TEMAT: Domek na prerii

Domek na prerii 18 Mar 2014 16:47 #234891

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Diana, ja Ciebie zdalaczynnie oskubię i spatelniuję :club2: :club2: Kilkanaście taczek :hammer: :hammer: Przeciąg, o Ty zbóju. Czy Twój lekarz, to taki przystojniak, że lubisz do niego chodzić :rotfl1: :rotfl1: ciekawa jestem, czy skończy się na tych kilku workach kory :mad2: Chyba nie wpadniesz na pomysł wymiany większej ilości żwiru na korę? :woohoo: Wielka buzka :hug: :hug:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): planta

Zielone okna z estimeble.pl

Domek na prerii 18 Mar 2014 17:10 #234894

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
  • Otrzymane dziękuję: 5371
Nooo...8 workow po 85l nie zakrylo wszystkiego-po drodze z koni pojade do marketu :lol:
Ale wyglada lepiej, nie? :wink4:

DSCN7985.JPG

DSCN7986.JPG
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii - 2015-16
Domek na prerii cz. 1
Podroz do....New Carolina
[url=http://forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/13-podroze-male-i-duze/162

Domek na prerii 18 Mar 2014 17:19 #234896

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
A jak skoncze kolo podjazdu, kolejny projekt czeka :woohoo:

To jest druga strona podjazdu do garazu, z pokrywa do studni glebinowej. Jako ze z wysokosci Rosomaka nie widac co przede mna i musze bardzo uwazac, by nie skosic kranu, chce zrobic murek, jakies 40 cm wysokosci.

DSCN7987.JPG

Murek bedzie w dwoch czesciach, z dostepem do kranu z przodu, gdzie wyloze plytami kamiennymi. Po lewejk stronie kranu chce wmurowac haczyk metalowy plus worek cementu, aby moc zabezpieczyc stojak na weza:

DSCN7988.JPG

...bo przy tych wiatrach to znajdzie sie u sasiadow. Razem z wezem i kranem :wink4:

Przestrzen wyloze mata i wysypie grubo zwirem, zeby mi tam chwasty nie rosly.
O! :P
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 18 Mar 2014 17:32 #234898

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Muszę obudować kran w ogrodzie i nie mam pomysłu. Popatrzę co Ty wykombinujesz. Chciałabym zrobić z kamieni, Ty pewnie też? Nie wiem czy obudowujesz kran, czy otaczasz murkiem :hug: :hug:

Hanka
Ostatnio zmieniany: 18 Mar 2014 17:35 przez hanya.

Domek na prerii 18 Mar 2014 17:35 #234899

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
W sumie sama nie wiem. Albo wymuruje murek z tych kraweznikow, ktore mam, albo kupie specjalne cegly na murki oporowe , razem z plaskim kawalkiem na wierzch. Ta druga opcja bardziej mi sie podoba-nie bede musiala lupac kamieni na mniejsze kawalki, nawet juz wypatrzylam w drugim markecie budowlanym cegly.
No i w tym samym markecie maja rozne cedry, ssie mnie zeby kupic choc jeden! :lol:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Ostatnio zmieniany: 18 Mar 2014 22:43 przez planta.

Domek na prerii 18 Mar 2014 17:41 #234901

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Jakoś sobie wyobraziłam, że zrobisz z kamieni, takich, jak kupowałaś do ogrodu (oczywiście małych). Nie wiem, co tam bardziej pasuje. :hug: :hug:

Hanka
Za tę wiadomość podziękował(a): pamelka

Domek na prerii 18 Mar 2014 20:47 #234990

• Jo37
  • Jo37's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 251
Zamiast odpoczywać to Ty bardzo ciężko pracujesz. Fragment z korą zamiast żwiru wygląda bardzo dobrze.
Tak bardziej naturalnie.
Pozdrawiam,Joanna

Domek na prerii 18 Mar 2014 23:12 #235037

• Roma
  • Roma's Avatar
Moje dziecko kochane,kiedy Ty wreszcie spauzujesz i zrobisz sobie małą przerwę w tych szaleństwach,nie musisz odpowiadać,odpowiedź znam :P i dlatego wstawiam linka z ciekawym(moim zdaniem) rozwiązaniem na ekstra wodnik.
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/7...e-czyli-ozdobny-kran
Haniu -widziałaś ten wodnik?

Domek na prerii 19 Mar 2014 07:50 #235057

• Adrian89
  • Adrian89's Avatar
  • Platinum Boarder
  • śląsk strefa 6b
  • Otrzymane dziękuję: 7964
Ja ciekawy jestem jak będzie za parę lat kiedy drzewa urosną i tym samym preria zostanie zalesiona :wink4:

Domek na prerii 19 Mar 2014 08:55 #235085

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
hanya wrote:
Jakoś sobie wyobraziłam, że zrobisz z kamieni, takich, jak kupowałaś do ogrodu (oczywiście małych). Nie wiem, co tam bardziej pasuje. :hug: :hug:

Dlaczego pomyślałam podobnie, jak Hania :think:
Chyba pasuje mi taki pomysł do Twojego ogrodu :happy-old:
Nie zwolnisz nigdy :rotfl1: uzależnienie od endorfin pracowych :wink4:

Zdecydowanie lepiej wygląda ta rabata z korą, zastanawiam sie tylko, czy i jej nie wywieje? U mnie po zimie zupełnie nie widać kory w wietrznych miejscówkach :supr:

Zdrówka, zdrówka życzę nieustannie :hug: :kiss3:

Domek na prerii 19 Mar 2014 12:35 #235149

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Dianko, czy wystarczająca ilość endorfin nie wydziela ci się przy innych okazjach? :rotfl1: :rotfl1: Kora wygląda świetnie, tylko czy, jak pisze Pamelka, wiatr jej nie przeniesie do sąsiadów? Może to miejsce jest osłonięte od dużych wiatrów?
Wodnik, Romuś, widziałam, bardzo efektowny, niestety ja potrzebuję zdecydowanie mniejszej figury. Najbardziej bym chciała zmatowioną rure kamionkową, żeliwo. Niestety albo nie mogę znależć albo cena :hammer: :hammer: Dlatego myślę o kamieniach, optymalne rozwiązanie. Taką obudowę może sobie nasza Diana strzelić :woohoo: Miejsca dość, umiejętnośći jeszcze więcej i znakomity będzie u Niej efekt:
Dianko, mam nadzieję, że się nie pogniewasz o takie konwersacje na Twoim wątku. Tak sobie u Ciebie fajnie przysiąść (mam kawusię!) i pogawędzić. Wielki buziol :hug: :hug: Mam nadzieję, że już wróciłaś do zdrowia :flower2:

Hanka
Ostatnio zmieniany: 19 Mar 2014 12:36 przez hanya.

Domek na prerii 19 Mar 2014 15:18 #235194

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
No i namowilyscie mnie-bede murowac z tych kamieni-kraweznikow! :lol: Kamienie mam, worek zaprawy bialej tez, teraz tylko zrobic lawe fundamentowa :think: Romo-ten pomysl jest swietny! :eek3:

A co do pogaduszek-bardzo chetnie, Haniu! Przylaczam sie do rozmowy z kubkiem parujacej herbaty :devil1:

Wczoraj stwierdzilam, ze jak moja mama moglar egulowac pogode przez wysiewanie czegos w ogrodzie, tak ja mam przez wystawianie doniczek z roslinami z garazu na zewnatrz. Trzy razy to zrobilam i trzy razy zerwala sei burza piaskowa! :tongue2: Wczorajsza byla naprawde niezla, widocznosc miejscami spadala do konca maski, a za przejezdzajacymi samochodami unosily sie kleby-wypisz wymaluj, jak w czasie snieznej zamieci.

Co do tego miejsca to jest bardzo osloniete-wiekszosc naszych wiatrow jest z zachodu i polnocy, a to miejsce jest osloniete domem, siatka z jednej strony i za tarasem, wiec powinno byc Ok. Co mnie zaskoczylo, ze przez ten czas, kiedy mialam tam zwir, nawialo dobre 2 cm ziemi/piachu! :supr3:

A z marketu wrocilam z cedrem i swierkiem zwyczajnym odm Pendula. Zdjecia potem, jak tabletka na migrene zacznie dzialac-niestety ale zrobilam sie bardzo wrazliwa na skoki cisnienia :sick:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 19 Mar 2014 15:39 #235200

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
O prosze, zdjecie zbiorowe ;)

Cedr (atlaski? zgubiona zawieszka)Pendula i swierk zwyczajny Pendula:

DSCN7989.JPG
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 19 Mar 2014 15:55 #235203

• Bart78
  • Bart78's Avatar
  • Gold Boarder
  • 2
  • Otrzymane dziękuję: 162
Oba śliczne :)

cedr to Cedrus atlantica ‘Glauca Pendula’ jeśli ma niebieskie igły
hort.ifas.ufl.edu/database/documents/pdf...t_sheets/cedatlb.pdf

na migrenę polecam ketonal - tylko nie możesz po mim alkoholu bo zniszczysz wątrobę
:)

Domek na prerii 19 Mar 2014 16:05 #235205

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Diana, i znowu kupiłaś roślinki, :bravo: :bravo: jakie duże są? Na zdjęciach wydają się dość wysokie. Sadzisz rośliny wg. jakiegoś klucza? Wiem, że ustawiasz wg rozmiaru, żeby się nie zasłaniały, ale poza tym. Masz projekt, kolorami, gatunkami, pokrojem? Bardzo mnie to ciekawi. Nawet sobie nie wyobrażam, ile już ich masz :woohoo: Jaka u Ciebie pogoda, tutaj wariactwo, niskie ciśnienie, nie chce się nic robić- tylko fotelik, książka i coś dobrego do chrupania. :hug: :hug: :hug: Czekam na reportaż z budowy wodnika :dance:
Bart78, nawet nie mów o ketonalu, siekiera :mad2: :mad2:

Hanka
Ostatnio zmieniany: 19 Mar 2014 16:08 przez hanya.

Domek na prerii 19 Mar 2014 17:56 #235223

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
specjalnie z ciekawosci pod rodze od dentysty zajechalam do marketu. I okazuje sie ze to jest cedr libanski Glauca Pendula :lol:
Swierk ma ok 130 cm, cedr, jako ze sie wije, ocenilabym na 170 cm-musze kupic mu patyczek i go wyprostowac! :lol:

Na migrene biore Treximet-dziala po 20 minutach, ale potem jestem nie do zycia, jesli go nie odespie-dezorientacja, wata w mozgu itp przyjemne objawy :whistle:

Haniu-moje klucze to:
rosliny zmieniajace kolor/z kolorowymi przyrostami. Zastepuja kwiaty i ozywiaja ogrod.
rosliny placzace, sadzone na obrzezach, jako tlo i ochrona od wiatrow dla bardziej delikatnych iglakow
wypelniacze typu kulki, weigele, ktore stanowia dopelnienie do tych ponizszych;
rosliny dekoracyjne do formowania jak wiekszosc moich ssosen thunberga i gestokwiatowych-ktore beda stanowic glowny element ogrodu.

:lol:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 19 Mar 2014 18:29 #235233

• Bart78
  • Bart78's Avatar
  • Gold Boarder
  • 2
  • Otrzymane dziękuję: 162
ale po co go prostować :bad-idea: , taki pokrzywiony jest bardziej widowiskowy ;)
:)

a chyba cosik do Ciebie w końcu dojdzie :devil1: bo w ups napisali " Your item is out for delivery in AMARILLO, TX 79109. " :lol:

Domek na prerii 19 Mar 2014 18:32 #235236

• Nemo
  • Nemo's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 215
Nie prostuj, bez sensu. Pierwsze primo- zapewne złamiesz, drugie primo ;) - a co Ci to przeszkadza? Bardziej malowniczy bedzie jak zgrubieje. Co najwyżej wierzchołek dalej wyprowadź do góry.
Masz trochę tak ciągot w stronę japońszczyzny w ogródku... a cedr osobliwie płaczący czemu musi na baczność stać?
Ostatnio zmieniany: 19 Mar 2014 18:34 przez Nemo.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.766 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum