TEMAT: U Doroty pośród lasu

U Doroty pośród lasu 24 Paź 2015 17:09 #409973

• jolifleur
  • jolifleur's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2664
A ja odkąd mam ogród to jakoś mniej serca wkładam w dom :oops: Wyżywam się na łopacie i już nie mam siły na przestawianie mebli.

Zielone okna z estimeble.pl

U Doroty pośród lasu 24 Paź 2015 18:15 #409991

• Anna96
  • Anna96's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2242
Doroto, przeczytałam cały wątek, przyznam że z prawdziwą przyjemnością...ogród jest bardzo zadbany. Narzekasz że rośliny słabo rosną, w każdym ogrodzie znajdą się gatunki które nie chcą rosnąć.
Byliny, uwielbiają zasilanie obornikiem...na jesieni najlepiej przekopać rozrzucony obornik na rabatach, zasilić co trzy cztery lata...obornik można kupić w formie granulatu. Efekty widać już w następnym roku, zasilanie gnojówką z pokrzyw i skrzypu też jest ok. Ziemia robi się pulchna i sypka.
Rośliny kwasolubne też fajne dobrałaś, iglaki, hosty widać że mają jak w raju...paprocie też lubią takie miejsca, dostępnych odmian jest bardzo dużo. Pisałaś że pod drzewami jest bardzo sucho, kochana las jest obok...rabaty cieniolubne można wyspać, korą, igliwiem, szyszkami...wilgoć będzie zatrzymana w ziemi...z pożytkiem dla roślin.
Pisałaś że formujesz iglaki, też tak robię...wiem doskonale do jakich rozmiarów potrafią dorosnąć cyprysiki, tuje po 20 latach. W ubiegłym roku zmniejszałyśmy takie drzewa, kosiarką nie można było przejechać tak wszystko się rozrosło...nawet piła spalinowa poszła w ruch.
Przez cały dzień trzy osoby tyrały przy czterech iglakach. Powstały kulki, chmurki, i inne dziwactwa...gałęzi do wywiezienia było też nie mało. Takie drzewka na środku ogrodu powinno się przycinać od małego. Pozdrawiam cieplutko :kiss3:
Za tę wiadomość podziękował(a): Dorota15

U Doroty pośród lasu 24 Paź 2015 19:39 #410019

• Dorota15
  • Dorota15's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 2502
Romciu to tak szybko nie powstaje, do tego trzeba weny :happy3: Ale jak już zrobię to pokażę :)
Ja też nie mam typowych firanek w oknach a często okna były też puste, co bardzo przeszkadzało mojej mamie :dry:
A jeszcze ... jaki jest problem w zdobyciu takich firanek jeśli Ci się podobają ? ;)

Jolifleur ja też często nie mam siły na sprzątanie i przestawianie mebli, wolę wyjść do ogrodu. Czasem jednak mam natchnienie żeby coś dla tego domu zrobić.

Aniu cieszę się, że Cię widzę zwłaszcza, że ostatnio podziwiałam Twój ogród. Dziękuję za rady :kiss3:
Ja zasilam ziemię obornikiem, trochę jeszcze go mam bo do niedawna mieliśmy konie. Jak pisałam wcześniej mieszkamy na górce, nawiezioną mamy warstwę jałowej ziemi torfowej a pod spodem żółty piach, więc zanim posadzę jakąś roślinę muszę się nagimnastykować :jeez:

Dzisiaj psiaki biegały bezkarnie po podwórku podczas gdy mąż pod moim nadzorem wykopywał dalie i canny.

DSC_0938532x800.jpg

DSC_0939800x532.jpg

DSC_0940532x800.jpg

DSC_0942532x800.jpg

DSC_0945532x800.jpg

DSC_0951532x800.jpg

DSC_0949800x532.jpg

DSC_0973800x532-2.jpg

DSC_0980800x532.jpg

i na koniec największy pieścioch

DSC_0976800x532.jpg
Ostatnio zmieniany: 24 Paź 2015 19:40 przez Dorota15.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, chester633, Anowi, annawu, Amarant, hanya, Adasiowa

U Doroty pośród lasu 24 Paź 2015 19:49 #410025

• Dorota15
  • Dorota15's Avatar
  • Moderator
Dzisiaj z córką byłam na spacerze w lesie (tzn.przed domem :happy3: ) bo potrzebowała zdjęć pomnika Poległych Powstańców znajdującego się nieopodal. Poniżej zdjęcia z tej wyprawy.

DSC_0952800x532.jpg

DSC_0955532x800.jpg

DSC_0956532x800.jpg

DSC_0958800x532.jpg

DSC_0959532x800.jpg

DSC_0960800x532.jpg

DSC_0972800x532.jpg

DSC_0962532x800.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, chester633, Anowi, anabuko1, annawu, Amarant, hanya, Adasiowa, zanetatacz

U Doroty pośród lasu 24 Paź 2015 20:09 #410037

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
Piękne okolice do spacerów .Las o tej porze roku jest bajkowy .U mnie wprawdzie drzew nie brakuje ale do takiego lasu ,to chętnie bym chodziła ,gdyby był w pobliżu .Robota u Ciebie wrze ,chłopina do roboty zagnany ,a paniusia z pieskiem szaleje :rotfl1:

U Doroty pośród lasu 24 Paź 2015 20:21 #410039

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Psiaki przesłodkie..a to Nestorek takim pieszczochem jest :woohoo: Myślałam, że to dziewczyny lgną bardziej.. ale to tylko moje wyobrażenia- ja zawsze miałam chłopaków :lol:

Piękne okolice do spacerów.. widok leśnej dróżki z brzozowym młodniakiem przywodzi na mysl wspomnienia z wakacji na Mazurach. Taką dróżką wzdłuż młodniaka chodziliśmy z kolegą, każde z nas po "swojej stronie" i robiliśmy zawody, kto znajdzie więcej prawdziwków :lol: Nigdy więcej w żadnym lesie nie znalazłam tylu grzybów, co w tamtejszych lasach..a grzyby zbierać uwielbiam :hearts:

Twój Mąż lubi prace w ogrodzie..? Mój, jeśli za dużo wymyślam, to się denerwuje, że nie daję mu spokoju po pracy..ale wczoraj mnie rozbawił, bo stwierdził, że się sadzenia doczekać nie może "tak dawno nic juz nie robił w ogrodzie"..ot, żartowniś :rotfl1:

U Doroty pośród lasu 24 Paź 2015 22:54 #410109

• jolifleur
  • jolifleur's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2664
Miłe są takie spacery. Sceneria piękna i zachęcając do wyjścia z domu :)

U Doroty pośród lasu 24 Paź 2015 23:24 #410124

• Roma
  • Roma's Avatar
Dorotko Wy wychodzicie do lasu przed dom a my spacerujemy za domem :devil1: :devil1:

U Doroty pośród lasu 25 Paź 2015 07:10 #410154

• Dorota15
  • Dorota15's Avatar
  • Moderator
Nowinko jako ze las to u nas widok codzienny, to nie zauważa się że jest tak cudnie.
Trzeba chwilę pomyśleć i przyjrzeć się, żeby móc kontemplować te widoki :)

Moni pieszczochem największym jest u nas Kora. Ja pomyliłam zdjęcia przy wstawianiu i wyszło na to że Nestor. On zresztą też uwielbia głaskanie, drapanie ale tylko przy zamkniętej bramie. Gdy zobaczy przesmyk to już czuje wiatr - chciało by się napisać we włosach, ale to chyba na uszach ;)

Miejsce rzeczywiście zachęca do spacerów, ale dzisiaj gdy małżonek leciał do lasu to nie bardzo chciało mi się wyjść w taką pogodę. Dla mojego M las to nie tylko praca ale też pasja, on nie może bez niego żyć nawet w niedzielę, bez względu na pogodę :jeez:
A prace ogrodowe czy lubi? hmm chyba lubi ale wczoraj zachwycony nie był, jednak wiedziałam, ze wieczorem chce jechać na rybki więc nie miał wyjścia, musiał się trochę posłuchać ;)
Masz miłe wspomnienia z mazurskiego grzybobrania no i ... spacer z kolegą "każde po swojej stronie" :P

Jolifleur u nas ładnie ale my nie mamy własnej rzeki :lol:

Romciu
u nas las ogradza nas z każdej strony ale najlepiej wychodzi się frontową bramą :)

Milej niedzieli wszystkim życzę :bye:

U Doroty pośród lasu 25 Paź 2015 07:47 #410159

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Dorotka, ależ tam u Ciebie przed domem cudnie!
Widok do zakochania, naprawdę... Ja la skocham nieprzytomnie i kiedy tylko mogę, idę lub przynajmniej przejeżdżam na jego skraju.
To mnie uspakaja i dobrze, pozytywnie nastraja.
Gotowaniem na bazie dziczyzny mocno pobudziłaś mój apetyt... lubię, ale rzadko jadam, bo i dostęp do tego mięsiwa ograniczony mam.
Taki gulasz z dodatkiem grzybów, z kaszą gryczaną... mniam mniam!
Pozdrawiam i dobrej niedzieli życzę... tu wyszło piękne słońce :)

U Doroty pośród lasu 25 Paź 2015 08:45 #410174

• Roma
  • Roma's Avatar
My również otoczeni jesteśmy z 4 stron lasem.Od wschodu i zachodu na podwórko zaglądają brzozy a od południa i północy dostojnie prezentują się wielkie sosny :)

U Doroty pośród lasu 25 Paź 2015 20:43 #410325

• Dorota15
  • Dorota15's Avatar
  • Moderator
Agunia dziękuję :kiss3:
Widzisz, a ja nie zawsze doceniam że mam lekarstwo na uspokojenie na wyciągnięcie ręki. Muszę trochę zwolnić i baczniej rozglądać się wokół :dry:
Dziwnym zbiegiem okoliczności dziś rano o gulaszu z kaszą wspominał mój mąż. Muszę zrobić :)

Romciu widzisz jak my mamy podobnie, gdzie się nie obejrzymy tam las, tylko drzewostan inny :lol:

U Doroty pośród lasu 25 Paź 2015 21:26 #410340

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Grzybobranie z kolegą to tak bez podtekstów ;) Moi Rodzice mieli dom na mazurskiej wsi, znali się z kolegi Rodzicami. Często z moim Tatą jeździliśmy na grzyby, a kolega do nas dołączał :lol:

Nestor czuje wiatr w uszach :lol: Cyguś niedługo poczuje wiatr w ogonie, jak mu majty przetrzepię za dzisiejsze zachowanie :angry:

U Doroty pośród lasu 27 Paź 2015 18:00 #410598

• Dorota15
  • Dorota15's Avatar
  • Moderator
Moni przepraszam a gdzie Ty widzisz podteksty :lol:
No i proszę oszczędź majty Cygusiowe, wystarczy popatrzeć na tę niewinną mordkę - on tylko się tak bawi :)

U Doroty pośród lasu 27 Paź 2015 18:32 #410609

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
A ja niestety do lasu mam daleko ,ale za to mieszkam wśród drzew .Szkoda tylko ,ze grzybów nie ma .
Ale nie tracę nadziei ,że się pojawią .Póki co ,zbieram smardze z kory ,którą ściółkuję niektóre rośliny .Trochę mało ,ale lepszy smardz niż nic :happy:

U Doroty pośród lasu 27 Paź 2015 18:40 #410612

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Ja las mam przy działce na Dębowym :)
Teraz las promienieje całą paleta jesiennych barw.Z daleka widoczny, inny, piekny. :)
Szkoda tylko,że z dnia na dzień drezwa mają coraz mniej listków .I zaraz będzie golizna :angry:
Za tę wiadomość podziękował(a): Dorota15

U Doroty pośród lasu 11 Lis 2015 18:48 #413060

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Elfiku :)
A cóż to za karygodne zaniedbanie własnego wątku ;-) ?
Las jest piękny o każdej porze roku, nam, mieszczuchom nie jest dane podziwiać go codziennie - poproszę więc o listopadowe widoki tego, co masz na wyciągnięcie ręki :)
Z pewnością odwiedzają Cię skrzydlaci ( i nie tylko ) goście, zmieniły swój wygląd rabatki przy domu, a Ty może szalejesz przy hafciarce .... co słychać Dorotuś ?
pozdrawiam cieplutko ...
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

U Doroty pośród lasu 11 Lis 2015 20:57 #413102

• Dorota15
  • Dorota15's Avatar
  • Moderator
Anulka :bye:
dziękuję za mobilizację, obiecuję poprawę :oops:

Muszę iść do lasu i go trochę uwiecznić bo zapomniałam, że wam mieszczuchom te widoki są raczej obce :lol:
Skrzydlate stworzonka i owszem mnie odwiedzają. Zaplanowałam sobie piękną ptasią zagrodę, tylko muszę pomęczyć brata, żeby mi ją szybko zrobił.
A przy hafciarce ... coś tam robię ale szaleństwem bym tego nie nazwała :dry: Jak wracam z pracy to jest już prawie ciemno i weny brak.
Ostatnio powstała lalka Kurpianka, byłam tak zafascynowana lalkami kurpiowskimi że musiałam dla siebie taką zrobić :)
Pozdrawiam świątecznie

DSC_0077532x800.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, Amarant, wxxx-a, Adasiowa

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.842 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum