TEMAT: Trochę wszystkiego czyli Ogród Mimbli

Trochę wszystkiego czyli Ogród Mimbli 23 Lis 2024 19:35 #867551

• Mimbla
  • Mimbla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Dobrego dnia :)
  • Otrzymane dziękuję: 3288
No nie, no tak :happy4: Wiem o co chodzi B) Generalnie tak robię. Ale czy mogę poza tym wrzucić coś do wątku żeby se ktoś mógł oczy nacieszyć? W wolnej chwili popatrzę co tam z róż w tym sezonie nie było udokumentowane i wrzucę. Chociaż same wiecie jaka była bida z nędzą głównie z powodu suszy i moich zaniedbań.

Bogusiu, wiosną dostają nawóz mineralny, taki jaki akurat mam pod ręką, ostatnie dwa lata Polifoska+ ale dawałam też wcześniej Azofoskę. Zrezygnowałam ostatnio z podsypywania równocześnie z nawozem obornika bo pan Hyży wciąż powtarza że lepiej mniej niż więcej ale chyba do tego wrócę bo na moim piachu nie rosną tak jak na jego glinie i chyba były głodne. Może powinnam teraz im sypnąć i przemieszać z glebą ale za bardzo mi się nie chce. Ty masz pewnie lepszą ziemię niż ja więc nie musisz tak mocno dokarmiać no i z wodą nie masz problemu a to ważne żeby miały jej wystarczająco.
To pierwsze nawożenie to w marcu a kolejne pod koniec maja, to już jakiś granulat do kwitnących bo ja nie mam czasu wtedy rozrabiać Substrala i punktowo podlewać. Z ostatnim nawożeniem dobrze byłoby się wyrobić do połowy lipca ale ja (nikogo nie zachęcam) nawoziłam sporo później i było ok. Gdyby trafiła się bardzo wczesna i mroźna zima to może być problem ale zimy ostatnio były łaskawe.
Ostatnio zmieniany: 23 Lis 2024 19:57 przez Mimbla.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Nimfa, Bobka

Zielone okna z estimeble.pl

Trochę wszystkiego czyli Ogród Mimbli 25 Lis 2024 16:30 #867612

• Mimbla
  • Mimbla's Avatar
  • Platinum Boarder
Fireball (albo i Fire Ball, bo różnie strony podają); oto i on:

Od Red Liona różni go ciemniejszy odcień czerwieni chociaż tu rozjaśniony przez aparat, trochę węższe płatki i po całkowitym otwarciu kształt trójkąta podczas gdy Red Lion to prawie doskonały okrąg.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, dana581958, jagodka27, Nimfa, Babcia Ala, Bobka

Trochę wszystkiego czyli Ogród Mimbli 06 Gru 2024 15:00 #867954

• Mimbla
  • Mimbla's Avatar
  • Platinum Boarder
Fireball na drugim pędzie:

Niesamowita Pink Surprise na drugim pędzie, pierwszy był wysoki ale ten ma 72 cm :woohoo:

Jest sześć kwiatów. Tradycyjnie, słonka brak, błysnęło z rana dosłownie na pół minuty a teraz znowu pada. Ale zmieściłam się w tej pół minucie żeby złapać kolor:

Przygotowuje się Gold Medal:

Kiedyś już go miałam, fajny energetyczny kolorek tylko kwiaty patrzą trochę w dół czego nie lubię:

Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Łatka, dana581958, jagodka27, Nimfa, Bobka, MagSta, Lilu

Trochę wszystkiego czyli Ogród Mimbli 16 Gru 2024 11:48 #868260

• Mimbla
  • Mimbla's Avatar
  • Platinum Boarder
No i nie.. ale takie pomyłki jak najbardziej wskazane :lol: Drodzy Państwo, oto Mega Star;

Niestety zdjęcia słabe z powodu ciemności za oknem, znowu leje i pochmurno ale za to na termometrze 11*. Był taki czas kiedy bardzo chciałam kupić Mega Star bo uważam ją za najfajniejszą z wszystkich minervopodobnych, fajniejszą nawet niż Mambo ale wtedy była tylko u producenta za granicą. Jak jednak widać miałam ją mieć :lol: Łodyga mierzy 68 cm wysokości a kwiaty są ogromne.
Natomiast Bouquet który się bardzo guzdra trochę mnie zmartwił bo w otwarciu pochewki było widać czystą biel a ja białych mam kilka i wystarczy, dzisiaj jednak zaczął się bardzo delikatnie zaróżawiać:

Za tę wiadomość podziękował(a): Jan4, Łatka, dana581958, jagodka27, Nimfa, Babcia Ala, Bobka

Trochę wszystkiego czyli Ogród Mimbli 16 Gru 2024 12:45 #868264

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 84784
No piękny. Z "minervopodobnych" mam kilka cebul (w dużej mierze z wątpliwą identyfikacją). Jeśli raczą wytworzyć jakieś pąki, poproszę, byś spojrzała bystrym okiem i podzieliła się wiedzą.
Ale to nieprędko, zamierzam delikatnie potrząsać za ramię moje śpiochy dopiero gdzieś po Trzech Królach.
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, Babcia Ala, Bobka

Trochę wszystkiego czyli Ogród Mimbli 16 Gru 2024 14:45 #868266

• Mimbla
  • Mimbla's Avatar
  • Platinum Boarder
Aniu u mnie już dwie pokazują dzióbek a krzyżówka Bolero x Flamenco Queen ma już taki pęd:

A zawsze się staram żeby za szybko nie zakwitły, też tak dobrze po Nowym Roku, najlepiej to na początku lutego. No i gdzie ja ją postawię jak przekwitnie??
Ostatnio zmieniany: 16 Gru 2024 14:47 przez Mimbla.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, dana581958, Nimfa, zwykły chłop, Babcia Ala

Trochę wszystkiego czyli Ogród Mimbli 18 Gru 2024 16:55 #868355

• Mimbla
  • Mimbla's Avatar
  • Platinum Boarder
Moja najnowsza gwiazda, szkoda że się pospieszyła, byłaby idealna na Święta:

Za tę wiadomość podziękował(a): whitedame, dana581958, jagodka27, ewakatarzyna, Bobka, Lilu, lusinda

Trochę wszystkiego czyli Ogród Mimbli 23 Gru 2024 13:33 #868460

• Mimbla
  • Mimbla's Avatar
  • Platinum Boarder
WSZYSTKIM RADOSNYCH ŚWIĄT I SZCZĘŚCIA W NOWYM ROKU!!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Łatka, jagodka27, Perełka, ewakatarzyna, Babcia Ala, Lilu, lusinda

Trochę wszystkiego czyli Ogród Mimbli 28 Gru 2024 12:33 #868554

• Mimbla
  • Mimbla's Avatar
  • Platinum Boarder
Bouquet:

Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Łatka, jagodka27, ewakatarzyna, Babcia Ala, Lilu

Trochę wszystkiego czyli Ogród Mimbli 30 Gru 2024 11:22 #868608

• Mimbla
  • Mimbla's Avatar
  • Platinum Boarder
Jako pierwsza w tym roku rezydentka Bolero x Flamenco Queen:

Słabo wybarwiona bo nie było już dla niej miejsca na parapecie no i to zima, latem jest ładniejsza. Bardzo ciekawa jestem tego maleństwa, to z przybyszówek rozsadzanych cztery lata temu i nie opisanych, miała już jedno podejście ale pąk zasechł, może tym razem się uda:

Nawet za bardzo nie mam jak się do niej dostać bo cały parapet zastawiony dużymi doniczkami a liście leżą na szybie. Przypuszczam że to może być przybyszówka Floris Hekker albo Apple Blossom bo to one mnożyły się jak zwariowane. Zostawiłam tylko dwie cebulki a one bardzo szybko obrosły własnymi przybyszówkami i znowu trzeba będzie część usunąć.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, jagodka27, Lilu

Trochę wszystkiego czyli Ogród Mimbli 30 Gru 2024 12:34 #868610

• jagodka27
  • jagodka27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8748
Ale od czego zależy że jedne się mnożą szybko a od niektórych zero przychowku. Napewno to od odmiany też zależy ale i od gospodarza chyba?

Trochę wszystkiego czyli Ogród Mimbli 30 Gru 2024 13:20 #868611

• Mimbla
  • Mimbla's Avatar
  • Platinum Boarder
Jagódko na pewno ma znaczenie odmiana, są takie jak np. Neon które słyną z ilości przychówku i na to niewielki mamy wpływ. Natomiast na kondycję rośliny mamy wpływ jak najbardziej. A jak roślina ma się dobrze to pewnie ma większą chęć kwitnąć i się rozrastać, u mnie mają słabo zimą bo brakuje im światła a ja nie doświetlam, to wszystko co nazbierają sobie latem pod chmurką potem jest tracone, wyraźnie to widać. Dopiero gdzieś w połowie lutego odżywają i wstępuje w nie nowe życie.
Teraz jak mam dla nich tunelik foliowy będę mogła wystawić je wcześniej na zewnątrz, może już pod koniec kwietnia zależnie od pogody, zwykle szły na zewnątrz pod koniec maja. Słyszałam o wstawianiu do foliaka zapalonych zniczy na noc, bez przykrywek, może spróbuję. No chyba że by był większy mróz to to nic nie da.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, jagodka27

Trochę wszystkiego czyli Ogród Mimbli 03 Sty 2025 19:04 #868894

• Mimbla
  • Mimbla's Avatar
  • Platinum Boarder
Kochani, poganiajmy wiosnę :lol: Zostawmy jej jeszcze tylko osiem tygodni na drzemkę i ani dnia więcej. Dzisiaj pokażę wspomnieniowo małą rabatkę, tzw. wewnętrzną która tej jesieni została zlikwidowana. Miałam coraz mniej sił i czasu aby tam utrzymywać porządek a poza tym doszłam do wniosku że nie wygram z Batonem który tam z wielkim upodobaniem kopie doły. Zostawiłam tylko wysokie róże przy płocie którym jak na razie nie dał rady i to wszystko. Trudno było wepchnąć na dużą rabatę dziesięć róż, kilka lilii, parę liliowców i innych ale dociskałam kolanem i jakoś weszło. Trochę się rozdało, trochę zutylizowało i powstała wolna przestrzeń 8 m na 2,5 m. Rabatka wczesną wiosną 2022:

Tu już z"wykończeniówką" która ułatwiała utrzymanie porządku i koszenie chociaż była taka sobie ale i tak długo nie poleżała bo Bati pokazał gdzie jej miejsce; tzn. w koszu na odpady zmieszane :angry: Na pierwszym planie Mary Rose a w tle przycięta wiosennie Luiza:

Sahara i Barock, jakie jeszcze małe :lol:

Cóż, miło było siedzieć na tarasiku i "natychać " się kwiatkami mając je bezpośrednio przed nosem ale nic nie jest na zawsze, prawda?. Mak, a właściwie maczysko, największa roślina na tej rabacie, później został usunięty bo zaduszał towarzystwo wokół siebie:

Później rośliny rosły i nie było już tak przestronnie ale dopiero teraz widzę jak dużo tam było poupychane:

Piwonia Coral Sunset która zmieniła lokum no i ciekawe czy na dużej rabacie lepiej się poczuje bo tu mocno przeszkadzał jej jałowiec:

U stóp Sahary był jeszcze miejsce na szczypiorek, kupiłam go kiedyś w doniczce w markecie przed Wielkanocą, jak najbardziej jadalny ale ja trzymałam go dla jego ślicznych kwiatków:

Mieścił się tam jeszcze irys syberyjski (w tle malutki Barock):

Bodziszek pomieszany z kocimiętką u stóp jałowca:

Tuż przy płocie orlik-długodystansowiec bo miał być dwa, trzy lata a był chyba z sześć; za nim widoczna malutka młodsza Alexandra:

Rabatka w maju z kuchennego okna:

To są wszystko wcześniejsze zdjęcia, poznaję po tym że nie ma jeszcze rollbordera, może 2021:

Te najpiękniejsze.. szkoda; Baton z nich zrobił miazgę:

I parę zdjęć z lata

Pięknie tam kwitła Jacorma ale czy na nowym miejscu tak będzie?

Lilie na tej rabacie:

Lilie królewskie, szkoda mi ich...

Piwonia Kansas:

I Sara:

Gdzieś je powpychałam a teraz nawet nie pamiętam gdzie :think:

Lato:

Usunięty mak zrobił tyle miejsca:

Nawet w czasie suszy liliowce pięknie zdobiły a była w tym najlepsza moja krzyżówka ( nie ma to jak przystosowywać się od małego do trudnych warunków):

Nawet późną jesienią jeszcze zdobiła:

Przygotowana do zimy:

Bieżący rok, pod koniec lata kiedy już nie za bardzo dbałam bo wiedziałam że to koniec:

A potem już było tak i pewna historia została zakończona:

Tak goło bo część roślin już została zabrana. Żegnaj rabatko :cry3:
Ostatnio zmieniany: 03 Sty 2025 19:09 przez Mimbla.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, zwykły chłop, Babcia Ala, Bobka

Trochę wszystkiego czyli Ogród Mimbli 04 Sty 2025 12:27 #868928

• Mimbla
  • Mimbla's Avatar
  • Platinum Boarder
Bouquet na drugim pędzie, cztery kwiaty:

Przed nim kończąca kwitnienie krzyżówka Bolero x Flamenco Queen, były trzy kwiatki:

Na strychu cisza i spokój, tam się jeszcze śpi.
Ostatnio zmieniany: 04 Sty 2025 12:29 przez Mimbla.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, ewakatarzyna, zwykły chłop, Babcia Ala, Bobka

Trochę wszystkiego czyli Ogród Mimbli 04 Sty 2025 12:44 #868929

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 25806
Sliczności :woohoo: Oj ja Mirko poganiam w zakupach już. ;)
Mireczko przy furtce masz żółtą roże chyba rabatówka ? co to za róża?
Bo ja idę w żółte w tym roku :wink2:
Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na rok 2025
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Babcia Ala

Trochę wszystkiego czyli Ogród Mimbli 04 Sty 2025 16:01 #868941

• zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8435
Cóż, rabata była śliczna, szczególnie tulipany skradły moje serce.
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Ostatnio zmieniany: 04 Sty 2025 16:03 przez zwykły chłop.

Trochę wszystkiego czyli Ogród Mimbli 04 Sty 2025 17:45 #868943

• Mimbla
  • Mimbla's Avatar
  • Platinum Boarder
Bogusiu jeśli chodzi o tę z prawej strony przy furtce to jest to Amber Queen Harknessa a więc też angielka chociaż nie w typie angielek Austina. Ma zrobiony opis więc możesz sobie zobaczyć.
Co do zakupów to ja się chyba wstrzymam, od lat kupuję nasiona wysyłkowo już w drugiej połowie stycznia i potem się okazuje że to czy tamto nie wzeszło, mam brzydkie podejrzenie że sprzedawcy mieszają stare nasiona z nowymi albo najpierw opychają te które zawalają im magazyny a niekoniecznie są świeże. Jak dam radę to wytrzymam nerwowo do połowy lutego ale wiesz jak to jest, jak masz nowe paczki z nasionami na stole to wiesz że wiosna tuż tuż i zaraz jakoś przyjemniej :lol:
Adamie dziękuję w ich imieniu :) Naprawdę żal mi jej, dużo pracy tam włożyłam ale trudno.
W ogóle trochę więcej zmian w tym roku, przybyło jak policzyłam 11 róż (jakim sposobem, przecież twardo trwałam w postanowieniu żadnych róż :whistle: ); ubyło 6, przybyło 10 nowych irysów, ubyły 3 piwonie. A co i jak zakwitnie, zdecyduje susza, jak zwykle.
Ostatnio zmieniany: 04 Sty 2025 17:54 przez Mimbla.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, zwykły chłop

Trochę wszystkiego czyli Ogród Mimbli 05 Sty 2025 08:59 #868967

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 84784
Mimbla wrote:
[...]przybyło jak policzyłam 11 róż (jakim sposobem, przecież twardo trwałam w postanowieniu żadnych róż :whistle: )

Ja to chyba skądś znam... :rotfl1:
Może nie 11 róż (to naprawdę by "nie domknęło się"), ale będąc w mrokach Finlandii umilałam sobie czas spacerując po internetowych sklepach. ;) Na razie nic nie kupione, przede wszystkim nie chcę wyzywać Losu przed kolejnym sprawdzeniem stanu zdrowia.

Rabaty szkoda.
Ostatnio zmieniany: 05 Sty 2025 08:59 przez Łatka.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.760 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum