TEMAT: Domek na prerii

Odp: Domek na prerii 17 Lis 2012 17:35 #89509

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Diano, a ja pamiętam lata, kiedy do szkoły chodziło się w wydrążonych w śniegu tunelach, śniegu było po czubek głowy :blink:
Noooo ale wówczas sporo niższa /bo młodsza :silly: /byłam, wiec perspektywa jakby zamazana :rotfl1:
Teraz zimy są jednak mniej śnieżne :)
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Domek na prerii 17 Lis 2012 18:11 #89529

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
  • Otrzymane dziękuję: 5371
Moi rodzice sprowadzili sie na Mazury w czasie zimy stulecia. Na zewnatrz z pierwszego pietra wychodzilo sie przez okno, tak byl blok zawalony sniegiem. Z dziecinstwa tez pamietam autobusy jezdzace tunelem w sniegu. Wiele razy szkola byla zamknieta :woohoo:
Robienie igloo bylo latwe-wykopywalo sie dziure w zaspie :lol: I mnostwo materialu na balwany...
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii - 2015-16
Domek na prerii cz. 1
Podroz do....New Carolina
[url=http://forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/13-podroze-male-i-duze/162

Odp: Domek na prerii 17 Lis 2012 18:19 #89532

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
planta wrote:
..... Na zewnatrz z pierwszego pietra wychodzilo sie przez okno, tak byl blok zawalony sniegiem.
No właśnie :lol:
Choć pamiętam także jedną z niedawnych zim, kiedy ogrodzenie przechodziło się śnieżną zaspą :happy4:

Odp: Domek na prerii 17 Lis 2012 20:51 #89621

• Norka
  • Norka's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 14
No to jednak masz inną zimę niż my. I chyba jednak wolałabym Twoją. ;)
Dzisiaj usiłowałam porobić coś w ogrodzie, ale tak wieje, że chce głowę urwać. No i temperatura przez to niższa.
Bardzo nieprzyjemne warunki do pracy. Ale i tak się cieszę, że cokolwiek jeszcze można zrobić. :)

Odp: Domek na prerii 18 Lis 2012 00:55 #89774

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
U nas dzis cieplutko, wlasnie wrocilam ze spaceru z psicami. Godzinka spaceru dobrze im ( i mnie) zrobila, a rodzinka mogla w tym czasie troche odespac. Ale niebo wyglada bardzo zimowo :lol:

DSCN2828.JPG

Ja tez jeszcze nie skonczylam na ten rok-musze dokonczyc siding i zrobic belki laczace konstrukcje pod przyszly dach, zeby mi za bardzo slupkow nie powyginalo. Ale dzis mialam lenia, chyba przedobrzylam wczoraj :oops: :whistle:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Odp: Domek na prerii 18 Lis 2012 19:49 #90030

• peonia
  • peonia's Avatar
Witaj Diano, jestem tak zafascynowana twoim wątkiem , ze czytam drugi raz Odkryłam go wczoraj, jestem tu niedawno . Ciekawe zmiany pogody , zima bardziej lżejsza niż u nas.
Będę czekać niecierpliwie na dalsze relacje.
Ostatnio zmieniany: 18 Lis 2012 19:49 przez peonia.

Odp: Domek na prerii 18 Lis 2012 21:18 #90082

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Witam serdecznie, Peonio :hug: Na zdjeciu jestes podobna do mojej mamy :)
Co do zmian pogody, ma byc cieplej niz przez ostanie dwa tygodnie (hip hip, hura! :fly: ), wiec moze uda sie poprawcowac na zewnatrz. Amerykanie wpadli w szal zakupow, w nastepny czwartek jest swieto Dziekczynnienia i indyki wylewaja sie z otwartych lodowek w supermarketach :lol: A my pojechalismy po pare rzeczy m.in maz umyslil sobie ze znajdziemy dekoracje swiateczna do pokoju malej, ze swiatelkami. Udalo sie , kupilismy twarz Mikolaja ze swiatlowodow (cale 6.95), ladnych pare paczek przylepnych ozdob na szyby (one takie jakby z przezroczystego zelu sa), wypchanego konia wielkosci czterolatka (nie chciala wypuscic, jak tylko zobaczyla) i pacynke renifera. Nie zgodzilismy sie za to na renifery naturalnej wielkosci z podswietlanych kabelkow, takoz sanie, czterometrowego Mikolaja, i Mikolaja kiwajacego sie na traktorze :rotfl1:
A ja zaczelam sie zastanawiac, gdzie w tym roku powiesimy lancuchy swietlne-nasza "choinka" kolo wejscia ma ze 30 cm (swierk Acrocona), wiec moze na cyprysowcach od strony drogi...Tym razem mam juz dobry aparat, wiec bede robic zdjecia hamerykanskich domow przybranych na swieta :lol:

Co do Dziekczynnienia na razie nie mysle; jakos w mojej swiadomosci to swieto nie moze sie zbytnio zagniezdzic, nie przygotowuje sie psychicznie jak Amerykanie. Maz zaczal dopytywac co przygotujemy do jedzenia-odpowiedz byla-wszystko, kochanie co ugotujesz, z wyjatkiem indyka! :rotfl1: . Kiedy ucieklam od ex i bylam w czyms w rodzaju schroniska dla maltrotwanych kobiet, przez dwa tygodnie jedlismy praktycznie wylacznie indyki (ludzie nam dali kilkanascie z dobrego serca). Od tej pory nie moge na nie patrzec, a minelo juz przeciez pare ladnych lat... :think:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Odp: Domek na prerii 18 Lis 2012 21:41 #90097

• Norka
  • Norka's Avatar
  • Expert Boarder
Hm... myślałam, że Swięto Dziękczynienia jest latem. Coś mi się poplątało.
Nie dziwię się awersji do indyków. ;)

W Teksasie też tak przystrajają domy, jak to widać na niektórych filmach? Fajnie to wygląda, ale zawsze się zastanawiałam, ile kasy Amerykanom idzie na prąd przez te światełka, no ale pisałaś, że prąd u Was tani.

Odp: Domek na prerii 18 Lis 2012 22:19 #90137

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Oj tak, Norko :lol: . Dachy sa ustrojone lancuchami swiatelek lub wezami swietlnymi, na podworku nadmuchiwane Mikolaje, laski cukrowe (swiatla) i balwany, ewentualnie cale sanie i renifery z drutu oplecionego wezami swietlnymi. Co roku mamy frajde z mezem objezdzajac po zmroku rozne okolice, usilujac znalec najbardziej kiczowaty wystroj :silly: .
Moim ulubionym z zeszlego roku byly sanie z reniferami i Mikolajem na dachu pietrowgo budynku; z przodu za to byl swietlny krzyz ze 2 m wysokosci...
To szalenstwo juz sie zaczyna-wieczorem wracajac z restauracji, ogladalismy po drodze obwieszone swiatelkami drzewa kolo parkingu; a dzis z kolei po drodze ze sklepu widzielismy malzenstwo zakladajace swiatla na drzewka przy chodniku-nie na ich podworku. Pomyslalam, ze to w sumie fajne, ze ludzie maja taki swiateczny nastroj i inwestuja dla wszystkich-bardziej mi sie to podoba niz kupowanie scietej choinki i stawianie w domu.

Swieo dziekczynnienia bylo kiedy wczesniej, ale ktorys z prezydentow (Lincoln bodajze) zmienil date, aby uczcic weteranow, wiec teraz jest w innym czasie-dla mnie Thanksgiving to indyk i kukurydza, a o tej porze roku dosc trudno o kukurydze w kolbach...
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Odp: Domek na prerii 18 Lis 2012 22:39 #90156

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Jak święta i US to tylko Griswold'owie :rotfl1: :happy3: :rotfl1:

A u mnie dzisiaj był indyk w jabłuszkach :lol: no to się pospieszyłam :silly:

Jeszcze jedna taki film z iluminacja na całe miasteczko był, jaki :think:

Odp: Domek na prerii 19 Lis 2012 00:27 #90193

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
heh, zapomnialam o nich :lol: :rotfl1: :rotfl1:
Dzieki, pokaze mezowi jak wroci z przebiezki :lol:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Odp: Domek na prerii 19 Lis 2012 23:29 #90573

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Jako ze dzis cieplo, postanowilam dalej popracowac nad tarasem. Czesc desek juz mam od dwoch tygodniu kupiona i czekajaca na taka wlasnie pogode, wiec zaczelam robic wiezbe dachowa, czy jak to sie nazywa :evil:

Najpierw metalowe mocowania dla desek:

DSCN2852.JPG

Potem, kosztem ponad godziny czasu, udalo mi sie w koncu polozyc deske i wypoziomowac. Co ja bym dala za dodatkowa pare rak! Moj wlasny patent-petle ze sznurka w ktore wsuwam konce desek, w ten sposob zabezpieczam je przed spadnieciem mi na leb (bardzo boli i potem sie widzi podwojnie, nie wspominajac o takim guzie ze bejsbolowke trudno zalozyc :whistle: ), poza tym moge wtedy przysunac drabine do jednego konca, podniesc koniec deski i zlapac sciskiem, a potem czynnosc powtorzyc na drugim koncu, poziomujac przy tym.

DSCN2854.JPG

Po zlapaniu sciskiem wierce dziure i wkrecam czterocalowe wkrety. Wtedy na pewno juz mi deska nie spadnie :devil1:

Czynnosc powtarzamy przy drugiej belce...

DSCN2856.JPG

Dla sztywnosci kontrukcja podtrzymujaca dach bedzie zbudowana jak pudelko, boczne deski 2x8"; gorna i dolna 2x4', miedzy nimi beda przyciete kawalki deski 2x4" ktore beda w srodku "pudelka", przykrecone w rownych odstepach.

DSCN2859.JPG

DSCN2858.JPG

Ale na dzis musialam skonczyw w tym miescu-juz jest po 4.30 i czas wrocic do domu, zmyc gary, troche ogarnac dom i ugotowac jakas kolacje... :blink:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Odp: Domek na prerii 20 Lis 2012 01:00 #90584

• Roma
  • Roma's Avatar
Taras nabiera już kształtów :) Diano a dlaczego nie dałaś tego w wątku remontowym? byłaby całość w jednym miejscu.
Zawsze łatwiej coś konkretnego odejrzeć :kiss3:

Odp: Domek na prerii 20 Lis 2012 01:17 #90585

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Myslalam o tym, Romo :hug: , ale skoro juz zaczelam to dosc dawno temu w tym watku, to juz bede chyba kontynuowac...

Swoja droga wlasnie sprawdzilam doswiadczalnie-maz wrocil z pracy i przeszedl pod belka bez stukniecia glowa . Znaczy, dobra wysokosc :devil1:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Odp: Domek na prerii 20 Lis 2012 09:11 #90601

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
planta wrote:
... Moj wlasny patent-petle ze sznurka w ktore wsuwam konce desek, w ten sposob zabezpieczam je przed spadnieciem mi na leb (bardzo boli i potem sie widzi podwojnie, nie wspominajac o takim guzie ze bejsbolowke trudno zalozyc :whistle: ) ...
Cóż za malowniczy opis :lol: jakbym na własne oczy widziała tego guza wielkiego :rotfl1:

I tak sobie myślę, że jak Diana zaczynała o remoncie pisać nikt jeszcze nawet nie myśłał o remontowych wątkach :silly:
Pionierka znaczy na forum Oaza :hug:

A jak się Dave'wi film podobał :happy3:

Odp: Domek na prerii 20 Lis 2012 09:52 #90620

• Norka
  • Norka's Avatar
  • Expert Boarder
Witaj Siłaczko! :eek3: :)
Piękną masz pogodę (cóż za błękit nieba!) - w sam raz na robienie czegoś na dworze. Te wszystkie czynności to dla mnie czarna magia. :oops: No trudno - nie ciągnie mnie do takich rzeczy i tyle. Mojego męża też nie i w efekcie musimy bulić kasę fachowcom. :devil1:
Myślę, że skoro opis dotyczy tarasu, czyli czegoś co przynależy do ogrodu, to może nie ma sensu tego przenosić do drugiego wątku? Tam ma być chyba tylko remont środka domku?

Romuś - po Twoim awatarze widać, że kobietą zmienną jest. :) No tak, ale i ja zmieniłam. :whistle:

Odp: Domek na prerii 20 Lis 2012 10:58 #90649

• Roma
  • Roma's Avatar
planta wrote:

Swoja droga wlasnie sprawdzilam doswiadczalnie-maz wrocil z pracy i przeszedl pod belka bez stukniecia glowa . Znaczy, dobra wysokosc :devil1:
Dwa lata temu robiliśmy taras przy domku dla gości i jakoś nie pomyśleliśmy o tym, że są ludzie więksi od nas :devil1: dopiero jak zięć walnął głową w belkę nad wejściem okazało się, że jest za nisko o dobre 20 cm,(nie wzięliśmy pod uwagę spadu) Na przyszłą wiosnę będzie dach robiony od nowa.Teraz wiesz dlaczego tak bardzo jestem zainteresowana tym co Ty obecnie wyprawiasz :kiss3:
Ostatnio zmieniany: 20 Lis 2012 10:58 przez Roma.

Odp: Domek na prerii 20 Lis 2012 14:27 #90721

• peonia
  • peonia's Avatar
Witaj Diano,śledzę dalej twój wątek i kibicuję mocno silnej kobiecie :bravo: .

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.736 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum