TEMAT: Domek na prerii

Domek na prerii 04 Mar 2015 20:05 #345580

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
  • Otrzymane dziękuję: 5371
Uzde i wodze kupilam oddzielnie. Hakamore dopasowalam do ogolnej kolorystyki ubranek dla Babe :lol:
Jeszcze troche a bede sprzatac te wiosne w domu-wisni zaczynaja oadac platki a naprawde duzo ich jest :ouch:

Jednak odpuszczam dzis jazde do Babe. Drogi pokryte lodem. Moze jutro bedzie lepiej. A zeby w cos wsadzic rece, zaczelam porzadkowac ksiazki na polkach. Przy okazji wygarnelam duzy karton ksiazek, ktore zabiore do biblioteki, troche ksiazek kucharskich po angielsku dla znajomej, wiekszosc moich ksiazek kucharskich po polsku dla mamy do wysylki (mama jest w Niemczech, opiekuje sie starszym malzenstwem i zaczyna jej brakowac pomyslow na tanie i latwe gotowanie), troche ksiazek kuchenno-podrozniczych dla ojca, troche ksiazek koniarskich dla Sheili, Pare ksiazek o treningu psow dla meza kolezanki z pracy, ktora niedawno kupila dobermana....i od razu na polkach sie przejasnilo :lol: :silly:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii - 2015-16
Domek na prerii cz. 1
Podroz do....New Carolina
[url=http://forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/13-podroze-male-i-duze/162
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Domek na prerii 05 Mar 2015 01:10 #345692

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
W bibliotece bardzo sie ucieszyli i zapytali, czy chce list pochwalny-ludzie moga takie darowizny odejmowac od podatku. Ale podziekowalam i zwialam :P
Kupilam duzo mrozonek warzywnych w roznych kombinacjach, zeby nie musiec jezdzic do sklepu przez nastepne pare dni. No i oczywiscie nie moglam nie zajrzec do czesci ogrodniczej :P

DSCN7262.jpg

DSCN7263.jpg

Teraz sie zastanawiam, czy powinnam wysadzic je do doniczek czy co.. :think:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 05 Mar 2015 17:21 #345839

• mosewa
  • mosewa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 199
To dobermany mają powodzenie :) ;) super karne psy i bardzo pojętne w szkoleniu. Niestety krótkowłose, więc nie do każdego klimatu się nadają. Ale to fajne psy pod względem psychicznym pod warunkiem, że są po zrównoważonych rodzicach i z dobrej hodowli :)
Ewa
“Kiedy przeczytam nową książkę, to tak jakbym znalazł nowego przyjaciela, a gdy przeczytam książkę, którą już czytałem – to tak jakbym spotkał się ze starym przyjacielem.”

Dwa Świerki
Za tę wiadomość podziękował(a): planta

Domek na prerii 05 Mar 2015 22:39 #345988

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Ekhem...kupuja je ci, ktorzy mieli z nimi kontakt i przekonali sie, ze nie sa takie jak w filmach :wink4: Na przyklad, od czasu do czasu przyjezdzalam z nimi do przedszkola po corke; zostawaly w samochodzie z otwartym oknem. Teraz dobermanke ma zarowno wlasciciel z zona jak i ich syn, dwie dziewczynki z miotu :woohoo:
Kilka razy przyjechalam do meza do pracy z psicami-teraz jego kolezanka ma 6 miesiecznego szczeniaka :lol:

Babe dzis byla zadziwiajaca. Sheila zabrala je dzis na wybiegi, bo znowu szalaly w stajni. Ale bez najmniejszego sprzeciwu Babe dala sie poprowadzic z powrotem do budynku, lonzowala sie bardzo grzecznie bez usilowania oderwania mi reki :wink4: , a pod siodlem chodzila stepa bez wstrzymywania. Kilka razy pogalopowalysmy wokol areny i znowu wrocila do spokojnego stepa. A po lekcji wypuscilam ja na arene, zeby porolowala sie w piachu. Rolowac nie chciala, czekala na mnie przy bramce, a potem chodzila jak perfekcyjnie ulozony kon, bez uwiezi, z lbem tuz kolo mojego prawego ramienia, nawet kiedy robilam zwroty. W nagrode dostala z 5 konskich ciasteczek :hearts:
A kiedy usiadlam na schodkach do wsiadania, stanela kolo mnie, ze schylonym lbem i tak stala dobre piec minut, dopoki nie wstalam. Polozylam na niej glowe, objelam ja za szyje i tak stalysmy....magiczny moment, ktorego nie zapomne.

Na dworze odwilz, slonecznie ale bloto okropne. Mam nadzieje wyjsc jutro do ogrodu i posprawdzac rosliny. No i nastawic pulapke na skunksa. sheila zlapala swojego ze stajni i teraz klatka stoi na najdalszym rogu pastwiska ze skunksem w srodku i nowa wlascicielka zastanawia sie co robic dalej :rotfl1:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 06 Mar 2015 00:08 #346012

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Pulapka zastawiona. Zobaczymy, co sie w nia zlapie :evil:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 06 Mar 2015 07:15 #346022

• mosewa
  • mosewa's Avatar
  • Platinum Boarder
A Baster ma kaszel :( dzisiaj będzie u niego wet. dostawał parę dni ziółka do picia i syrop z cebuli, miodu i czosnku, ale nie przeszło więc Jacek wezwał weta. Żadnych wysięków z nosa nie ma. Martwię się, Iga bardzo przezywa to, że Baster zachorował, nie wiem przeziębienie czy coś większego. W połowie kwietnia ma mieć 3 szczepienie przeciwko grypie i tężcowi i pewnie nic z tego nie będzie :(

Pozytywne jest to, że moje jarzębiny zaczynają poszczać pąki, ciekawa jestem jak mocno urosną w tym roku :think:
Ewa
“Kiedy przeczytam nową książkę, to tak jakbym znalazł nowego przyjaciela, a gdy przeczytam książkę, którą już czytałem – to tak jakbym spotkał się ze starym przyjacielem.”

Dwa Świerki
Ostatnio zmieniany: 06 Mar 2015 07:16 przez mosewa.

Domek na prerii 06 Mar 2015 15:55 #346127

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Przejrzalam ksiazki i moze to pomoze:

DSCN7280.jpg

DSCN7279.jpg

Pochodza z ksiazki, ktora warto miec (dzieki, Haniu :hearts: ):

DSCN7281.jpg

Trzymam kciuki za Bastera. Napisz prosze , jak sie czuje.

Moje dziecko wczoraj wystepowalo w szkolnym przedstawieniu jako kurczak. Mamusia wlasnorecznie uszyla stroj w cztery godziny :devil1:

DSCN7275.jpg
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Ostatnio zmieniany: 06 Mar 2015 16:00 przez planta.
Za tę wiadomość podziękował(a): Bart78

Domek na prerii 06 Mar 2015 20:16 #346226

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 391
Niezły ten kurczak:)

Domek na prerii 06 Mar 2015 21:00 #346252

• mosewa
  • mosewa's Avatar
  • Platinum Boarder
Przebranie super :dance: dziękuję za przepisy herbatek :hug: niestety Basterowi nie pomogły ziółka i coraz mocniej kaszlał, wezwaliśmy weta, dostał leki i będzie dostawał do wtorku. Tydzień ma nie chodzić pod siodłem. Ale najważniejsze, ze płuca czyste :jeez: osobiście dzisiaj słyszałam jak biedak kaszlał.
Ewa

Dwa Świerki

Domek na prerii 06 Mar 2015 23:22 #346310

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Oj, trzymam kciuki za biedaka. Dostal antybiotyk czy co?
Babe dzis byla niespokojna. Najpierw biegala jak szalona sama po arenie, potem pod siodlem zachowywala sie, jakby byla przestraszona wszystkim co widzi :dry: , wliczajac plamy swiatla na arenie, troche sniegu kolo bramy i odglosy Sheili sprzatajacej boksy. Ale o dziwo nie ponosila, szla stepem, o roznej predkosci. Za to rozdzialam ja z ubranka i pewnie bedzie po tych paru dniach brudna jak nieboskie stworzenie, ze bede odlupywala bloto kawalkami.
Do ogrodu z tego wszystkiego nie poszlam, choc jest pieknie i nawet dosc cieplo. Moze wiosenne zmeczenie, ale zaladowalam sie po powrocie do lozka pod koce, z ksiazka i psicami :lol:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 07 Mar 2015 10:05 #346341

• mosewa
  • mosewa's Avatar
  • Platinum Boarder
Dostał antybiotyk. Ciekawe dlaczego Babe taka zmienna w zachowaniu jest, chociaż z tego co czytam to jest coraz lepiej. w porównaniu z tym co było na początku prawda?
Ewa

Dwa Świerki

Domek na prerii 07 Mar 2015 16:46 #346378

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Babe jest klacza w rui. To chyba wiele wyjasnia :evil: :rotfl1: :rotfl1:
PMSa ma :devil1:

W koncu wyschlo na tyle, ze moglam pojsc i pozbierac z trawnika psie kupki :sick: Tak mnie to zmotywowalo, ze zaczelam wyczesywac sucha trawe. Co za roznica! :supr3:

WP_20150306_17_40_56_Pro.jpg
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Ostatnio zmieniany: 07 Mar 2015 16:47 przez planta.

Domek na prerii 07 Mar 2015 20:00 #346457

• Nemo
  • Nemo's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 215
No proszę... właśnie dzisiaj rozminowałem trawnik :evil:

Domek na prerii 07 Mar 2015 20:02 #346459

• mosewa
  • mosewa's Avatar
  • Platinum Boarder
Diano, to jest jeden z tych powodów dla których nie chciałam i nie chce klaczy ;)
Ewa

Dwa Świerki

Domek na prerii 07 Mar 2015 21:57 #346560

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Nemo-to ile wiaderek bylo? :P

Mosewo-i calkowicie to rozumiem. Dopiero po fakcie zrozumialam, dlaczego 90% koni na sprzedaz to klacze... :hammer:

Korzystam dzis z cieplej i bezwietrznej pogody, zrobilam sciane tzn zalozylam welna mineralna i bariera przeciw wilgoci. Brzegi skleilam specjalna tasma. Czekam teraz na meza, ktory pojechal po wiecej desek i bede przykrecac kilka wiecej desek na wysokosc od ziemi, a na reszte pojdzie plyta wiorowa z warstwa aluminiowej folii do odbijania goracego powietrza z zewnatrz. Musimy skonczyc do konca miesiaca :jeez:

WP_20150307_14_02_21_Pro.jpg

WP_20150307_14_02_29_Pro.jpg

Pocieszyla mnie za to paczuszka. Znalazlam na eBayu sprzedawce, robiacego rozne rzeczy z konskiego wlosia z ogonow. Zamowilam dwa breloki do kluczy, dla siebie i meza..

DSCN7284.jpg

oraz kilka pomponow, ktore przywiesza sie na uzdzie lub na uprzezy w ogole, maja za zadanie odstraszac muchy, no i wygladac ozdobnie :lol: Moga byc bardzo roznej wielkosci i koloru, mi pasowaly biale i czarne . Po tutejszemu nazywaja sie shoo-fly lub shu-fly, przy czym oba slowa shoo, i shu oznaczaja "sio". A fly to mucha ;) . Zamierzam zawiesic je na uzdzie ostatnio kupionej, tej w stylu meksykanskim.

DSCN7286.jpg
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Ostatnio zmieniany: 07 Mar 2015 22:05 przez planta.

Domek na prerii 08 Mar 2015 00:01 #346622

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Wiaderko chwastow uzbieralam w ogrodzie japonskim! :whistle:

Tak wyglada ogrod po kopaniu skunksa i zajaca :club2:

DSCN7305.jpg

Zrobilam tez zdjecia paru roslinom, ktore wygladaja w porzadku :huh:
Pinus sylvestris Moseri:

DSCN7309.jpg

Picea pungens The Blues

DSCN7308.jpg

Picea abies Mitch's Weeping

DSCN7307.jpg

DSCN7306.jpg

Pinus strobiformis Loma Linda

DSCN7303.jpg

Pinus flexilis Vanderwolf's Pyramid

DSCN7302.jpg

Pinus sylvestris Vargguld

DSCN7300.jpg

Pinus nigra Gold Fingers

DSCN7299.jpg

DSCN7298.jpg

Pinus nigra Aurea

DSCN7296.jpg

DSCN7297.jpg

Pinus mugo Golden Glow

DSCN7294.jpg

DSCN7295.jpg

Choina kanadyjska Everett's Golden

DSCN7287.jpg

DSCN7288.jpg
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Za tę wiadomość podziękował(a): Jo37, chester633, Amarant, Bart78

Domek na prerii 08 Mar 2015 12:14 #346729

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 391
O dziwo w 3 miejscach gdzie spotkałam się w życiu z końmi, głównie były to same klacze:)

Domek na prerii 08 Mar 2015 18:00 #346774

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Dziecko pojechalo na urodziny przyjaciolki z nocowaniem, a my po dniu ciezkiej pracy, wybralismy sie do meksykanskiej restauracji :drool:

Zamowilam fajita trio-nadzienie do plackow tortilli, zawierajace trzy rodzaje miesa: krewetki, wolowine i kurczaka,z cebula i roznymi paprykami, na podgrzanym talerzu, zeby trzymalo cieplo:

WP_20150307_20_56_29_Pro.jpg

Do tego zestaw pico de gallo (rodzaj salatki), gaucamole (zimny sos z avocado), meksykanska smietana, berdzo gesta i nie kwasna, bardzo kremowa, i tarty zolty ser. Do tego w osobnej miseczce zapiekana fasolke.

WP_20150307_20_56_57_Pro.jpg

Do tego tortille w kamiennym naczyniu ze szczelna pokrywka, by trzymaly cieplo. A na dokladke (bylam bardzo glodna :oops: ) smazone, nadziewane smazona wolowina avocado w zoltym serze, a w miseczce z placka z fioletowej kukurydzy-rozniez jadalnego-wiecej guacamole:

WP_20150307_20_57_07_Pro.jpg

Zmeczylam tylko czesc. Ale nie moglam odpuscic deseru. Zamowilam smazone lody, zeby przekonac sie jak smakuja.

WP_20150307_21_32_00_Pro.jpg

Okazalo sie, ze smazy sie je w pokruszonych czipsach kukurydzianych, tak, ze zewnetrzna czesc jest dosc tlusta i ciepla, a wewnatrz jest kulka meksykanskich lodow, rowniez bardzo tlustych i smacznych :woohoo:

WP_20150307_21_33_31_Pro.jpg

Lakomstwo odpokutowywalam potem przez pol nocy bolami zoladka, nieprzyzwyczajonego do takiego obzarstwa. Ale warto bylo! :wink4:
A dziecko wrocilo przed polnoca, bo chciala spac we wlasnym lozku :wink4:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Ostatnio zmieniany: 08 Mar 2015 18:03 przez planta.
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633, Bozi, Bart78

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.531 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum