TEMAT: U Doroty pośród lasu

U Doroty pośród lasu 15 Paź 2015 22:22 #408013

• annawu
  • annawu's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 534
I ja jestem pełna podziwu dla tak pięknie wykonanych prac Twoimi rączkami :bravo: to na pewno trzeba mieć cierpliwość,
zamiłowanie i talent :hearts:
Pozdrawiam Ania
Zapraszam do mojego ogrodu

Zielone okna z estimeble.pl

U Doroty pośród lasu 16 Paź 2015 17:51 #408079

• Dorota15
  • Dorota15's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 2502
Dziękuję Aniu :hearts: Cieszę się, że Ci się podoba.
Dodam, że cierpliwości i talentu aż tak dużo nie potrzeba jak przy haftach ręcznych.
Za tę wiadomość podziękował(a): annawu

U Doroty pośród lasu 16 Paź 2015 18:10 #408080

• mrówa
  • mrówa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 484
Dorotko, a czy Ty pracujesz zawodowo, bo ja wszystko zrzucam na karb tej zmory :devil1: zabiera cały mój czas i wysysa ze mnie wszystkie chęci :rotfl1:
A tak na poważnie, to w wiek już weszłam taki, że... ech, niech Ci będzie za mało desperacji :happy2:

U Doroty pośród lasu 16 Paź 2015 18:24 #408082

• Dorota15
  • Dorota15's Avatar
  • Moderator
Mrówciu pracuję zawodowo, ale od tej pracy trzeba jakiegoś wytchnienia. Znajduję je (to wytchnienie) w ogrodzie i moich "robótkach".
Nie szukaj wymówek tylko swojego talentu, znasz zapewne powiedzenie o baletnicy :lol:

U Doroty pośród lasu 16 Paź 2015 22:53 #408161

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Dorotko..urocze są te Twoje dzieła..i jakże idealnie wpisują się w charakter leśniczówki :woohoo:

U Doroty pośród lasu 17 Paź 2015 07:29 #408195

• Dorota15
  • Dorota15's Avatar
  • Moderator
Moniko dziękuję :kiss3:
Ja lubię wszystkie motywy związane z lasem i naturą, więc jak ulał pasują do leśniczówki :)
Moni zamknęłaś wątek a tak lubiłam go podczytywać :(
Zaczęłam baczniej zwracać uwagę na powtarzane nasadzenia (podpatrzone u ciebie), lepiej to wygląda niż taka pstrokacizna (jak u mnie) :dry:
Wiosną chyba będzie rewolucja na niektórych rabatach.

U Doroty pośród lasu 17 Paź 2015 13:08 #408249

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Dorciu, zamknęłam wątek z powodu jesiennego marazmu i ogólnego doła, jak to mówi młodzież ;) ale też miałam wrażenie, że ja się produkuję a prawie nikt się nie odzywał i taka beznadziejność mnie ogarnęła :dry:
Pogoda zresztą też niezwykle na czasie jest, bo od rana leje deszcz :jeez:

Bardzo mi się podobają Twoje prace i aż żałuję, że do naszego domu nie pasują haftowane obrusiki czy serwetki albo firany- urocze są!

Bardzo mi miło, że w jakiś sposób mogłam Cię zainspirować do planowania rabatek. :oops: Ja obsadzając np trawiastą posadziłąm wszystkie rośliny, które teoretycznie powinny grać dobrze ze sobą, a wizualnie był chaos dla mnie.. ciągle coś nie pasowało. Kasia Robaczek doradziła roszady i moim zdaniem jest lepiej. Dodałam później kilka roślin grupkami- robią większe plamki i jest fajniej moim zdaniem. Chociażby bodziszek Rozanne, w którym jestem zakochana- kwitnie w moim ulubionym kolorze i przez prawie cały sezon!

Jakoś zaczęły mnie denerwować pojedyńcze rośliny. Oczywiście nie wszystko tak mam..są też pojedyńcze egzemplarze, ale uzupełnione grupami innych roślin wprowadzają, w moim skromnym odczuciu, wrażenie ładu.
Ja na rabaty patrzę głownie przez pryzmat moich odczuć- "nudno, bałagan, pstrokato, denerwuje mnie jak tu patrzę" itp.. Jak jest "nudno" albo "denerwuje mnie" to muszę zmienić :wink4:
Na samym początku drogi ogrodowej zamówiłam projekt- w nim też rosliny zaplanowane były grupami. Projekt mi się z czasem przestał podobać i w poszukiwaniu pomysłów trafiłam na forum.. pomysłów ogrom, ale jedno się powtarza w radach forumowych- grupy roslin jako sposób ma uporządkowanie rabat :lol:
To co Dorciu..działamy dalej wiosną :whistle:

U Doroty pośród lasu 18 Paź 2015 08:41 #408444

• Dorota15
  • Dorota15's Avatar
  • Moderator
Moni działamy na wiosnę, tylko mam nadzieję, że zapał nie odpuści.
W zasadzie nie powinien ;) bo ja jak wbiję sobie coś do głowy to nie ma mocnych żeby mi to wybić :crazy:
I Moni ... wyrzuć tę beznadziejność i jesienny marazm gdzieś do sąsiada i otwórz bramy ogrodu.
Ja lubiłam do Ciebie zaglądać i choć nie zawsze miałam natchnienie, żeby pisać to wszystko skrupulatnie czytałam.
Oglądając zdjęcia Cyguśka myślałam sobie - jak Ty musisz tę psiunkę kochać :jeez: Wszędzie razem czy w domu czy ogrodzie.

Ja jakoś tak nie potrafię planować nasadzeń. Wpadam do ogrodniczego i kupuję co mi się podoba, dopiero potem szukam miejsca. Czasami upatrzę roślinę, głównie na forum... wpadam do ogrodniczego (ewentualnie sklep internetowy) i dalej jak powyżej.
Czas na zmiany, będę sadzić w grupach i więcej planować.
Muszę pamiętać grupa roślin to sposób na uporządkowanie rabat.
Już wiem że na wiosnę muszę dosadzić traw i jarzmianek. Posadzę też brzozy i wrzosy. Coś jeszcze wymyślę przez ten zastój zimowy.

No i cieszę się że podobają Ci się moje twory. U mnie w lesie jak najbardziej pasują. Lubię takie "babcine" dodatki, haftowane i z naturalnych materiałów.
Czemu ja tego tak bardzo nie doceniałam jak żyła moja babcia. Zawsze lubiłam tego typu ozdoby ale mogłam bardziej "wykorzystać" jej zdolności. Potrafiła szyć, haftować, szydełkować i dziać na drutach.Mam parę pamiątek schowanych w pudełku, czasami zaglądam i wspominam :(

U Doroty pośród lasu 18 Paź 2015 12:41 #408505

• Dorota15
  • Dorota15's Avatar
  • Moderator
Popracowałam trochę wczoraj w ogrodzie w towarzystwie trzech pomocników. Pogoda sprzyjała nie to co dzisiaj :jeez:
Deszcz jednak jest potrzebny spragnionej ziemi i roślinom.
Moja niesforna Rosie dorwała w międzyczasie reklamówkę z obierkami, której nie chciało mi się od razu sprzątnąć i wyniosłam na taras.
Zaczął się pościg

DSC_0886532x800-2.jpg

DSC_0887532x800.jpg

DSC_0891532x800-2.jpg

DSC_0900532x800.jpg

DSC_0901800x532.jpg

Zrobić jej zdjęcie w pozycji statycznej to nie lada wyzwanie

DSC_0903800x534.jpg

DSC_0906800x532.jpg

DSC_0911531x800.jpg

I kotuś
Załączniki:
Za tę wiadomość podziękował(a): Amlos, chester633, Anowi, Amarant

U Doroty pośród lasu 18 Paź 2015 12:47 #408506

• Dorota15
  • Dorota15's Avatar
  • Moderator
Muszę dzielić posty bo mi uciekają (denerwuje się i piszę od nowa).
Dodam, że pościg nieudany i obierki miałam po całym podwórku.
Posadziłam róże od Romci, poniżej dowód

DSC_0894800x532.jpg

Trochę jesieni w ogrodzie i w domu

DSC_0892532x800.jpg

DSC_0910532x800-3.jpg

DSC_0913532x800.jpg

DSC_0925532x800.jpg

DSC_0930800x534.jpg

Na końcu dwie drogi wiodące do leśniczówki, zdjęcia robione w tym samym czasie a w naturze jakby różne czasowo, jedna jeszcze całkiem w zieleni a druga jesienna.

DSC_0918800x532-2.jpg

DSC_0919800x532.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, chester633, Gabriel, Anowi, Amarant, hanya

U Doroty pośród lasu 18 Paź 2015 14:08 #408520

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Dortko..psiaki śliczne..i zawsze wesoło z nimi, jak wymyślają jakieś psoty, prawda:) Śliczna seterka widzę za porządki w ogrodzie sie u Ciebie zabrała :happy3:

Dziś Cyguś niestety wyspany, wypoczęty i gotowy do zabawy- urwanie głowy z nim mam :jeez: To prawda, że wszędzie chodzimy razem..co robić, taka rasa przylepna..a i ja to w sumie lubię ;)

Zdjęcia ogrodu piękne, co Ty chcesz tam jeszcze poprawiać..rabaty prezentują się super! Dekoracja z kasztanami baaardzo mi sie podoba :woohoo:

Droga do leśniczówki urokliwa..w obie strony ;) zastanawia mnie tylko jedno..jak sobie radzicie jak Was śnieg zasypie :blink: Pewno dysponujecie jakims ciężkim sprzętem do odśnieżania.. :think:

Pozdrawiam z deszczowego Mazowsza- tylko Cygusiek ma ochotę się bawić na ogródku..ja jedynie otwieram mu drzwi i aż przykro patrzeć, jak psina błagalnym wzrokiem zaprasza do zabawy w strugach deszczu:hammer:

U Doroty pośród lasu 18 Paź 2015 15:37 #408547

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
Ale masz wesoło ze swoim zwierzyńcem :woohoo: Fajnie jest u Ciebie pod lasem .A ja w zasadzie też w krzakach mieszkam ,sąsiedzi się postarali :devil1:

U Doroty pośród lasu 18 Paź 2015 17:42 #408601

• Roma
  • Roma's Avatar
Ewo,mam nadzieję,że różyce się przyjmą i będziemy w przyszłym roku oglądać ich kwitnienie.
Ja też bardzo żałuję,że Monia zamknęła wątek :( lubiłam do niej zaglądać i czytać o tym i owym.Tym bardziej,że sam tak pisać nie potrafię.W liceum moje najdłuższe wypracowania mieściły się na jednej kartce.Jak teraz jeszcze nie daj boże Ania i Hania zechcą zamknąć wątki to trzeba będzie chyba zacząć szukać czegoś innego w zastępstwie.:(
Czy mi się wydaje czy ja widzę tylko dwa zwierzaki a gdzie trzeci?

U Doroty pośród lasu 18 Paź 2015 17:58 #408607

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Romckiu, ja długo nie wytrzymam bez gadania, przecież wiesz :silly: Powoli zaczynam sie lepiej czuć więc pewno niedługo wrócę :funnyface: ..ale co to za powrót na forum ogrodnicze- u schyłku jesieni :jeez: To juz lepiej poczekać do pierwszych krokusów :think:

W międzyczasie cudownie nadrabiam zaległości w zaprzyjaźnionych wątkach, chociaż chyba za dużo gadam po sąsiedzku, skoro tak wszyscy mnie do własnego wątku odsyłają :silly:

Gdzie nowinki z Jaśkowej, ja się pytam :happy-old:

U Doroty pośród lasu 18 Paź 2015 19:06 #408638

• Roma
  • Roma's Avatar
Ty już lepiej nie kombinuj i wracaj :P nie będzie żadnych nowinek z Jaśkowej dopóki nie zmądrzejesz :club2: :club2:
Dorotko przepraszam :flower1: ale nie mam gdzie zmyć głowy koleżane :teach:

U Doroty pośród lasu 18 Paź 2015 20:39 #408701

• Dorota15
  • Dorota15's Avatar
  • Moderator
Moniś to nie seterka tylko wachtelhund płochacz niemiecki. U nas w domu każdy ma swoje zwierzę i to akurat jest moje.
Domownicy twierdzą że nawet charakterem jest do mnie podobna. Ja się kategorycznie z tym nie zgadzam :angry:
Rosie jest zupełnie nie do poskromienia, chyba że jest zmęczona bieganiem :jeez: Nie to co Twój Cyguś on wygląda na względnie grzecznego.
Rabaty uporządkowane ... Monia gdybyś zobaczyła mój ogród w całej krasie zmieniłabyś zdanie.
Za pochwały dziękuję :kiss3:
A propo dróg, nie dysponujemy ciężkim sprzętem ale sąsiedzi tak :lol: Żeby dojechać do drogi głównej muszą przejechać obok nas i wtedy odśnieżają. Już do samej leśniczówki musimy sami, ale w zasadzie każdy mając prywatny dom musi odśnieżać. Kiedyś kolega mówił żebym obejrzała Wymarzony dom w Karkonoszach, bo mieszkamy podobnie. Obejrzyj w wolnej chwili to się pośmiejesz :)
Jak już złapiesz dobry humor to posłuchaj Romki i innych i przyjmuj gości u siebie :) I gadaj, gadaj bo my to lubimy :bye:

Nowinko rzeczywiście jest wesoło. Kociak i starsza suka Kora zawsze towarzyszą mi przy pracy. Jak wezmę swoją Rosie to potem mam sprzątania i szukania rzeczy :jeez: I jeszcze ... nie znasz żadnego sposobu na krzaki sąsiadów :evil:

Romciu trzeci zwierzak to kociak. Schował się na ostatnim zdjęciu jako załącznik.
Mam tez nadzieję że róże się przyjmą, zresztą nie może być inaczej bo z dobrych rąk przyszły.
A jeśli chodzi o zamykanie wątków to może z Hanią i Anią zrób tak samo jak z Monią :evil:
Ostatnio zmieniany: 18 Paź 2015 20:41 przez Dorota15.

U Doroty pośród lasu 18 Paź 2015 22:39 #408767

• Roma
  • Roma's Avatar
Na szczęścia ani Ania ani Hania nie mają takich mrocznych pomysłów :P
Mieszkamy w lesie od ośmiu lat ale na szczęście odśnieżania za dużo nie było.Na szczęście nasz sołtys ma ciężki sprzęt i jest odpowiedzialny za odśnieżanie w całej wsi i jak tylko jest potrzeba to jest na posterunku.Choć muszę przyznać,że nie lubię korzystać z jego usług.Kocham zaśnieżone drogi.Przed zimą robimy spore zapasy,dużo jedzenia produkuję sama a jak nas zasypie porządnie to mój skrzat siodła konia i patataj do wiejskiego sklepu na zakupy :)

U Doroty pośród lasu 19 Paź 2015 01:22 #408789

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Dorotko.. nie znałam takie rasy :oops: Śliczna panienka..ale zapewne cechą rasy zdaje się myśliwskiej jest nadmiar energii i pomysłów ;)
Cyguś to spaniel..więc też niby do polowania..ale w przypadku tej rasy to raczej muchy wchodzą w grę, bo to od wieeeeelu pokoleń kanapowce.

Historyjkę z domem znam.. Jak czytałam to po raz pierwszy to uśmiałam się do łez.. Ja to poznałam wtedy pt "kocham Bieszczady" ale to dokładnie to samo. Świetne :rotfl1:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.600 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum