TEMAT: Domek na prerii

Odp: Domek na prerii 03 Sty 2013 16:36 #107232

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
  • Otrzymane dziękuję: 5371
Shirall-ty wiesz jak to kluje? :devil1:
Potem bylby ktos jak z Chmielewskiej "pan z podrapano na geba" :rotfl1: :rotfl1:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii - 2015-16
Domek na prerii cz. 1
Podroz do....New Carolina
[url=http://forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/13-podroze-male-i-duze/162
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Domek na prerii 03 Sty 2013 16:42 #107233

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
hehe no to jak znalazł - jak kogoś nie lubię to biorę i rzucam :rotfl1:
hehe ciocia mi mówiła, że to jak taka kulka małych igiełek.... :whistle:

Odp: Domek na prerii 03 Sty 2013 16:46 #107235

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Diano, to był "pan podrapano na głowa" :rotfl1: . "Wszystko czerwone" znam właściwie na pamięć :whistle: , jak też i pozostałe pozycje :rotfl1:
P.S. Podczytuję od dawna :oops: , ale dziś wreszcie się odważyłam :oops:

Odp: Domek na prerii 03 Sty 2013 18:44 #107272

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Shirall-te krzaki sa pelne takich nasionek z wystajacymi iglami, ktore sie latwo wbijaja wszedzie. Jak zaloze crocsy to potem mam podeszwy nabite nimi.Co do rzucania to podoba mi sie pomysl-chyba zaczne robic liste osob do rzucania :rotfl1: :rotfl1:

Markito-dzieki :lol: Ja tez jestem fanka Chmielewskiej, choc raczej starszych pozycji-te nowe sa pisane na kolanie chyba..Mam jej prawie wszystkie ksiazki, ale akurat "wszystkiego czerwonego" nie mam, a czytalam ladnych pare lat temu. Za to moge cytowac "Lesia" :devil1:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Odp: Domek na prerii 03 Sty 2013 19:08 #107280

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Zgadzam się z Tobą, stare pozycje są najlepsze :lol: , choć ja mam do niej taką słabość, że kupuję i czytam wszystko, co napisze :happy3: . Choć obiektywnie muszę stwierdzić, że to już nie to... ;)
Z ostatnich lat uważam, że najlepsza jest... "Autobiografia" :rotfl1: . Właściwie tak samo dobra, jak jej pierwsze książki :silly:

Odp: Domek na prerii 03 Sty 2013 20:38 #107321

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1187
Z lampkami z poprzedniej strony nieustannie kojarzy mi się jeden obrazek z pewnego filmu

:rotfl1:
Zauważyłem pewną prawidłowość w oświetlaniu domów, przynajmniej w mojej miejscowości. Pierwsze lata po przeprowadzeniu się ludzie dekorują domy jak się tylko da. Wprost ociekają tymi lampkami. A jak minie kilka lat to ledwo na co dziesiątym domu coś się świeci :lol: I to chyba jednak nie kwestia drogiego prądu, bo takie ozdoby LEDowe zużywają niewiele ;)

Odp: Domek na prerii 04 Sty 2013 23:39 #107837

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Pawle-to chyba kwestia wyjscia jak jest zimno w rece i zawieszenia tych tysiecy lampek :rotfl1: :rotfl1: A za zdjecie dzieki, musze sobie ten film znalezc i obejrzec znowu :rotfl1: :rotfl1:

MArkito-mnie tez Autobiografia sie bardzo podoba, choc przyznam, ze jak sie porowna, jak przebiegala jej mlodosc i pierwsze prace, te wyrywanie kamieni z bruku i sztachet z plotow, jezdzenie na czerwonym swietle, akceptacje brakorobstwa na budowie z pozniejszymi wyrzekaniami na wszystko i wszystkich, to az chce sie napisac do niej list, ze zapomnial wol...
szczegolnie uderzylo mnie szyderstwo na Kanadyjczykow i ich przepisy, gdy odwiedzala rodzine, ze smieci wyrzuca sie w okreslonych porach, ze sie nie smieci wzedzie, ze oszczedza sie prad i wode, ze nie pije sie alkogolu na widoku, z zakonczeniem, ze jak przyjechala do domu do Polski to odkrecila wszystkie krany w mieszkaniu, zapalila wszystkie swiatla i zapalila trzy papierosy naraz, ze spostrzezeniem "ze to naturalne"...to mialam dluzszy czas niesmak :whistle:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Ostatnio zmieniany: 04 Sty 2013 23:41 przez planta.

Odp: Domek na prerii 05 Sty 2013 10:16 #107869

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Mój potomek nazywa się Lesio...
Bez komentarza ;-)

Odp: Domek na prerii 05 Sty 2013 10:49 #107875

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Wiesz, ja myślę, że to mogło wynikać z jej ciężkich przeżyć w dzieciństwie i wczesnej młodości, tych wszystkich ograniczeń na każdym kroku. Pojechała do Kanady, synonimu "raju" dla ówczesnych Polaków ;) i zderzyła się z rzeczywistością.
Ja wolę pamiętać te śmieszne kawałki :silly: , na przykład o remoncie swojego mieszkania w kamienicy, gdy 3 miesiące chodziła w jednej spódnicy, bo szafę przysunęła do ściany drzwiami do ściany :happy3: , a do szafy wszystkie pozostałe meble, a wszystko razem w mieszkaniu sąsiada :happy3:

Odp: Domek na prerii 06 Sty 2013 00:04 #108122

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
To w takim razie zderza sie z rzeczywistoscia w kazdej ksiazce od roku 2000 mniej wiecej.. :think:
Ja tez wole pamietac smieszne kawalki, ale niestety ostatnio jej ksiazki sa niesmieszne i pelne narzekan. A szkoda.

Siberio-moj kuzyn ma tak na imie :P
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Odp: Domek na prerii 07 Sty 2013 23:30 #109067

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Co za dzien.. :jeez:

Zabralam dzis psice do psiego parku-w ciagu dnia nie ma ludzi, wiec moga sobie ganiac po wielkim obszarze i niuchac do woli. Ale kiedy zabralam je do samochodu spieszylam sie (mialam umowiona wizyte u weta z Xena), zapomnialam zapiac ich smycze do kolka w samochodzie, no i oczywiscie, kiedy tylko otworzylam tylna klape zwialy mi i zaczely biegac za dzikimi kotami po podworku sasiada. Moglam sobie wolac do upojenia, w koncu wrocily zmeczone i szczesliwe, a ja bylam bliska apopleksji :hammer: . I zla na siebie, ze ich nie przypielam, na nie, ze nie usluchaly-koty sa o wiele ciekawsze niz wolanie pani :jeez:
Tak wiec zaczynam drazyc meza nt przyszlego ogrodzenia. On nie chce sie zgodzic na ogrodzenie calosci plus brama wjazdowa bo "nie lubi", a ja mam dosc bania sie , czy znowu nie uciekna, czy nie przemkna sie obok wchodzacego do domu dziecka i nie poleca na ulice :(
Trzymajcie prosze kciuki-mam zamiar dzis wieczorem znowu go przekonywac..
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Odp: Domek na prerii 08 Sty 2013 08:38 #109105

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
No właśnie i to jest ten problem z dużymi psami :jeez:
Pamiętam, jak kiedyś mój pod ogrodzeniem się wydostał i :dazed: dorwał Husky'ego na ulicy.
M pyta co tam za rejwach, a to nasz pies popadł w konflikt z obcym :jeez:
Nie wspominam już sytuacji kiedy niewielki pies chciał pokazać, że bezkarnie może sobie pobiegać po naszej posesji :oops:
Koleżanki wilk natomiast ... oni do pracy, a on przez ogrodzenie pobiegać sobie :blink:
Inny problem z Hysky'imi mieli moi znajomi, to jest rasa polująca, więc pies bokiem i na polowanie na kury :crazy: Koleżanka przez trzy dni płaciła sąsiadom za zagryzione ptaki, czwartego zaś powiedziała, aby przynoszono dowody przestępstwa, bo stwierdziła, że sąsiedzi znaleźli niezłe źródło dochodu :rotfl1:
Hysky innych znajomych udusił zaś całą kolekcję kur ozdobnych w okolicy - 40 szt za jedną wizytą :ohmy:
Łagodne psy to jeszcze połowa problemu, ale to ostrzejsze trzeba pilnować.

Thanks for treasure :kiss3:
Ostatnio zmieniany: 08 Sty 2013 08:41 przez pamelka.

Odp: Domek na prerii 08 Sty 2013 19:43 #109321

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
no i porozmawialam. maz oczywiscie podminowany :dry: Stanelo na tym, ze bedziemy robic to ogrodzenie z brama ok 10m od wjazdu, zeby ludzie od smieci mogli wjechac i zaladowac bez otwierania bramy. Problem natomiast jest w tym, ze w ogrodzie posadzilam rzad cyprysowcow bardzo blisko granicy posesji/rowu melioracyjnego i zdaniem meza nie moge postawic ogrodzenia na tej granicy a w ogrodzie przed linia tych drzewek. A z kolei to mi nie odpowiada i na razie sprawa utknela w martwym punkcie :dry: No i na razie jest za zimno zeby zaczynac roboty przy stawianiu.

Co do psow, poruszalam kiedys te sprawe z trenerami-mowia ze gdy w gre wchodzi taki atrakcyjny faktor jak pogon za zwierzyna, jest bardzo trudno. Pogon jest zbyt fajna, zeby z niej zrezygnowac, i moze to byc za psem, kotem czy dzika zwierzyna-niewazne.
Na ogrodzonym terenie nie ma sprawy, przychodza poslusznie na wolanie. Na spacery wychodza zawsze na smyczach, nigdy ich nie spuszczam, ale gdy tylko otworze drzwi samochodu i nie zlapie za smycz na czas-dostaja speeda i jak charty leca za droge szukac kotow :unsure: Wiem, ze bede musiala dalej cwiczyc je i klasc nacisk na "zostan", zeby siedzialy grzecznie w samochodzie dopoki ich nie zwolnie rozkazem. A na razie musze pamietac, zeby ich smycze przypinac do kolka w podlodze bagaznika...Zaczelam sie tez powaznie zastanawiac nad zakupem obrozy szokowej, moze bol w czasie ucieczki by je zatrzymal? :think:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Odp: Domek na prerii 08 Sty 2013 19:47 #109324

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Swoja droga, jak fajnie jest posiedziec przy kompie i herbatce, gdy za plecami automat sam wyrabia chlebek francuski :P

To jest ta linia leylandow:

DSCN3210.JPG
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Ostatnio zmieniany: 08 Sty 2013 20:04 przez planta.

Odp: Domek na prerii 08 Sty 2013 20:02 #109336

• Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Otrzymane dziękuję: 10443
A pancerny żywopłot z opuncji wchodzi w grę? Chyba byłby nie przeniknięcia dla każdego zwierzęcia?

Odp: Domek na prerii 08 Sty 2013 20:08 #109339

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Opuncje tutaj rosna szeroko i rozlozyscie a nisko-dla psow nie problem przeskoczyc polmetrowe :wink4:

To musi byc ogrodzenie ok 1,5 m, na tyle solidne, zeby wytrzymalo wiatry, no i psy. Mam tez nadzieje, ze wtedy jelenie tez sie odczepia od ogrodu :devil1:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Odp: Domek na prerii 08 Sty 2013 21:23 #109388

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Wlasnie wrocilismy z parku, z wybiegania :lol: Czy wspomnialam, ze aparat wrocil z naprawy? :P

"Jedziemy do parku? Do parku? Do parku?" :rotfl1:

DSCN3254.JPG

Obok psiego parku jest staw, gdzie w tej chwili koczuja stada kanadyjskich gesi i kaczek, idace w setki i tysiace sztuk. Kanadyjskie gesi do niedawna byly pod ochrona, grozilo im wymarcie. Teraz jest ich miliony :woohoo:

DSCN3244.JPG

DSCN3245.JPG

DSCN3243.JPG

DSCN3246.JPG

Zdaje sie, ze stanie na lodzie powoduje zimno w stopy :rotfl1:

DSCN3248.JPG

DSCN3251.JPG

DSCN3252.JPG
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Odp: Domek na prerii 08 Sty 2013 21:49 #109404

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Zdarzaja sie tez uciekinierzy -udomowione gesi, ktore wybraly wolnosc :lol: Z racji bliskosci genetycznej z kanadyjskimi, moga powstawac hybrydy (na zdjeciu z tylu stada).

DSCN3233.JPG

Reka do gory kto powie ile ptakow jest na obrazku? :rotfl1:

DSCN3231.JPG

DSCN3232.JPG

DSCN3238.JPG

DSCN3239.JPG

DSCN3241.JPG

DSCN3236.JPG

..i na zakonczenie wiatrak pompujacy wode do zbiornika dla bydla; takei wiatraki czesto mozna zobaczyc na preriach. Dla mnie to symbol Teksasu, na rowni z Samotna Gwiazda na fladze..

DSCN3256.JPG

:bye:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.770 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum