TEMAT: Domek na prerii

Domek na prerii 26 Maj 2014 23:33 #264567

• Roma
  • Roma's Avatar
To mała księżniczka nie pojechała tym razem z tatusiem?podejrzewam,że miałaś urwanie głowy :jeez:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Domek na prerii 27 Maj 2014 01:54 #264604

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
  • Otrzymane dziękuję: 5371
Oj tak...caly weekend ...myslalam ze wyjde i nie wroce! :P :jeez:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii - 2015-16
Domek na prerii cz. 1
Podroz do....New Carolina
[url=http://forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/13-podroze-male-i-duze/162

Domek na prerii 27 Maj 2014 05:17 #264607

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Z tego wszystkiego, jak przeleciala poranna burza, zabralam sie za wyciaganie gwozdzi i srub z desek, ktore mam zamiar zawiezc na skladowisko, zeby przerobili je na sciolke. No i...utknelam pickupem zaraz za garazem , w blotku. Ani do przodu, ani do tylu, tylko silnik wyje.
Mialam zamiar wyciagnac go Rosomakiem, ale maz zaprotestowal, ze dopiero wyryje wielkie dziury w pastwisku, tymi oponami! Tak wiec mam nakaz nie dotykania sie do pickupa i czekanie, az podeschnie na tyle, zeby sie sam wygrzebal. Do kitu te opony szosowe :angry:

Z nudow zabralam sie za robienie etykietek roslinkom w ogrodzie. Nie robilam tego chyba od roku i 20 etykietek poszlo, tylko strzelilo, musialam zamowic nowe na eBay. Setke :evil: .
Okropna jest taka przymusowa bezczynnosc!
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 27 Maj 2014 07:53 #264625

• gawronka
  • gawronka's Avatar
  • Fresh Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1
Ja to wgl jestem w szoku ,że ty tyle rzeczy sama robisz :woohoo: A za "danie" podziekuję i nie skorzystam :P
Ostatnio zmieniany: 27 Maj 2014 07:53 przez gawronka.
Za tę wiadomość podziękował(a): planta

Domek na prerii 27 Maj 2014 20:07 #264908

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Gawronko-nie wiesz co tracisz! :P :hug: Grzechotnik jest bardzo smaczny. i NIE smakuje jak kurczak!! :rotfl1:

Romano mial wczoraj lekka kolke, wiec dzisiaj tylko spacerowalismy. Co prawda, pare razy wyrywal sie do klusa :lol: Przejezdzalismy kaluze wzdluz i w poprzek, az ochlapalam sie do kolan. Ale bylo fajnie!!! :woohoo:
Po tym wszystkim, po raz pierwszy w zyciu, dalam mu kapiel, ze specjalnym szamponem od ciala, szamponem od grzywy i ogona i odzywka. Nie byl zachwycony, bo wiercil sie jak mogl, ale teraz jest czysty i blyszczacy.

W przeciwienstwie do pickupa i garazu... :whistle: Tak sie konczy kombinacja blotka i szosowych opon :hammer:

DSCN8452.JPG

Usilowalam namowic meza, zeby dal mi Rosomakiem wyciagnac go z blota. "Nie, bo sie cos urwie". Ehh...
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 28 Maj 2014 00:19 #265103

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Przypomnialo mi sie, ze Sheila opowiadala, ze zbudzilo ja lomotanie. Na noc zostawila Gem i Romano na arenie wewnetrznej, aby mialy wiecejm ozliwosci poruszania sie czy polezenia (oboje mieli kolke). Tak wiec zbudzil ja w srodku nocy lomot. Zapalila swiatlo...a to Romano otworzyl sobie brame i probowal otworzyc pojemnik z konskimi ciasteczkami, stojacy nieopodal. Najwyrazniej poczul sie lepiej i poszukal czegos na zab! :lol:

Sheila powiedziala rowniez, ze wypuszcza swoje konie razem, Suzie ze zrebakiem i inne klacze. Chodza razem w gromadzie. A zrebak usiluje traktowac wszystkie jako matki...takze Romano. Sheila przylapala malego jak usilowal ssac Romano, a Romano z poplochem w oczach usilowal sie odwrocic tylem i zaslonic swoja meskosc :devil1: :rotfl1:

Hosty w tej chwili wygladaja tak:

DSCN8453.JPG

Picea orientalis (Swierk kaukaski )Daureas-przesadzilam go jesienia w bardziej zaciszne miejsce. Jego igielki sa doslownie kilkumilimetrowej dlugosci!

DSCN8454.JPG

Swierk kaukaski Spring Frost, nieco przypalony, ale zaczyna odbijac. Na zolto :wink4:

DSCN8456.JPG

Rowniez na zolto odbija cephalotaxus harringtonia Korean Gold;

DSCN8458.JPG

Jeszcze tydzien, dwa temu, bylo zaledwie kilka mlodych listkow na tej weigeli Wine and Roses

DSCN8459.JPG

...i tyle zdjec na dzis bo bateria w aparacie padla. :tongue2:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Ostatnio zmieniany: 28 Maj 2014 00:22 przez planta.
Za tę wiadomość podziękował(a): Bart78

Domek na prerii 28 Maj 2014 09:29 #265177

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Nie rozumiem, jakim cudem te hosty rosną na patelni, a właściwie na grillu? Tutaj słońce trochę mocniej przysmaży i już dymią. Ładne historie opowiadasz o koniach, kiedy uda Ci się mieć już swoje, za jakieś dwa lata, czy wcześniej?
Co słychać u panienek na czterech łapach?
:hug: :hug: :bye:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka

Domek na prerii 28 Maj 2014 10:40 #265212

• Roma
  • Roma's Avatar
Nam się też kilka razy u Fuksa przyplątała kolka a Lotce przytrafił się skręt jelit :jeez: całe szczęście,że stało się to w dzień a nie w nocy.W przypadku kolki ,najczęściej winny jest człowiek.W nieodpowiednim momencie podana karma lub woda i kolka gotowa. :jeez:

Domek na prerii 28 Maj 2014 11:04 #265230

• Bart78
  • Bart78's Avatar
  • Gold Boarder
  • 2
  • Otrzymane dziękuję: 162
Szkoda że mąż Ci nie mógł przywieść kamieni z wyjazdu ;)
Ostatnio zmieniany: 28 Maj 2014 11:04 przez Bart78.

Domek na prerii 28 Maj 2014 20:25 #265439

• Cypryda
  • Cypryda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 340
U nas tez niedawno była kolka 5 dni. na szczęście przeszło. Były kroplówki parafina codziennie i zastrzyki.Dwa lata temu mieliśmy też skręt jelit u Lukana ale wyszedł z tego po operacji, zawieźliśmy do kliniki w porę.

Źrebol jest śliczny. U ciebie wszystko rośnie w oczach. Coraz ładniej wygląda ogórd. POdobają mi sie te jasczczurki

Domek na prerii 28 Maj 2014 22:43 #265570

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
HANIU-panienki przesypiaja cale dnie, ozywiaja sie dopiero wieczorem. Rozwalaja sie na podlodze w kuchni (plytki), a jak juz sie czuja chlodniej, ida na taras sie opalac. Ot, pieskie zycie :devil1:
Co do host-zobaczymy, to dopiero poczatek lata. Te, ktore troche sie przysmazyly, teraz odbijaja-chyba to efekt ostatnich dni opadow. Ale jak pisza-warunkiem jest duza wilgoc ziemi, wystarczy troszke podsuszyc i juz liscie leza jak mokre serwetki. :think:
Romo-masz racje. Sheila powiedziala, ze konie tez moga dostac kolki z nerwow-jak np nadchodzi burza, zmienia sie cisnienie. Sheila karmi swoje konie ostatnio pelletami, wiec kto wie, co bylo przyczyna. Najwazniejsze, ze wszystko skonczylo sie dobrze-Romano pozarl kilo jablek i pol kilo marchewek po jezdzie :lol: Kupilam mu tez specjalny szampon na tzw wet rot-chorobe grzybowa wystepujaca u koni glownie po deszczu (wlosy wychodza calymi peczkami), bo dostal tego na grzbiecie pod siodlem. Dlatego bylam tez ciekawa jak to bedzie moc wykapac konia :woohoo: Uzylam tego szamponu i mam nadzieje, ze w piatek znowu go wykapie. Sheila pryskala go srodkami, ale jak poczytalam, maja one za zadanie tylko wysuszyc skore (jak przy tradziku), a nie wyleczyc. No i przekonalam sie, ze kon, jak i moje psice, nie znosi moczenia karku-od razu podnosil leb do gory i wykrecal sie jak mogl :lol: Ewentulanie przydeptywal weza jednym kopytem. Trzy razy! :rotfl1: . Skonczylam mokra jak i on :P

Bartku-przepisy w USA sa surowe pod tym wzgledem-nie wolno podnosic kamieni z ziemi, rzek itp. Sa one czescia srodowiska i mozna za to dostac surowy mandat. Mozesz to robic-jesli np ow kawalek ziemi/rzeki nalezy do ciebie. Tak wlasnie zaopatruje sie wlasciciel Rock Rach-posiada ziemie w wielu miejscach i stamtad zwozi kamienie.

Cyprydo- Mi tez zrebak sie podoba...Dostal imie Restless Dutchman. Caly czas biega i wcale nie chce trzymac sie blisko matka-biedna Susie szalu dostaje :hug:
A u mnie najlepiej rosna chwasty! :evil: Dzis wypryskalam dwa galony Roundupu, bo chwassciki wylaza wszedzie. Miedzy delikatnymi i malymi roslinami piele recznie, ale tzw bindweed czyli powoj (?) odrasta z byle kawalka korzenia i trzeba to pryskac zeby zabic. Jest goraco i duszno od wilgosi i nawet pastwisko zaczelo sie zielenic, gdzie myslalam, ze trawy juz dawno padly.

Dzisiejsza porcyjka zdjec:
Cyprys arizonski Raywood's Weeping

DSCN8461.JPG

Pinus strobus Torulosa-w koncu i strobuski zaczynaja wypuszczac swieczki.

DSCN8462.JPG

DSCN8463.JPG

Pinus strobus (sosna wejmutka) Stoneybrook-wyglada jakby podwoila wysokosc. Ciekawe, kiedy zacznie pokazywac ow placzacy pokroj :think:

DSCN8464.JPG

Pinus strobus Bennett Clump Leaf, ktorej igly sa zebrane w scisle peczki i wygladaja jak pojedyncze:

DSCN8465.JPG

DSCN8466.JPG

Duzo ladniej wyglada tez swierk serbski Blue Sky, wsadzalam go jako pojedynczy patyk z jednym bocznym przyrostem...

DSCN8467.JPG

Igly ma dluzsze niz wiekszosc odmian swierka serbskiego i niebieskozielone.

DSCN8468.JPG

Dwie sosny thunberga:
Torabu-matsu:

DSCN8469.JPG

DSCN8469_2014-05-28.JPG

Okinakabu:

DSCN8471.JPG

DSCN8472.JPG

Pinus sylvestris KBN Gold Sport:

DSCN8474.JPG

i Vargguld:

DSCN8475.JPG

DSCN8476.JPG
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Ostatnio zmieniany: 28 Maj 2014 22:52 przez planta.
Za tę wiadomość podziękował(a): Bart78

Domek na prerii 28 Maj 2014 22:58 #265578

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 391
A Ty kiedy wyjedziesz SAMA na wakacje?

Domek na prerii 28 Maj 2014 23:26 #265596

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Nigdy :P
Kto bys ie zaopiekowal ogrodem i psicami? A poza tym-jestem typowa kobieta jesli chodzi o umiejetnosci znajdowania drogi :rotfl1:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 29 Maj 2014 10:20 #265693

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Dianko, jak wyznaczysz trasę położeniem dobrych sklepów ogrodniczych, to trafisz wszędzie :rotfl1:
:hug: :hug: :bye:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka

Domek na prerii 29 Maj 2014 18:06 #265885

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Szkolki iglakow sa glonwie na polnocy. W sumie ....jechac prosto 1600 km, a potem skrecic w lewo :devil1: :rotfl1: :hug:

Koreanka Gellblunt coraz bardziej sie wybarwia :lol: Caly czas ja ogladam, czy zaczyna sie przypalac i juz ja oslaniac czy jeszcze nie...

DSCN8477.JPG

DSCN8478.JPG

DSCN8479.JPG

Wylazla z ziemi kolejna weigela (Rubidor)

DSCN8480.JPG

Sosna, co do ktorej mam podejrzenia, ze jest to wejmutka Bennet OD. Ma piekne przebarwienia :hearts:

DSCN8481.JPG

DSCN8482.JPG

Kupilam tez mykoryze dla roslin lisciastych. Podsypalam nia hosty, weigele, klony palmowe i mam zamiar zrobic to samo z miskantami:

DSCN8483.JPG

DSCN8484.JPG

Mykoryza dla iglakow jest w drodze. Zauwazylam, ze robi jednak roznice, czy iglak byl nia zaszcepiony czy nie-te zaszczepione sa bujniejsze i lepiej znosza upaly (mykoryza poza wszystkim zwieksza powierzchnie korzeni, wiec moga absorbowac wiecej z gleby).

Tak patrze na swoj ogrod i wydaje mi sie, ze zaczynaja w nim przewazac zolte kolory-lisci i igiel, wiekszosc nowych przyrostow jest zolta lub zoltawa. Hmmm...czyzbym nieswiadomie dostosowywala sie do kolorow prerii? :think: :wink4:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Ostatnio zmieniany: 29 Maj 2014 18:17 przez planta.

Domek na prerii 29 Maj 2014 20:28 #265957

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 391
No ja na iglaki prawie miejsca nie mam ale za to królują róże z każdej niemal strony:)

Domek na prerii 01 Cze 2014 22:24 #267353

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Wlasnie wrocilysmy z pierwszej lekcji jazdy. Zaczela sie od przyprowadzenia Gem z wybiegu...

WP_20140601_13_08_55_Pro.jpg

A nastepnie wyczyszczenia..

WP_20140601_13_14_42_Pro.jpg

Po osiodlaniu nalezalo Gem oprowadzic...

DSCN8485.JPG

DSCN8487.JPG

...nawet jak Gem nie chciala wspolpracowac :lol:

DSCN8488.JPG

...w koncu dala sie przekonac... :P (pokazanie przez dumna i blada mame przyszlej kowbojki paczki marchewek dla Gem pomoglo :wink4: )

DSCN8491.JPG

Nawet po schodkach trudno sie wdrapac :devil1:

DSCN8494.JPG

Przydaly sie lekcje gimnastyki!! :wink4:

DSCN8495.JPG

Dopasowywanie dlugosci strzemion (okazalo sie jednak ze nawet na najwyzszej dziurce sa dalej za dlugie :think: )

DSCN8496.JPG

Sheila zalecila przymac sie leku siodla, a nie wodzy;

DSCN8498.JPG

Lekcja zatrzymywania i ruszania z miejsca:

DSCN8522.JPG

DSCN8501.JPG

DSCN8503.JPG

Sheila tlumaczy, jak uzywac wodzy, by nie zranic konskiego pyska..

DSCN8505.JPG

DSCN8507.JPG

DSCN8511.JPG
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Ostatnio zmieniany: 01 Cze 2014 22:44 przez planta.

Domek na prerii 01 Cze 2014 22:46 #267362

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Heh, chcialam wkleic filmik jak probuje pierwszego klusa, ale nie wiem czemu nie mog :dry:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.896 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum