TEMAT: Domek na prerii

Domek na prerii 04 Sie 2015 07:25 #393537

• mosewa
  • mosewa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 199
Qrcze szkoda :( Może mogłaś wrócić tą samą trasą i by się znalazły? :think:
Ewa
“Kiedy przeczytam nową książkę, to tak jakbym znalazł nowego przyjaciela, a gdy przeczytam książkę, którą już czytałem – to tak jakbym spotkał się ze starym przyjacielem.”

Dwa Świerki
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Domek na prerii 04 Sie 2015 16:04 #393626

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
  • Otrzymane dziękuję: 5371
Nie. Chyba wiem gdzie zgubilam-na trasie szybkiego ruchu, za mna jechal pickup i raz mignal mi swiatlami. Zdziwilam sie i sprawdzilam, ze wszystkie swiatla mam wylaczone (znaczy offroadowe), a po chwili jak spojrzalam w lusterko, to juz go nie bylo. Czyli pewnei to on (oni?) staneli i pozbierali.
Milo by bylo, jakby wtedy zatrabili czy cos, wtedy wiedzialabym ze cos jest nie tak. Powiedzialam mezowi, on sie rozesmial i powiedzial, ze tyle sie nabija na karte tego sklepu, ze te 40$ to kropla w morzu. Wiec mu powiedzialam, nieco urazona, zeby sobie przypomnial jak dom i ogrod wygladaly przed tym calym remontem :evil:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii - 2015-16
Domek na prerii cz. 1
Podroz do....New Carolina
[url=http://forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/13-podroze-male-i-duze/162
Za tę wiadomość podziękował(a): Jo37, Nemo

Domek na prerii 05 Sie 2015 05:57 #393741

• Kalma
  • Kalma's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11
Diano podgladam Cie czasem tak bez notki ;) Ja obecnie walcze z mrowkami! Upodobaly sobie jedzenie kocie i wylaza mi hurtowo spod deski przypodlogowej (kuchnia jest na poziomie gruntu). Codziennie rano zastaje cale stada w miskach i dwa zdenerwowane siersciuchy. Probowalam juz pulapki na mrowki (dzialaly chwile...) ocet, krede a nawet liście pomidora. I co...i mrowki mam dalej :sick: Chemicznych trutek boje sie uzywac ze wzgledu na zwierzaki. Jakies pomysly jak je zwalczyc?

Domek na prerii 05 Sie 2015 16:09 #393873

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Niestetty zostaja raczej srodki chemiczne, ktore kupisz w marketach budowlanych. Posypuje sie mrowisko, a one to jedza. Nie sadze, zeby zaszkodzilo kotom :think:
Ja mrowki mam na pastwisku i tez musze sypnac granulkami (dobrze, ze przypomnialas!).
W domu opryskalabym tym:

DSCN9631.jpg

DSCN9632.jpg

To srodek , ktorym pryskam dom co roku i odpukac, mrowek i pajakow nie mam. A mialam tez mrowki regularnie majace sciezke przez nasz pokoj dzienny!
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 05 Sie 2015 16:12 #393874

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Wczoraj mielismy ciekawy zachod slonca za garazem :silly:

DSCN9627.jpg

DSCN9623.jpg
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 05 Sie 2015 20:56 #393927

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Koncze na dzis. 102F w cieniu :jeez:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 06 Sie 2015 21:28 #394125

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Kolejny dzien z temp 40C w cieniu :whistle:

Wychodze na zewnatrz tylko jak musze :pinch:
Ciekawe, kiedy Ralf odkryje, jak otwierac lodowke... :rotfl1:
deser.pl/deser/1,111858,18507016,16-dowo...o-z-temperatura.html
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Ostatnio zmieniany: 06 Sie 2015 21:31 przez planta.

Domek na prerii 08 Sie 2015 18:56 #394485

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Dzis pierwszy raz, od wypadku, wsiadlam na Babe. Na poczatku rozruszalm ja lonzowaniem, ale to kon nie do zdarcia. Musialabym lonzowac ze dwie godziny, zeby ja zmeczyc :rotfl1:
Kiedy wsiadlam na siodlo, probowala znowu baranka. Utrzymalam sie w siodle, ale zalowalam, ze nie mam ostrog. Moze to by pomoglo :angry: Potem kolejna godzine w siodle, cwiczenia klusa, stepa i galopu. Kilka razy usilowala poniesc. Mam wrazenie, jakby zapomniala wszystkiego, co mozolnie ja uczono tyle miesiecy. W koncu,kiedy zachowywala sie dobrze i szla stepa i zatrzymala sie na pociagniecie wodzami, zsiadlam. Zrobilam jej kapiel, z szamponem z olejkiem z drzewa herbacianego i odzywka do grzywy i ogona. Stala spokojnie-pewnie dlatego ze wykonczylam ja cwiczeniami :lol: :silly:

Mulica tez miala cwiczenia, caly czas ganiala za nami. I dobrze, moze troche brzucha zgubi :evil:
Poniewaz nie daje sie poglaskac, ani nie zachowuje sie jak dobrze ulozone zwierze, postanowilismy znalezc jej nowy dom. Pojdzie do ludzi, ktorzy hodowali kiedys muly i minimuly. Molly bedzie uzywana do ciagniecia wozka. Bedzie miec do towarzystwa kilka koni. Oprocz tego maja kury, przepiorki, szesc psow i kroliki. Cala menazeria! Bylam u nich i widac, ze kochaja swoje zwierzeta. Molly bedzie miala u nich dobrze.
Najpierw jednak kupimy drugiego konia dla Babe
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 08 Sie 2015 21:57 #394515

• mosewa
  • mosewa's Avatar
  • Platinum Boarder
Drugiego konia? :think: a uchylisz rąbka tajemnicy jakiego i kiedy :woohoo:
Ewa
“Kiedy przeczytam nową książkę, to tak jakbym znalazł nowego przyjaciela, a gdy przeczytam książkę, którą już czytałem – to tak jakbym spotkał się ze starym przyjacielem.”

Dwa Świerki

Domek na prerii 09 Sie 2015 16:22 #394673

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Uchyle rabka. Mielismy w planach zobaczenie i ewentualnie kupno walacha rasy quarter horse, pinto czyli srokacza, bialo-brazowego. Pojechalismy z Brandi na spotkanie i Brandi od razu znalazla kilka rzeczy, ktore w sumie spowodowaly, ze odstapilismy od kupna. Kon nie mial czesci przednich zebow-ponoc od kopniaka innego konia i pasl sie bez problemow (hm). Na przednich kopytach mial podkowy z plastikowymi podkladami, zaslaniajacymi strzalke-kiedy zaczelam je ogladac, wlascicielka szybko powiedziala, ze ma wrazliwe kopyta i ze byly robione w zeszlym tygodniu (drugie hm. Poza tym jedna z podkladek byla peknieta w poprzek. Takie podkowy stosuje sie tez przy lameness).
Kon nie chial dac dociagnac popregu, krecil sie w kolko i usilowal nastapic wlascicielce na noge. Ona tlumaczyla, ze ma wrazliwy brzuch i trzeba popreg podciagac bardzo delikatnie, bo potrafi upasc na przednie nogi. Brandi znalazla, ze nerw pod popregiem byl na wierzchu. Takie konie sa bardzo trudne do siodlania (kolejne hmmm).
Brandi miala zrobic jazde probna. Kon nie dawal sie dosiasc, krecil sie w kolko. (nastepne hmm.
W czasie jazdy wystawial jezyk i kaszlal. Przy zwrocie lopatka szla mu w dol i "zapadadal sie" w dol.
Klamstwem okazalo sie, ze jest zarejestrowany. Podobnie jak to, ze jest lagodny. Wlascicielka przyznala, ze jest dla zaawansowanych jezdzcow, w zadnym razie dla mojego meza i corki.
Tak wiec podziekowalismy jej, goraco Brandi za pomoc i pojechalismy do domu.

Przed tym calym wyjazdem, pojechalysmy z Brandi i Babe znowu pokazac jej ogiera. Przy okazaniu Babe przyjela klasyczna pozycje i byla gotowa do krycia. Wiec sprobowalismy. Po kilku probach, Babe zostala przyszla mamusia :drink1:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Za tę wiadomość podziękował(a): Jo37

Domek na prerii 09 Sie 2015 18:02 #394697

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Uchyle rabka. Mielismy w planach zobaczenie i ewentualnie kupno walacha rasy quarter horse, pinto czyli srokacza, bialo-brazowego. Pojechalismy z Brandi na spotkanie i Brandi od razu znalazla kilka rzeczy, ktore w sumie spowodowaly, ze odstapilismy od kupna. Kon nie mial czesci przednich zebow-ponoc od kopniaka innego konia i pasl sie bez problemow (hm). Na przednich kopytach mial podkowy z plastikowymi podkladami, zaslaniajacymi strzalke-kiedy zaczelam je ogladac, wlascicielka szybko powiedziala, ze ma wrazliwe kopyta i ze byly robione w zeszlym tygodniu (drugie hm. Poza tym jedna z podkladek byla peknieta w poprzek. Takie podkowy stosuje sie tez przy lameness).
Kon nie chial dac dociagnac popregu, krecil sie w kolko i usilowal nastapic wlascicielce na noge. Ona tlumaczyla, ze ma wrazliwy brzuch i trzeba popreg podciagac bardzo delikatnie, bo potrafi upasc na przednie nogi. Brandi znalazla, ze nerw pod popregiem byl na wierzchu. Takie konie sa bardzo trudne do siodlania (kolejne hmmm).
Brandi miala zrobic jazde probna. Kon nie dawal sie dosiasc, krecil sie w kolko. (nastepne hmm.
W czasie jazdy wystawial jezyk i kaszlal. Przy zwrocie lopatka szla mu w dol i "zapadadal sie" w dol.
Klamstwem okazalo sie, ze jest zarejestrowany. Podobnie jak to, ze jest lagodny. Wlascicielka przyznala, ze jest dla zaawansowanych jezdzcow, w zadnym razie dla mojego meza i corki.
Tak wiec podziekowalismy jej, goraco Brandi za pomoc i pojechalismy do domu.

Przed tym calym wyjazdem, pojechalysmy z Brandi i Babe znowu pokazac jej ogiera. Przy okazaniu Babe przyjela klasyczna pozycje i byla gotowa do krycia. Wiec sprobowalismy. Po kilku probach, Babe zostala przyszla mamusia :drink1: A my planowalysmy ze w poniedzialek pojedziemy do weta po rekawice do ramienia, strzykawy itp. i ze we wtorek sprobujemy sztucznego zaplodnienia. Ha! :silly:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 09 Sie 2015 18:27 #394703

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
WP_20150808_17_30_37_Pro.jpg

WP_20150808_17_30_43_Pro.jpg

WP_20150808_17_31_41_Pro.jpg

WP_20150806_20_11_11_Pro.jpg

WP_20150806_20_10_32_Pro.jpg
Załączniki:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Ostatnio zmieniany: 09 Sie 2015 18:32 przez planta.

Domek na prerii 10 Sie 2015 04:42 #394783

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
A dzis byl dzien robienia pierogow. Zachcialo mi sie ruskich...

DSCN9635.jpg

Ale zrobilam tez pielmieni, z mielonym miesem. Mialam akurat tacke wieprzowiny i tacke jagnieciny, kupiona dawno temu i zamrozona. Jak znalazl! :wink4:

Robilam ciasto i nadzienie wg tych przepisow:

DSCN9639.jpg

DSCN9638.jpg

DSCN9637.jpg

Ugotowalam tyle, co na obiad, reszte zamrozilam. A teraz mam ochote na robienie z owocami-mam opakowanie mrozonych borowek amerykanskich :happy:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Za tę wiadomość podziękował(a): Jo37, Kalmia, Bart78, Twinkle

Domek na prerii 10 Sie 2015 08:25 #394796

• mosewa
  • mosewa's Avatar
  • Platinum Boarder
Diano co do Babe to jestem zaskoczona, ze tak szybko poszło :woohoo: kiedy, tj. po jakim czasie będziecie wiedzieli, ze jest źrebna?
Co do pierogów to jesteś niesamowita :hug: w życiu bym pierogów nie robiła w takie upały.
Ale z pewnością były bardzo smaczne :)
Ewa

Dwa Świerki
Za tę wiadomość podziękował(a): planta

Domek na prerii 10 Sie 2015 16:27 #394855

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Za trzy tygodnie. Ja tez bylam zaskoczona! Przygotowalam sie na nastepna sesje podprowadzania i obwachiwania, a tu masz...Nie powiem, troche sie balam, gdy kopyta ogiera fruwaly kolo mojej glowy; trzymalam ogon. Ogier byl bardzo entuzjastyczny ale niedoswiadczony, ale Babe widac nie pierwszy raz przechodzila przez to, stala spokojnie jak wmurowana, nawet gdy zaczal podszczypywac ja w peciny i gryzc w kark :lol:
A co do pierogow, zastanawiam sie nad tymi z owocami..i moze z kapusta i grzybami. Dobrze, ze sie ladnei mroza na deseczce, potem tylko zsypuje do woreczka i moge ugotowac, kiedy nie mam ochoty na stanie w kuchni :devil1:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 10 Sie 2015 19:17 #394872

• Bart78
  • Bart78's Avatar
  • Gold Boarder
  • 2
  • Otrzymane dziękuję: 162
Diano zdradż a po co kupujecie nowego konia jak za parę miesięcy będzie Wasz żrebak? :)

Domek na prerii 10 Sie 2015 20:52 #394877

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
9 miesiecy ciazy, potem wolno zaczynac ujezdzac itp...to w sumie trzy lata zanim sie siadzie na nim (niej? :wink4: ).
Kon jest po to, by maz uczyl sie na nim jezdzic. Szukamy takiego co to wszystko widzial i przez wszystko przeszedl, innymi slowy takiego, ktory byle czym sie nie ploszy jak Babe i bedzie tolerowal poczatkujacego jezdzca.
W ten weekend pojedziemy pareset mil, zeby obejrzec dwa walachy Tennessee Walker. Oba sa dobrze wytrenowane i dla poczatkujacego jezdzca powinny byc odpowiednie :silly: Mam nadzieje, ze wrocimy do domu z ktoryms...
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Za tę wiadomość podziękował(a): Bart78

Domek na prerii 10 Sie 2015 21:39 #394897

• mosewa
  • mosewa's Avatar
  • Platinum Boarder
O to kawał drogi przejedziecie. Koniowóz bierzecie? Diano zrób fotorelacje :thanks:
Ewa

Dwa Świerki

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.639 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum