TEMAT: Między kuchnią a ogrodem

Między kuchnią a ogrodem 30 Paź 2022 21:45 #816679

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 4104
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Cóż, nie znamy ale co to dla nas, poznamy, nauczymy się hodować i wykorzystamy, zadanie na zimę rozeznanie tematu :)
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina


Zielone okna z estimeble.pl

Między kuchnią a ogrodem 30 Paź 2022 22:14 #816680

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Buszujesz po sklepach, przyznaj się :rotfl1:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): sierika

Między kuchnią a ogrodem 31 Paź 2022 10:06 #816689

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 4104
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Buszuję, już kupiłam trochę nasion :devil1:
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina

Między kuchnią a ogrodem 01 Lis 2022 17:22 #816747

  • apal100
  • apal100's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 116
  • Otrzymane dziękuję: 378
Janinko zrobiłaś mi chęć na winko z trawy cytrynowej
możesz napisać krok po kroku jak je robisz i jak smakuje.
Pozdrawiam
Ania

Między kuchnią a ogrodem 10 Lis 2022 20:41 #817201

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): apal100, Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 12 Lis 2022 20:11 #817337

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Czas otwierać to, co się tam w te słoiki powkładało :happy: Się zrobiło, się zje. Na początek będzie ostro :devil1:

IMG_5816.jpg

Robiłam je 6.09. Tak sobie ułatwiałam robotę ;)

20220905_104150.jpg

Poszło szybko

20220905_104035.jpg


Jutro degustacja :yummi:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Ostatnio zmieniany: 12 Lis 2022 20:12 przez JaNina.
Za tę wiadomość podziękował(a): sierika, Babcia Ala, renons

Między kuchnią a ogrodem 12 Lis 2022 20:16 #817338

  • renons
  • renons's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 772
  • Otrzymane dziękuję: 1975
Jaka to papryka... Del Piquillo?
Życzę miłego dnia... Jędruś ;)

Między kuchnią a ogrodem 12 Lis 2022 20:19 #817341

  • zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1545
  • Otrzymane dziękuję: 8230
ja w tym roku nie miałem takich papryk, a w ubiegłym zrobiłem tylko trzy słoiki a co się napracowałem żeby wydłubać nasionka... :tongue2:, jak Ty Janinko wydłubujesz gniazda nasienne ?
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.

Między kuchnią a ogrodem 12 Lis 2022 20:31 #817342

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Jędruś, prawdę mówiąc, to nie wiem :whistle: Dostałam nasionka długiej ostrej i wśród nich urosła taka krótka kapia. Na straganik jej nie dałam, bo nie wiedziałam czy powtórzy cechy. Papryczki jak widać są trochę krótsze i dłuższe, ale do nadziewania się nadają. Komuś jeszcze przesłałam te nasiona, ale nie mogę sobie przypomnieć komu :jeez: Nasiona znowu zebrałam, więc jak będą chętni, to się podzielę :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): renons

Między kuchnią a ogrodem 12 Lis 2022 20:37 #817344

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Adaś, właśnie dlatego tak długo szukałam papryk do nadziewania, żeby wyciąganie nasion było bardzo proste. Gdzieś pisałam, ale potrzebuję chwili, żeby to odszukać :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): zwykły chłop

Między kuchnią a ogrodem 14 Lis 2022 21:29 #817487

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Tak jakoś nie znalazłam, więc wyciągnęłam zamrożoną i porobiłam zdjęcia :)
Do "pestkowania" moich ostrych krótkich kapii, używam takiej malutkiej łyżeczki do herbaty. Dla porównania obok zwykła łyżeczka do herbaty.

IMG_5820.jpg

Najpierw odkrawam górę i lekko nacinam dookoła

IMG_5821.jpg

Normalnie, to staram się, żeby otwór do nadziewania był jak najmniejszy, ale ta papryczka była zmrożona na kość ;)
Wkładam łyżeczkę, przekręcam

IMG_5823.jpg

i nasiona są na zewnątrz

IMG_5827.jpg

Dlatego ta papryczka tak mi przypadła do gustu :) Wylądowała znowu w zamrażarce :happy:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): apal100, zwykły chłop, Babcia Ala, Bobka, renons

Między kuchnią a ogrodem 20 Lis 2022 08:50 #817834

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Wczoraj zakończyłam, a przynajmniej mam taką nadzieję ;) , sezon robienia zapasów na zimę. Ostatnie przetwory jakie zazwyczaj robię, to kimchi.

728FAB8B-04A6-40E9-8F45-4C89049EAC57.jpeg

To z tych główek

5986F160-4005-4254-A3D3-64EF299E8971.jpeg

Reszta to dodatki, takie jak: papryka słodka i ostra, jabłka, czarna rzodkiew, por, cebula, marchewka, imbir, czosnek. To chyba wszystko.
Na parę miesięcy wystarczy. W przechowalni mam jeszcze parę główek, więc może uda się coś zakisić w późniejszym terminie. Jednak w tym sezonie, to już koniec.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): sierika, Łatka, Babcia Ala, renons

Między kuchnią a ogrodem 20 Lis 2022 09:02 #817838

  • Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 19986
  • Otrzymane dziękuję: 83428
Janko, imponujące.
Troszkę obok tematu, ale się zwierzę, że akurat czytam powieść Min Jin Lee ("Pachinko") , będącą sagą koreańskiej rodziny - i tam tematy kulinarne co i rusz, a główna bohaterka utrzymuje siebie i synów, owdowiawszy, produkując kimchi. Muszę przy lekturze myśleć o Tobie, bo z kapuścianą kiszonką nieodparcie mi się kojarzy pewna miła Ślązaczka. ;)
Za tę wiadomość podziękował(a): sierika, JaNina, Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 20 Lis 2022 09:05 #817839

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
:kiss3:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 20 Lis 2022 15:31 #817863

  • papryczka
  • papryczka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 595
  • Otrzymane dziękuję: 1177
Moje z tego roku się kończy choć nie mam konkuręcji , próby zarażenia nie powiodły się . W tym roku zwiększyłem dawki gohugaru i papryki ostrej .Nie miałem niektórych składników więc dodatkowa modyfikacja ,kończy się. Dzięki za inspirację.
003-11.jpg

Obok sos paprykowy modyfikowany z ostatnich ostrych papryk .
Staszek
Ostatnio zmieniany: 20 Lis 2022 15:33 przez papryczka.
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 22 Lis 2022 19:48 #817960

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Dzisiaj nastąpił wielki dzień ;) Symbolicznie "zamknęłam" warzywnik. Na grządkach jest co prawda małe co nieco, ale reszta jest przygotowana do przyszłego sezonu :) Wszystkie dołki zaprawione świeżymi kucykowymi klopsami. Wszystkie czyli:
20 dołków pod pomidory
38 dołków pod papryki słodkiej
12 dołków pod papryki ostre
20 dołków pod bakłażany
4 dołki pod cukinie
i 3 rzędy po 2,5 m pod ogórki.
Na reszcie grządek jest rozłożona spora warstwa kompostu. Przy czym tylko grządka pod przyszłoroczny wysiew cebuli jest przekopana.
20221122_131351.jpg


20221122_131418.jpg

Zapominam o warzywniku do przyszłego roku. To co jeszcze będę mogła w tym roku zebrać, to oczywiście zbiorę :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, renmanka, Bobka, renons

Między kuchnią a ogrodem 22 Lis 2022 20:47 #817966

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 4104
  • Otrzymane dziękuję: 4954
No tak, dopięte na ostatni guzik, ja nie wiem nawet gdzie co będę sadzić więc o zaprawianiu dołków mowy nie ma ;)
Jestem powalona dosłownie wielkością pekinek :thanks: z moich nie wyszło nic. Sadzonki były ładne ale co z tego :club2:
Janinko, uprawiałas imbir może? mam w donicy i waham się czy ma doczekać wiosny, rosnąc dalej czy wygrzebać i zobaczyć co tam wyrosło? albo i nie ;)
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina

Między kuchnią a ogrodem 22 Lis 2022 20:58 #817967

  • Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 19986
  • Otrzymane dziękuję: 83428
Ha. po prostu obiekt wystawowy. :supr3: :supr3: :supr3:
Tymczasem nie mając warzywnika, dołków, przekopywania ani takich ilości hm, klopsików (co najwyżej psie "kiełbaski" :silly: ) dalej nie widzę kresu robót, głównie zresztą za sprawą nadal wiszących liści.

Ale dziś posadziłam ostatnie w tym roku rośliny - trzy piwonie. Też jakiś etap zamknięty. ;)
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.916 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum