TEMAT: Domek na prerii

Domek na prerii 10 Sie 2015 23:19 #394930

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
  • Otrzymane dziękuję: 5371
A bierzemy, bo nie ma sensu jechac drugi raz, tym razem z przyczepa :evil: .Postaram sie zrobic fotki z podrozy i z miejsca, gdzie sa konie.

A ja wlasnie skonczylam lepic ostatnia porcje pierogow z jagodami, ktore teraz mroza sie na talerzach w zamrazarce. Ugotuje, jak bede miala smietane do ubicia na wierzch, bo nie chce mi sie jechac do sklepu :silly:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii - 2015-16
Domek na prerii cz. 1
Podroz do....New Carolina
[url=http://forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/13-podroze-male-i-duze/162
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jo37

Zielone okna z estimeble.pl

Domek na prerii 11 Sie 2015 07:07 #394944

• Jo37
  • Jo37's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 251
Diano - pierogi wychodzą Ci jak z pod maszyny.
Ciekawa jestem czy tak młodziutki ogier dobrze się sprawdzi.
A Molly mi szkoda. Dobrze się u Was poczuła i znowu czeka ją niewiadomy los.
Pozdrawiam,Joanna

Domek na prerii 12 Sie 2015 02:02 #395182

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Dzis dorobilam kilkadziesiat pierogow z jagodami z setke z kapusta i grzybami. Mam przeczucie, ze gdy bedziemy miec drugiego konia, nie bede miec czasu gotowac.
Co do mula...lubie ja ale nie nawiazalam serdecznego kontaktu, przez to, ze jest taka nieprzystepna i nie daje sie dotknac. Poza tym straszna psotnica, otwiera bramy, wyciaga mi linki i inne rzeczy do lonzowania, musielismy przestawic trailer poza pastwisko bo ostatnio nauczyla sie otwierac drzwi i wyciagac wszystko stamtad. W nowym domu bedzie mial wiecej koni do zabawy, wiecej bedzie sie dzialo wokol (sporo dzieci), wiec nie bedzie sie nudzic. No i ten czlowiek hodowal muly i wie o ich psychice i potrzebach. Mysle, ze bedzie jej tam lepiej niz u nas.
Inna rzecz, ktora odkrylismy w trakcie posiadania jej...jest strasznie wrzaskliwa :jeez: Prawie jak osly...
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 12 Sie 2015 09:28 #395196

• Bart78
  • Bart78's Avatar
  • Gold Boarder
  • 2
  • Otrzymane dziękuję: 162
Diano jak spisują się nowe aparaty? może pokażesz parę zdjęć z ogrodu ;) czy funkie i barwne iglaki wytrzymują upały?

Domek na prerii 14 Sie 2015 18:52 #395686

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Funkie w wiekszosci wytrzymuja, so sowicie podlewane co drugi dzien. Z barwnymi iglakami gorzej, wieszosc tych z przebarwieniami zbrazowiala w miejscach bez chlorofilu. Trzymaja sie dobrze paskowane sosny thunberga i densiflora :thanks: Mysle, ze musze wprowadzic wiecej zielonych odmian, ktore przezywaja ten klimat lepiej. Jak wiecej odmian sosny thunberga! :rotfl1:

Za to pieknie kwitna weigele, a jak jeszcze nie kwitna, to i tak ladnie wygladaja.
My Monet

DSCN9668.jpg

DSCN9669.jpg

Druga odmiana z serii My Monet-musze poszukac znacznika

DSCN9670.jpg

DSCN9671.jpg

DSCN9674.jpg

DSCN9675.jpg

White Sonic i Wine and Roses za nim

DSCN9679.jpg

W koncu zakwitla "Ghost"

DSCN9680.jpg

DSCN9681.jpg

Jej liscie maja taki zoltawozielony kolor:

DSCN9682.jpg

Nieprzerwanie kwitnie "Polka". Ma bardzo charakrerystyczne, pionowe, malo rozgaleziajace sie pedy.

DSCN9683.jpg

DSCN9686.jpg

DSCN9684.jpg

Red Prince (?)

DSCN9687.jpg

DSCN9689.jpg

Variegata

DSCN9690.jpg

DSCN9691.jpg

DSCN9695.jpg

DSCN9694.jpg
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Ostatnio zmieniany: 14 Sie 2015 18:58 przez planta.
Za tę wiadomość podziękował(a): Bart78

Domek na prerii 14 Sie 2015 19:02 #395689

• Cypryda
  • Cypryda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 340
Weigele zawsze piekne
Za tę wiadomość podziękował(a): planta

Domek na prerii 14 Sie 2015 19:05 #395690

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Widok ogrodu z wieloma pustymi miejscami; od strony drugiej pergoli;

DSCN9711.jpg

DSCN9712.jpg

DSCN9713.jpg

DSCN9714.jpg

DSCN9715.jpg

DSCN9716.jpg

DSCN9717.jpg

DSCN9718.jpg

DSCN9719.jpg

DSCN9720.jpg

DSCN9721.jpg

Wieczorem wybiore sie z wiaderkiem na chwasty. A wyrywalam w zeszlym tygodniu! :hammer:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Za tę wiadomość podziękował(a): Bart78, Twinkle

Domek na prerii 14 Sie 2015 20:05 #395698

• Jo37
  • Jo37's Avatar
  • Platinum Boarder
O szkle powiększającym nie zapomnij bo tylko przez nie może zobaczysz chwast :wink4:
Pozdrawiam,Joanna

Domek na prerii 14 Sie 2015 21:48 #395727

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Tia..one sa wielkosci talerzykow deserowych! To te zielone placki na zwirze :angry: Tyle, ze moj ogrodek to 5000m2 :lol:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Ostatnio zmieniany: 14 Sie 2015 21:51 przez planta.

Domek na prerii 14 Sie 2015 22:00 #395733

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Okazuje sie tez, ze jedyne co dobrze rosnie i jeszce sie rozrasta ta..paulownia. Wszedzie wypuszcza nowe rosliny , jak nie przymierzajac sumak. Mam ich chyba z tuzin w niespodziewanych miejscach...

DSCN9692.jpg

Zaczalo sie od tego drzewka :silly:

DSCN9693.jpg

Ale i inne maja potomstwo..

DSCN9676.jpg

Randap? :think:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 15 Sie 2015 13:41 #395829

• Bella35
  • Bella35's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 82
Diano bardzo mi przykro z powodu wypadku, dobrze ze tylko tak to sie skończyło i wracasz do sił.

Chłopak Babe piękny, ciekawe co sie urodzi :think:

Długo nie zaglądałam , bo dzieci w domu za młodym trzba patrzeć i mieć oczy dookoła głowy.
Na kone tez nie moge jechać :placze: przez niego, straszę sobie nie dadzą z nim rady, a maz wraca pozno :sad2:

Domek na prerii 16 Sie 2015 07:31 #395933

• Bart78
  • Bart78's Avatar
  • Gold Boarder
  • 2
  • Otrzymane dziękuję: 162
Szkoda bo a rosną b za jakiś czas pięknie zakwitna

Domek na prerii 16 Sie 2015 17:28 #396005

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Bartku-problem jest taki, ze rosna wszedzie, zwlaszcza tam, gdzie mam inne rosliny i podlewanie :think: Juz wyrwalam jedna sadzonke, ktora wyrosla przy cyprysie arizonskim :hammer:

Tak wiec mamy nowego towarzysza zycia dla Babe. Podroz byla ciezka, bo w sumie ponad 1000 km w jeden dzien, szesc godzin jazdy w jedna strone. Corka z Ralfem okupowala tylne siedzenie Rosomaka i probowali znalezc wygodne pozycje do spania...

DSCN9722.jpg

(Ucho spod koca wystajace kolo lokcia nalezy do Ralfa :wink4: )

DSCN9724.jpg

DSCN9726.jpg

DSCN9727.jpg

Zdjec po drodze nie robilam. Nie bylo na co spojrzec. Preria porosnieta krzewami mesquite, od czasu do czasu jakies miasteczka, ktorych glowna atracja jest pub i motel.

To jest Jerry, dwunastoletni walach Tennessee Walker, mniejszy od Babe o 12 cm.

DSCN9732.jpg

DSCN9731.jpg

DSCN9733.jpg

Najpierw obejrzalam go dokladnie, potem podnioslam kopyta-ma wielkie stopy :devil1: . Wlascicielka pokazala go pod siodlem (moim), byl w sam raz dla poczatkujacych, sluchal wodzy i najchetniej szedl stepa :devil1: . Potem wyprobowalam go i ja. Ladnie zatrzymuje sie na lekkie pociagniecie wodzami. Super!!!
Okazalo sie , ze Jerry byl wyciagniety z transportu do rzezni. Wlascicielka ma znajomego, ktory skupuje konie do rzezni (karma dla psow glownie) , i daje jej znac, jesli pojawia sie jakis obiecujacy kon, zeby mogla go wykupic. Wszystkie jej 15 koni w ten sposob zostaly uratowane. Wszystkie maja rany na karkach po usuwaniu tatuazy czy wypalen numerow; nowi nabywcy w ten sposob unikaja znalezienia tozsamosci konia. Szczegolnie to dotyczy folblutow, ktore nie powinny w ten sposob konczyc kariery na torze. Za odnalezienie bylego konia wyscigowego w rzezni grozi sprzedawcy i wlascicielowi stajni stracenie miejsca w stajni na torze czyli wykluczenie z wyscigow. Tak wiec zamiast zorganizowac jakis system sprzedazy /oddawania tych koni w dobre rece do adopcji, wycinaja (doslownie) numer ze skory i sprzedaja je na rzez....
Jerry okazal sie dokladnie takim koniem, jakiego szukalam-brat-lata, podazajacy za czlowiekiem jak pies, interesujacy sie co on robi, bardzo towarzyski i przyjacielski. Na psy biegajace pod nogami nie zwracal uwagi, podobnie jak na inne konie. Mam nadzieje, ze bedzie mial dobry wplyw na Babe :wink4:
W podrozy powrotnej stal sobie nieprzywiazany w przyczepie i jadl siano. Co przystanelismy zatankowac, w szczelinie -oknie, pojawial sie nos i oko :devil1:
Swoja droga odkrylismy, ze Rosomak z przyczepa i koniem, jadacy 120 km/godz pali jakies 33 l /100 km... :crazy:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Ostatnio zmieniany: 16 Sie 2015 17:30 przez planta.

Domek na prerii 16 Sie 2015 17:41 #396008

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Jerry aka Newton pod osmiolatka, corka Jen:

Jen miala tez klacz quarter horse po treningu Western Pleasure, wystepowala na pokazach. Cos niesamowitego! Konie w tej metodzie powinny same kolekcjonowac grzebiet, podstawiac pod siebie nogi, trzymac glowe i kark nisko. Reagowala na najmniejszy sygnal wodzami lub nogami, cofala z taka sama szybkoscia i bez wahania jak szla do przodu. Nie moge odzalowac, ze nie moglismy jej tez kupic. Bedzie wspanialym nabytkiem dla kogos, kto bedzie bral udzial w pokazach, najlepiej dziecka, bo miala problem z lewa przednia noga-kulala dosc wyraznie. Mam nadzieje, ze Jen znajdzie przyczyne i ja wyleczy, bo moglo to byc wszystko-od kopniecia przez innego konia do artretyzmu.

Aerwynn na niej:

WP_20150815_17_08_43_Pro.jpg

WP_20150815_17_08_31_Pro.jpg

Do domu dotarlismy po polnocy. Jerry jest na zamknietym wybiegu kolo stajni, a Babe i Molly kraza kolo niego jak spey. Na razie trzymam je oddzielnie, dopoki sie nie przyzwyczaja..
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Ostatnio zmieniany: 16 Sie 2015 17:58 przez planta.

Domek na prerii 16 Sie 2015 18:33 #396020

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Jak sepy, kurka.. :oops:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 16 Sie 2015 19:07 #396023

• Cypryda
  • Cypryda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 340
Na kulawym koniu nie powinno się jeździć. Najlepiej zrobić prześwietlenie albo USG nogi żeby poznać przyczynę kulawizny. A najlepiej jak zobaczyłby to dobry weterynarz znający sie na koniach. Nie wiem jak u Was ale u nas nie każdy weterynarz potrafi leczyć konie, są od tego specjaliści zajmujący się w zasadzie tylko końmi, a i to jeszcze specjalizują się w pewnych dziedzinach.
Jak koń nawet lekko znaczy to już się nie wsiada tylko szuka przyczyny znaczenia.

Jerry bardzo ładny maści chyba izabelowatej. A dla męża nie będzie za mały? A tej klaczki to szkoda jak taka już zrobiona. A to cena była za wysoka czy miejsc a w stajni nie ma?

Domek na prerii 16 Sie 2015 19:43 #396029

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Cyprydo-zrobilam na niej male kolko, bo Jen nalegala. Zrobilam je stepa, side pass, zatrzymanie i cofanie. Nie wiem, czy weterynarz widzial-z tego co widzialam wokol, forsy za bardzo nie maja, dom skromny, samochody w kiepskim stanie. Mysle, ze te pieniadze, ktore dostali za Jerrego, pojda wlasnie na weterynarza, bo mowila, ze koniom musi zrobic zeby, a nie ma kasy.
U nas tez sa specjalisci-weterynarze od koni, specjalisci od kopyt i specjalisci od zebow. Jak Jerry troche sie oswoi z nowym miejscem, zadzwonie do tego goscia od zebow, a pierwszego wrzesnia przyjedzie nasza kowalka i bedzie strugac kopyta obu koniom.

Jerry oficjalnie ma masc red roan. Roan to nakrapianie. Z bliska jest taki siwy nakrapiany brazowymi cetkami, jak deszczyk.
www.ridearoan.com/what-is-a-roan.html

Mysle, ze dla meza bedzie dobry, bo na Babe czul sie niepewnie, za wysoko. Jen jest tego samego wzrostu co Dave.

ja te klaczke chcialam, bylam zachwycona, ale Dave nie chce wiecej koni. Jak sie uda, za 9 miesiecy bedziemy miec trzy konie. Nie mamy az tak duzego pastwiska, wedlug niego, zeby trzymac wiecej koni. Jen widac ze jest pasjonatka i podkreslala, ze chce sprzedawac tylko w dobre rece, wiec mam nadzieje, ze klaczka po podleczeniu, wlasnie tak trafi.
Tylko troche zal, ze nie do nas :sad2:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Ostatnio zmieniany: 16 Sie 2015 19:50 przez planta.

Domek na prerii 16 Sie 2015 20:14 #396036

• Jo37
  • Jo37's Avatar
  • Platinum Boarder
Bardzo sympatyczny ten nowy domownik. Samochodowe zdęcia córci z Ralfem są świetne.
Pozdrawiam,Joanna

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.769 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum