TEMAT: Trochę wszystkiego czyli Ogród Mimbli

Trochę wszystkiego czyli Ogród Mimbli 12 Lis 2024 15:35 #867168

• Mimbla
  • Mimbla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Dobrego dnia :)
  • Otrzymane dziękuję: 2912
Zaczyna się :lol: Troszeczkę barw na te szare dni, wyż ładnie sobie zgnił i od pięciu już chyba dni zamiast słonka szarobura berbelucha, nie da się zrobić dobrego zdjęcia. Ale ponieważ kwiatków jest pięć na łodydze i do tego właśnie wychynęła druga, może któryś załapie się jednak na słoneczko. Dobrze obstawiałam, to Pink Surprise:

To miała być Naranja a jest..?? Naranhita to był kiedyś mój ulubiony hipek ale stara cebulka bardzo zmalała. Za chwilę będzie wiadomo, pochewka pęka:

Łodyga jest bardzo cienka i dłuugaa.. Trzeci który zamierza się przedstawić to miała być Exposure ale cóś wątpię, zbyt wyraźny rysunek w tej fazie na tę odmianę ale kto wie? Różne rzeczy się zdarzają:

Bouquet zaledwie wystawił dzióbek a domniemany Fire Ball skupił się na rozwijaniu drugiej łodygi, największa i najgrubsza, nic. I naprawdę jestem ciekawa co to jest.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Babcia Ala, Bobka

Zielone okna z estimeble.pl

Trochę wszystkiego czyli Ogród Mimbli 13 Lis 2024 16:04 #867206

• Mimbla
  • Mimbla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Dobrego dnia :)
  • Otrzymane dziękuję: 2912
W ogrodzie wielka drzemka, przynajmniej na parapetach coś się dzieje, Pink Surprise w całej okazałości. Jest potężna, łodyga mierzy 54 cm a kwiat 19,5:

Długaśna i cienka łodyga Naranhy ale kolorek sugeruje że może to być rzeczywiście ona:

Ciągle trzeba ją obracać bo się bardzo wygina do światła. Przed nią dwa pąki domniemanego Fire Ball, to taka ciemniejsza wersja Red Liona:

Czy to rzeczywiście Ognista Kula okaże się niedługo. No i to co najbardziej intryguje, już wiadomo że nie Exposure ale co, Gervase :think:

Lepiej żeby niespodzianka była do zaakceptowania bo na przypadkowe już miejsca brak. I dzióbek Bouquet:

Ciekawe że takiej nazwy nigdzie nie spotkałam, nawet na emaryllis.com chociaż tam nie wszystko jest, występuje tylko na stronie Plantazon i może to właśnie radosna twórczość tego sprzedawcy.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, jagodka27, Babcia Ala

Trochę wszystkiego czyli Ogród Mimbli 13 Lis 2024 16:50 #867209

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83282
No niestety, brak światła - przynajmniej u mnie - sprawia, że zwykle muszę się uciekać do bambusowego patyczka w roli stabilizatora, nie tylko pędów kwiatowych, ale i nawet liści, które potrafią się haniebnie pokładać, a nawet wyłamywać. Całkiem inaczej od tych tryskających chlorofilem i siłą liści letnich.
Wiem, że na przykład Jola-Fafka doświetla swoje cebule, ja nie mam takich możliwości (marnymi trzema lampkami wolę doświetlić co innego). A Twoje? Korzystają wyłącznie z nikłego światła zaokiennego, czy masz jakiś "dopalacz"?
Gerwazy jest tak piękny, że bym się nie obraziła odkrywając wśród cebul kolejnego. Ale na razie twardo trzymam się "0 cebul", w mocnym postanowieniu poprawy wzmacnia mnie planowana w okolicach Bożego Narodzenia wyprawa na Północ (odpukać, ostatnie perypetie zbyt często każą rewidować plany :( ).
Tym bardziej napawam się pięknymi kwitnieniami, jak Twoja Niespodzianka.
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, Babcia Ala

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.709 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum