TEMAT: Domek na prerii

Domek na prerii 21 Wrz 2015 15:04 #403255

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
  • Otrzymane dziękuję: 5371
Moge tylko powiedziec-cos niesamowitego! :thanks: :thanks: :thanks: :thanks: :thanks:

A polonez na arabach byl piekny. Chcialabym, zeby wiecej bylo takich pokazow, propagujacych polskie araby i polska tradycje-komtusze i suknie szlacheckie :hearts:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii - 2015-16
Domek na prerii cz. 1
Podroz do....New Carolina
[url=http://forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/13-podroze-male-i-duze/162
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Domek na prerii 21 Wrz 2015 16:48 #403260

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Wsiadlam dzis na Jerrego i jezdzilam na kantarze bez wedzidla :lol:

IMG_0054.jpg

IMG_0056.jpg

Nie wiem, czy powinno byc tak wysoko na glowie? :dry:
Jerry reagowal dobrze, uzywalam glownei nog do zmiany kierunku, ale zatrzymywal sie i cofal ladnie przy uzyciu tego oglowia. Za to pod koniec 15 minutowej przejazdzki zdecydowal, ze nie chce isc w kolo, tylko kieruje sie do Babe, ktora byla zamknieta w korralu. Ja go skrecilam, zaczal wysoko podnosic glowe i sprzeciwiac sie...i skonczylismy robiac spin jak na pokazie westernowym, kiedy tylek stoi w jednym miejscu a przod robi szybkie kola 360 stopni. Az myslalam ze zwymiotuje mu na grzywe, ale w koncu przestal i stanal spokojnie. Oj, bedziemy pracowac nad zatrzymywaniem jedna wodza :angry:
A to delikwent po:

IMG_0057.jpg
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 21 Wrz 2015 17:00 #403263

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Tak patrze na zdjeciu na guglu i chyba ten kantar jest za duzy. Bo jak nie naciagnelam pod oczy, to zwisal, ze Jerry mogl go sciagnac machnieciem glowy. Czyli musze przemiescic ten wezel pod podbrodkiem wyzej, zeby kantar lepiej objal glowe na nosie :think:

A w srode przyjdzie to:

tough1pad.jpg

Chce na poczatku sprobowac na Babe na pastwisku, zeby nie mogla pognac przed siebie. A celem wlasnie jest cwiczenie rownowagi. Potem, moze kiedys , bede jezdzic bez siodla, ale razie potrzebuej czegos, co da mi poczucie bezpieczenstwa, zeby jak zacznie wariowac, bylo sie za co zlapac :devil1:
I dalej mysle nad siodlem dla Jerrego. Niezaleznie jak silnie zaciagnelam popreg na moim siodle z terlica typu flexi, i tak po kilku minutach zaczynalo sie przekrecac. Fakt, ze moje siodlo ma wysoki przedni lek, dla koni o duzych lopatkach, aon takich nie ma. Ale boje sie, czy to bezterlicowe bedzie pasowac, i czy moze powinnismy sie rozgladac za siodlem dla arabow, bo taka ma figure? :think: Pomocy!!!

Usmiechniety futrzak kolo mnie :lol:

IMG_0053.jpg
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Ostatnio zmieniany: 21 Wrz 2015 17:11 przez planta.
Za tę wiadomość podziękował(a): ardiss

Domek na prerii 21 Wrz 2015 20:58 #403315

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Nie miala baba klopotu :dry:
Kiedy w zeszly poniedzialek przeprowadzalam Jerrego przez brame, przyspieszyl, naszedl na mnie i nadepnal mi na noge, kiedy robilam krok i obrot by brame otworzyc szerzej. Od tamtej pory boli i nic nie pomaga. Dzis terapeutka probowala wszytskiego, od elektromasazu do rozciagania, bez wiekszego efektu. Obawia sie, ze przy tym wypadku naderwalam miesien lub sciegno i chce, zebym zobaczyla swojego lekarza jak najszybciej, zeby zrobic rezonans magnetyczny. Udalo sie umowic na jutro rano.
Dave, gdy zerwal sciegno w rece wybijajac stojak na rower z uchwytu, mial operacje nadgarstka i pol roku rehabilitacji. Mam anadzieje, ze to jednak nic powaznego :pinch:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 21 Wrz 2015 21:21 #403324

• mosewa
  • mosewa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 199
Ten kantar faktycznie jest za wysoko na nosie Jerrego :think:
No teraz jeszcze kontuzji Ci potrzeba :( mam nadzieję, ze to nic poważnego :ohmy:
Ewa
“Kiedy przeczytam nową książkę, to tak jakbym znalazł nowego przyjaciela, a gdy przeczytam książkę, którą już czytałem – to tak jakbym spotkał się ze starym przyjacielem.”

Dwa Świerki
Za tę wiadomość podziękował(a): planta

Domek na prerii 21 Wrz 2015 23:38 #403361

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
A dzis ABC latania dachu dla amatorow. Spolka z O.o :evil:

Lokalizujemy miejsce laty. Jak widac sporo szingli jest oderwanych u podstawy:

IMG_0058.jpg

Polamane shingle usuwamy delikatnie, podwazajac lomem, by nie zrobic dziur w pozostalych, dobrych kawalkach lub podkladzie:

IMG_0059.jpg

A nastepnie nowe szingle ukladamy na ich miejsce, zaczynajac od podstawy. Przybijamy gwozdziami do dachow:

IMG_0060.jpg

Dolne czesci szingli przyklejamy smola do dachow w tubce, jako ze poodrywalismy stare szingle, pod ktorymi juz nie ma smoly i poodrywalyby sie przy silniejszym wietrze. Gotowa lata rozni sie niestety kolorem, bo nie moglam znalezc identycznych.

IMG_0061.jpg

:bye:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 22 Wrz 2015 15:46 #403475

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Chyba jednak mamy skunksa z powrotem..nie dosc, ze wieczorami snuje sie podejrzany zapaszek, to dzisiaj, przy karmieniu porannym, odkrylam w jednej z misek odchody! :mad2:

Chyba bedzie padac...

IMG_0063.jpg
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 22 Wrz 2015 16:33 #403479

• malina
  • malina's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 55
Ktoś Was podgląda przez dziurkę w niebie (ostatnie zdjęcie) ;)

Gratuluję efektywnej roboty!
My z mężem kilka lat temu sami położyliśmy płyty i gont bitumiczny na wielkim dachu. Roboty było, że hej!
Niby masz niewielki ten kawałek, ale jednak narobić się trzeba, nieprawdaż?

Lubię czytać o Twoich koniach. Do tej pory się za wiele tymi zwierzętami nie interesowałam, ale Twoje opowieści i zdjęcia to solidna garść wiedzy. Dziękuję Ci za nią :kiss:

P.S. Wiem, że lubisz Pratchetta - wyszła biografia po polsku www.proszynski.pl/Terry_Pratchett__Zycie...e-p-33656-1-16-.html

Domek na prerii 22 Wrz 2015 21:16 #403555

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Sami na calym dachu? Jestem pelna podziwu! :thanks:
Co do koni...ja tez sie ucze, caly czas. Na poczatku sporo czytalam i ogladalam, teraz mam okazje obserwowac ich reakcje na zywo i powiem Ci, ze to naprawde wspaniale zwierzeta. Ludzie czasem mysla o nich w kategoriach duzych psow, ich posluszenstwa i zachowan przeniesionych do skali koni. Tymczasem sa one inne, dopiero sie ucze czytac te drobne ruchy glowa, ustawienia uszu i wyraz oczu. Sa rownei ekspresyjne jak psy, ale w odmienny sposob.
Dzis rano Jerry usilowal zajsc mi droge, kladac uszy, kiedy szlam z wiaderkiem do jego michy. I pierwszym odruchem bylo dla mnie ominiecie go-tymczasem to dla konia byla gra w dominacje-kto zejdzie z drogi ten przegrywa. Wiec kiedy stanal mi na drodze, dalam mu kuksanca w klate piersiowa i robilam to trak dlugo, az sie wycofal. Pokazalam mu, ze to ja jestem szefem.
Konie bawia sie w takie gry caly czas.

Swoja droga, wczoraj maz pojezdzil na Jerrym w korralu! Stwierdzilam, ze jego siodlo definitywnie nie pasuje na jego grzbiet-w gornej czesci jest szerokie, obliczone na quarter horse o korpusie jak beczka, i dlatego zjezdza. I tyle na temat wydatku prawie poltorej tysiaca, bo mezowi sie podobalo i wygodnie sie siedzialo! Siodlo stanowi lacznik moiedzy koniem i jezdzcem i musi pasowac obojgu. Tak wiec to siodlo pojdzie na stojak, a w piatek ma przyjsc to bezterlicowe i naprawde trzymam kciuki, zeby pasowalo lepiej.
Dopasowalam srednice otwoeu na pysk w tym oglowiu bezwedzidlowym i Jerry wyraznie byl zrelaksowany w czasie jazdy meza. Nie rzucal lbem, ladnie reagowal na lekkie pociagniecia wodza. Na wszelki wypadek jednak , zamowilam mu indianski bosal na jego rozmiar. Gdyby znowu probowal sztuczek ze mna :wink4:

U doktora bylam. Zrobil rentgena, ktore nie wykazalo nic w rejonie kosci, tak wiec czekamy na autoryzacje towarzystwa ubezpieczeniowego na rezonans magnetyczny. O tyle dobrze, ze dostalam recepte na Hydrocodone, silny srodek przeciwbolowy, ktory mi pomogl wczoraj wieczorem zasnac. Bo dwa tramadole i dwa tynenole 600 g niewiele pomogly.
Rowniez maz stwierdzil, ze koniec na razie naprawiania dachu, a wlasciwie lazenia po drabinie, i musze odpoczac. Na szczescie powiedzial, ze jazda konna powinna byc Ok . Chyba zaczne znowu rozkladac stol z puzlami, zeby sie czyms zajac :whistle:

Dzieki za wiesc o ksiazce! Poszukam jej u nas :hug:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 23 Wrz 2015 15:08 #403700

• malina
  • malina's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 55
Dziewczyno miła, to ja podziwiam Ciebie za ten ogrom..... wszystkiego po prostu!
I jak często mi się nie chce, tak po zajrzeniu do Twojego wątku zawsze mi się chce :)

Konie, psy, koty, człowieki - łączy je tylko "ssakizm" ;) My z dużych zwierząt mamy tylko krowy - to potrafią być cwaniary :lol: Obserwacje nawet zwykłych kur czy kaczek domowych daje mi wielką wiedzę (i mnóstwo relaksu oraz śmiechu).

Jerry wydawał się taki spokojny, a tymczasem cicha woda brzegi rwie :P Siłuje się, ale myślę, że jednak jest szczęśliwym koniem (jakkolwiek one pojmują szczęście ;))

Diano, musisz się nauczyć, że człowiek od czasu do czasu musi się polenić! Szczególnie, gdy chodzi o zdrowie! A jak Cię rączki swędzą, to rób na drutach, albo pierogi (chętnie wpadnę na ruskie :D)

Domek na prerii 24 Wrz 2015 02:26 #403848

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Pociesze Cie, ze mi tez czesto sie nie chce. Wypijam wtedy dodatkowy kubek herbaty i kopie sie w tylek, zeby sie ruszyc z domu :wink4:
Mysle, ze Jerry jest z nami szczesliwy. Wieczorami z Babe sluzy jako kosiarka do trawnika :woohoo:

DSCN9988.jpg

DSCN9994.jpg

Jego siersc pociemniala, biale podkolanowki sa bardziej widoczne, zad stal sie cynamonowy z bialymi plamkami, jak appaloosa :evil:

DSCN9989.jpg

DSCN9993.jpg

Babe dla mnie wyglada jak fryzyjczyk bez szczotek na pecinach :silly:

DSCN9998.jpg

DSCN9992.jpg

DSCN0002.jpg

Babe pod ksiezycem :lol:

DSCN0005.jpg

Dave z Jerrym. Smieje sie, ze Jerry wygladsa przy nim jak pony :evil:

DSCN0011.jpg

Jerry i Ralf

DSCN0013.jpg
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 24 Wrz 2015 04:01 #403851

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Po prostu teksanskie niebo :lol:

DSCN0003.jpg

DSCN0001.jpg

Fragment slonecznego halo w chmurach wysokich (tecza po lewej stronie slonca):

DSCN9987.jpg

DSCN9995.jpg

Ralf bierze kapiel :lol:

DSCN9997.jpg

A maz griluje udka kurczaka na kolacje. Konie chrupia trawe, psy biegaja wszedzie, bawiac sie i turlajac malego, dziecko rysuje kreda na chodniku. I takich spokojnych wieczorow i Wam zycze :hearts:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Za tę wiadomość podziękował(a): pamelka, Nemo, hanya, malina

Domek na prerii 25 Wrz 2015 02:57 #404044

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Kolejny dzien przymusowego odpoczynku :dry:
Za to pojechalam do sklepu po dwa popregi do siodel meza, ktore tez przyszly dzisiaj!! :woohoo: .

to jest to siodlo do jezdzenia na oklep:

DSCN0019.jpg

DSCN0014.jpg

DSCN0015.jpg

I popreg z welnianych sznureczkow do niego, typowo westernowy. Kowboje uzywaja ich czesto, bo kon sie pod tym tak nie poci, jak pod neoprenowym, wiec nie odparza i nie obciera.

A to drugi popreg, filcowy, do siodla bezterlicowego, ktore sfotografuje na Jerrym, jak go umyje. Oba konie sa brazowe od blotka, w ktorym sie wytarzaly :lol:

DSCN0017.jpg

DSCN0018.jpg

Piekny zachod slonca dzisiaj :lol:

DSCN0023.jpg
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Ostatnio zmieniany: 25 Wrz 2015 03:06 przez planta.
Za tę wiadomość podziękował(a): pamelka, hanya, malina, ardiss

Domek na prerii 25 Wrz 2015 20:28 #404199

• ardiss
  • ardiss's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 21
Ralf jest PRZECUDOWNY! przepiękny po prostu!
Ze tak powiem zakochałam się :hearts:

zachody słońca i Rodziny Relaks również do pozazdroszczenia :bravo:

Załączam zdjęcie wytapetowanej ściany z nową kanapa:))
Jestem badzoo dumna z efektu!
Choć moja ściana, czy nawet pomalowane ściany i sufit to nic w porównaniu z wyczynami Planty :thanks:
Załączniki:
Ostatnio zmieniany: 25 Wrz 2015 20:35 przez ardiss.

Domek na prerii 26 Wrz 2015 21:24 #404393

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Z checia zapakowalalabym go w paczke i wyslala....czasemi :lol: . Zwlaszcza jak kolejny raz musimy szukac butow na podworku :silly:
Pokoj wyglada przeslicznie, zaprasza do odpoczynku. Bardzo mi sie podoba :hearts: :hug:

Wybralam sie dzis na przejazdzke, jako ze slonecznie, lekki wiaterek, ale nie goraco. Po prostu idealna pogoda. Przejechalysmy z 10 km. Babe od czasu do czasu usilowala poniesc, ale kierowalam ja w ciasne koleczko i rezygnowala. Jednak ta kombinacja hackamore z wedzidlem to strzal w dziesiatke. Wiekszosc jazdy wodze zwisaja luzno, tak jak w stylu wwesternowym, a kieruje uciskiem nog i zmiana pozycji.
Po powrocie, bo dalam jej pogalopowac, byla cala spocona, wiec zrobilam jej kapiel. Oczywiscie jak tylko zobaczyla weza, postanowila zwiac. Pociagnela za kantar, a tu nic! Tyle razy udawalo sie jej sie zerwac,, czy kantar, czy lacznik, a tu sie nie udalo. Stulila wiec uszy i reszte kapieli stala grzecznie. Raz tylko stanela na wezu i nie sadze, zeby to byl przypadek :devil1:

Znowu zaplotlam jej warkoczyki, bo grzywa przez te pare ostatnich miesiecy podrosla znowu i poplatala sie, zas ogon przycielam z bolem serca kilka cali od ziemi, zeby nie zaczela nadeptywac. Podrowlama jej koniec, natarlam odzywka...o wlasne wlosy tak nie dbam jak o jej! :wink4:

A potem Babe poszla i z cala satysfakcja sie wytarzala w pyle... :rotfl1:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 27 Wrz 2015 03:44 #404422

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Jerry jednak lgnie do meza :lol: . Dave robil nowy kawalek ogrodzenia elektrycznego, Jerry podzedl do niego od tylu, polozyl mu pysk na ramieniu i tak "pomagal" pracowac. Co jakis czas prychal i caly czas patrzyl mu na rece. Na koniec wlazl miedzy siatke ogrodzeniowa a sznurek od ogrodzenia elektrycznego i trzeba go bylo cofac. Jak te cwiczenia na padoku , w cofaniu tez, przydaja sie potem w roznych sytuacjach! :woohoo:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Ostatnio zmieniany: 27 Wrz 2015 03:45 przez planta.

Domek na prerii 27 Wrz 2015 08:11 #404432

• ardiss
  • ardiss's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 21
Może konie się podzieliły..? Babe jest Twoja a Jeryy Deva? :happy4:

p.s. Pakuj Ralfa w paczkę! Przyjmę! z Moim Heniem i Lesiem będą stanowili mieszankę wybuchową!
Ostatnio zmieniany: 27 Wrz 2015 08:12 przez ardiss.

Domek na prerii 27 Wrz 2015 17:10 #404529

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
W calosci czy w kawalkach mam pakowac? :rotfl1:

Babe jest zdecydowanie moja. Nie podchodzi do obcych, chocby kusili ja najlepszymi przysmakami. Moje dziecko laskawie toleruje, jesli przychodzi z datkiem :wink4:
Obu koniom pozaplatalam warkoczyki, zeby latwiej bylo utrzymac w czystosci (Babe) i trenowac opadanie na jedna strone (Jerry).

IMG_0077.jpg

IMG_0073.jpg

IMG_0076.jpg

A tu Jerry, ktoremu chcialam zrobic zdjecie karku pochylonego nad miska :wink4:

IMG_0079.jpg

IMG_0080.jpg

IMG_0083.jpg

Maz dzis rano w szoku, bo oba konie przez noc, po kolacji, wrabaly kostke siana. Zaczyna myslec o kupieniu poltonowej beli.. :devil1:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Za tę wiadomość podziękował(a): Kalina

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.686 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum