TEMAT: To TU to TAM - ogrodowo 2015 / 2016

To TU to TAM - ogrodowo 2015 29 Maj 2015 22:29 #374489

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3009
Śliczny ten rodek i takie niezbyt wielki czyli zmieści się nawet na małym kawałku :woohoo:
U nas popadało dość mocno, ale pod sosną miałam sucho i twardo, przy darciu darni namęczyłam się mocno :flower:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

To TU to TAM - ogrodowo 2015 02 Cze 2015 10:07 #375471

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Witaj Olu :flower1: , miło mi czytać takie słowa :)

Ewuniu, Nowinko, miło mi Cię zobaczyć w nowym avatarku :)

Majko, faktycznie przyrasta pomału, ni powinien więc osiągnąć kolosalnych rozmiarów :)

Pozdrawiam na niebiesko :lol:

pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."
Za tę wiadomość podziękował(a): markussch01, chester633, edulkot, Krzysia, Adasiowa

To TU to TAM - ogrodowo 2015 02 Cze 2015 12:51 #375503

• Zielona Ania
  • Zielona Ania's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1300
Wiesiu, tak mi się spodobał Twój instruktaż bananowej diety, że w ubiegłym miesiącu poleciłam taką kurację dla magnolii przy pewnym klasztorze. Uwierz - wszystkie siostry zaangażowane, paczka skórek rozłożona pod drzewkiem :lol: Oby były efekty.

A tak poza tym, bezustannie podziwiam Twoje zdjęcia.
Zapraszam
Mania Zieleni

To TU to TAM - ogrodowo 2015 02 Cze 2015 13:27 #375512

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Pikutku :) , jak na niebiesko to już jestem :happy: Czy bananami można 'karmić' wszystkie kwitnące rośliny? Bo może powinnam zacząć robić na okrągło mufinki bananowe? Pamiętam, jak wyrzucane na kompost skórki bananów (nie miałam wtedy pojemników) lądowały na sosnach za sprawą sójek i srok :devil1: Wyglądało to oryginalnie.
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka

To TU to TAM - ogrodowo 2015 02 Cze 2015 14:25 #375523

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
Miło mi Zielona Aniu czytać Twe słowa :) , efekty będą z pewnością :flower2:

Haniu, już sobie wyobrażam Twoje bananowe sosny :rotfl1: , ale czy można nimi karmić wszystkie rośliny :think: , nie wiem czy wszystkie lubią potas, na pewno jeszcze róże, ale w tej dziedzinie doświadczenia mi brak :(
A w Twoich barwach to teraz już tylko orliki :)

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633, hanya, edulkot, Krzysia, Adasiowa

To TU to TAM - ogrodowo 2015 02 Cze 2015 15:58 #375543

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Orliki kocham :hearts: Postanowiłam zrobić galerię ich zdjęć z ogrodu, ale pewnie znowu nie zdążę :mad2: Może dziś się uda? :bye:

Hanka

To TU to TAM - ogrodowo 2015 03 Cze 2015 07:39 #375739

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
Podziwiałam Twoje ogrodowe arboretum Haniu, będę napawać oczy również orlikami :)
Tymczasem dla Ciebie najciemniejszy z ciemnych :)
Iris hybrida 'Black Dragon'

Za tę wiadomość podziękował(a): Robaczek, chester633, hanya, edulkot, Krzysia, Adasiowa

To TU to TAM - ogrodowo 2015 03 Cze 2015 08:15 #375740

• Roma
  • Roma's Avatar
Wiesiu-przyjemnie jest pospacerować po Twoich ogrodach i nie ważne czy to będzie Tu czy Tam, choć nie ukrywam,że widoki Tam bardziej przyciągają mój wzrok.
Ciekawa jestem jakie myśli zaprzątają Twoją głowę podczas likwidowania jednego ogrodu na rzecz drugiego.Pamiętam jak 8 lat temu i ja przeprowadzałam rośliny.Oprócz żarnowców wszystkie się zaaklimatyzowały ale muszę przyznać,że targały mną mieszane uczucia.

To TU to TAM - ogrodowo 2015 03 Cze 2015 08:20 #375741

• markussch01
  • markussch01's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1262
Piekne orły,dragony :) tak niebieski to zdecydowanie najfajnieszy kolor,może jeszcze polnym żółtym murmurandem ubarwic
ogródki :drink1:

PS
wykryłem piwonie w Mamy ogrodzie

Pozdrawiam Markus

To TU to TAM - ogrodowo 2015 03 Cze 2015 08:30 #375745

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
No, to jest kolor dla mnie :kiss3: Bardzo bym chciała, żeby eksperyment z irysami wypalił w tym roku, zobaczymy, jak sobie poradzą. Jak będzie dobrze, to pewnie jeszcze kilka dosadzę. Miejsce powoli się robi, nie wszystkie pomysły były trafione. Nie umiem pokazywać ogrodu, sama to widzę, że nie oddaję zdjęciami atmosfery, wielkości. Będę pstrykać krzaki :devil1:

Hanka

To TU to TAM - ogrodowo 2015 03 Cze 2015 09:31 #375762

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
Romciu, nie zastanawiam się nad uczuciami bo moja przeprowadzka to proces długotrwały, może jak będę bliżej celu będę myślała inaczej. Tymczasem pomalutku przeprowadzam to co kocham :)

Markusie, dziękuję :hug:, cieszę się, że odkrywasz ogród Mamy, może w chwili czasu pokażesz fragmenty :)

Haniu, Dragonek tymczasem przyrasta, więc jak eksperyment wypadnie pomyślnie, pojedzie do Ciebie :) . A Twój ogród ciągle odkrywam od nowa i z niecierpliwością oczekuję nowych ujęć. Bardzo lubię takie klimaty :hearts:

A dla wszystkich rodkomaniaków z ostrzeżeniem (bo to naprawdę kolosy rosną :lol: ) moja skromna osoba (160cm) z rodkami w parku przypałacowym w Mosznej :)

Ostatnio zmieniany: 03 Cze 2015 09:32 przez piku.
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, dodad, Roma, Zielona Ania, r-xxta, markussch01, Amlos, Gabriel, hanya, edulkot, Krzysia

To TU to TAM - ogrodowo 2015 03 Cze 2015 12:26 #375804

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2418
Wiesiu, widziałam twoje siewki róż. W jaki sposób je wysiewasz?

To TU to TAM - ogrodowo 2015 03 Cze 2015 12:51 #375811

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Pikutku, miło Cię zobaczyć :hug: A ile lat ma ten baobab???? :woohoo: :woohoo: Nie strasz człowieka, bo nasadziłam sporo krzaków i na takie giganty ogród za mały :happy: Bardzo dziękuję za Dragona :kiss3: Nie wiem, czy umiem się nimi opiekować, ale bardzo mi się podobają w kilku miejscach, pasują i nie gryzą się z otoczeniem, a to dla mnie najważniejsze. Nie jestem pewna, czy dobrze je sadzę: chyba trochę za płasko i za płytko. Muszę jeszcze poczytać. Ale uwielbiam takie szablaste liście. Trudno robić zdjęcia w słoneczne dni, nie mam sprzętu, filtrów i takich tam różnych innych; znowu poszłam popstrykać, nie wiem, czy coś się nada do oglądania :oops:

Hanka

To TU to TAM - ogrodowo 2015 03 Cze 2015 13:11 #375816

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Wiesiu, dzięki za tę fotkę z Mosznej :kiss3: Wspaniały okaz!
Byłam tam parę lat temu, niestety w sierpniu i nie dane mi było podziwiać kwitnące rodki :( Co roku obiecuję sobie wrócic tam w maju, ale jakoś nie wychodzi...
Rododendrony dorastają do rozmiaru małych drzew, wystarczy pojechać właśnie do Mosznej, Książa, czy dolnośląskich uzdrowisk, aby podziwiać takie okazy :)
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

To TU to TAM - ogrodowo 2015 03 Cze 2015 13:24 #375823

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
Bożenko, róże sieję jesienią bezpośrednio do gruntu, a potem cierpliwie czekam ;)

Haniu, te okazy mają lat chyba z 200 :woohoo: , a jak sadzić irysy to najlepiej pytać irysomaniaków :lol: a na zdjęcia cierpliwie czekam :)

Dalu, widziałam różne okazy w różnych miejscach ale te z Mosznej mają chyba specyficzny klimat dzięki kanałom wodnym wzdłuż alei spacerowej i to im służy :)

To może jeszcze kilka :)

i azalie

Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, Zielona Ania, sd-a, Robaczek, DANA, chester633, Bozi, Gabriel, hanya, edulkot, Krzysia, Adasiowa

To TU to TAM - ogrodowo 2015 03 Cze 2015 13:37 #375829

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3009
Byłaś w Mosznej :woohoo: ja się tam wybieram już od 15 lat i nie umiem dojechać a naprawdę warto :woohoo:
Jakby moje rodki rosnące pod dębami takie porosły wcale nie byłabym przestraszona :rotfl1:
Ależ ciemny ten irys, rzeczywiście Dragon :bravo:

To TU to TAM - ogrodowo 2015 03 Cze 2015 21:46 #375945

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2418
Piku, dziękuję za informację o siewie róż :) Ja z uporem maniaka siałam na wiosnę i nic.

To TU to TAM - ogrodowo 2015 03 Cze 2015 22:17 #375967

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Pikutku, w zeszłym roku dostałam od Ciebie 3 irysy, bardzo ciemny kolor; pamiętasz jaka to była odmiana? Dopiero zaczynają otwierać kwiaty, ale chyba to nie Dragon? :bye:

Hanka

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.787 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum