TEMAT: Domek na prerii

Domek na prerii 13 Mar 2014 22:12 #233381

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
  • Otrzymane dziękuję: 5371
Tumbleweeds. Musialam oczyscic przynajmniej przed brama, zajely calego pickupa :supr:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii - 2015-16
Domek na prerii cz. 1
Podroz do....New Carolina
[url=http://forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/13-podroze-male-i-duze/162
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Domek na prerii 13 Mar 2014 23:11 #233408

• Roma
  • Roma's Avatar
pw wysłane :kiss3:

Domek na prerii 14 Mar 2014 16:50 #233589

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
No to dzis wiosennie! :hug:

Zrobilam truskawkowiec-znaczy truskawkowy sernik :lol:

DSCN7980.JPG

Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com

Składniki:

70 dag truskawek (35 dag zmiksowanych i 35 dag pokrojonych w słupki)
2 galaretki truskawkowe
3 łyżeczki żelatyny
pół szklanki śmietanki kremówki lub jogurtu naturalnego
50 dag serka śmietankowego kremowego lub twarożku trzykrotnie mielonego
2 opakowania biszkoptów lub ciastek typu petitki
5 łyżek cukru pudru (to jednak zależy od kwaśności truskawek, wedle uznania)

Dużą tortownicę lub blaszkę 25 x 30 cm wyłożyć ciastkami. Truskawki zmiksować dokładnie blenderem razem z cukrem pudrem. Dodać twarożek, śmietanę (lub jogurt), zmiksować na gładką masę. Galaretki truskawkowe oraz żelatynę rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody, przestudzić. Ostudzone, dodawać powoli do masy, jednocześnie miksując. Wstawić masę do lodówki. Gdy zaczyna tężeć wymieszać z pokrojonymi truskawkami, wylać na ciasteczkowy spód i wstawić do lodówki.

Na wierzch można wyłożyć truskawki zalane galaretką truskawkową, bitą śmietanę - co kto lubi. Przechowywać w lodówce.

Ja nie dodaje cukru-dla mnie z dwiema galaretkami wychodzi wystarczajaco slodkie-podobnie jak nie dodaje zelatyny, bo kiedy zrobilam pierwszy raz dokladnie wg przepisu, sernik byl za twardy jak na nasz gust :lol:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Ostatnio zmieniany: 14 Mar 2014 16:52 przez planta.

Domek na prerii 14 Mar 2014 20:14 #233687

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Witaj Diano, jestem dopiero na 106 stronie Twojego wątku i jeżeli nie padnę trupem z wrażenia to nadrobię wszystko. To jest coś niemożliwego. Żebyś się nie ważyła przestać pisać, co Cię :club2: :club2: Twój wątek to najlepsza lektura i lek na wszystko. Będę się odzywać na bieżąco, jak skończę zaległości. Serdecznie Cię podziwiam; mam nadzieję, że teraz u Ciebie wszystko ok.Wpisywałam się w tym roku, ale co tam, takie wdepnięcie w połowie imprezy. Szanuj zdrowie :hammer: Wielka bużka, wracam do lektury :flower2: :bye: :bye:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka

Domek na prerii 14 Mar 2014 23:19 #233796

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Witaj Haniu :hug: Oj nie przestane pisac, bo stracilabym kontakt z tyloma wspanialymi ludzmi, ktorych tu poznalam! :hearts:

A zdrowie szanuje, owszem -dzis na przyklad nie jezdzilam konno-kiedy pojechalam do osrodka, okazalo sie ze konie zrobily wielki skok i uciekly na droge. Cala noc zajelo Sheili ijej synowi lapanie ich; jeden wrocil poraniony, reszta na ostatnich nogach :P i do jazdy sie nie nadawaly. Ja zreszta po zrobieniu tony cementu-tez nie :devil1: Tak wiec obie strony byly zadowolone :devil1:
Za to ucieszyla sie z sernika i dwoch potraw Tex-Mex (czyli kuchni teksansko-meksykanskiej); cos w rodzaju gulaszu z bekonu, czarnej fasoli i sosu pomidorowego oraz chowdera kurczakowego. A na jutro przyprawilam 5 kg udek kurczaka :woohoo:

W ten weekend Sheila ma klinike koni i przyjedzie wielu ludzi. Jej synowa bedzie sprzedawac gotowe jedzenie, aby podreperowac ich rodzinny budzet-Sheila przyznala sie , ze w tej chwili nie wyrabiaja nawet na siano dla koni. Wszystkie ceny poszly drastycznie w gore, jako ze siano z powodu suszy trzeba przywozic z daleka.
No i postanowilam pomoc, choc troche :oops:

Mam nadzieje, ze ludziom bedzie smakowalo! :whistle:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 15 Mar 2014 08:37 #233822

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Dzień dobry Diano, u Ciebie ciemna noc, u nas ciemnoszary dzień. Nareszcie pada, jest +5 i bardzo dobrze, bo sucho okropnie. Nie tak sucho, jak u Ciebie. ale za mało wilgoci w glebie o tej porze roku nie wróży dobrze. To nie Ty oszczędzasz zdrowie, tylko mądre konie zwiały biedusie, żebyś odpoczęła, bo nie ma Ciebie innego lekarstwa :hammer: . Jestem na stronie 111. Przeczytałabym wszystko ciurkiem, ale oczy bardzo się męczą tym białym tłem ekranu. Muszę czytać w odcinkach. Teraz zasiadam z poranną kawusią i gnam na prerie. Czy Tobie się zdarza takie cudowne, słodkie "nicnierobienie", zwisanie z fotela z psiskiem na kolanach, czytanie po obiadku lekkiej lektury (niepraktycznej!), nie wtedy, kiedy nie masz siły się ruszyć, ale tak, dla przyjemności? Ty dla przyjemności rozrabiasz cement :rotfl1: :rotfl1: :bye: :bye:

Hanka
Ostatnio zmieniany: 15 Mar 2014 08:38 przez hanya.

Domek na prerii 15 Mar 2014 16:39 #233963

• Bart78
  • Bart78's Avatar
  • Gold Boarder
  • 2
  • Otrzymane dziękuję: 162
"Tex-Mex (czyli kuchni teksansko-meksykanskiej); cos w rodzaju gulaszu z bekonu, czarnej fasoli i sosu pomidorowego oraz chowdera kurczakowego"
brzmi pysznie :P

Domek na prerii 15 Mar 2014 19:03 #233996

• Cypryda
  • Cypryda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 340
Na tą końską imprezę koniecznie zabierz aparat i zrób fotki

Domek na prerii 16 Mar 2014 15:54 #234257

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
No to mam odpoczynek-przymusowy :angry: Zlapalam infekcje gornych drohg oddechowych i rozlozylo mnie. Wczoraj w koncu pojechalam do lekarza i dostalam antybiotyk. Tak wiec wczorajszy dzien spedzilam w lozku, na zmiane spiaci czytajac :lol: i pewnie dzis powtorka, choc kartony z meblmai z Ikei kusza, oj kusza... :wink4:
Na konska impreze wczoraj wyslalam wiec meza z dzieckiem. Nie zrobili zdjec :huh:

U nas znowu zimno, ledwie powyzej zera i cala noc i wczorajsze popoludnie mielismy burze piaskowa. Najgorsze, ze nanioslo znowu tych krzakow, az do wysokosci bramy :dry:

A moje kanny i hosty rosna :lol: :silly:

DSCN7978.JPG

DSCN7979.JPG

DSCN7977.JPG

Wczoraj za to dostalam przesylke z kanna odm Kleopatra. Z organicznej farmy! :lol: :silly: Posadze dzis, jak troche sie lepiej poczuje.

DSCN7981.JPG
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Ostatnio zmieniany: 16 Mar 2014 16:37 przez planta.

Domek na prerii 16 Mar 2014 17:01 #234269

• Ela
  • Ela's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 244
Diano-współczuję choroby i przymusowego "zalegiwania",które też ma swoje plusy-zwłaszcza w twoim przypadku-masz wreszcie trochę czasu dla siebie :P
Serniczki owocowe też robię często,uwielbiamy je zwłaszcza latem mniammm Ja robię ze śmietany kremówki ubitej na pianę z cukrem pudrem i z serków waniliowych.A na wierzch sezonowe owoce zalane galaretką. Pycha ! Tylko nie wiem dlaczego jedząc taki serniczek ciągle mam na myśli kalorie i cholesterol ? :evil:

Hosteczkie piękne ! :bravo: Już nie mogę doczekać się ich widoku. Codziennie sprawdzam w ogrodzie,czy już wychodzą i faktycznie niektóre już pokazują kiełki. Ale do takich liści jak Twoje,jeszcze trochę czasu upłynie..

Domek na prerii 16 Mar 2014 17:11 #234273

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Cześć Diana, przykro, że chorujesz. Nie o takim powodzie 'niecnierobienia' myślałam. :mad2: Wróci słoneczko i ciepełko to i lepiej się poczujesz. Przeczytałam wszystko! Wspaniała lektura, piszesz tak, że człowiek ma wrażenie, że Cię po prostu zna :woohoo: Jakoś mi umknęło, jakie wyszły wyniki badań hormonalnych-pamiętam, że miały być robione w związku z Twoim złym samopoczuciem: nadpobudliwością, niepokojem, kłopotami ze snem. A może Ciebie tak nakręca ulubiona herbata? Chyba forumowicze mają rację, że Ty chodzisz na baterie słoneczne :rotfl1: Bardzo polubiłam Ciebie i Twoją rodzinkę. Mała jest super pędrak, będzie z Niej niezła kobietka, z charakterem :whistle: Teraz czekam na Twoje wiosenne akcje w ogrodzie i początki realizacji "końskiej" części planów.Odpoczywaj i zbieraj siły. Meble z Ikei poczekają!!! Serdeczne :hug: :hug: :hug:

Hanka

Domek na prerii 16 Mar 2014 23:22 #234436

• Roma
  • Roma's Avatar
Puk,puk,czy już lepiej ze zdrowiem? i samopoczuciem?

Domek na prerii 16 Mar 2014 23:47 #234438

• TOMEX
  • TOMEX's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 512
Witam no i teraz wychodzi mieszanie betonu na podest :club2: Koleżanko kuruj się i wracaj do aktywności bo takich kobiet Ameryka potrzebuje :funnyface:

Domek na prerii 17 Mar 2014 01:24 #234444

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Elu-kto sie przejmuje kaloriami? W koncu nie je sie takiego serniczka codziennie, czyz nie? :wink4: Hosty w ogrodzie musze sprawdzic-dawno do nich nie zagladalam. A Twojego przepisu na sernik sprobuje! :drool:

Haniu-z hormonami wszystko OK, to raczej sezonowe depresje mi dokuczaja. A jako ze juz jest cieplej i mozna cos zaczac w ogrodzie i wokol domu robic, od razu jest lepiej! Chyba tez uzaleznilam sie od endorfin po fizycznej pracy!
:devil1: Dzieki za wszystkie mile slowa :kiss3:

Romo-dalej jestem zdechla. Wybralismy sie do sklepu po nawilzacz powietrza, bo moj padl i wrocilam do domu od razu do lozka :hammer: Ale bedzie lepiej. Za duzo rzeczy mam do roboty, by wylegiwac sie w lozku! :devil1:

Tomku-lekarz powiedzial ze teraz sa tlumy przychodzace z tym samym-chyba przez ciagle skoki temperatury i silne wiatry, ktore przynosza alergeny-jak rozne takie z tzw feed lots, gdzie sa tysiace krow, a ich odchody sa skladowane pod golym niebem
:whistle:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 17 Mar 2014 08:14 #234458

• Bart78
  • Bart78's Avatar
  • Gold Boarder
  • 2
  • Otrzymane dziękuję: 162
:) dobrze że zdrowiejesz :kiss3:
Za tę wiadomość podziękował(a): planta

Domek na prerii 18 Mar 2014 14:56 #234875

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Juz mi lepiej, a jeszcze lepiej zrobila mi umiarkowana praca w ogrodzie :lol:
Odbilam wiec deski od cementu i ulozylam krawezniki:

DSCN7982.JPG

Zwir w czesciog rodzonej mam zamiar zebrac i wymienic na kore. Zeszlym latem swierk Acrocona troche ucierpial, mysle ze od rozgrzanego w sloncu zriru-to strona poludniowa domu. Nie chce zeby stracil dolne galezie. Kore juz mam-pojechalam po nia wieczorem.

Przy tym zastanawiam sie, czy nie zamienic tgeo na wyzszy murek, ktory lukiem zejdzie nizej , do czesci ogrodowej. Material w sumie mam :think:
DSCN7983.JPG

Oprocz tego posadzilam kanny, skrecilam dwie sosnowe szafki nocne z Ikei i polakierowalam. Co za piekny dzien! :lol:

To znaczy bylby piekny, gdybym przy okazji nie nadziala sien a galaz wisterii, ktora malo mi nie wybila oka. A teraz mam piekne "kuku" na gornej powiece :hammer: Ehhh...gdyby ktos pytal, powiem, ze zupa byla za slona... :think: :rotfl1:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 18 Mar 2014 15:17 #234879

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
No wreszcie jesteś! Tak się przyzwyczaiłam do czytania Twojego wątku w ilościach dowolnych, że teraz bardzo mi tego brakuje. Chyba zacznę od początku :rotfl1: :rotfl1: Pisałam, że ulubiona lektura i lek na wszystko :flower2: Umiarkowanie w Twoim pojęciu to dla mnie ekstrema wysiłku. Święci Pańscy, chyba nie chcesz zbierać tych ton żwiru :woohoo: :woohoo: Mam nadzieję, że żle rozumiem część "ogrodzoną". Wiem, że jesteś bardzo rozsądna ehm..i na pewno używasz maseczki do lakierowania mebli :teach: Wielka bużka, :bye: :bye: Gałąż wisetrii zasłużyła na sekator bo rzuciła się na Pańcię :hammer: :hammer: :hammer:

Hanka

Domek na prerii 18 Mar 2014 16:29 #234886

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
O tu tu byl ten zwir. Kilka (nascie) taczek :lol: :silly:

DSCN7984.JPG

Teraz przerwa na herbatke i zobaczymy ile procent powierzchni pokryje osiem worow kory :devil1:

Ehem,..maseczka? w garazu byl przeciag i wszystko od razu wywiewalo :wink4:

Haniu- :hug:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.858 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum