TEMAT: To TU to TAM - ogrodowo 2015 / 2016

To TU to TAM - ogrodowo 2015 10 Cze 2015 11:25 #377894

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Z ładowaniem akumulatorów nie było najlepiej Dorotko, bo czasu mało i upał męczący, ale zawsze to odskocznia od monotonni codziennego dnia :) Evy nie będę już przeprowadzać i liczę na to że szybko stanie się dojrzałym krzewem :lol: A Black Tower, nie znam :oops: , muszę więc poczytać :)

Kolejne krzewy radujące mnie kwiatami to
Dereń kousa

i Jaśminowiec 'Innocence'
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633, Gabriel, VERA, hanya, Krzysia, Adasiowa

Zielone okna z estimeble.pl

To TU to TAM - ogrodowo 2015 10 Cze 2015 12:58 #377905

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Nawet nie wiesz, jak bardzo Ci zazdroszczę miejsca na wszystkie pomysły :happy: tu jeszcze niby trochę jest, ale przecież rh urosną i co wtedy? :woohoo: Urlop będziesz miała w lipcu? Żeby tylko pogoda była normalniejsza, bo trudno cokolwiek robić w takim szaleństwie. Już nawet nie mówię o wypoczynku. No, chyba, że zamieszkasz pod tarasem, tam na pewno wspaniały chłód :)
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka

To TU to TAM - ogrodowo 2015 10 Cze 2015 14:18 #377923

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
Rh rosną ale nie jak błyskawica ;) trochę więc czasu mam :lol: Urlop planuję w lipcu ale co z tego wyniknie trudno zgadnąć :huh: Tymczasem planuję sobie nowe wykopki :lol: i żyję wspomnieniami :)
O na przykład irysowo :lol:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."
Za tę wiadomość podziękował(a): dodad, chester633, Gabriel, Baptysja, VERA, hanya, edulkot, Krzysia

To TU to TAM - ogrodowo 2015 10 Cze 2015 21:07 #378043

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Wiesiku :)
Pozwoliłam sobie podłączyć się do dedykacji dla Hanulki ... i ja zachwyciłam się tymi wszystkimi wspaniałościami, a Eva .... po prostu klasa sama w sobie ...
Maki, orliki, hosty ... wierz mi, to ogromna przyjemność : wieczorny spacer połączony z wirtualnym wciąganiem zapachów z tych łąk i zakątków ...
Czy usatysfakcjonuje Cię maleńka sadzonka rozmarynu ...? Jest mała, ale dzielna :)
pozdrawiam cieplutko, a dla czterech łapek :kiss3:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

To TU to TAM - ogrodowo 2015 10 Cze 2015 21:37 #378058

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Wiesiu, jedna dalia kwitnie....druga też, na czerwono..... :rotfl1: ,trzecia waha się czy rozkwitnąć... :rotfl1: .
Zdecydowanie wolę tam....uwielbiam przestrzeń, roslin masz zatrzęsienie i pięknie Ci rosną....mimo pielęgnacji z doskoku :bravo: .

To TU to TAM - ogrodowo 2015 11 Cze 2015 00:29 #378180

• Firletka
  • Firletka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 433
Orliki :hearts: - no niby też mam , ale jakbym jakieś nowe rośliny zobaczyła. :eek3: To zasługa Twojego patrzenia obiektywem. :kiss3:

Dereń Ci kwitnie ! A mój odmówił, mimo że zima była taka łaskawa... Czemu ?

To TU to TAM - ogrodowo 2015 11 Cze 2015 07:03 #378187

• wertula
  • wertula's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 37
Dobrze,że Eva zostaje, chyba nie lubi przesadzania. Moją wysadziłam w lepsze dla niej miejsce, ale póki co, słabo rośnie. Widoki masz piękne :lol:
Pozdrawiam, Ula
Na zielonym tle

To TU to TAM - ogrodowo 2015 11 Cze 2015 07:49 #378192

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
Anulko kochana, rozmaryn od Ciebie uraduje mnie w dowolnym rozmiarze :woohoo: , ale poczekaj nieco aż miną najgorsze upały, bo mógłby się po drodze ugotować :dry:

Ewuniu, doprawdy nie pojmuję jak to się stało :oops: , wygląda na to że chciałam bardzo byś polubiła czerwone :pinch: Wkrótce naprawię ten błąd :) A pielęgnacja ogrodu to głównie zasługa mojej mamy :) , ja tylko dowożę i dosadzam :lol:

MagdaLenko, mój dereń pięknie kwitł dwa lata temu, teraz jedynie pojedynczymi kwiatkami :dry: , pewnie nie lubi takich łagodnych zim :huh:

Wertulo, Eva była dopiero co przesadzana, cieszę się więc, że spodobało jej się nowe miejsce :lol:

A dziś zapraszam nad sadzawkę :)

Co prawda, nie powinnam tego zachwaszczonego zbiornika pokazywać, ale cieszę się ,że coś tam kwitnie :)

Ostatnio zmieniany: 11 Cze 2015 07:50 przez piku.
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633, Bozi, Gabriel, VERA, edulkot, Krzysia

To TU to TAM - ogrodowo 2015 11 Cze 2015 08:04 #378196

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Wodna roślinność cudna, Pikutku!
U mnie też trochę glonów się namnożyło, ale co tam - w końcu to naturalny zbiornik ma być :)

Ac, ten dereń kousa... wczoraj widziałam wspaniały egzemplarz w ogrodniczym, znacznie przewyższający moją osobę... ale, ta cena! :lev:
Dobrego dnia :kiss3:

To TU to TAM - ogrodowo 2015 11 Cze 2015 09:36 #378216

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
Aguniu, u mnie nie glony tylko jakaś paskudna moczarka się rozpanoszyła :evil: , i nie daję sobie z nią rady, bo wyrywana co roku rozrasta się coraz szybciej :evil:
A derenia wsadziłam małego patyczka i w ciągu kilku lat zrobił się z niego okazały krzak :)

Kolejny szybko rosnący to perukowiec :) ale czy zawiąże peruczki :think: Na razie sobie kwitnie :)

Za tę wiadomość podziękował(a): Aguniada, Firletka, VERA, edulkot

To TU to TAM - ogrodowo 2015 11 Cze 2015 21:05 #378342

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Dereń kaprysi? To chyba nie łagodna zima jest przyczyną, bo moje kwitną w tym roku bardzo obficie...
Wiesiu, ak się nazywa ten żółto-biały irys syberyjski? Dotąd nie podobały mi się takie irysy, ale Twoje zdjęcie chyba to zmieni :)

To TU to TAM - ogrodowo 2015 11 Cze 2015 21:21 #378349

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Wiesiku :)
Sadzonka już czeka - w takim razie poczekamy, aż zelżeją zapowiadane upały - zwłaszcza, że doświadczenie uczy, że przesyłki w nasze obie strony idą dość .... opieszale ;-)
I bardzo Cię proszę - nie mów już NIC za temat chwastów w zbiorniku ... przeca to nie Morskie Oko ... ( na całe szczęście )...
Dereń ... przecudnej urody .... takie okazy widywałam tylko w OB ... masz dobrą rączkę Wiesiku ....
pozdrawiam cieplutko :kiss3: , uściskaj psisko !
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

To TU to TAM - ogrodowo 2015 11 Cze 2015 21:28 #378352

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Wiesiu, czerwona dalia ozdabia warzywnik/ wstawię zdjęcie/, wcale mnie nie smuci....kiedy rozrośnie się będzie cudowna ozdobą. Ja nie dlatego by reklamować, uchowaj panie... :hug:
Mama to wspaniały opiekun, wiadomo, że na mamy zawsze można liczyć..... :) , wody z roslinnością zazdroszczę, nawet z chwastami... :rotfl1:

To TU to TAM - ogrodowo 2015 12 Cze 2015 08:00 #378474

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
Marto, pewnie będę więc musiała sobie nieco poczytać o dereniowych wymaganiach :think:
A irysek, nie dziwię się, że Ci się podoba bo to nie syberyjski a kosaciec holenderski :) odmiany niestety nie znanej, ale na Twoją białą rabatę proponuję

Iris x hollandica 'Madonna'

Aniu, dziękuję, psiko uściskane :)

Ewo, cieszę się, że mimo wszystko zdobi :) , ale jak Ci żaden na biało nie zakwitnie to postaram się w tym roku lepiej je oznaczyć ;)

A dziś prezentacja "wywołanych do tablicy" sybiraczków :)

oraz kosaciec trawolistny

Ostatnio zmieniany: 12 Cze 2015 08:03 przez piku.
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633, Gabriel, VERA, edulkot, Krzysia, Adasiowa

To TU to TAM - ogrodowo 2015 12 Cze 2015 09:09 #378495

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
Te Twoje irysy są prześliczne .Takie duże kępy jednak robią wrażenie .A moje żółte rosną w oczku i to tak intensywnie wypiły jedną trzecią wody . :whistle:

To TU to TAM - ogrodowo 2015 12 Cze 2015 09:19 #378502

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
Żółte sadziłam w różnych miejscach Ewo, ale te w oczku to smoki :silly: lubią wodę :lol:
Te rosną przy oczku w strefie bagiennej :)

Za tę wiadomość podziękował(a): markussch01, VERA, edulkot, Krzysia, Adasiowa

To TU to TAM - ogrodowo 2015 17 Cze 2015 07:56 #380435

• Firletka
  • Firletka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 433
Ależ masz tych irysków ! Wdzięczne są bardzo. Szkoda tylko, że takie krótkotrwałe kwiaty. Ale cóż . Młodość ma to do siebie.
A widzisz ! Lubią wodę. Może dlatego moje tak słabo kwitną ? :think:

To TU to TAM - ogrodowo 2015 17 Cze 2015 09:54 #380470

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
MagdaLenko, może wsadź je w oczko :think: . właściwie one kwitną u mnie wszędzie ale w sadzawce są największe i zakwitają najwcześniej :)

A nie pokazałam jeszcze rabaty w której królują piwonie :)

Za tę wiadomość podziękował(a): chester633, Bozi, Gabriel, VERA, hanya, edulkot, Krzysia, Adasiowa

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.630 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum