TEMAT: Domek na prerii

Domek na prerii 02 Kwi 2017 15:47 #532645

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
  • Otrzymane dziękuję: 5371
Oooo...widze tyle miejsca na wiecej roslin!! :lol:

Hosty tez moga wisiec na kratce! :hug:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii - 2015-16
Domek na prerii cz. 1
Podroz do....New Carolina
[url=http://forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/13-podroze-male-i-duze/162
Za tę wiadomość podziękował(a): yvi1

Zielone okna z estimeble.pl

Domek na prerii 03 Kwi 2017 03:28 #532789

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Moja depresja troche sie polepszyla dzisiaj. W koncu wyjrzalo slonce i zaczelo byc cieplej, wiec moglam popracowac w ogrodzie.

Zdemontowalam mostek, klnac na siebie, jak dobra robote zrobilam, bo za Chiny nie moglam okrecic srub i podzielic mostku na czesci.
Zdemontowane czesci i inne kawalki przenioslam do hostowiska, zeby zrobic tam dlugi mostek, ktorego bed mogla uzywac do przewozenie sciolki w taczce.

DSCN7089-2.jpg

Zakret byl najtrudniejszy

DSCN7090.jpg

DSCN7091-2.jpg

Mam nadzieje jutro kontynuowac.

A rzeczka bez mostku na razie :devil1:

DSCN7092-2.jpg

Magnolia Jane dalej kwitnie

DSCN7086-2.jpg

Zakwitla tez szcepiona wisnia pilkowana Pendula

DSCN7087-2.jpg

DSCN7088.jpg

Picea glauca MacConnal's Gold ma sliczne zolte paczki

DSCN7084-2.jpg

A klon japonski czerwone listeczki

DSCN7082-2.jpg

Hostka Striped Weasel pokazala, ze jednak ma paseczki. Uffff... :jeez: Ze streakami jest tak, ze nie zawsze powtarzaja cechy odmiany, czesto mutuja w formie mateczna.

DSCN7080.jpg

Pokazal sie rowniez jeden z pasiakow Blizzard

DSCN7079.jpg

Sweet Standard, co do ktorego mialam watpliwosci, bo jakby zaczal miec margines zamiast paseczkow, jednak pokazal smugi. Uff po raz drugi :dance:

DSCN7076-2.jpg

DSCN7074-3.jpg

To wlasnie stalo sie z Color Parade. Jeden odrost pokazuje cechy pasiaka, drugi jest zielony.

DSCN7072-4.jpg
Załączniki:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Ostatnio zmieniany: 03 Kwi 2017 03:30 przez planta.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jo37, Jan4, yvi1, CHI, Agusiek

Domek na prerii 03 Kwi 2017 03:39 #532790

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
A poza tym pod wieczor wybralysmy sie na spacer. Posadzilam Aerwynn w siodle Babe i poszlysmy. Po drodze zobaczylysmy mloda mame z moze czteroletnim synkiem, ktorych spotkalysmy wczesniej. Poniewaz chcieli poglaskac Babe, weszlismy na ich podworko. Babe byla wrecz zblazowana, pochylila leb i przyjmowala pieszczoty jakby codziennie byla glaskana przez obcych ludzi :lol:
Zaproponowalam wiec, ze mozemy zrobic zdjecie jej synka w siodle. Syn chcial, nawet bardzo, wiec wyszedl z domu tato, ktory podniosl go i wsadzil na siodlo. Pstrykneli kilka zdjec i zapytalam dziewczyne, czy tez chce sobie zrobic fotke.
Powiedziala, ze dawno nie jezdzila. Ale dalam jej wodze, Babe natomiast zaczela zachowywac sie jak dobrze ulozony pies bez smyczy-szla tuz kolo mnie, jak skrecalam, skrecala ona, tak ze leb byl caly czas przy moim ramieniu. Zrobilysmy tak ze cztery okrazenia podworka, ktore jej maz caly czas filmowal :lol:
Widac bylo, ze sie cieszyla z jazdy. Zaproponowalam jej przejazdzke jutro, moze przyjsc i pojezdzic na Shy w roundpenie, na lonzy, dopoki sie nie przekonam, ze umie sie obchodzic z koniem.

Moze zyskam nowa znajoma? :lol:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Za tę wiadomość podziękował(a): Jo37, Kasionek, yvi1, CHI

Domek na prerii 03 Kwi 2017 08:13 #532810

• Zos
  • Zos's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 60
Dobry pomysł Diano z przejażdżkami na koniu. Może tu jest ukryty początek Twojego biznesu. Odpłatne przejażdżki konne. Na poczatku milionów się nie dorobisz, ale może zarobisz na nowe roślinki albo smakołyki dla koniśków ;)
A może na tym Waszym allegro ogłoś się, że zaprojektujesz ogród wraz z wykonaniem lub drobne prace remontowe. Na pewno ktoś z ogłoszenia się znajdzie. Możesz załaczyć zdjęcia ze swoich dokonań, takie małe portfolio aby ludzie widzieli czego mogą się od Ciebie spodziewać.
Wczoraj moją mamę przekonywałam do host. Ma takie miejsce na działce, moje dziecko nazywa je lasem, gdzie wybujały jej iglaki, ale pod spodem to klepisko. Trawa nie rośnie. Ma tam narzucone pryzmy ziemi, co zostały pod robieniu garażu, więc powiedziałam, aby ktoś jej to rozplantował i w tym miejscu posadzimy hosty. One słońca nie potrzebuja, a ładnie to miejsce pod drzewami zagospodarujemy. Zgodziła się, zobaczymy co z tego wyjdzie.
A i dziękuję za podpowiedź co do nawadniania.
Ostatnio zmieniany: 03 Kwi 2017 08:14 przez Zos.
Za tę wiadomość podziękował(a): planta, CHI

Domek na prerii 03 Kwi 2017 08:54 #532817

• CHI
  • CHI's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 21394
Diano jak zwykle :thanks: :thanks: :thanks:
Z tym co pisze Zos przemyśl i wreszcie coś zrób :devil1:

Zos Diana przedstawiła bardzo profesjonalną wersję nawadniania.

U wielu rolników w lubuskim widziałam bardzo tani "patent" nad którym się zastanawiam..

Wężem zasilającym jest niebieski wąż do wody o najmniejszym przekroju. W miejscu podlewania ma zrobiona dziurkę i na to miejsce ma założone 15-20 cm takiego samego węża, ale o większym przekroju...
Można to podłączyć pod "automat" lub podlewać odkręcając kran...
Na zimę odkręca się zatyczkę końcową i przedmuchuje sprężarką...
Za tę wiadomość podziękował(a): planta, Agusiek

Domek na prerii 03 Kwi 2017 15:08 #532895

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Z organizowaniem przejazdzek jest problem. Nasze ubezpieczenie nie pokrywa koni itp. Znaczy, ze gdybym wsadzila kogos na konia, Babe bryknela i ta osoba zostalaby ranna lub okaleczona, moglaby podac nas do sadu o kwote np miliona dolarow.
Zapomnialyscie, ze mieszkam w kraju gdzie ludzie lubia sie sadzic o wszystko...
I tak ryzykuje, oferujac jej posiedzenie na Shy. Z kolei gdybym chciala to robic legalnie, musze zdobyc uprawnienia i wykupic ubezpieczenie. Za duzo pieniedzy.

Czekam zeby maz umiescil ogloszenie na Craig's list. Omowilismy, ze poda swoj nr telefonu i on bedzie ze mna jezdzil ogladac miejsce i negocjowac stawke. Mialam nadzieje zrobic w tym tygodniu, ale maz praktycznie spedzil go jezdzac w to i z powrotem do pracy.
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Za tę wiadomość podziękował(a): yvi1, CHI, Agusiek

Domek na prerii 03 Kwi 2017 23:20 #533015

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
No i jazda fajnie poszla. Shy byla bardzo posluszna niepewnym rekom nowego jezdzca, robila stepa przez pol godziny w rozne strony w roundpenie, dopoki dziewczyna nie zdecydowala sie na jazde na pastwisku. I nie pankowala, ze czasem Shy przechodzila do fokstrota, pociagala za wodze i Shy przechodzila do stepa znowu.
Przy okazji pogadalysmy sobie, okazalos ie, ze jej synek jest autystyczny i ma sporo z nim problemow. Mam zamiar polecic jej nasza znajoma z Lubbock, zone Dennisa. Nie tylko maja autystycznego syna, ale i ona pracuje jako terapeuta, wiec bedzie mogla cos poradzic.
Dziewczyna byla zachwycona jazda- i koniem. Teraz ma zamiar nalegac mezowi, zeby jej kupil takiego. Dalam jej lekture do poczytania na temat tej rasy ;)
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Za tę wiadomość podziękował(a): Jo37, yvi1, Agusiek

Domek na prerii 04 Kwi 2017 14:53 #533089

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Zaczely kwitnac pozne, pelne odmiany zonkili

IMG_2988.jpg

IMG_2989.jpg

IMG_2990.jpg

IMG_2991.jpg

A pogoda szeleje. Dzi ma byc ledwie +10, okolo zera w nocy i nastepnej nocy. Burze i deszcz. Mam nadzieje, ze nie wymarzna mi kwiaty, bo nawet mowia o szansie na snieg.
Wczoraj zaderkowalam konie.
Przywiozlam tez pickupa zaladowanego wyzej niz kabina sciolka (ten z buldozera mial gest :huh: ), maz obiecywal, ze mi rozladuje...taaaa...teraz musze rozladowac sama, zanim zacznie padac. Zapowiadaja deszcz zaczynajacy sie kolo poludnia i trwajacy reszte dnia i w nocy :dry:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Ostatnio zmieniany: 04 Kwi 2017 14:53 przez planta.

Domek na prerii 04 Kwi 2017 15:07 #533091

• Zos
  • Zos's Avatar
  • Senior Boarder
U Ciebie widać ściółka to niekończąca się opowieśc :P Ale ogród i roślinki masz cudne.
Dzisiaj kolega z pracy przywiózł mi 2 szt. sosny . Wykopał gdzies spore samosiejki. Muszę znaleźć dla nich odpowiednie miejsce i nie pozwolę im się zbytnio rozrosnąć.
A jak Shy? Rodzi już czy jeszcze nic. Ile ona u Ciebie już jest? Może faktycznie to nie ciąża, bo trwa to tak długo.
A jak Jerry? Wiosna obudziła w nim nowe pokłady siły i ochoty do biegania?
Ostatnio zmieniany: 04 Kwi 2017 15:09 przez Zos.

Domek na prerii 04 Kwi 2017 21:27 #533176

• Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Otrzymane dziękuję: 10443
Dianuś, jesteś perfekcjonistką w każdym calu, ogród pięknie wypieszczony, czyściutki, bez chwaścika, konie na świeżej ściółce. Po prostu rajski widok :bravo: :bravo:
U mnie kły host są jeszcze pod ziemią :) Gdy pieliłam chwasty trochę rozgarnęłam, żeby sprawdzić, czy są na pewno :happy: Lenią się jeszcze :happy:
Za tę wiadomość podziękował(a): planta

Domek na prerii 04 Kwi 2017 21:28 #533178

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Jak bede staruszka o lasce, tez bede przywozic sciolke, podlaczajac wozeczek do mojego wozka inwalidzkiego :rotfl1:

Shy jest u nas od 10 sierpnia, jest to osmy miesiac z nami. Ciaza klaczy trwa 11 miesiecy, wiec za trzy miesiace najdalej sie okaze.. Ale znowu, czy wtedy mialaby nabrzmiale wymie i mleko, gdyby ni ebyla w ciazy? :think:

Jerry jest za leniwy, zeby biegac. On tylko dostojnie sie przemieszcza stepem, czasem szybszym stepem, jak widzi, ze serwuje sie sniadanie :wink4: Dlatego spokojnie moge posadzic na nim corke, bo wiem, ze nawet bez siodla i wodzy, trzymajac sie grzywy, jest bezpieczna.
Dzis robil sobie drzemke na czesci siana, wydartej z beli

IMG_2992.jpg

A ja zaraz od rana poszlam rozladowac pickupa. Maz , ktory obiecal to zrobic wczoraj wieczorem, nie zrobil tego, a sciolka zaczela sie grzac do tego stopnia, ze w srodku byla goraca, az unosila sie lekka para przy temperaturze 5C. Od poludnia mialo zaczac lac i tak reszte dnia, wiec spieszylam sie, nawet nie rozkladalam wokol drzewek, tylko rozladowywalam w kupkach.
Potem jeszcze na adrenalinie polecialam wyczyscic stajnie wi wrzucic nowej slomy, napelnic wiaderka z woda i siatki na pasze, po czym przyciagnelam Jerrego za oglowie. Juz zaczynalo padac. Jerry jak zwykle kiedy czlowiek czegos od niego chce, bardzo wolno sie przemieszczal, ale jak zobaczyl otwarta stajnie (wczesniej zamknelismy ja, zeby go nie kusilo), od razu zwawym krokiem mnie wyprzedzil i natychmiast wszedl do boksu :lol:

A ja teraz to leze, to siedze, lyknelam pochy przeciwbolowe, Tylenol i Aleve i tak boli, ze nie moge sie na niczym skupic..Zaczelam czytac ksiazke "dziewczyna w stalowym gorsecie, cos w rodzaju nowego nurtu-steam-punku. Co pisza na okladce-"polaczenie XIX wqiecznej wiktorianskiej Anglii z Xmenami". Ale czyta sie niezle :lol:

Hiacynto-chcialabym, zeby byl bez chwascika, oj chciala :devil1: Ale i tak wiaderko z ok 6 tys m2 to naprawde niewiele. Sciolka przez te lata zagluszyla chwasty, ich nasiona w koncu chyba popadaly, bo wylaza naprawde z rzadka. Glownie mlecze i nowe tumbleweeds, ktore rozsialy sie z wiatrem.

Hiacynto-mozna wiedziec, jakie masz odmiany hostek? Moze bysmy sie wymienily? Bo w tym roku cienko z zakupami, a chcialoby sie czegos nowego. To jest nalog :wink4:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Ostatnio zmieniany: 04 Kwi 2017 21:35 przez planta.

Domek na prerii 04 Kwi 2017 23:25 #533204

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Wyskoczylam na chwile z aparatem sprawdzic, co nowego sie wylulo w ogrodzie :P

Spartacus rosnie szybko

DSCN7093-2.jpg

Ice Follies-jestem bardzo ciekawa tej odmiany, na zdjeciach w necie wyglada cudnie!

DSCN7095.jpg

DSCN7094.jpg

Final Summation, jeden ze sportow Sum and Substance. Ma miec poltorej metra szerokosci :hearts: . Niestety, walcze teraz albo z siewkami trawy albo zboza, wyglada wrecz jak nasiane. Podejrzewam, ze nasiona byly w slomie i teraz wykielkowaly.

DSCN7096.jpg

Widok na hosty White Feather i Torchlight

DSCN7099.jpg

Band of Gold. Posadzilam jedne kiel, wyszedl jeden kiel :dry:

DSCN7100-2.jpg

August Moon, wyglada jak nowa kapusta :lol:

DSCN7101.jpg

Bright Lights. Zastanawiam sie, czy trzymac ja w ogrodzie. Niczym nie zaskoczyla.

DSCN7103.jpg

Jadna z nowosci w ogrodzie. Stand By Me, sport odmiany June (www.naylorcreek.com/stand-by-me/448/hosta-details.aspx).

DSCN7105.jpg

Kolorowa Volcano Island

DSCN7107.jpg

DSCN7106.jpg

Naked Lady coraz bardziej mi sie podoba. Jasne, zywe kolory, ksztalt liscia. Cudo! :hearts:

DSCN7108.jpg

DSCN7109.jpg

Sunshine Glory

DSCN7110.jpg

Wylazi kolejny sport odmiany Sum and Substance, Winter Snow, zielony z bialym brzegiem. A w zeszlym roku oddalam pol kepy..

DSCN7111.jpg

Karin, z wyprzedazy w markecie budowlanym. Typowa, sredniej wielkosci hosta , ciemnozielona z bialym, naciekajacym marginesem. Niewiele moge o niej znalezc w necie. W sumei zaczelam znowu szukac info i natknelam sie na to:
www.plantsgalore.com/Hostas/cultivars/K/Hosta_Karin.htm

gdzie pisza, ze jesli zaczyna sezon z zoltym brzegiem, to podobna do niej hosta Karen :think:
www.plantsgalore.com/Hostas/cultivars/K/Hosta_Karen.htm
Teraz juz nie wiem, co mam :pinch:

DSCN7112.jpg

DSCN7113.jpg
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Ostatnio zmieniany: 04 Kwi 2017 23:30 przez planta.
Za tę wiadomość podziękował(a): yvi1

Domek na prerii 04 Kwi 2017 23:56 #533206

• Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Otrzymane dziękuję: 10443
Dianuś, na kwiaty mam na działce około 50 metrów 2 miejsca to i roślin niezbyt wiele. 4 hosty nn przez ostatnie lata rozrosły się w młyńskie koła :) 2 mają liście zielone z kremowym obrzeżeniem, 1 liście niebieskawe, a jedna jest zielona. Z odmianowych mam hostę 'Golden Tiara', 'Emily Dickinson', 'Leola Fraim'. Wysiałam też garstkę nasion, jeśli uda mi się coś uhodować, posadzę u syna nad stawkiem :) Ze starszych mam jeszcze 'June', ale jakoś niezbyt się jej na naszych piachach podoba, bo od 10 lat ma tylko 1-2 kiełki :)

Domek na prerii 05 Kwi 2017 00:36 #533208

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Tropical Dancer, jeszcze nawet nie rozwinal listkow, a juz cos go zre :mad2:
www.hostaparadise.com/tropical-dancer/2299/hosta-details.aspx

DSCN7114.jpg

Neptune, jedna z bardziej popularnych host o zielononiebieskich lisciach z falbana.
www.plantsgalore.com/Hostas/cultivars/N/Hosta_Neptune.htm

DSCN7115.jpg

Sagae. Piekna hosta, ktora warto miec.
www.plantsgalore.com/Hostas/cultivars/S/Hosta_Sagae.htm

DSCN7117-2.jpg

DSCN7118.jpg

Paul's Glory. Myslalam, ze wszystkie rozdalam, ale nie :think: www.plantsgalore.com/Hostas/cultivars/P/Hosta_Pauls_Glory.htm

DSCN7120.jpg

Liberty, kolejna odmiana, ktora przyciaga wzrok! Sport odmiany Sagae.
www.plantsgalore.com/Hostas/cultivars/L/Hosta_Liberty.htm

DSCN7121.jpg

Dream Queen, sport odmiany Great Expectation (ktora jeszcze nie wylazla mi z ziemi)
www.plantsgalore.com/Hostas/cultivars/D/Hosta_Dream_Queen.htm

DSCN7122.jpg

American Icon. Pojawia sie jako zoltozielony, potem z czasem, po kilku tygodniach, srodek liscia zielenieje. Sport odmiany Choo Choo Train
www.hostaparadise.com/american-icon/1303/hosta-details.aspx

DSCN7123-2.jpg

American Sweetheart.Tetrapoidalny sport odmiany Sea Thunder.
www.plantsgalore.com/Hostas/cultivars/A/...rican_Sweetheart.htm

DSCN7124.jpg

Queen of the Seas. Przypomina mi Niagara Falls, ale liscie sa wieksze i ciemne.
www.plantsgalore.com/Hostas/cultivars/Q/...ueen_of_the_Seas.htm

DSCN7125.jpg

Bressingham Blue. Duze, niebieskie liscie bez falbany.

DSCN7127.jpg

Reflections. www.hostaparadise.com/reflections/6229/hosta-details.aspx

DSCN7128.jpg

DSCN7129.jpg

All That Jazz. Jedna z odmian Olgi Petryszyn
www.plantsgalore.com/Hostas/cultivars/A/Hosta_All_That_Jazz.htm

DSCN7130.jpg

Gone with the Wind. Kolejna z odmian Olgi.www.hostaparadise.com/gone-with-the-wind...3/hosta-details.aspx

DSCN7131.jpg
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Ostatnio zmieniany: 05 Kwi 2017 00:46 przez planta.
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, yvi1

Domek na prerii 05 Kwi 2017 00:52 #533209

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Hiacynto-priv :kiss3:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 05 Kwi 2017 01:09 #533210

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Kontynuujemy :P

Tenryu-piekna, wielka hosta o dlugich ogonkach lisciowych i pieknych, ciemnych lisciach. Pokroj wazowy. Jak widac, szybko sie rozmnaza, bo w zeszlym roku byla jedna roslina.
www.hostaparadise.com/tenryu/904/hosta-details.aspx

DSCN7132.jpg

Prime Meridian szybko sie rozwija, a jeszcze szybciej mnozy. Tez rozdzielalam kepy w zeszlym roku, wydalam do ludzi wiekszosc, i znowu gaszcz..
www.hostaparadise.com/prime-meridian/2149/hosta-details.aspx

DSCN7136-2.jpg

DSCN7137.jpg

Savannah Supreme. U mnie trzeci sezon. Niezawodny i niewymagajacy pasiak. Tyle wyroslo z jednego kla w tym roku, bo podzielilam poprzednie trzy i wymienilam sie z ludzmi.Sport odmiany Savannah.

DSCN7133-2.jpg

DSCN7134.jpg

DSCN7135.jpg

Splashed Leather. W zeszlym roku jedna niewielka roslina. www.hostaparadise.com/splashed-leather/6619/hosta-details.aspx

DSCN7138-2.jpg

Troche rozczarowana jestem ta odmiana. Miala byc "misted" z jakby mgielka innego koloru. Allegan Fog jest ladniejszy. Chyba ze potem zmieni sie na lepsze
www.hostaparadise.com/tokyo-smog/9359/hosta-details.aspx

DSCN7140.jpg

DSCN7141.jpg

Niespodziewanie ladnie wyglada Elizabeth Campbell, rowniez z wyprzedazy w markecie.
www.hostaparadise.com/elizabeth-campbell/252/hosta-details.aspx

DSCN7142.jpg

I to niewiadomoco, przy slupku 10x 15 cm. Avocado? jakis inny zielony?

DSCN7144-2.jpg
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Za tę wiadomość podziękował(a): yvi1, Agusiek

Domek na prerii 05 Kwi 2017 09:59 #533234

• Zos
  • Zos's Avatar
  • Senior Boarder
Niesamowite te Twoje hosty. Masz już wszystkie dostępne na rynku? Po nich widać, że masz rękę do roślin.
Myślałam, że Shy jest dłużej u Was, dlatego zaczęłam już wątpić w jej ciążę. Czyli nadal czekamy. A jak Twój ślubny zapatruje się na 4 konia? Pogodził się, czy coś marudzi. A on w ogóle wsiada i jeździ na którymś z koni?

Domek na prerii 05 Kwi 2017 15:43 #533273

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Chcialabym, oj chciala. Tylko ze pod cieniowki musialabym zabrac jedno pastwisko i obrabowac bank, zeby kupic sadzonki i materialy budowlane :lol:
Slubny na razie swiecie przekonany, ze czwartego konia sie sprzeda. Juz to widze.. :rotfl1: Jak corka zakocha sie w zrebaczku, to bedzie koniec. A jak jeszcze bedzie ladnie malowany, to bedzie kaput :devil1: Na konia nie wsiada, bo nadal ciezko straumatyzowany po zlamaniu palca i nadwyrezeniu ramienia po upadku z Babe :jeez:
Jak ja bym sie tak przejmowala wszystkimi upadkami, uszkodzeniami i tym wstrzasem mozgu z ponad miesieczna amnezja, to wogole bym obchodzila konie jak wscieklego psa :whistle: Nie, maz grawituje do glaskania Jerrego jak domowego pieszczocha i tyle. Tak wiec mi zostaja dwa konie do objezdzania i Jerry do karmienia i opieki :lol:
Swoja droga zaskakujace, jak zmienia kolory. Jeszce niedawno byl glownie brazowy. Dave ma na pulpicie jego zdjecie jako czerwonego kasztana. A teraz jest praktycznie, z wyjatkiem lba i paru brazowych plam srebrzystobialy.
Maz uwaza, ze to dlatego, ze Jerry sie starzeje :wink4:

A mi zostalo kilka wiecej kielkow host do pokazania z wczoraj, tylko po dwoch godziach przy kompie stracilam cierpliwosc :wink4:

Kolejny Blizzard, pasiak i sport Sum and Substance. Jak na pasiaka bardzo stabilny i tak jak lubie-duuuzy :silly:

DSCN7145.jpg

Amy Aden-maly pasiak o szybkim rozrastaniu sie w kepy, jak Geisha. www.uniquelyhostas.com/product/amy-aden/

DSCN7146.jpg

Dream Maker-klasyk z pasiakow. Fransen pisze, ze to sport odmiany Blue Angel. Stabilny w moim ogrodzie, tworzy duza kepe duzych lisci, o pieknych, wyraznych smugach. W zeszlym roku kwitl, ale nie zauwazylam torebek nasiennych. Warto miec, jako kontrast do chocby mamusi lub innych jednokolorowych.

DSCN7148-2.jpg

Fascination-rzadka perelka wsrod pasiakow, nawet nie ma wiele info online nt tej odmiany. Dostalam z wymiany na amerykanskim forum hostamaniakow. Zobaczymy, czy beda paski, bo ponoc jest trudna.
www.hostaparadise.com/fascination/4095/hosta-details.aspx

DSCN7150-2.jpg

Javelin, druga perelka z wymiany, choc w tym roku jest oferowana przez Uniquely Hosta za dosc przyzwoita cene. Praktycznie brak zdjec, nawet u Fransen.

DSCN7153.jpg

Intrigue-piekny pasiak, dostepny za rozsadna cene.

DSCN7152-3.jpg

Widok na hostowisko z pasiakami

DSCN7155.jpg

..i drugie hostowisko, z normalnymi odmianami

DSCN7156.jpg

DSCN7157-2.jpg

Na razie jeszcze malo roslin...
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1