TEMAT: Między kuchnią a ogrodem

Między kuchnią a ogrodem 10 Wrz 2022 19:09 #813434

  • JaKasiula
  • JaKasiula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3808
  • Otrzymane dziękuję: 20306
Super Janeczko :hug:
Będę działała razem z Tobą :flower1:
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, Bobka, Kornik


Zielone okna z estimeble.pl

Między kuchnią a ogrodem 10 Wrz 2022 19:36 #813439

  • Kgolebiowski
  • Kgolebiowski's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 333
  • Otrzymane dziękuję: 172
Może jeszcze macie jakieś ciekawe pomysły na dania czy sałatki z pora. Carbonara z pora wylądowała już w moim notatniku z przepisami.
Ostatnio zmieniany: 10 Wrz 2022 19:37 przez Kgolebiowski.
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, Bobka

Między kuchnią a ogrodem 10 Wrz 2022 23:24 #813458

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54393
Mam sporo przepisów na zapiekanki i pasztety z porów, ale niestety nie wszystkie są wypróbowane. Ja przeważnie gotuję instynktownie. Jeśli wpisać w wyszukiwarce internetowej np. "por w kuchni", to sporo tego wyskakuje :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Kgolebiowski, Kornik

Między kuchnią a ogrodem 11 Wrz 2022 08:19 #813463

  • Kgolebiowski
  • Kgolebiowski's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 333
  • Otrzymane dziękuję: 172
Wiem że można znaleźć mnóstwo przepisów. Ja jednak najbardziej lubię takie, które są polecane i sprawdzone zwłaszcza przez naszych forumowiczów :)
Ostatnio zmieniany: 11 Wrz 2022 09:49 przez Kgolebiowski.
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, Kornik

Między kuchnią a ogrodem 11 Wrz 2022 19:00 #813543

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 4104
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Janinko, spieszę donieść, że niedzielny obiad to zupa malezyjska z...wyhodowanymi przeze mnie batatami :woohoo: :P pyszne. Starczyło na jeden obiad :lol: ale w przyszłym sezonie rozszerzę uprawy.
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, Kornik

Między kuchnią a ogrodem 13 Wrz 2022 11:59 #813652

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3570
  • Otrzymane dziękuję: 7721
Kilka dni temu przeszła fala mrozu i załatwiła papryki. Mam dwie duże torby zielonych i częściowo dojrzałych papryczek słodkich i ostrych. Macie jakieś propozycje jak to przerobić aby były zjadliwe szczegóolnie te ostre? W zalewie już są. W planiach są marynowane do nadziewania serkiem ale jeszcze i tak dużo zostanie. Może jakieś sałatki np. z kapustą czy zielonymi pomidorami? Macie jakieś wypróbowane przepisy?
Ostatnio zmieniany: 13 Wrz 2022 11:59 przez KaLo.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kornik

Między kuchnią a ogrodem 13 Wrz 2022 14:09 #813661

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54393
Ja robiłabym kimchi. Zrobiłam z wiosennej uprawy kapusty. W zeszłym tygodniu wciągnęliśmy ostatni słoik. Pychota. Możesz dodać wszystko co masz w warzywniku. Chyba nawet zielone pomidory, bo kiedyś kisiłam i były dobre. Nie trzeba dodawać suszonej papryki, tylko możesz wykorzystać surową. Im bardziej pikantne, tym lepsze :happy:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Mamma, JaKasiula, Kornik

Między kuchnią a ogrodem 13 Wrz 2022 14:40 #813662

  • Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3658
  • Otrzymane dziękuję: 16786
Też szukam przepisów na zagospodarowanie zielonej papryki.
Co prawda to nie przepisy na przetwory, ale ciekawe ;)
Jest przepis na schab z zieloną papryką i wątróbkę też z zieloną papryką.
Tych jeszcze nie robiłam, ale inne i były super.

Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Ostatnio zmieniany: 13 Wrz 2022 14:42 przez Mamma.
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula, Kornik

Między kuchnią a ogrodem 24 Wrz 2022 08:20 #814363

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54393
Kasiu, wczoraj zaczęłam robić wino z trawy cytrynowej. Źdźbła i cieńsze pałeczki pocięłam na takie mniej więcej kawałki i wrzuciłam do gotującej się wody.

90B18749-3FE4-4D9D-B7AB-6E0432FAB245.jpeg


Gaz wyłączyłam, bo chcę mieć napar, a nie wywar. Wody tyle, żeby trawa była przykryta. Przykryłam garnek i zostawiłam. Dzisiaj przecedzę, dodam cukru i drożdże i niech się dzieje. Ile cukru, to podam później, bo na razie nie wiem ile tego wyjdzie ;)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): apal100, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula, Kornik

Między kuchnią a ogrodem 24 Wrz 2022 08:31 #814365

  • JaKasiula
  • JaKasiula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3808
  • Otrzymane dziękuję: 20306
Janeczko :hug:
Dzisiaj zamierzam wykopać swoją trawę cytrynową.
Winko w tym roku chyba sobie odpuszczę. Mam tylko dzisiejszy dzień aby coś z nią zrobić. Napar dwu, trzygodzinny będzie pewnie zbyt słaby?
Źdźbła chyba wysuszę, a do winka wrócę w przyszłym sezonie.
Podpowiedź jeszcze kochana, co zrobić ze zgrubieniami (jakiekolwiek one będą :wink4:) Miejsca w zamrażalce już nie mam, więc ta opcja odpada.
Ostatnio zmieniany: 24 Wrz 2022 08:32 przez JaKasiula.
Za tę wiadomość podziękował(a): apal100, JaNina, ewakatarzyna, Kornik

Między kuchnią a ogrodem 24 Wrz 2022 21:37 #814457

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54393
Kasiu, ja zawsze suszyłam źdźbła. Jednak w tym roku mam taki urodzaj, że mogę ususzyć pałki. Te najmniejsze zasilają winko. Te co zostały, zostaną wysuszone. To te z prawej

IMG_5728.jpg

Z lewej strony są pozostałości z tych, które zamroziłam

IMG_5726-2.jpg

Skrupulatnie zapisujemy co robimy z winem, żeby, jak wyjdzie dobre, powtórzyć :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): apal100, whitedame, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula, Kornik

Między kuchnią a ogrodem 29 Wrz 2022 20:09 #814743

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 4104
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Janinko, jakie gruszki polecasz do łączenia z np. jarzębinami w przetworach? masz jakieś doświadczenia w tej kwestii?

Między kuchnią a ogrodem 29 Wrz 2022 20:14 #814745

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54393
Niestety zerowe :oops:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): sierika

Między kuchnią a ogrodem 29 Wrz 2022 20:33 #814752

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 4104
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Będę na czuja robić... :P :silly:
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina

Między kuchnią a ogrodem 23 Paź 2022 19:50 #816267

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54393
Wątek trochę zarósł pajęczyną :oops: Cały czas uprawiałam warzywnik, gotowałam i robiłam zdjęcia. Później nadchodził wieczór i ...
No właśnie, następowało zmęczenie materiału. Muszę za jakiś czas podsumować sezon i wyciągnąć wnioski na przyszłość. Trochę już planuję przyszły sezon w warzywniku i mam trochę przepisów do wypróbowania.
Trochę opiszę moje tegoroczne uprawy i zmiany jakie chcę wprowadzić. Jeszcze trochę i będzie więcej czasu. Chyba :unsure:
Teraz jeszcze korzystam z darów ogrodu z dodatkiem śledzika i mozzarelli :whistle:

20221023_193018.jpg

Jest tam wszystko co mam. Sałata, por, pomidor, papryka, ogórek kiszony, sriracha, kolendra, no i śledzik i mozzarella.
Wystarcz mi to na kolację. Nie jestem głodna do rana. Niestety, za niedługo się skończy :cry3:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): whitedame, Łatka, ewakatarzyna, JaKasiula, renons

Między kuchnią a ogrodem 23 Paź 2022 20:14 #816272

  • Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 19986
  • Otrzymane dziękuję: 83423
Mmmm...śledzika to ja wyjątkowo nie bardzo, ale mała podmianka na wędzonego łososia i pycha. :lol:
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

Między kuchnią a ogrodem 30 Paź 2022 19:19 #816654

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 4104
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Janinko, czy miałaś styczność z kolczochem jadalnym? na talerzu naturalnie :lol:

Między kuchnią a ogrodem 30 Paź 2022 19:52 #816656

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54393
Niestety nie znam tego warzywa :(
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.904 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum