepokojony, z tym,że w niewielkich ilościach - bardzo lubię jego żółciutkie kwiaty ...
Co jeszcze masz z ziółek ?
pozdrawiam cieplutko :kiss3:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

To TU to TAM - ogrodowo 2015 14 Maj 2015 21:38 #368799

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Obstawiam 'Lemon Dream'...albo i nie ;)
Wiesiu, a mnie ten "klematis z innej rodziny" zainteresował, no i nazwy ze znacznika nie mogę odczytać... Pomóż! ;)
Ty też w rododendrony poszłaś... A tak konkretnie w ile? ;)

To TU to TAM - ogrodowo 2015 14 Maj 2015 22:07 #368827

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
Dalu, u mnie kwaśna glina więc mieszam piasek i kompost i jakoś sobie radzą :) . Co do odmiany to niestety NN kupiony z wyprzedaży i bezimienny :huh:

Dorotko
:) , sprawdzę wasze podpowiedzi i może przestanie być bezimiennym :), może uda mi się ko rozmnożyć to się podzielę :)

Aniu, lubię polne kwiaty i zioła i rosną sobie u mnie gdzie popadnie. Mam lubczyk, oregano, cząber, miętę, lawendę inie pamiętam co jeszcze :oops: ale jak sobie przypomnę to dopiszę :)
A tymczasem może jeszcze fiołkowe poletko :)

Marto, zaraz będę sprawdzać która z Was ma rację :) A ten z innej rodziny to niewysoki więc posadzony na piwoniowej rabacie Clematis tubulosa :)
A rododendronów tymczasem siedem :) , ale ma jeszcze do wykopania TU trzy dorosłe osobniki :lol:
Ale zaczynam sadzić też to co i Ty lubisz :woohoo:

I dla Wszystkich odwiedzających ostatni kwiat magnolii :)

i pierwszy kwiat piwonii :lol:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."
Ostatnio zmieniany: 14 Maj 2015 22:18 przez piku.
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, chester633, hanya, edulkot, Adasiowa

To TU to TAM - ogrodowo 2015 14 Maj 2015 22:36 #368845

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3009
Mam Lemon Dream, ale jeszcze mi nie kwitnie, ogólnie jest chyba troszkę późniejszy w kolorystyce jasnocytrynowej, Albina Plena jest wcześniejsza no i czysto biała. Chyba to jest Lemon Dream tak wcześnie kwitnący :wink4:
Jaskółcze ziele też mi rośnie byle gdzie, ale w rabatach nie ma dla niego miejsca.
Pierwszy kwiat piwonii jest śliczny, zawsze wszystko co pierwsze jest najpiękniejsze :drool:
Za tę wiadomość podziękował(a): piku

To TU to TAM - ogrodowo 2015 15 Maj 2015 19:55 #369067

• markussch01
  • markussch01's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1262
Musze rozejrzeć się głębiej po ogrodzie Mamy czy ma piwonie.W betonie rosną kwiaty u życzliwych,nawet przy bramce na posesję :)

IMG_3407.jpg

Pozdrawiam Markus

To TU to TAM - ogrodowo 2015 16 Maj 2015 22:43 #369554

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Och ta piwonia - spędza mi sen z oczu, jaka ona jest piękna. Czy to prawda, że kwiat bardzo krótko sie trzyma? Bardzo mi się podobają twoje rustykalne podpory pod powojników - supr pomysł, pozwolę go sobie skopiować

To TU to TAM - ogrodowo 2015 17 Maj 2015 08:16 #369629

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
Majko, poczytałam sobie o Lemon Dream, i myślę, że to jednak nie on. piszą że kwiaty osiągają wielkość 10-12cm średnicy, a moje mają może połowę z tego ;) Myślę, że bliżej mu do Albina Plena jak sugeruje Dorotka :)
Markusie, pokaż więcej ogrodu mamy :garden1: , u mnie w betonie przy furtce rosną ciemierniki :)

Iwonko, zwykle bywam tam krótko więc nie zaobserwowałam jak długo wytrzymują kwiaty :huh: a podpory kopiuj do woli :)

A dziś zaserwuję roztrzepane tulipany ;)

Ostatnio zmieniany: 17 Maj 2015 08:39 przez piku.
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, chester633, sierika, hanya, edulkot, Adasiowa

To TU to TAM - ogrodowo 2015 19 Maj 2015 09:23 #370516

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
Jeszcze trochę majowych wspomnień :)

Ostatnie sasanki

i ich wspomnienie

iryskowanie
stare

i nowe :)

Zapowiedź kwitnienia azalii

młode listki dębowe

i gość :lol:

Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, chester633, sierika, edulkot, Krzysia, Adasiowa

To TU to TAM - ogrodowo 2015 19 Maj 2015 12:41 #370565

• broja
  • broja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Ogród od nowa
  • Otrzymane dziękuję: 981
piku wrote:
Krzysiu, jak dobrze rosną to i sasasankowe maluchy będą tylko nie obcinaj kwiatostanów ;)
Haniu, no może i dobrze myślałaś :silly:
Aniu, przecież dopiero dwa dni nie pisałam :)

No to zgadujcie gdzie jestem?
Pozdrowienia z.....
DSC_7584.jpg

Ja obstawiam! TAM!

To TU to TAM - ogrodowo 2015 19 Maj 2015 18:04 #370625

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Wiesiku :)

Sasanki .... nie będę oryginalna, jeśli powiem, że są urocze ... zdecydowanie jednak bardziej podoba mi się ich wspomnienie :) co prawda kojarzy się z jesienią :blink: ( wiem, wiem ... bez sensu ), ale ta pajęczynka jest tak delikatna, że nieprawdopodobne jest, że powstała z konkretnego, sporego przecież kwiatka ... cudowne :)
Czy naprawdę Jaśnie Pan Klekot zaszczycił Cię swoimi odwiedzinami :woohoo: ? To prawdziwy symbol szczęścia :), co w połączeniu z młodymi listkami dębu ( siła i moc ) powinno sprawić, że ten rok będzie dla Ciebie pełen zdrówka i dobrej kondycji .... czego rzecz jasna życzę z całego serca :)
pozdrawiam cieplutko :kiss3: , mizianki dla futrzaka ...
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

To TU to TAM - ogrodowo 2015 19 Maj 2015 22:27 #370779

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
Witaj Edyto :flower1: , obstawiłaś dobrze i choć już id jakiegoś czasu jestem TU, to zdjęcia jeszcze z TAM przedstawiam :) . Wkrótce jednak nastąpi zmiana :)

Aniu, pan Klekot odwiedza mnie regularnie, bo w sąsiedniej wsi ma swoje gniazdo, a jak tylko mój M zabiera się do koszenia to państwo Klekotów przylatuje na wyżerkę, bo na skoszonej łące łatwiej o zdobycz ;)
Futrzak wymiziany i coraz bardziej to lubi :)
A tu w pędzie z wieczornego spaceru :)

Ostatnio zmieniany: 19 Maj 2015 22:29 przez piku.
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633, Anowi, sierika, hanya, edulkot, Adasiowa, broja

To TU to TAM - ogrodowo 2015 20 Maj 2015 09:14 #370879

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Pikutku, odwiedzam Cię regularnie i pozostaję ciągłym w zachwycie nad TAM, choć nie tylko :happy: Zazdroszczę sasanek, zwłaszcza w takim kolorze oczywiście, a puchatki z nich prześliczne. U mnie nie rosną :placze: i już nawet nie będę próbować. Czy Wikuś goni bociana i inne stworzenia, czy jest z niego gościnny psiak?
Miłego dnia :bye:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka

To TU to TAM - ogrodowo 2015 20 Maj 2015 10:01 #370902

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
Haniu, Wiko goni wszystkie stworzenia ale nóżki ma krótkie więc bociany mogą być spokojne i zwykle nic sobie z niego nie robią ;)

I cóż ja jeszcze mam do pokazania :think:
Może pierwszą kukułkę na dębie :)

A może kwitnący stary sad :)

i efekty jego porządkowania ;)

Za tę wiadomość podziękował(a): hanya, Adasiowa

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.483 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum