TEMAT: Trochę wszystkiego czyli Ogród Mimbli

Trochę wszystkiego czyli Ogród Mimbli 23 Maj 2025 19:35 #877893

• Nimfa
  • Nimfa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12857
Morwa żyje. Mam pendulę i po przymrozku wyglądała identycznie - jak martwa. Rośnie w zacisznym miejscu i już zaczynają pojawiać się malutkie pączki zapasowych liści. Moja niska, więc ją mogę obserwować z bliska, Twoja wysoka, to trudno to zauważyć.
Mirko, szykują się do kwitnienia Irysy od Ciebie :flower1: . Najbardziej jestem ciekawa Tuxedo, niebawem kwiat się otworzy.
Ogród - mój optymizm.

Znalazłam się tutaj, bo chciałam sama uprawiać warzywa.
Ale kwiaty zajmują nie mniej miejsca w mojej głowie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala

Zielone okna z estimeble.pl

Trochę wszystkiego czyli Ogród Mimbli 23 Maj 2025 19:44 #877895

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 32873
Morwa - muszą się obudzić śpiące pąki, a to trochę trwa. Dobrze Irenko, że Twoja daje znaki życia.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna

Trochę wszystkiego czyli Ogród Mimbli 24 Maj 2025 11:37 #877936

• Perełka
  • Perełka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Tak wiele, w tak krótkim czasie
  • Otrzymane dziękuję: 4940
Mireczko. Ty wiesz ,bo znamy się nie od dziś .Są takie typy ogrodników i miłośników co lubią się sprawdzać ,zobaczyć na własne oczy ,nawet jak wszystko przemija. W człowieku wiele zostaje. Niektórzy przyziemnie piszą o uzależnieniu i się śmieją-żyją. Ja tam lubię patrzeć nawet na Twoje zmasakrowane roślinki ,bo po prostu wiem co czujesz ,rozumiem co się dzieje ,a czasem tytani mają słabsze dni i toczą nierówną walkę z matką naturą. Wsparcie potrzebne i poprawianie korony, po co się powielać. Jedno nigdy się nie zmieni ,to ekstra foty i w nich widać wszystko ;istotę i esencję ogrodnictwa. Bardzo mi brakuje np genialnych fotek Hippeastrum Asi. Trzymaj się kochana :jeez: :kiss3: i pamiętaj ,wielu tu poczytuje forum cichaczem i choć ich nie widać ,to są i :supr3: :search: Nie trwa wiecznie nic i choćbyś nie wiem jak patrzysz w tył nowe nadejdzie i nie ważne czy tu na ziemi ,czy w kosmosie......
Ostatnio zmieniany: 24 Maj 2025 11:40 przez Perełka.

Trochę wszystkiego czyli Ogród Mimbli 25 Maj 2025 12:22 #877991

• Mimbla
  • Mimbla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Dobrego dnia :)
  • Otrzymane dziękuję: 3876
Irenko, Alu, oglądałam dzisiaj morwę i nic tam nie ma, tylko kruszą się wysuszone liście. Może gdyby ona zmarzła raz ale oberwała kilka razy w ciągu dwóch tygodni. Może później jeszcze coś wypuści. Tej dużej się nie przyglądałam ale na niej mi tak nie zależy bo to biała, chciałam mieć czarną.
Beatko, oj, nierówna ta walka, dobrze mówisz ale trzeba ciągnąć ten wózek dalej. Trochę fotek zatem, z wczorajszego chłodnego i pochmurnego dnia i dzisiejszego słonecznego poranka. Czy u Was też są takie chmary meszek? Wyjść się nie da bez wanilii, nawet psa mam 'waniliowego' bo aż skomlał tak go obsiadały. Tylko wczoraj przy ognisku, żadna nie podeszła, widocznie nie lubią dymu ( a jeszcze dokładaliśmy hojnie gałązek jałowca żeby im utrudnić życie :evil: ).

Było dużo pąków na złocieniach ale zaschły, mróz i susza do spółki:

Trzy ocalałe z pogromu pomidorki, dwa ziemniaczano listne Szachy i jeden maliniak ale nie wiem który bo znacznik wypadł:

Teraz myślę że gdybym się tak nie spieszyła i nie wywaliła wszystkiego to może przynajmniej kilka jeszcze doszłoby do siebie. No cóż, już są zakupione Polbigi i Faworyt Ożarowski, taki sam jakiego straciłam. Polbig kiedyś już miałam, dobre były, niewysokie z podłużnymi owocami i mało soczyste co akurat jest dobre jeśli chodzi o przetwory.

Trochę wszystkiego czyli Ogród Mimbli 25 Maj 2025 13:33 #877993

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 88751
Mirko, morwa na pewno ruszy, drzewom zabiera więcej czasu, niż takim różom.
Rok temu miłorząb tak zmarzł, że obcinałam gałązki do pnia. Teraz nie mam jak zrobić zdjęcia, ale zrobię go i wstawię, by Cię pocieszyć. Regeneracja trwała co najmniej do lata.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.779 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum