TEMAT: Domek na prerii

Domek na prerii 24 Mar 2014 18:15 #236697

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
O rany, jaki ładny ten murek wychodzi :bravo: Pewnie uwiniesz się z robotami murarskimi z szybkością światła i wpadniesz na nowy pomysł. Pomyślałam, że fajnie by było, gdybyś narysowała "mapkę" swojego ogrodu ze wszystkimi elementami stałymi i roślinnymi. Może mi brakuje na starość wyobrażni, ale mogłabym wtedy lepiej uzmysłowić sobie całość. Oczywiście mam na myśli bardzo prosty rysunek. Jak znajdziesz chwilkę, to może....Wieczorem chyba już będą zdjęcia z gotowym murkiem :rotfl1: Nie przezięb sie :hammer:
:hug: :hug: :bye: :bye:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka
Ostatnio zmieniany: 24 Mar 2014 18:16 przez hanya.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Domek na prerii 24 Mar 2014 18:44 #236711

• mosewa
  • mosewa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 199
planta wrote:
Haniu-dalej pracujemy nad klusem :lol: Jesli trzymam sie siodla, wychodzi niezle :P . Jesli natomiast musze uzywac wodzy i klusowac....ekhem...Romano skraca kolka :lol: Ostatnio tez ucze sie przesuwac konia bokiem z krzyzowaniem nog. Po polgodzinie doszlismy z Romano do porozumienia, ze nie chodzi mi ani o krecenie sie w kolko ani o cofanie :P

Psicom musze pstryknac pare zdjec :lol:

Romo-oj wiem jak to jest...niezaleznei od temperatury nosi mnie tak w kazdy weekend. Moge najwyzej robic plany :huh:

Pinus nigra Aurea i Gold Fingers! Oh, zeby tu byly takie skarby... :cry2:

Planta z kłusem mam dokładnie tak jak Ty. Osobiście uważam,że nie nauczę się podnosić w siodle. Uczę się jeździć w stylu klasycznym a więc na krótszych strzemionach i w mniej wygodnym siodle. U mnie nikt nie jeździ w stylu western niestety :(
Mam chyba za słabe nogi, nie ma opcji,żebym anlgezowała. Innym jakoś lepiej to wychodzi :hammer: jestem za stara... :jeez:
Ewa
“Kiedy przeczytam nową książkę, to tak jakbym znalazł nowego przyjaciela, a gdy przeczytam książkę, którą już czytałem – to tak jakbym spotkał się ze starym przyjacielem.”

Dwa Świerki

Domek na prerii 24 Mar 2014 19:03 #236722

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
  • Otrzymane dziękuję: 5371
Postaram sie narysowac planik :P . Co do robienia murka, to wiatr jest taki, ze glowe urywa i zastanawiam sie czy nie przelozyc tego do jutra. Mieszac musialabym chyba w garazu, bo mi z taczki zwieje szybciej niz zaleje woda :huh:

Mosewo-ja z kolei podnosze sie zbyt wysoko i wtedy musze bardziej "pracowac". No ale jutro mam znowu jazde i sprobuje unosic sie minimalnie-zobaczymy jaki to bedzie skutek. Mam zamiar nauczyc sie klusa wysiadywanego, ale Sheila twierdzi ze jest trudniejszyn iz anglezowany :think: . No i musi to byc wolny klus tzw jig, bo w szybszym za bardzo miota w siodle :devil1:

No. Kupilam 10 workow cementu i trzy worki bialej zaprawy. Moze wystarczy.... :wink4:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii - 2015-16
Domek na prerii cz. 1
Podroz do....New Carolina
[url=http://forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/13-podroze-male-i-duze/162

Domek na prerii 24 Mar 2014 20:30 #236781

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
No to super, trzymam Cię za słowo o planiku :flower2: Poczekaj z murowaniem,przecież nie wieje tak codziennie. U nas teraz leje :dance: Bardzo się cieszę, bo sucho już było niemożliwie. Wielka bużka :hug: :hug: :bye: :bye:

Hanka

Domek na prerii 24 Mar 2014 20:33 #236787

• mosewa
  • mosewa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 199
No ok, ale jak to robisz,że się podnosisz tak wysoko?? ja w kolanach nie daje rady i obijam tyłek o siodło jak piłką o podłogę :placze: jak będę mocno naciskała na strzemiona żeby się podnieść to co koń na to? :sad2:
Ewa
“Kiedy przeczytam nową książkę, to tak jakbym znalazł nowego przyjaciela, a gdy przeczytam książkę, którą już czytałem – to tak jakbym spotkał się ze starym przyjacielem.”

Dwa Świerki

Domek na prerii 24 Mar 2014 21:35 #236841

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Tak wiec zamiast cementowac, zaczelam pracowac nad wyspa. Te kamienie sa %^&**$ ciezkie :angry: Udalo mi sie wygiac gruby lom :whistle:

DSCN8010.JPG

Mosewo-ja wlasnie podnosze sie na strzemionach...Zobaczymy co Sheil;a jutro powie. Bo widzialam i ja i Kathy ze ledwie odrywaja sie od siodla i moga tak anghlezowac bez wysilku :think:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Ostatnio zmieniany: 24 Mar 2014 21:43 przez planta.

Domek na prerii 24 Mar 2014 23:49 #236888

• Cypryda
  • Cypryda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 340
Murek będzie imponujący. Z pracami lecisz jak burza. Anglezowanie polega na minimalnym ruchu, wystarczy wczuć się w rytm. Nie Nie trzeba mocno opierać sie na strzemionach, bo anglezuje sie bez strzemion trzymając konia nogami lekko poddaje sie na ruch.To jest raczej minimalny ruch do przodu w górę w stronę przedniego łeku niż wysoko w górę.
Nie powinno sie opierać ani stać w strzemionach. Równowagę i utrzymanie na koniu utrzymuje si e kolanami i łydkami i do anglezowania strzemiona nie sa potrzebne.
Za tę wiadomość podziękował(a): planta

Domek na prerii 25 Mar 2014 07:41 #236897

• Bart78
  • Bart78's Avatar
  • Gold Boarder
  • 2
  • Otrzymane dziękuję: 162
wyspa zapowiada się całkiem całkiem :) a zostawisz ją płasko czy podniesiesz do góry?
:bye:
Ostatnio zmieniany: 25 Mar 2014 07:52 przez Bart78.

Domek na prerii 25 Mar 2014 13:10 #237045

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Zdejme zwir i jak bedzie znowu sciolka, poloze do gornej krawedzi kraweznikow. Z przodu dam wiecej skal. Ale ziemi na srodku? nie ma szans...to byloby ladnych kilka ciezarowek i nie ma skad wziac :think:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 25 Mar 2014 13:31 #237053

• Roma
  • Roma's Avatar
Dianuś-tak jak pisze Cypryda, dodam tylko abyś nie zapominała aby do anglezowania używać miednicy.Zamiast się podnosić w siodle trzeba wypychać miednicę do przodu i zgrać to z ruchem konia a anglezowanie stanie się przyjemnością. :kiss3: Dalej jestem uziemiona w domu,pada śnieg i zimno.Zabrałam się za pieczenie ciastek z maszynki(a d.pa rośnie :jeez: )

Domek na prerii 25 Mar 2014 14:10 #237065

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
No i dzis mam przymusowy odpoczynek od ciezkiej roboty-musialam obiecac mezowi :dry:

Zgodnie z zyczeniem-Gaby na kocyku corki :lol:

DSCN8011.JPG

DSCN8014.JPG

Tutaj ma taka zadowolona mine jak kot na kaloryferze :lol: :silly:

DSCN8015.JPG

Obie sa przeszczesliwe, bo mogly przespac ze mna cala noc (maz na delegacji). Tylko ja dzis jestem obolala, bo zajely wiekszosc lozka i bylam zwinieta jak paragraf... :whistle:

Romus-dzieki za rade. Tak sprobuje! A w sumie dobrze, ze jestes w domu, bo rzucilabys sie na ogrodek, a tak...musisz odpoczac :hug:
Ja z kolei wczoraj nagotowalam wielki gar bigosu, ktory zawioze Sheili i jej rodzince :lol: . Niech sprobuja polskiego jedzenia! :P
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Ostatnio zmieniany: 25 Mar 2014 14:13 przez planta.

Domek na prerii 25 Mar 2014 14:36 #237079

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Dianko, dziękuję za zdjęcia piesowych pyszczydeł. Zadowolony pies to kojący widok. :dance: :dance: Widzę, że mąż zaczął trochę temperować Twój zapał do pracy, i dobrze: zdrowia starczy Ci na dłużej :teach: Do bigosu nie żałujesz wina mam nadzieję, czy Sheila już zna bigos czy spróbowanko? :woohoo: Dawno temu, wstyd przyznać się jak dawno, jeżdziłam troszkę konno. Blisko nas była stadnina a mój chrzestny ojciec był zapalonym jeżdżcem i tak jakoś parę razy z Nim pojechałam. Kazał mi rozlużnić się i wsłuchać ciałem w rytm konia. Nie wiem czy było poprawnie, ale na pewno bardzo miło i relaksująco. Potem wyjechałam i nie tylko to mi przepadło. :placze:
Zupełnie nie wyobrażam sobie tej wyspy, co tam będzie poza kamieniami i iglakami, jeszcze jakieś wschodnie akcenty? Jaka duża będzie? Odpoczywaj, u nas też przymusowy odpoczynek bo zimno, mokro i ponuro. :hug: :hug:
:bye: :bye:

Hanka

Domek na prerii 25 Mar 2014 18:12 #237161

• Roma
  • Roma's Avatar
Siedzenie w domu doprowadzi mnie do ruiny,(wagowej) zobacz ile napiekłam ciastek i to wszystko z nudów a jak myślisz,kto to zje? :hammer:

1-DSCF0024-001.JPG

Wreszcie D stanął na wysokości zadania,gdybym znała angielski to pogadałabym sobie z nim,oczywiście na Twój temat :P
Janek pyta czy Ty masz prywatną żwirownię bo u nas to co widać, kosztowałoby majątek :jeez:
Ostatnio zmieniany: 25 Mar 2014 18:16 przez Roma. Powód: wymiana fotki

Domek na prerii 25 Mar 2014 18:28 #237173

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
zaslinilam sie na to zdjecie... :happy: Co do zwiru to niestety kupuje, ciezarowka zwiru z dostawa to o ile pamietam 700$. A to co widac w postaci stozka na zdjeciach to chyba szosta czy siodma dostawa.

Tutaj praktycznie nie ma zadnych skal rodzimych-po skaly wlasciciel Rock Ranch jezdzi czasem setki kilometrow.

Haniu-w tej wersji wina nie ma :lol: Zreszta, dziewczyna syna Sheili to matka karmiaca i nie bede jej dawac alkoholu. Wiem ze nigdy nie jedli bigosu, ale Sheila miala kontakt z kiszona kapusta kiedy byla w Niemczech. No zobaczymy. W tym bigosie kapusty prawie nie widac, bo tyle jest miesa :lol: W hamerykanskich ksiazkach kucharskich dedykowanych kuchni polskiej bigos widnieje jako "hunter's stew" czyli gulasz mysliwego :think:

Ciekawe jak by smakowal oparty na lokalnych miesiwach typu grzechotnik czy pancernik... :think: :rotfl1:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 25 Mar 2014 18:35 #237178

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Wlasnie pstrykniete - czarne zwloki na tylnym podworku to opalajaca sie Xena :lol:

DSCN8016.JPG
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 25 Mar 2014 19:30 #237213

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Dianko, aniołku, jak możesz podejrzewać, że namawiałabym Cię do spożywania alkoholu :rotfl1: :rotfl1: Alkohol z wina wyparowuje przecie a smaczek cudny zostaje. Nawet nie chcę myśleć o bigosie z grzechotnika, pancernika czy innego paskudnika, brrrrr. A poza winem, robisz w wersji staropolskiej czy jakoś inaczej? Pogodę masz piękną, tyle słońca ale chyba nie za ciepło. Tutaj jest okropnie!!! Czekam na poprawę aury, bo nie chce się wyjść do ogrodu. Buziaki, :hug: :hug: :bye: :bye:
P.S. Na ciastka Romci nie należy patrzeć. Co to znaczy ciastka "z maszynki"?

Hanka

Domek na prerii 25 Mar 2014 19:35 #237217

• Jo37
  • Jo37's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 251
Ależ się u Ciebie dzieje. Psice pokazują Tobie jak należy korzystać z życia.
Ciekawa jestem jak smakował bigos.
Pozdrawiam,Joanna

Domek na prerii 25 Mar 2014 20:32 #237254

• Roma
  • Roma's Avatar
hanya wrote:
P.S. Na ciastka Romci nie należy patrzeć. Co to znaczy ciastka "z maszynki"?
To znaczy,że są wyciskane maszynką do mięsa :P

1-DSCF0019_2014-03-25.JPG
Ostatnio zmieniany: 25 Mar 2014 20:32 przez Roma.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.823 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum