TEMAT: Domek na prerii

Domek na prerii 08 Mar 2013 00:00 #132266

• Gosia
  • Gosia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa 6b
  • Otrzymane dziękuję: 1284
Kobieto jesteś niesamowita z tymi opowieściami. Przed chwilą tak parsknęłam śmniechem czytając Twoje wyczyny z psimi drzwiczkami, że syn zerwał się z łóżka na równe nogi i zły wycedził przez zęby, że ostatni raz o tej porze czytam Twój wątek. Bo kolejny wieczór wyrywam go ze snu a on wstaje po piątej. A mówią, że śmiech to zdrowie, jego mina jakby nie potwierdzała tej obiegowej opinii. :happy:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do odwiedzenia
Ogrodowych pasji Gosi

Wszystkie treści wraz ze zdjęciami, ilustracjami zawarte w moich postach na stronie forumogrodniczeoaza.pl/ chronione są Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych, oraz międzynarodowym prawem autorskim. Wszystkie prawa zastrzeżone. Jakikolwiek materiał zawarty w moich postach na w/w stronie nie może być wykorzystany w całości lub w części bez mojej pisemnej zgody.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Domek na prerii 08 Mar 2013 00:02 #132267

• Dangar
  • Dangar's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 173
Ty siedzisz w domu przy 10 stopniach? Ja zasuwam w ogrodzie, bo uważam, że jest ciepło. :devil1:
pozdrawiam
Danka

W kocim raju.

Domek na prerii 08 Mar 2013 00:54 #132268

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
  • Otrzymane dziękuję: 5371
Gosiu-ponoc zdrowe jest spanie krotko :lol: Amerykanscy naukowcy...i tak dalej :rotfl1: :rotfl1:

Dangar-10C to bardzo zimno jest! Ale jutro pewnei niezalezniei od temperatury zabiore sie za sadzenie. Tylko gdzie.. :think: :supr3: :rotfl1:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii - 2015-16
Domek na prerii cz. 1
Podroz do....New Carolina
[url=http://forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/13-podroze-male-i-duze/162

Domek na prerii 08 Mar 2013 09:14 #132297

• piotrek_ns
  • piotrek_ns's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1228
Dobrze, żę w nocy nikt cię nie widział jak się przez te drzwiczki przeciskasz, bo jeszcze byś gości z dyskoteką na samochodzie miała :rotfl1: Ser to ulubiony przysmak twoich piesków :think: to może w poprzednim wcieleniu były myszkami :happy:
A propos; czy wspomnialam ze u mnie w tej chwili jest 27C?
Niezły upał :eek3: u nas zima nie pozwala o sobie zapomnieć i na odchodne chce pokazać co potrafi, zapowiadają niezłe mrozy :woohoo:
Pozdrawiam wszystkich gorąco.

Piotrkowe działkowanie
Skalniak i kamienie

Domek na prerii 08 Mar 2013 09:40 #132306

• Roma
  • Roma's Avatar
Ser to jest coś za co mój Dino zrobi wszystko.Na słowo serek można go odwołać w każdej sytuacji.

Domek na prerii 08 Mar 2013 19:18 #132430

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
Diano.....nie denerwuj bo zaraz czymś oberwiesz :evil:
27 stopni.....a tu.....śnieg i znowu mróz :evil:

Domek na prerii 09 Mar 2013 17:51 #132705

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Piotrze, Danielo- ja mam to samo; wystarczy powiedziec do nich "chhese?" od razu leca do kuchni, staja pod lodowka i oblizuja sie z takim chlupoczacym odglosem. Przysiegam , ze Gaby wtedy oblizac sie az po uszy :rotfl1: :rotfl1:

Dzis juz nie tak cieplo, wieje wiatr, ktory ma siagnac 60 km/godz. A ja koncze kladzenie podlogi :lol:

Dokonczona podpodloga:

DSCN3997.JPG

Podloga w garderobie juz polozona; te czarne pod sciana to wkladki regulujace odleglosc; przy kl;adzeniu podlogi plywajacej czyli nie przymocowanej do podpodlogi klejem czy gwozdziami, nalezy zachowac odstep, w tym przypadku 5 mm.
Ten czarny prostokat to gumowy blok, ktory dobija sie mlotkiem, aby dobic panele do siebie. DZieki blokowi (ktory ma wystajacy zaczep) nie uszkadza sie brzegu panela.
Panele zaczyna sie ukladac zabkiem do sciany, dzieki czemu ostatni rzad jest latwiejszy do ulozenia.

DSCN3998.JPG

Panele laczy sie klejem, ktorego cienka linie wstrzykuje sie w wpust (aplikowanie na zabbek jest trudniejsze i czesc kleju potrafi wylazic na wierzch panela. Kleje ktorych uzywam, nadmiar sciera sie mokra szmatka gdy za swieze. Gdy zaschna zamieniaja sie w cos twardego jak kamien :whistle:

DSCN4004.JPG

Docinam panele na wymiar pilka katowka (?) U nas jigsaw sie to nazywa :wink4: Pily te dzieli sie wg uzywanych ostrzy na T-shank (koniec ostrza, gdzie sie go wklada do pily ma poprzeczke), najpopularniejszy typ , i U-shank, gdzie ostrza maja wciecie w ksztalcie litery U.

DSCN4001.JPG

Ostrza do ciecia paneli z twardego drewna:

DSCN4002.JPG

Dzis zostalo juz niewiele do wykonczenia; potem polakieruje to, aby woda nie wchodzila w szczeliny miedzy panelami no i dla ochrony powierzchni. Za to czuje sie jak stuletni astaruszka, bo kladzenie paneli to ciag czynnosci: wstac, wziac panel, pochylic sie po klej, zaaplikowac, pochylic sie i postawic klej, kucnac z panelem, dobic do pozostalych, wstac i pojsc po nastepny...i tak ladnych pareset razy :devil1:

DSCN4003.JPG
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 09 Mar 2013 17:56 #132708

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
To jest ustrojstwo do dobijania paneli, gdy nie da sie uzyc bloku:

DSCN4005.JPG

Gumowy blok:

DSCN4006.JPG

Po ulozeniu trzeba zostawic podloge na min. 12 godzin i nie chodzic na niej, zeby klej dobrze trzymal :lol:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 09 Mar 2013 17:58 #132710

• Roma
  • Roma's Avatar
W kominkowym jak kładliśmy panele, nie używaliśmy żadnego kleju, robiliśmy to na tak zwany klik, taką podłogę można rozbierać do 3 razy i nie trzeba lakierować.Diano a Twoje psy nie ślizgają się po panelach? My musieliśmy przykryć panele i kafelki w kuchni wykładziną bo Bianka nie mogła utrzymać się na nogach o wstawaniu już nie wspomnę :jeez:
Ostatnio zmieniany: 09 Mar 2013 17:59 przez Roma.

Domek na prerii 09 Mar 2013 18:18 #132715

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
romo-te podlogi nie sa "Quick-klik" czy jakos tak. Klej zapobiega rozchodzeniu sie paneli przy uzywaniu podlogi. Jest rowniez polakierowana (pre-finished), a lakierowanie pomoze w zachowaniu czystosci. po prostu inny typ paneli.

Moje psice nie maja problemow przy chodzeniu-problem pojawia sie jedynie, gdy ktoras probuje w biegu wziac zakret :devil1:
Poza tym do pokoju meza i dziecka nie maja wstepu, zeby nie powywalaly czegos (1001 meskich klamotow) albo nie kradly zabawek (1001 rzeczy dziecka) :rotfl1: Xena dodatkowo ma namietnosc do butow (maz trzyma swoje buty treningowe w pokoju) i kradnie je, a potem wynosci na podworko. Z jedna para Nikow pozegnal sie definitywnie, jak zmoczyl je deszcz :devil1:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 09 Mar 2013 18:27 #132720

• piotrek_ns
  • piotrek_ns's Avatar
  • Platinum Boarder
Niezła robota :bravo:
Panele na wpust trzeba kleić, bo faktycznie się rozchodzą, jak u nas się pojawiły, wiele osób twierdziło, że nie trzeba ich kleić a teraz mają szczeliny miedzy panelami. Te na zatrzask powstały właśnie po to by ich nie kleić. Diano, a panele są z drewna czy z płyty MDF? przyglądałem sie ale ze zdjęcia nie jestem w stanie wyłapać :)

Piotrkowe działkowanie
Skalniak i kamienie

Domek na prerii 09 Mar 2013 19:01 #132745

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Piotrze - to jest deska warstwowa, pol cala grubosci; sklada sie z warstw drena sklejonych pod katem prostym, przez co jest praktycznie niewrazliwa na zmiany wilgotnosci-nie pracuje jak pelna deska. A o to wlasnie mi chodzilo, bo w naszym klimacie zwlaszcza w zimie wilgotnosc jest prawie zerowa.

Zabek:

DSCN4014.JPG

Wpust:

DSCN4015.JPG

No i pochwale sie nowymi zakupami :P

Pinus thunbergii Aocha Matsu-widac calkowicie zolte igly miedzy zielonymi. Kupilam dwa , na wszelki wypadek, bo tak dlugo na nie polowalam!! :fly:

DSCN4013.JPG

DSCN4007.JPG

Pinus parviflora Himeko Janome:

DSCN4008.JPG

DSCN4009.JPG

Pinus mugo Misty-rowniez dwie. Troche roznia sie dlugoscia igiel :think:

DSCN4010.JPG

DSCN4011.JPG

Kolejny Pinus virginiana Wate's Golden-poprzedni nie wytrzymal strzyzenia przez jelenia :dry:

DSCN4012.JPG
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Ostatnio zmieniany: 09 Mar 2013 19:10 przez planta.

Domek na prerii 09 Mar 2013 19:45 #132776

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Diano,
zaczynasz już wierszem pisać... "nie wytrzymal strzyzenia przez jelenia". Nie wiem czy wypada się pozataczać ze śmiechu... to lepiej poudaję Greka :whistle:

Bardzo fajne zakupy, ależ tych odmian jest, nazwy jakby z Marsa, a może z innej planety. :)

Domek na prerii 09 Mar 2013 22:50 #132842

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Danielo- sam czlowiek nie czuje, jak mu sie rymuje :rotfl1:
Najlepsza nazwe znalazlam w jednej szkolce, gdzie jalowiec plozacy mial nazwe w rodzaju Zolty wymiot :devil1:

Szkoda tylko, ze nie posadze dzisiaj, bo wiatr glowe urywa. Pod wiatr ide tylko dlatego ze jestem ciagnieta przez czterolapny zaprzeg :lol:

Wlasnie wrocilam z marketu budowlanego, gdzie pojechalam z Gaby. Wstyd mi przynosila bo ciagnela do dzieci w kazdym wieku i podstawiala glowe do glaskania, a jak juz poglaskali to do rodzicow, zeby dostac tych glaskow jeszcze wiecej :lol:

No ale znalazlam czego szukalam:

DSCN4016.JPG

Zaraz wypije herbatke i zabieram sie za smarowanie :devil1: W instrukcji pisza o trzech warstwach. mam nadzieje, ze jutro bede mogla przeniesc meble i znowu w salonie bedzie dosc miejsca by nie obijac kostek o rozne pudla i metalowe cosie :devil1:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Ostatnio zmieniany: 09 Mar 2013 22:55 przez planta.

Domek na prerii 09 Mar 2013 23:09 #132847

• piotrek_ns
  • piotrek_ns's Avatar
  • Platinum Boarder
Tak myślałem, że to deska warstwowa (sklejka) a nie MDF, u nas teraz najpopularniejszy i najtańszy. Półcalowe panele to już konkretna "decha" :D będzie długo służyć. No i widzę lakier poliuretanowy z olejem do wykończenia podłogi, ciekawa rzecz. Jeśli dobrze pamiętam poliuretany szybko schną ale długo uzyskują twardość. Dobrze przestudiuj ulotkę, bo jeśli wstawisz za szybko meble, to mogą zostawić odciski.

Piotrkowe działkowanie
Skalniak i kamienie
Ostatnio zmieniany: 09 Mar 2013 23:10 przez piotrek_ns.

Domek na prerii 09 Mar 2013 23:15 #132850

• Dangar
  • Dangar's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 173
Toksyczne opary w trakcie malowania tym lakierem. Dobrze wietrz i trzymaj dziecko z daleka od tego pomieszczenia.
pozdrawiam
Danka

W kocim raju.

Domek na prerii 09 Mar 2013 23:22 #132852

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Slubny i dziecko sa w Nowym Meksyku; wlasnie maz do mnie zadzwonil, ze sa w gorach i pada snieg tak, ze ledwo co widac, a niebo jest czarne. Wracaja dopiero jutro w nocy. A wszystko przez to, ze maz wymarzyl sobie uczyc dziecko ni etylko plywania, ale i plywania w kajaku gorskim!!! Totez znalazl kajak odpowiednich rozmiarow dla dziecka oraz wioslo i jada do goscia odebrac... :whistle:

Tak wiec mam wolna chate; a wywietrzy sie, jak tylko uchyle okno-duje tak ze wywieje w mgnieniu oka :lol:

Piotrze- przestudiuje. Dzieki za uwage, bo pewnie bym sie pospieszyla :think:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 10 Mar 2013 00:18 #132870

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Ugh...smrod jest taki, ze skreca wlosy w nosie w obwarzanki a psy zwialy z domu :blink:
Nastepnym razem priorytetem bedzie slowo "niskosmrodliwe' na etykiecie.. :think:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.476 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum