TEMAT: Mój Dom na Roztoczu

Mój Dom na Roztoczu 23 Maj 2025 09:47 #877862

• Nimfa
  • Nimfa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12869
Lusinda, jeśli będzie ciepło na dworze, to odczujesz wielkie zadowolenie, bo bardzo zmęczona pracą w ogrodzie, po powrocie do domu będziesz się cieszyć z równoległych postępów prac remontowych. Nawet się nie obejrzysz, jak będzie po. Nie ma nic gorszego od patrzenia na fachowców. ;)
Ogród - mój optymizm.

Znalazłam się tutaj, bo chciałam sama uprawiać warzywa.
Ale kwiaty zajmują nie mniej miejsca w mojej głowie.
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, ewakatarzyna, lusinda

Zielone okna z estimeble.pl

Mój Dom na Roztoczu 23 Maj 2025 11:18 #877865

• CHI
  • CHI's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 22167
Ewuniu tylko przypilnuj fachowców, aby od razu po sobie sprzątali.

Ja nie dałam rady, bo pracowałam aby zarobić na budowę i teraz mam hektary bałaganu do sprzątania.
No i wyrzucali masę materiału, który się przyda. Typu kawałki boazerii 25 - 50 cm idealne na np. donice.
Za tę wiadomość podziękował(a): Perełka, ewakatarzyna, lusinda, Klarkia25

Mój Dom na Roztoczu 23 Maj 2025 16:07 #877878

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11037
Wielkie dzięki za rady dziewczyny. :hug:

Niestety cały dzień pada, więc nie da się choć na chwilę wyjść. Przed chwilą jeden z panów zaproponował, że może na jeden raz pomalują całość... Wszystko dobrze, tylko jak się mieszka i robi remonty, to nie ma takiej możliwości.
Wczoraj ciągnęliśmy graty z dołu do góry, a te z góry, to niby gdzie mam wynieść??

Najważniejsze, że już mi się podoba. :P :drink1: Tak, biel była strzałem w dziesiątkę.

Przyszły tydzień będzie bardzo ciężki, bo muszę zgrać wysadzanie pomidorów i papryk, demontaż kuchni, wyjazd do Warszawy i do Siedlec. Montaż nowych mebli przerzucę na kolejny tydzień, bo nie ogarnę tego wszystkiego. Ale wakacje będą już w "nowym" domku. :P

Tylko niech już się zrobi ciepło...
Pozdrawiam Ewa

Nowy rok, kolejne wyzwania, spełnianie najróżniejszych marzeń!!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, CHI, Perełka, ewakatarzyna, Klarkia25

Mój Dom na Roztoczu 24 Maj 2025 21:54 #877967

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
Kolejny szalony dzień. Bardzo udany. :P

Od wczesnego ranka prace szły pełną parą. Sporo tego było i podziwiam panów, było ich dwóch, skończyli po 18, łącznie z wysprzątaniem domu. Do poprawki dwa kontakty, a tak, jestem zadowolona. Chłopaki przewalili kawał dobrej roboty. Pod schodami, przy kominku jest duża wnęka, widać na zdjęciu :devil1: , dojście do niej makabryczne, ale jakoś się wcisnęli i wymalowali. :dazed: :wink4:

Tak, że siedzę w czystym, pachnącym domu i jestem szczęśliwa. :drink1: :wink4:

Dziś na placu boju zostałam sama, bo moje kochanie pojechało na rajd historyczny, deszcz lał jak szalony, a oni zrobili 47km. Nie zazdroszczę, kazałam spakować ubrania do przebrania i mam nadzieję, że nie zniesie jakiegoś choróbska.
Przed chwilą dzwonił z wiadomością, że skończyli, ale szybko to on nie przyjedzie...

Zatankował benzynę do Phaetona, który jest na ropę... :devil1: A, że to automatyczna skrzynia biegów, to laweta itd. Dobrze, że mamy bogate ubezpieczenie. :rotfl1:

Więc dalej mam wolne i cieszę się moim czystym domkiem.

Koło 16-tej na chwilę przestało padać, więc poleciałam zakopywać wiadra na pomidorki, przelewać wodę z beczek, bo napełniają się w tempie błyskawicznym. Tunel zapakowany pod same drzwi, wejść się nie da. Ale, że jest zimno i szaro, nie trzeba nic podlewać.

Mam do wysadzenia 120 pomidorów i ok. 100 papryk. Wysadzić muszę jeszcze selery i pory, ogórki i część fasoli. I jeszcze trochę kwiatów. W czwartek wyjazd do Wa-wy, we wtorek Lublin-zamawianie mebli...jak ja to wszystko wysadzę??? :crazy:

Dam radę, w poniedziałek ma być słońce, więc naładuję baterie i będzie dobrze. ;)

A to część kominkowa mojego domku, po malowaniu.

20250524_211837.jpg
Pozdrawiam Ewa

Ostatnio zmieniany: 24 Maj 2025 21:57 przez lusinda.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, CHI, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, Klarkia25

Mój Dom na Roztoczu 25 Maj 2025 05:54 #877979

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 27696
Psze Pani pięknie :bravo: .Cudny salon :bravo:
Komineczek pierwsza liga ,a biały kolor no no .
Stajemy na remont mieszkania i ten biały
zaczyna do mnie przemawiać .
Widziałam u kogoś taką przełamaną biel ,tak leciutko
i nie pamiętam jak ten kolor się nazywa .
A zapytać nie mogę bo to był jakiś gabinet lekarski ,
niestety zapomniałam u jakiego lekarza .
Może Ewo ,jak kupowałaś farbę to były te propozycje
takiej bieli przełamanej?
Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na rok 2025
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, ewakatarzyna, lusinda

Mój Dom na Roztoczu 25 Maj 2025 18:46 #878007

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
Bogusiu, barw bieli jest bardzo dużo.
Każda firma ma swoje próbki, można też coś w mieszalnikach przygotować.
Próbowałam kilka odcieni, wybierałam próbki tylko z 1% koloru i niestety, dla mnie było za dużo tej barwy. Dlatego zdecydowałam się na czystą biel matową, i wybrałam jedną z najlepszych farb pod względem krycia i ścieralności.

Teoretycznie po pierwszym przemalowaniu było już ok. ;)
Pozdrawiam Ewa

Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, ewakatarzyna, Bobka

Mój Dom na Roztoczu 26 Maj 2025 22:13 #878086

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
Nie miała baba kłopotu, wymyśliła sobie remonty...

To dopiero początek, a ja już jestem wykończona psychicznie. Wydawać by się mogło, że jak masz pieniądze to kupisz to co jest Ci potrzebne. No nie, to bardzo błędne myślenie.

Już wiem, że do czwartku nie wysadzę pomidorów i papryk, po prostu nie dam rady. Na dodatek od wczoraj kręgosłup daje mi się ostro we znaki, jadę na silnych przeciwbólowych, żeby chodzić... Ten rok jest dziwny, taki wymęczony.
Już na starcie zaliczyłam kilka porażek z czosnkiem, cebulą, papryką.

Dziś pierwszy dzień od dawna był trochę cieplejszy, a to już koniec maja. Niestety, wieczorem rozpaliliśmy w kominku, bo Rysek przyszedł na wieczorne poleżenie, a w domku zimno. Powiedzcie kiedy będzie ciepło??

20250526_220229.jpg
Pozdrawiam Ewa

Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, CHI, Nimfa, ewakatarzyna, Bobka, Klarkia25

Mój Dom na Roztoczu 27 Maj 2025 08:05 #878100

• Rumianek
  • Rumianek's Avatar
  • Senior Boarder
  • działkowiczka z Warszawy
  • Otrzymane dziękuję: 298
Rozpaliliście specjalnie dla Ryska :rotfl1: ja myślę, ze już tak niezauważalnie, stopniowo robi się jednak cieplej. lato ma podobno przyjść z początkiem czerwca...
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, Nimfa, ewakatarzyna, lusinda, Klarkia25

Mój Dom na Roztoczu 27 Maj 2025 08:40 #878103

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 88988
lusinda wrote:
Powiedzcie kiedy będzie ciepło??

Ewo, pytanie zadane nieściśle. ;)
Po pierwsze, "ciepło" to pojęcie bardzo względne, dla mojej przyjaciółki szkolnej, z którą spędzałam ostatni weekend w Karkonoszach, było bardzo ciepło, czyli temperatura wahała się od nocnego +4 do +15 maksymalnie.Dla mnie - ziąb, chodziłam w lżejszej puchówce. ;)
Po drugie: gdzie i jak długo?
Na krótko już w nadchodzący weekend ma być we Wrocławiu przyjemna temperatura, do 25 stopni, także kolejnych kilka dni. Potem niestety, jeśli wierzyć Niemcowi - koniec balu. :(
Tak więc w kwestii "gdzie", jestem dość pewna, że zaznam ciepła w Śródziemnomorzu, o ile szczęśliwie uda się zrealizować podróżne plany. Nie tak prędko jednak.

To sobie pożartowałam, a poważnie, gorąco współczuję i bólu pleców, i remontu, obie sprawy nienawistnie mi znane. W tym roku planowana jest renowacja schodów na piętro, ale tak, by nas wtedy nie było.

Trzymam mocno kciuki, by Twoje sprawy szły w dobrą stronę.
Ostatnio zmieniany: 28 Maj 2025 07:53 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, Nimfa, ewakatarzyna, Bobka, lusinda, Klarkia25

Mój Dom na Roztoczu 28 Maj 2025 00:18 #878141

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
Dziękuję za wsparcie. :hug:

A na upały czekam, bo uwielbiam ciepło. Mam nadzieję, że latem zaznamy trochę ciepełka...

Dzień w biegu. Jakoś nie idzie mi wysadzanie roślin, rano udało się uziemić selery, jakoś tak wyszło tego sporo. :dazed: Pory wysadzone w połowie, jutro trzeba będzie skończyć. A kiedy pomidory i papryki??

Ale, najważniejsze: udało zaprojektować się meble do kuchni!!!
Jeszcze trzeba wyeliminować tysiąc problemów i można będzie zamontować nowe mebelki.

Małymi kroczkami może uda się osiągnąć zamierzony cel. ;)

Widok na Zamość z trasy lubelskiej.

20250527_201951.jpg
Pozdrawiam Ewa

Ostatnio zmieniany: 28 Maj 2025 00:21 przez lusinda.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, zwykły chłop

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.227 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum