TEMAT: Gorzatkowo 2015

Gorzatkowo 2015 05 Gru 2015 16:30 #416977

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935

Pozdrawiam - Gosia
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Zielona Ania, r-xxta, Dorota15, Monika-Sz

Zielone okna z estimeble.pl

Gorzatkowo 2015 05 Gru 2015 17:41 #416982

• Roma
  • Roma's Avatar
gorzata wrote:
Roma... czyżby część rodziny nie mogła dojechać w tym roku na Gwiazdkę? Nie smuć się... na pewno będziecie razem myślami :kiss3:
Prezenty dla dzieci... ach, to wcale nie takie łatwe... ale najmłodszego w rodzinie już mam odhaczonego: drewniany zestaw - lotnisko powinien go ucieszyć :)

Odeszła moja mama[*] i jakoś nie mam nastroju na organizację świąt.Na wigilię idziemy do najstarszej córki a w pierwsze święto jedna z wnuczek obchodzi osiemnastkę.

Gorzatkowo 2015 05 Gru 2015 17:49 #416984

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
Przykro mi :hug: i choć trudno mi wyobrazić sobie, co czujesz, rozumiem zniechęcenie...
Pozdrawiam - Gosia
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Gorzatkowo 2015 05 Gru 2015 21:52 #417023

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
W końcu znalazłam chwilę spokojną , żeby usiąść przy forum i nie czuć za plecami
jakiegoś "bata".

Podczytuję przedświąteczne wątki i nawet troszeczkę zaczyna mi się chcieć coś robić w tym temacie :)
Jeśli chodzi o dekorowanie domu ,to w moim przypadku świetną dekoracją jest ...porządek :happy3: Ta jasność , przejrzystość i brak przytłaczającej ilości przedmiotów ,które
na co dzień walają się tu i ówdzie... Białe drobne światełka - to już mi wystarczy za dekorację.

W którymś wątku Monika napisała ,że dawkuje sobie dekorowanie ,żeby do samych Świąt mieć nastrój wyczekiwania.
I ma rację!
Jeden ,jedyny raz tak udało mi się przygotować do Świąt , że w październiku miałam kupione
i spakowane prezenty . Porządki zrobione również dużo wcześniej.
I co ? I cały czar prysł ! Jak już spakowałam wszystkie prezenty i schowałam je głęboko,
przestałam czekać na te Święta...
Jakoś tak o nich zapomniałam , bez sensu...

Jeszcze słówko w temacie zdrowotnym. Moja córka przez ostatnich kilka miesięcy regularnie bywała u reumatologa . Powód : bolące stawy kolanowe i kostki. Ja byłam ostro spanikowana, bo
tuż przed bólem stawów bardzo zaostrzyło się u niej atopowe zapalenie skóry i rumieńce na twarzy były bardzo podobne do objawów okropnej choroby pod nazwą toczeń (tam również występują bóle stawów).
No i tak : badania krwi nie wykazały żadnej choroby reumatologicznej , USG bolących stawów
też w porządku , konsultacja u dobrego ortopedy wykluczyła jakikolwiek problem ,
zrobiłyśmy też badanie krwi pod kątem boreliozy (ale tylko ten pierwszy test), jest OK.

I na koniec ,pani reumatolog zleciła nam badanie poziomu witaminy D3.
To badanie jest od niedawna dostępne bezpłatnie i od kiedy lekarze zaczęli młodzież na nie kierować, okazało się ,że mnóstwo dzieciaków ma niedobory.
Norma jest 30-100 ,moja córka miała 19...

No i teraz ma łykać Vigantol przez długie miesiące , mam nadzieję ,że właśnie to było powodem tych bólów.
Warto prosić lekarzy o takie badanie u dzieci.

Gosiu , pięknie dekorujesz mieszkanie :)

Roma - przykro mi z powodu Twojej Mamy. U mnie rok temu tak stało się z Tatą.

Gorzatkowo 2015 05 Gru 2015 23:17 #417039

• Roma
  • Roma's Avatar
Madzia-kilka miesięcy temu przechodziłam kompleksowe badania i jednym z nich było to o którym wspominasz ale płatne ok 100,00.Lekarz który mi to zlecił twierdził,że z jego obserwacji wynika, iż prawie 90% społeczeństwa ma przynajmniej pięciokrotnie mniej witaminy D niż przewiduje norma :( Brak tej witaminy ma duży wpływ na otyłość.

Gorzatkowo 2015 05 Gru 2015 23:23 #417040

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
Tak też mówiła ta lekarka , że badanie jest drogie i rzadko kto je robił .
Witaminę D3 kazano podawać niemowlętom , małym dzieciom . Potem cisza na jej temat u pediatry.

Pierwszy raz zdziwiłam się ,kiedy na jakiejś wizycie z dużymi już córkami (naście lat),
lekarka powiedziała ,żeby brały ten Vigantol. To było gdzieś ze dwa lata temu.

Teraz już wiem ,że to wskutek licznych badań u nastolatków , od kiedy badanie to można zlecać bezpłatnie. I niestety licznych złych wyników.

Gorzatkowo 2015 06 Gru 2015 13:31 #417096

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
I sobie skasowałam! :mad2: Ech! Jeszcze raz...

Magduś... a któż to Cię batoży?
Jeśli dla Ciebie porządek jest dekoracją świąteczną, to w jakiś sposób tłumaczy to ideę świątecznych porządków, cóż jednak mają począć ci, którzy ład utrzymują na co dzień? Chyba tylko zagracić wolną przestrzeń durnostojkami okazjonalnymi :silly: co właśnie czynię od wczoraj...
A że lubię być zawsze przygotowana i z całych sił staram się nie robić niczego na ostatnią chwilę... to i z tym nie czekam do ostatnich, przedświątecznych dni...
Prezenty przejrzałam, coś jeszcze dokupię, ale bez szaleństw...

Intryguje mnie to zdanie:
...w październiku miałam kupione i spakowane prezenty . Porządki zrobione również dużo wcześniej
Jak dużo wcześniej? :eek3:

Badania... echhh... właśnie odebrałam wynik kolejnego... nic nie rozumiem z tych wykresów, oprócz tego, że ponownie dodatni... niech się zakaźnik wypowie... czy jest sens leczyć... bo ja pewna nie jestem :unsure:

Za oknami słońce i 8 stopni, ale wiatr taki, że odlecieć i bez miotły można...
Pozostaje domowe zacisze... i dłubanina ;)

Pozdrawiam - Gosia

Gorzatkowo 2015 06 Gru 2015 16:41 #417113

• Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Otrzymane dziękuję: 10443
Gorzatko, zajrzałam, bo u Ciebie nieustannie ciekawe inspiracje, kolejna wielka rewolucja domowa powala na kolana, bo ogarnięcie wszystkiego, dopracowanie szczegółów jest naprawdę wielkim wyzwaniem :bravo: Z małych rzeczy w oko wpadła mi filcowa choineczka, bo ostatnio lubię filcowanie :)
Romciu, wyrazy współczucia :hug: niestety jesteśmy już w tym wieku, że coraz częściej żegnamy bliskich lub znajomych.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Gorzatkowo 2015 06 Gru 2015 17:06 #417116

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Bardzo mi się, Gosiu, ten pieprzyk czerwieni podoba w Twoich tegorocznych świątecznych kompozycjach!
Zobacz, jak się ładnie ociepliło wnętrze... takie detale warto wkomponować.
Ja jeszcze nie mam nic, ale już powoli się nastrajam... :)
Miłego!

Gorzatkowo 2015 06 Gru 2015 20:25 #417149

• Dorota15
  • Dorota15's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 2502
Piękne i gustowne dekoracje.
Gapiłam się w nie i gapiłam ...

Gorzatkowo 2015 06 Gru 2015 20:36 #417151

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
Alinko... nie da się ukryć, że nie jestem człowiekiem porywającym się na czyny wielkiego kalibru, stąd moim wnętrzarskim zabawom daleko do Twojego szeroko zakrojonego remontu, a rękodziełu - do tego, czym Ty, wszechstronnie i z sukcesem, się parasz :oops:
Tym milsze są słowa uznania... Szanowna Administracjo ;)

Aga... wiesz doskonale, że czerwień to nie moja bajka, ale... próbuję...
W tym roku w ozdobach świątecznych prezentowanych w sieci i dostępnych w sklepach, pojawiają się odcienie miedzi... jasne, szampańskie złoto... może w dekoracjach zimowo - poświątecznych coś przemycę na miejsce czerwieni? Obawiam się jednak, że nieco ograniczają mnie biało - srebrne lampy... a ich wymieniać nie planuję...

Dorotko... przyjmuję to gapienie za komplement :) tylko uważaj, bo tu dziś igła śmiga...
Zwykła powłoczka za kilka złotych, kawałek filcu i odrobina czasu... tak rodzą się gwiazdkowe prezenty...

I dla Magdy ;)

Pozdrawiam - Gosia
Za tę wiadomość podziękował(a): ada.krysia, Aguniada

Gorzatkowo 2015 06 Gru 2015 20:49 #417154

• Dorota15
  • Dorota15's Avatar
  • Moderator
Gosiu to był jak najbardziej komplement :)

a co do igieł to jestem przyzwyczajona, do tego mam okulary więc się nie boję ;)
Uwielbiam wszystko co związane z lasem więc chyba podchwycę Twój pomysł i zrobię sobie jelenie na poduszkach (u Ciebie to chyba renifery :dry: ).
Hafciarka nie ogarnia tak dużych haftów ale ręcznie ograniczeń nie ma.
Zapisuję sobie pomysł :)

Gorzatkowo 2015 06 Gru 2015 20:54 #417155

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
No to dobrze myślałam :P choć ze mną to różnie bywa, bo pewność siebie nie jest moją najmocniejszą stroną, więc jak ktoś się gapi :silly: to od razu zastanawiam się, co jest nie tak? :think:
Prawda, że pomysł na rogatą aplikację (czy to deer czy reindeer - nie będziemy się wdawać w szczegóły) prosty i efektowny?
Mama, siostra i bratowa dostaną takie poszewki jako dodatek do prezentu gwiazdkowego... muszę jutro zaopatrzyć się w szary filc, który naszyję na jasną tkaninę...
Pozdrawiam - Gosia

Gorzatkowo 2015 06 Gru 2015 21:06 #417158

• Dorota15
  • Dorota15's Avatar
  • Moderator
Pomysł naprawdę efektowny. Dopiero teraz na dole poduszki zobaczyłam napis - to jednak jest deer :)
Przejrzałam pobieżnie internet ale nie znalazłam takiej grafiki.
Będę musiała coś narysować i poszukać filcu w moim zaścianku :think:

Gorzatkowo 2015 06 Gru 2015 21:10 #417160

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
Dorotko... korzystałam z tego wzoru :)
Pozdrawiam - Gosia

Gorzatkowo 2015 06 Gru 2015 21:25 #417161

• Dorota15
  • Dorota15's Avatar
  • Moderator
Dziękuję, jesteś kochana :kiss3:
Już wydrukowane, jutro w pracy powiększę i do dzieła ... jak to dobrze, że dziś do Ciebie zajrzałam.

Gorzatkowo 2015 06 Gru 2015 21:28 #417163

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
Cała przyjemność po mojej stronie, że tak powiem ;)
Oczywiście pochwalisz się efektami? Czekam niecierpliwie... a ja baaardzo niecierpliwa jestem :happy3:
Pozdrawiam - Gosia

Gorzatkowo 2015 06 Gru 2015 21:31 #417164

• Dorota15
  • Dorota15's Avatar
  • Moderator
Pochwalę się, mam nadzieję niebawem bo boję się Twojej cierpliwości na próbę wystawiać :lol:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.636 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum