TEMAT: Domek na prerii

Domek na prerii 15 Gru 2015 02:07 #418287

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
  • Otrzymane dziękuję: 5371
Jo-a wiesz ze nie pomyslalam, ale masz racje! Nie beda mi weze wlazic pod kamienie :hug: Jak znowu bedzie cieplo, to bede kontynuowac.
Dzis bylam na wyjeciu zszywek. Bolalo, ale nie tak bardzo jak sie balam. Moze dlatego ze wzielam tabletke przeciwbolowa przed zabiegiem, na wszelki sluczaj :oops: . W drodze do domu zas zakupilam dwa kremy, jeden na blizny, drugi na siniaki i bede smarowac. Bo w lecie zostanie mi tylko uzywac spodenek do kolan :pinch:

Bello-caly weekend leniuchowalam, znaczy nie robilam kompletnie nic :huh: . I z tego powodu chyba przytylam z kilogram, bo ciagle zarlam z nudow..

Agusiu-no jest taki fioletowo czarny. Wyglada teraz jak pol ksiezyca i boli przy nacisku, dlatego wlasnie zdecydowalam, ze sprobuje z kremem od siniakow.

Ten tydzien bede wiekzosc czasu w domu, chyba ze sie pogoda poprawi. W sobote mielismy deszcz, ktory przeszedl nad ranem w snieg i tak sobie padal i topnial na zmiane, az do poznej nocy w niedziele. Dzis jest tylko bloto i ciesze sie, ze konie nie podkute, bo na pewno zostawilyby w tym blotku podkowy. Za to Babe nie bardzo zwiewa jak ja probuje zlapac, zeby zalozyc derke, troche trudno biec w blocie :devil1:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii - 2015-16
Domek na prerii cz. 1
Podroz do....New Carolina
[url=http://forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/13-podroze-male-i-duze/162
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jo37, Bart78, malina

Zielone okna z estimeble.pl

Domek na prerii 16 Gru 2015 01:48 #418404

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Po zdjeciu zszywek dzien drugi. Nie wiem czemu, ale boli mnie cale udo, wiec zdecydowalam wziac dzien wolnego. Znaczy, tylko przykrecilam dwie listwy przysufitowe i zrobilam drewniana rame wokol okna pokoju corki, coby koty mialy gdzie siedziec i podziwiac swiat. Jutro dokoncze i pomaluje na bialo :wink4:
Piekne niebo dzis bylo, choc widac bylo nadchodzacy zimny front..

DSCN7144.jpg

No i zalozylam swiatelka na swierk w ogrodzie przy podjezdzie. W ten sposob i my i sasiedzi mamy choinki zewnetrzne :lol: :silly:

DSCN7152-2.jpg

Troche trudno bylo pstryknac choinke sasiadow, bo za droga i w oddaleniu. Ale cala sie az jarzy!

DSCN7151.jpg

A w tej chwili gotuje wigilijna potrawe do meza pracy. Kulki miesne (gotowe mrozone) w sosie barbecue-zurawinowym, w proporocji dwie puszki zzelowanego sosu zurawinowego na dwie butelkii sosu bbq. Podgrzac najpierw mieszajac, zeby sos zurawinowy sie rozpuscil i zaczal bulgotac, w to wlozyc rozmrozone kulki miesne (pulpety?) i podgrzewac razem. i gotowe. Dwa kilo pulpetow mi poszlo :devil1:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Ostatnio zmieniany: 16 Gru 2015 02:03 przez planta.
Za tę wiadomość podziękował(a): malina

Domek na prerii 16 Gru 2015 21:59 #418489

• Bella35
  • Bella35's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 82
Hej, Diano piekne niebo tam macie:-)
Kurcze nie wiem czemu noga boli, moze cos naruszyli jak ścigali zszywki albo po prostu tkanki "pracują" i dlatego. Ale strasznie mi przykro.

Dzien bez pracy dniem straconym :devil1: :happy3:
Choinki piekne, a potrawa brzmi ciekawie :think:

Ja jutro jade kupić prezenty świąteczne, pozno ale mam obmyślone i tylko zrealizować :wink4:
Jazdę musze odłożyć na po nowym roku, boli mnie biodro ,do tego przedstawienia świąteczne itp. Od przyszłego tygodnia młody w domu, i jeszcze cos na święta zrobic wiec odpuszczę.
Za to pochodzę na basen i siłownie , zapisałam sie bliżej domu z basen maja. Niestety drożej niz poprzednia.
Mam problem z młodym ,dyrektor szkoły bedzie interweniował w sprawie transportu do szkoly, bo jeżdżenie z nim autobusami to katorga. A jak pociag odwołają to mam problem i 3 autobusy.
A odkąd zimno i pada coraz gorzej jeżdżą.
Zobaczymy czy on cos zdziała.

Domek na prerii 17 Gru 2015 22:43 #418593

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Potrawa zniknela bardzo szybko...64 kulki wielkosci orzecha wloskiego! :rotfl1:
U nas znpwu nawrot zimowej pogody, znaczy jest kolo zera i wieje :sleepy: Zapisalam sie na rehabilitacje, ale zacznie sie dopiero 28go grudnia. Dobre i to. Mialam zamiar zrobic cos w ogrodzie, moze wyczyscic konie...ale rece grabieja. Mimo, ze jak spojrzec przez okno, jest pieknie i slonecznie! :devil1:
Druga choinka, sztuczna, stanie na werandzie. W ten sposob nie bedziemy sie martwili ze Ralf wyniesie wszystkie ozdoby do ogrodka :hammer: Mialam chec zaczac skrecac ja dzisiaj...ale mi sie nie chce :wink4:
Za to mam mocne postanowienie poprawy i jutro zamierzam lepic pierogi z kapusta i grzybami :P A potem zamroze w woreczkach.
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 18 Gru 2015 15:37 #418621

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Wraca do formy na pewno, bo nie kule sie wieczorami z bolu, nie ma tego bolu nerwu idacego przez brzuch i w dol do nogi. Teraz raczej jest bol miesni jakbym przebiegla maraton i miala zakwasy.
Wczoraj przy okazji zakupow przedobrzylam z chodzeniem i czulam, jak miesnie ...hmmm...posladkowe blesnie sie skurczyly i zaczynaja porzadnie bolec.
Ale to nic, wio i do przodu! :lol:

A jak u Ciebie wyglada menu swiateczne, Siberio? Mam dwie ksiazki o kuchni Podlasia i waham sie, czy ich nie uzyc :P :devil1:
Przy okazji, pieknie opisuje nasze, podlaskie zycie i okolice Iwona Menzel w ksiazce Szeptucha, jesli nie czytalas. Warta polecenia, od wczoraj nie moge sie oderwac, przypomnialy mi sie miejsca, slowa gwary, ech... :sad2: Teskni mi sie czasem..
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 20 Gru 2015 03:42 #418773

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Pojechalismy dzis do paru sklepow. Okazalo sie, ze zboza dla koni niet, zajete miejsce przez pasze dla jeleni (sporo osob dokarmia, a potem zerte sa i do ogrodu mi wlaza :angry: )
Ale w supermarkecie budowlanym mieli przecene cebulek!! Wiec zakupilam dwie torby.... :silly: Mam nadzieje, ze w ciagu nastepnych dni posadze. Ma byc 10-15C na plusie :dance:

DSCN7178-2.jpg

DSCN7179.jpg

DSCN7180-2.jpg

Maz dokupil kilka workow cementu, wiec moze skoncze tez cementowanie kamieni w suchej rzeczce. Podalam mu argument z chowaniem sie wezy miedzy kamieniami i po namysle przyznal racje! :silly: :lol:

A w przerwach miedzy innymi rzeczami ustalilam menu swiateczne. Bedzie dosc nietypowe, bo maz poprosil o pielmieni (pierogi z kilkoma rodzajami miesa surowego, dopiero gotowane w calosci jako pierogi), golabki z ryzem i miesem, jako ze z kapust mam duzo odpadow chce sprobowac zrobic groch z kapusta. Znalazlam przepis na stronie Kuroniow z kapusty kiszonej, a w ksiazce Polskie Smaki-z kapusty bialej swiezej i chyba taka uzyje :think:
Pierogi z kapusta i grzybami juz zrobione i zamrozone, jakies 60-70 sztuk, ale wiekszoscia obdziele znajomych Zuzylam dwie ostatnie torebki suszonych borowikow od mamy z Polski :hearts: . Kilka nascie ugotowalam na sprobowanie i zaweizlismy znajomm, gdzie pani domu jest Irlandka. Bardzo im smakowalo, powiedziala ze uwielbia pierogi. Znalazlam odbiorce! :devil1:
Zrobie tez ruskie, a na Wigilie grillowane ryby rozne plus kapelusze pieczarek z nadzieniem, rowniez grillowane. Barszczu, uszek i grzybowej nie robie, bo nikt procz mnie by ich nie jadl :huh:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Ostatnio zmieniany: 20 Gru 2015 03:49 przez planta.

Domek na prerii 23 Gru 2015 03:45 #419108

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Zonkile, narcyzy i lilie posadzone. Lewa noga, bo prawej uzylam dwa razy i odmowila wspolpracy. Najwyzszy czas, bo narcyzy zaczely puszczac kielki przez te dwa dni w domu! :evil: Przekopalam kawalek bylej prerii z nawozem i sciolka. Czesc dostala sie sasiadce, podobnie jak taczka nawozu :lol: :silly:

Amerykanie wariuja. Na drogach sa chyba wszystkie samochody z miasta i okolicy. Na kazdej ulicy jakis wypadek i korek. Na Coulter, gdzie skrecilam zeby odebrac corke od znajomych, byly trzy samochody policyjne, straz pozarna i ambulans, plus dwa amochody sciagajace wraki. Korek na ponad kilometr na dwoch pasach. W sklepach szalenstwo. W World Market gdzie zajrzalam zeby kupic pare hinduskich sosow, makaron i slodycze, polki byly na wpol puste! Na parkingach nie ma miejsc, trzeba krazyc, a przeciez ten narod buduje miasta rezerwujac naprawde duzo miejsca na samochody :supr3:

Prezenty zakupione i popakowane, przynajmniej wiekszosc. Pluszowego konia wielkosci kuca nie da sie zapakowac, podobnie jak drapaka dla kotow poltorametrowej wysokosci i chyba polmetrowej szerokosci :P

W godzine strzelilam gar golabkow, wlasnie sie gotuja. Trzy godziny zajelo lepienie pierogow z miesem tzw pielmieni.
A w weekend ma byc burza sniezna i temperatura spasc 30 stopni C. Zapowiadaja okolo pol metra sniegu przez dwa dni, ale moze byc wiecej. Mam nadzieje, ze koniom nic nie bedzie, dzis przyszlo cieple okrycie dla Babe, zakrywajace tez kark.
Caly dzien wieje az glowe urywa...Naprawde ciesze sie, ze posadzilam cebulki :jeez:

DSCN7181.jpg

DSCN7184-2.jpg

Nawet psy leza razem, choc to nader rzadki widok :lol:

DSCN7185.jpg
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 24 Gru 2015 21:26 #419314

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Pare zdjec z wczoraj..

IMG_0374.jpg

IMG_0376.jpg

I dzis. slonecznie i dosc zimno. Czuc zapach sniegu w powietrzu...

IMG_0381.jpg

IMG_0387.jpg

Wszystkim zycze WESOLYCH SWIAT!!!! :hearts:

Do zyczen dolaczaja Whiskers i Lily :lol:

IMG_4687.jpg
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Ostatnio zmieniany: 24 Gru 2015 21:56 przez planta.
Za tę wiadomość podziękował(a): r-xxta, Bozi, piotrek_ns, Bart78, malina

Domek na prerii 25 Gru 2015 21:31 #419437

• Bella35
  • Bella35's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 82
A A A A Dużo szczęścia --> eh to banalne,
dużo seksu --> a to normalne,
dużo pieniędzy -->eee... nie wiem skąd,

aj, po prostu Wesołych Świąt!

A poza tym :
Marzeń o które warto walczyć,
radości, którymi warto się dzielić,
przyjaciół, z którymi warto być
i nadziei bez której nie da się żyć!

Wspaniałych świat i wszystkiego dobrego w nowym roku.

Kochana Diano, troche spóźnione ale szczere życzenia.
Ale corka ci wyrosła odkąd zaczelam czytać jak sie żyje w wielkim świecie :kiss3:
Za tę wiadomość podziękował(a): planta

Domek na prerii 28 Gru 2015 13:19 #419755

• Cypryda
  • Cypryda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 340
Córcia bardzo urosła.

Moje wnuki też rosna

To się pochwalę. Starszy 12- letni Karol na swoim kucyku

[
Za tę wiadomość podziękował(a): planta

Domek na prerii 29 Gru 2015 12:24 #419983

• Roma
  • Roma's Avatar
Diano,dopiero dzisiaj zobaczyłam w TV co dzieje się u Was.Daj znać czy wszystko jest w porządku.

Domek na prerii 29 Gru 2015 18:09 #420048

• Jo37
  • Jo37's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 251
Ja też się o Was martwię.
Pozdrawiam,Joanna

Domek na prerii 29 Gru 2015 20:06 #420071

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 391
I dalej niestety nie wiemy co u naszej Diany

Domek na prerii 31 Gru 2015 13:16 #420367

• ardiss
  • ardiss's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 21
Diano!

co u Was?! Kurcze, zaglądam codziennie odkąd usłyszałam o tornadach i cisza tutaj.
Zaczynam się martwić... mam nadzieję, że to jedynie brak połączenia z siecią po prostu...

odezwij się jak tylko będziesz miała możliwość..

Domek na prerii 31 Gru 2015 16:11 #420400

• Cypryda
  • Cypryda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 340
Dowiedziałam sie o tornadach w Texasie a u Ciebie cisza. Odezwij sie. Wszystkiego dobrego w Nowym Roku, dużo zdrowia i wytrwałości

Domek na prerii 31 Gru 2015 21:49 #420473

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Jestem juz z powrotem.

Zamieszanie u nas bylo, bo najpierw swieta, po swietach za to zaczela sie sniezyca. W ciagu jednej doby temperatura spadla o 35C, do -20, przy non stop padajacym przez dwie doby sniegu i wietrze 80 km/godz w porywach i do 100. Ledwie mozna bylo wyjsc, pod wiatr bylo ciezko, bo snieg smagal, a konie dalej nie chcialy wejsc do stajni. Zalozylismy im derki polarowe, na to kaptury lycrowe z podbitka z futerka, zakrywajace pol lba, szyje i klatke piersiowa, na to derka najcieplejsza, 400g i na wierzch srednia 250 gramowa. Co godzine na zmiane sprawdzalismy co u nich sie dzieje, po jedzeniu i piciu znowu lapalismy i sila prowadzilismy do stajni. Do tego potrzebne byly dwie osoby, przy czym maz zamykal drzwi do stajni bo ja nie dawalam rady pod wiatr.To samo bylo na noc.
W przerwach szuflowalismy zaspy, zeby mozna bylo przejsc. Przy glownej drodze, do ktorej dochodzi nasza, bylo poltorej metra nawalonego sniegu i utkniety samochod.
W poniedzialek nie bylo lepiej. Obwodnica przez miasto zostala zamknieta z powodu zasp, szkoly, przedszkola, sklepy pozamykane, to samo z miejscem pracy meza. Dopiero we wtorek udalo sie wyjechac z domu. Dobrze, ze przy tym wszystkim nie stracilismy elektrycznosci, bo wszystko, lacznie z ogrzewaniem domu, jest eektryczne :dry:

Jak tylko pozbylam sie kochanej rodziny, zaczelam przemalowywac pokoj corki. Przed swietami poszlysmy do marketu budowlanego wybierac kolory. Corce spodobal sie bzowy, wiec kupilam w trzech odcieniach i dawaj malowac :lol:
Sciana nad jej lozkiem jest ciemniejsza, dwie sciany sa w kolorze sredniego bzu i sciana z oknem i sufit sa jasniutkie liliowe. Do tego dorobilam zestaw polek i schodkow dla kotow, zeby mialy sie gdzie wspinac, bawic i sypia. Wlasnie skonczylam montowac trzy ostatnie, a futryny czekaja na pomalowanie na bialo.

DSCN7267.jpg

Oszczedzilam malowidlo na scianie z glicyniami, dorobilam rame jak do obrazu..Musze domalowac na rama ten waski pasek.

DSCN7271.jpg

Drzwi wejsciowe do pokoju:

DSCN7272.jpg

Widac kocie krolestwo w calej okazalosci :P

DSCN7270.jpg

DSCN7273.jpg

Jak widac, koty korzystaja z polek :devil1:

DSCN7280-2.jpg

DSCN7287-2.jpg

Z domku dla Barbie tez... :rotfl1:

IMG_0397.jpg

Pluszowy kucyk od Mikolaja :lol:

DSCN7276.jpg

Krajobraz na zewnatrz wyglada bajkowo..

IMG_0400.jpg

IMG_0402.jpg

IMG_0404.jpg
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, sd-a, Bozi, piotrek_ns, malina, ardiss

Domek na prerii 31 Gru 2015 22:08 #420482

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Swoja droga wczoraj omal sie nie zakopalam i to czym...Rosomakiem? Zawiozlam zbedne szafki do Goodwill, gdzie sprzedaja je potem za grosze-kupuja zwykle ludzie, ktorym sie nie przelewa. No i kiedy podjechalam od tylu, zeby wyladowac, okazalo sie ze nie jest odsniezione, lezy ponad metr ubitego sniegu. Jakos wjechalam, rozladowalam z ludzka pomoca, ale do przodu juz sie ruszyc nie dalo. Dalam do tylu z napedem na cztery i kola zaczely slizgajac sie cofac. A juz mialam scenariusz jak podchodze do zaparkowanych ciezarowek i przyczepiam sie do zderzaka linka, zeby uzyc wyciagarki :devil1:

Wlasnie wyjrzalam czemu psy szczekaja. Jerry podchodzi blisko siatki i udaje ze sie ploszy, bo czym wraca, kopie sobie kopytem i znowu staje deba. Szczesliwy taki :woohoo:

DSCN7288-2.jpg

DSCN7291.jpg

DSCN7292.jpg

DSCN7293.jpg

Wczoraj z kolei mule deer z dzieckiem spacerowal po przeciwnej stronie ulicy...

DSCN7262-2.jpg

DSCN7257.jpg

DSCN7252-2.jpg

Stwor osmionozny :wink4:

DSCN7256-2.jpg
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, malina, ardiss

Domek na prerii 31 Gru 2015 22:12 #420484

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Przezylismy, ale ciezko bylo. Dzieki za pamiec i ciesze sie, ze mam takich przyjaciol, jak Wy! :hearts: :kiss3:

Zapomnialam dodac, ze wczoraj w koncu znalazlam i zamowilam zaslonki do pokoju malej, biale z rozowymi lamowkami:

lucy_rose_with_tie_backs.jpg

Dwa dni temu zaczelam rehabilitacje. Terapeuta tak mnie przegonil, ze nie moglam potem wczoraj chodzic i caly dzien czytalam lub lezalam odlogiem. No z wyjatkiem chwil, kiedy trzeba byo nakarmic konie lub zmienic im derki :)
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, sd-a, malina

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.781 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum