TEMAT: Domek na prerii

Domek na prerii 05 Cze 2014 15:31 #268993

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
  • Otrzymane dziękuję: 5371
Nemo-nie zapomnij o zimnym drinku! :wink4: :drink1: Dla mnie upaly to czas wzmozonego picia zimnego mleka; co tydzien idzie mi 8 litrow :lol: Ale nic tak nie gasi pragnienia!

Haniu-zawsze mi sie podobaly i od poczatku mialam ich kilka pod domem, na tym waskim kawalku cienia. Teraz wzielam sie za kolekcjonowanie, zwlaszcza takich paskowanych odmian ("streaked"). No i duzych odmian o olbrzymich lisciach....i tych o lisciach falowanych... :devil1:

Pamelko-troche tak, ale to nic w porownianiu z sosnami drobnokwiatowymi. Sosny thunberga i densiflora rosna w tym sloncu najlepiej. Z parviflora musze poczekac az te duze dadza porzadny cien :whistle: Ogon Janome to parviflorka-mialam...przez miesiac :dry:

=Nyno-witam w domku na prerii. Wejdz i rozgosc sie :hug: Coo do sasiadow, ci starsi, przez droge, sami dbaja o swoj kawalek trawnika i drzewka, codziennie podlewaja i kosza co kilka dni; w tym roku sasiadka sadzila jakies kwiatki w starych zeliwnych wannach, porozstawianych pod drzewami. Sasiedzi z boku-nie rozmawiamy z soba ale przynajmniej skonczyli puszczac psy luzem (zdaje sie sie, ze stracili kolejnego teriera pod kolami samochodu). Dzialalnosci ogrodniczej nie stwierdzono :wink4:

Mam nadzieje skonczyc dzis patio tzn plyty. Miedzy domem a patio mam 13.5 cala przestrzeni, wiec mialam dylemat co zrobic. Zwir i mata od chwastow? Rzad mniejszych plytek ? (i tak zostanie szpara ok 1.5 cala) Ciac duze plyty ? Przyciac 12 plyt grubosci 5 cm zajeloby mi wiecznosc.
:think:
Zdecydowalam wiec wylac cement w to miejsce. Podjechalam po barwnik do cementu, ktory miesza sie z cementem przed wylaniem (bo sa i takie, ktore stosuje sie na gotowa powierzchnie). Nie wiem czy zrobie to dzis, ale przynajmniej, jak Ferdek Kiepski by powiedzial, mam pomysla! :lol:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii - 2015-16
Domek na prerii cz. 1
Podroz do....New Carolina
[url=http://forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/13-podroze-male-i-duze/162
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Domek na prerii 05 Cze 2014 19:55 #269061

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
O! :wink4:

Teraz zostalo mi tylko piaskowanie spoin, no i wylanie cementu. Juz jedno wiaderku piasku polimerowego poszlo...

DSCN8555.JPG

A to moje ulubione ostatnio narzedzie do kopania :whistle:

DSCN8556.JPG
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 06 Cze 2014 08:24 #269233

• Bart78
  • Bart78's Avatar
  • Gold Boarder
  • 2
  • Otrzymane dziękuję: 162
łoł szybko Ci to idzie :)

Domek na prerii 06 Cze 2014 16:04 #269370

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Bartku-dzieki :hug: PLanowalam na dzis robienie cementu,ae l...w nocy przyszla silnab urza z gradobiciem i syrena ostrzegajaca przed zagrozeniem tornadowym wyla az do 3 rano..tak wiec dzis, niewyspana nie ma ani checi ani sily :whistle: .

Jeszcze nie bylam w ogrodzie, ale obawiam sie, ze posiekalo mi hosty :dry:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 06 Cze 2014 16:11 #269372

• Bart78
  • Bart78's Avatar
  • Gold Boarder
  • 2
  • Otrzymane dziękuję: 162
nie martw się wypuszczą nowe liście :hug:

Domek na prerii 06 Cze 2014 17:46 #269380

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Bardzo mi się podobają te płyty. Trochę się pogubiłam. Po której stronie świata jest to patio?
Masz miejsce na wielkie hosty, możesz stworzyć kolekcję olbrzymów i gigantów :woohoo: Zazdroszczę Ci przestrzeni, wiem, że musisz czekać na efekty, ale czas szybko leci (niestety za szybko :mad2: )i ani się obejrzysz a będzie cień dla Twoich ulubienic.
Jak liście po burzy? Może nie jest tak żle?
:hug: :hug: :bye:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka

Domek na prerii 06 Cze 2014 20:32 #269409

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
I jak, był grad? :(

Myślałam dziś o Tobie, kiedy szlifierką wygładzałam deski na ławki :happy4: Pierwszy raz w życiu :lol: Kurczę, podobało mi się :woohoo:

Domek na prerii 06 Cze 2014 20:58 #269423

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Bartku-mam nadzieje. Czesc host wybilo do golej ziemi, podobnie liscie stracily klony, cyprysnik blotny stracil chyba z polowe...grad w nocy byl taki, jakbym byla pod ostrzalem w Afganistanie :dry: Oprocz tego spadlo 3 cale (7.5 cm) deszczu co jest wrecz powodzia jak na tutejsze warunki. Tyle dobrego, ze moge wylaczyc podlewanie na nastepny tydzien :think:

Haniu-wlasnie te olbrzymy bardzo mi se podobaja. Musze rozejrzec sie za Epress Weu, ponoc jest bardzo duza.

Siberio-ciesze sie, ze ci sie podobalo! A jak zeslifujesz grubszym, zejdz az do ziarna 220, bardzo drobnego i zobaczysz jak milutkie i gladziutkie bedzie drewno! :hug:

Jako ze za mokro jest na prace w cemencie, postanowilam wziac sie za baaardzo zalegla robote, czyli robienie etykietek :lol: A nade mna fruwal olbrzymi jastrzab, tyle ze nie moglam go uchwycic w kadrze :angry:

A przy okazji, troche zdjec roslinek-przynajmniej sie nie ruszaja :wink4:

cyprysnik blotny;pod nim az zielono od igiel...

DSCN8583.JPG

DSCN8584.JPG

Cephalotaxus harringtonia Korean Gold raz jeszcze pokazal nowe kolorki:

DSCN8580.JPG

DSCN8582.JPG

Podobnie jak sosna wejmutka Gold Painted:

DSCN8578.JPG

DSCN8579.JPG

Sosna Pinus contorta Anna Aurea

DSCN8559.JPG

...i jej zolciutkie igielki :hearts:

DSCN8560.JPG

Nowy przyrost Picea chihuahua i dlaczego nie warto go glaskac.. :devil1:

DSCN8562.JPG

Pinus peuce Variegated

DSCN8563.JPG

Pinus strobus Ridgemont Rosie

DSCN8564.JPG

DSCN8565.JPG

Pinus sylvestris Greg's Variegated..

DSCN8570.JPG

DSCN8572.JPG

versus Barrie Bergman.

DSCN8586.JPG

DSCN8587.JPG
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Ostatnio zmieniany: 06 Cze 2014 21:17 przez planta.
Za tę wiadomość podziękował(a): sd-a

Domek na prerii 06 Cze 2014 21:19 #269440

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Zobacz 'cesarzową' u forumowych hostowców. Ma gabaryty, akurat na Twoje powierzchnie ogrodowe. I jeszcze parę innych wielkoludów :woohoo: O takich mogę pomarzyć. Etykietki, takie jak na przedostatnim zdjęciu? Bardzo fajne.

Hanka

Domek na prerii 07 Cze 2014 02:49 #269558

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Haniu-jak patrzylam, to skonczylam z chciwoscia wielka i lista na pare stron!!! :lol: :silly: Przez to wszystko uprosilam meza i dostalam zezwolenie na kupno kilku hostek :woohoo:
Ale i tak sobie poogladam, a co! :search:
Etykietki kupuje hurtem na eBay, za 100 szt place 60$. Sa z miekkiej miedzi i mozna na nich pisac dlugopisem, tyle ze wole przykleic etykietki, latwiej sie je czyta :lol:

Dzis na konie pojechalismy razem, corka i ja. Corka dostala kucyka, na razie bezimiennego, a ja jak zwykle na Romano.

WP_20140606_16_18_38_Pro.jpg

Cenna lekcja: konia czysci sie od lba do ogona a nie odwrotnie! :wink4: :rotfl1:

WP_20140606_16_16_08_Pro.jpg

...ale i tak nie bardzo mu sie podobalo :wink4:

WP_20140606_16_15_52_Pro.jpg

Roznica wzrostu :rotfl1:

WP_20140606_16_39_52_Pro.jpg
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Ostatnio zmieniany: 07 Cze 2014 02:52 przez planta.

Domek na prerii 07 Cze 2014 04:08 #269559

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Hostki fotografowane w kuchni, bo boje sie na razie wystawic je na dwor -znowu burza :huh:

Prezent od sprzedawcy, Azure Frills -odmiana srednio do szybko rosnaca; wielkosc 15" wysokosci na 37" szerokosci; liscie jasno pudrowoniebieskie, 9" dlugosci na 6" szerokosci. Brzegi pofalowane. Kwiaty jasnofioletowe na kaskadowo opadajacych lodygach dlugosci 12-20", pojawiaja sie w lipcu.

DSCN8596.JPG

DSCN8594.JPG

Kiwi Full Monty; wysokosc ok 55 cm. Liscie grube, niebiesko-zielone z jasnozielonym srodkiem i bialymi liniami.Lawendowe kwiaty.
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...osta-kiwi-full-monty

DSCN8599.JPG

DSCN8598.JPG

DSCN8597.JPG

Queen of the Seas - jedna z najlepszych, duzych niebieskich host o pokroju wzniesionym. Liscie grube, o bardzo pofalowanych brzegach. Wysokosc 60 cm. Kwiaty prawie biale. (forumowa encyklopedia odmian: forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...ia-queen-of-the-seas)

DSCN8603.JPG

DSCN8602.JPG

DSCN8601.JPG

Tower of London - sport odmiany London Fog; wysokosc 14" x 26" szerokosci. Liscie 8 " dlugosci na 5" szerokosci, zmieniajace kolor. Wychodza wiosna jako jasnozolte do kropkowanych w srodku z zoltym brzegiem do zielonych z bialym brzegiem w srodku lata, waskie do owalnych. Kwiaty lawendowe na 60 cm lodygach, pojawiaja sie w lipcu.

DSCN8608.JPG

DSCN8606.JPG

DSCN8605.JPG

Joy Ride - wysokosc 40 cm; liscie pofalowane, zielononiebieskie, tworza kaskady.

DSCN8612.JPG

DSCN8611.JPG

DSCN8609.JPG

Final Summation - odmiana zaliczana do duzych; sport odmiany Sum and Substance. Liscie olbrzymie o ciemnozielonym brzefu i jasniejszym srodku; okragle i lekko wklesle.

DSCN8615.JPG

DSCN8616.JPG

DSCN8614.JPG

Hollywood Lights (forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...llywood-lights#40234)

DSCN8619.JPG

DSCN8618.JPG

Wishing Well - hosta zaliczana do duzych (60 cm), zachowuje niebieski kolor, nawet gdy posadzona w sloncu przez 2/3 dnia. Liscie duze, grube, niezbyt chetnie jedzone przez slimaki, wychodza w ksztalcie kubkow i rozwijaja sie w miare dojrzewania.

DSCN8624.JPG

DSCN8623.JPG

DSCN8622.JPG
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Ostatnio zmieniany: 07 Cze 2014 04:39 przez planta.

Domek na prerii 07 Cze 2014 05:03 #269561

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Thunderbolt (forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...ta-thunderbolt#41424)

DSCN8631.JPG

DSCN8630.JPG

Allegan Fog (forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...ta-allegan-fog#36596)

DSCN8628.JPG

DSCN8627.JPG

DSCN8626.JPG

W przerwie miedzy burzami wyskoczylam z psami na dwor. Wracajac do domu spojrzalam na drzwi wejsciowe... :supr3:

DSCN8635.JPG

Dzdzownica skubana! Wylazla do polowy wysokosci drzwi i dzielnie piela sie wyzej. Hamerykanska cyrkowka... :rotfl1: :rotfl1: Teksanska znaczy, nie przyzwyczajona do deszczu.. :devil1:

DSCN8634.JPG
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 07 Cze 2014 05:06 #269562

• mirdem
  • mirdem's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2335
......alez piekne hosty zakupilas :bravo: :bravo: :bravo: .....ale jak sie ma tyle miejsca to mozna sobie poszalec :P :P
Pozdrawiam.....wiosennie przez cały rok ... Mirka :P :P

Kolorowy galimatias Mirki

Kramik -wymienię , sprzedam ( głównie ogrodowe)2015

Domek na prerii 07 Cze 2014 08:37 #269612

• Cypryda
  • Cypryda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 340
Kierunki i pion z poziomem jej sie pomieszał. Piekne hosty, sporo ich juz masz.

Domek na prerii 07 Cze 2014 08:42 #269614

• mrówa
  • mrówa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 484
Dżdżowniczki pożyteczne są, po deszczu zawsze wychodzą z ziemi, a ptaki mają używanie :rotfl1: :rotfl1:

Domek na prerii 07 Cze 2014 09:36 #269624

• Roma
  • Roma's Avatar
Dianuś-różnorodność host imponująca,jednak z lekką obawą patrzę na hosty w pełnym słońcu.Czy planujesz dla nich jakieś zacienienie? U na nie ma takich upałów a Poll jednak cieniuje swoje hosty.Ja też rozważam przesadzenie części moich host bo wydaje mi się,że mają za dużo słońca.
Czasami zastanawiam się czy kiedyś powiesz "Skończone,teraz będę odpoczywać"

Domek na prerii 07 Cze 2014 10:04 #269638

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Wyobrażam sobie, jaką radością jest dla Ciebie wspólna jazda z córcią. Spodziewałaś się tego? Widzisz, może mała rozwija nowe pasje i teraz będzie łatwiej nad Nią zapanować. :kiss3:

Kiwi Full Monty to moja wielka miłość, mój egzemplarz na razie malutki, ale i tak śliczny. Final Substance - cudo!
Królową chciałam kupić, ale zrezygnowałam (duuuża). Jednak jest tak piękna, że pewnie jakieś miejsce dla niej znajdę. Jak wlazło sie do bazy, to koniec z człowiekiem. Oglądałaś wątek o hostach z falbanką? Też można dać się uwieść :whistle: Nie wiem, czy spojrzałaś na stronę o sportach host. Nie pamiętam adresu i nie mogę znależć :hammer: :hammer: Typ urody można sobie 'kompletować', a nowsze sporty mają najlepsze cechy przodków i jeszcze jakie 'ulepszenia'. Coś tak słyszałam.
U Ciebie ślimaków nie ma, ale cienia, póki co, też nie. Jak urosną drzewa, to te dranie się pojawią? One tam są w ogóle? Ciekawa jestem, co się stało z dżdżowniczką.

Hanka

Domek na prerii 07 Cze 2014 16:01 #269711

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Haniu-dzdzowniczka juz pewnie na dachu odpoczywa. Alpinistyczna odmiana :devil1: Dave znalazl jedna na srodku okna od strony ogrodu! :evil: Znowu niezle nam zlalo, rowy przy drogachs a tak pelne wody ze zaczyna wyplywac na droge.
Co do jazdy, to byla pelna pretensji, dlaczego ona ma kucyka a ja Romano. I zdecydowala, ze nastepnym razem tez chce duzego konia i ze chce klusowac jak ja...zaczynam sie bac potwora wyhodowanego na wlasnym lonie... :devil1:

Dopiero sie zorientowalam, ze hostki na tej stronie sa tez zgrupowane wielkoscia itp, musze sobie poczytac...i przygotowac sliniaczek :wink4: Slimaczki mamy, a jakze, ale do tej pory tylko na tej grzadce pod domem-miedzy innymi dlatego przenioslam hosty. A co do cienia-wlasnie zaczynam nowy projekt. Na razie wykopalam trzy dziury po 60 cm glebokosci, mam juz cement i metalowe laczniki, a takze 6 slupkow pod pergole, 10x15cm grubosci. Jak troche ziemia podeschnie, chcialabym zaczac cementowac. Pergola (ciagle mi sie myla nazwy ale to nad glowa), bedzie miec 25 x 15' (jakies 8 x 5 m).

Romo-mam juz projekt, tylko z wykonaniem czekamm na lepsza pogode! A "skonczone"? Nie znam takiego slowa ! :devil1: :hug:

Mrowo-zawsze widzialam je na chodnikach itp, ale zeby w polowie wysokosci domu? :think: :rotfl1:

Cyprydo, Mirdem-apetyt zawsze rosnie w miare jedzenia! :hug: A i tak dalej mma liste chciejstw i zastanawiam sie czy przyszle hostowisko bedzie dosc duze na nie wszystkie... :whistle:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Ostatnio zmieniany: 07 Cze 2014 16:03 przez planta.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.956 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum