TEMAT: Między kuchnią a ogrodem

Między kuchnią a ogrodem 21 Sie 2022 11:18 #812157

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Sokownik powinien się sprawdzić. Jak mam większe ilości do parowania, to wykorzystuję piekarnik. Do tej głębszek blachy wlewam wodę i wsadzam na sam dół, a parowane "coś" układam na kratce do pieczenia. Włączam dolną grzałkę na 80 - 100* i też się uparuje. Mam jednak panele na dachu, więc i prąd nieco tańszy.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Kornik


Zielone okna z estimeble.pl

Między kuchnią a ogrodem 23 Sie 2022 06:45 #812286

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3570
  • Otrzymane dziękuję: 7721
Używam mikrofali. W zamykanej misce umieszczam nieobrane buraki i odrobinę podlewam wodą. Są gotowe w kilkanaście minut. Przy okazji proszę gospodynię o radę. Cukinia latos obrodziła, zupy kremu już nikt nie chce, przetwory słodko kwaśne u nas nie idą a keczup dziewczynom nie podchodzi. Zamrażarki nie mam więc pewnie zrobię trochę leczo w słoikach. Robił może ktoś konfiturę albo dżem? Frużelina np. z aronią by się sprawdziła?

Między kuchnią a ogrodem 23 Sie 2022 08:12 #812292

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Ciekawe, że akurat dzisiaj piszesz o mikrofali. Nigdy nie miałam, bo i nie chciałam. Wczoraj jednak zostałam obdarowana prze Teściową tym urządzeniem. Jak już mam, to trzeba będzie korzystać :happy:
Co do cukinii, to kiedyś robiłam dżem cukiniowo ananasowy. Cukinia bardzo dobrze przyjmuje smaki, więc był dobry. Sama w sobie jest słodka, więc to też zaleta. Ja robię bardzo mało dżemów, konfitur itp. bo ich mało jemy.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Kornik

Między kuchnią a ogrodem 23 Sie 2022 19:52 #812337

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3570
  • Otrzymane dziękuję: 7721
Jak od teściowej to mus używać. :) . Jest pożyteczna (mikrofala nie teściowa :rotfl1:) gdy trzeba coś szybko odgrzać, ziemniaki są ugotowane w 8-10 minut, jeżeli ma możliwość łączenia grilla z mikrofalą to mięsa wychodzą całkiem dobrze , nadaje się też do suszenia np. grzybów . Hitem dla dzieciaków są babeczki i muffiny z mikrofali w 3 minuty. www.google.com/search?q=babeczki+z+mikro...ceid=chrome&ie=UTF-8
Ostatnio zmieniany: 23 Sie 2022 20:00 przez KaLo.
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, zwykły chłop, Janta

Między kuchnią a ogrodem 23 Sie 2022 20:27 #812342

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 4104
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Janinko, kiedy wysadzasz pekińskie? masz nawodnione na maksa.
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina

Między kuchnią a ogrodem 23 Sie 2022 21:10 #812349

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Ups :whistle:
Ewuniu, bardzo przepraszam, ale byłam pewna, że pisałam tutaj, a pisałam w pogodowym :jeez:
JaNina wrote:
Młode pokolenie ogrodników rwie się do pracy :)
7194DE5D-0A3E-49C4-B684-B142B30EEA67.jpeg

Nie wiem co by mnie bardziej zmęczyło, samodzielne sadzenie, czy pilnowanie tegoż sadzenia :happy:
Grunt, że wykazują zainteresowanie :hearts:
To było 9.08.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, ewakatarzyna, JaKasiula, Kornik

Między kuchnią a ogrodem 23 Sie 2022 21:17 #812350

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 4104
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Wysadziłabym swoje bo duże sadzonki ale ten potworny upał, ziemia jak popiół a tu do końca tygodnia u nas po 30 i wyżej :( teraz jest 24 stopnie na termometrze :woohoo:
Będzie miał kto przejąć pałeczkę po Babci :lol:
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, ewakatarzyna

Między kuchnią a ogrodem 23 Sie 2022 21:26 #812353

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
My zaraz przykrywaliśmy multiclimą. Chroni przed bielinkami, ale i zacienia :)

20220809_184613.jpg

Mam już prawie białe włosy :woohoo: :happy:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Jaedda, ewakatarzyna, JaKasiula, renons, Kornik

Między kuchnią a ogrodem 23 Sie 2022 21:38 #812356

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 4104
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Mam multiclimę ale za mało, mus dokupić choć trudna sprawa, idzie od Chińczyka 3 tygodnie ;)
Jakie dorodne bakłażany widzę :) wcale mnie to nie zdziwiło :lol:
Platynowe, jaka laska z Ciebie :)
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, ewakatarzyna, JaKasiula, Kornik

Między kuchnią a ogrodem 29 Sie 2022 09:54 #812682

  • gałązka
  • gałązka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1040
  • Otrzymane dziękuję: 3800
Sieriko, a sprawdź w action czy aby moskitiera się nie nada? 2 dyszki kosztuje a duża jest.
Za tę wiadomość podziękował(a): sierika

Między kuchnią a ogrodem 29 Sie 2022 19:31 #812697

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 4104
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Dzięki Gałązko, sprawdzę mam Action pod nosem :lol: nie pomyślałam o moskitierze, miałam tiul ale wypaliłam dziury ;) :oops:

Między kuchnią a ogrodem 10 Wrz 2022 10:09 #813397

  • Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Posty: 6314
  • Otrzymane dziękuję: 29657
Ja do mojego mentora kulinarnego czyli do Janki.
Janta pokazała tutaj forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/5...start=468#811134taką sałatkę z ogórków. Mam trochę sałatkowych ogórków, ale czy mogę dodać zamiast cebuli pory i w ogóle czy robicie jakieś przetwory z udziałem porów?
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): renons

Między kuchnią a ogrodem 10 Wrz 2022 11:04 #813400

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Wg mnie pory jak najbardziej się nadają. W przetworach używam mało porów, ale właściwie nie wiem czemu :think: Używam natomiast sporo porów jak robię kimchi.

Edit: zapomniałam jeszcze, że w moim przecierze/keczupie musi być por :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Ostatnio zmieniany: 10 Wrz 2022 11:15 przez JaNina.
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala, JaKasiula, renons, Kornik, Janta

Między kuchnią a ogrodem 10 Wrz 2022 12:20 #813406

  • renons
  • renons's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 772
  • Otrzymane dziękuję: 1975
Babcia Ala wrote:
...czy robicie jakieś przetwory z udziałem porów?

Tak, z ogórkami kiszonymi... surówkę... ale nie jako przetwory.
Pora kroję wzdłuż i siekam w półplasterki ... raczej drobno... a jak jest gruby przelewam wrzątkiem i suszę.
Dodaję starte na grubych oczkach obrane ogórki kiszone w ilościach ok 4 na pora... wg smaku.
Potem do tego drobno siekany koperek, sól, pieprz i majonezu tyle, żeby to wszystko skleić.
Jak chcesz łagodniejszą to zetrzyj do tego pół słodkiego jabłka.
Polecam. :)
Życzę miłego dnia... Jędruś ;)
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala, JaKasiula, Kornik, Janta

Między kuchnią a ogrodem 10 Wrz 2022 13:09 #813409

  • Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Posty: 6314
  • Otrzymane dziękuję: 29657
Bardzo lubimy pory, dlatego pytałam. Dziękuję :hearts:
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, renons, Kornik

Między kuchnią a ogrodem 10 Wrz 2022 15:14 #813413

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Alu, lak lubicie pory, to najlepsza jest:
Carbonara z porów

Składniki

2 duże pory
4 ząbki czosnku
4 gałązki świeżego tymianku
kawałek masła
oliwa
300 g spaghetti
50 g parmezanu lub pecorino i więcej do podania
1 duże jajko
Przepis

Przytnij pory, wymyj je i pokrój na cienkie plasterki. Obierz czosnek i też pokrój go na cienkie plasterki, oberwij listki tymianku. Postaw duży rondel z grubym dnem na średnim ogniu, wrzuć do niego masło i wlej 1 łyżkę oliwy. Wrzuć na tłuszcz czosnek i listki tymianku, a kiedy zaczną skwierczeć, dodaj pora i 400 ml wody. Przykryj rondel i gotuj pory na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, ok. 40 minut, aż zmiękną. Przypraw je solą morską i pieprzem.

Kiedy pory będą prawie gotowe, ugotuj makaron w dużym rondlu osolonego wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź spaghetti, zachowując kubek wody. Wrzuć makaron do rondla z porem i wymieszaj, zdejmij rondel z palnika i odczekaj 2 minuty. W tym czasie drobno zetrzyj ser i ubij go z jajkiem (jeśli zawartość rondla jest za gorąca, masa jajeczna się ścina – stąd to czekanie).

Rozrzedź masę jajeczną odrobiną zachowanej wody, a potem polej nią makaron (jest jeszcze ciepły, więc jajko nie będzie surowe). Dopraw spaghetti do smaku, nie oszczędzając pieprzu. Jeśli sos jest za gęsty, dolej do rondla trochę wody spod makaronu. Całość posyp jeszcze odrobiną sera.

Używam też do tej potrawy mrożonych porów i niekoniecznie spaghetti, bo makarony robię sama :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Ostatnio zmieniany: 10 Wrz 2022 15:16 przez JaNina.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kgolebiowski, ewakatarzyna, JaKasiula, renons, Kornik

Między kuchnią a ogrodem 10 Wrz 2022 18:36 #813429

  • JaKasiula
  • JaKasiula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3808
  • Otrzymane dziękuję: 20306
Janeczko, a ja nieśmiało upominam się o przepis na winko z trawy cytrynowej :oops:
Jeżeli znajdziesz kiedyś chwilkę poproszę o niego :flower1:

Między kuchnią a ogrodem 10 Wrz 2022 19:02 #813432

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Kasiu kochana, ja pamiętam :kiss3: Tylko że z przepisem kłopot :woohoo: Zawsze cięłam źdźbła na kawałki, zalewałam roztworem cukrowym i dodawałam drożdże. I tak sobie to wstępnie fermentowało. Później przecedzałam, dodawałam cukru i tyle. Jedyny feler tej metody to taki, że trzeba na początku trawę parę razy dziennie mieszać i tu był kłopot :whistle:
W tym roku chcę zrobić napar, lub wywar z trawy i później dodać syrop cukrowy i drożdże.
Może jak będę robić, to będę zdawała relację :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): JaKasiula, Kornik


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.889 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum