TEMAT: Jagowe podwórko

Jagowe podwórko 12 Cze 2013 01:46 #168039

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 603
Dziękuję Wam za odwiedziny :flower2:
Aneto, rzodkiewki nie są imponujących rozmiarów ale zważywszy na aurę jaka ostatnio panuje to cud, że one w ogóle urosły. Wczoraj stanęłam jedną nogą w warzywniaku i zostawiłam ślad głębokości 3cm :unsure:
Polu,to prawda, pracy przede mną cała masa tym bardziej, że dopiero zaczynam tworzyć to moje obejście ;) Jak będzie wyglądało za kilka lat, to trudno jest mi powiedzieć ale ogólny zarys już mam ;)

Mam nadzieję, że znowu wreszcie nadejdą ciepłe dni, dziś tak pięknie słonko zachodziło...

SDC15378_2013-06-11.JPG

SDC15384.JPG

SDC15381_2013-06-11.JPG

Dobija mnie ta wilgoć, szarość i deszcz nuży aż pisać się nie chce :( Pokażę coś za to

SDC15350.JPG

SDC15351.JPG

Jeśli ktoś wie jak się nazywa to kwitnące na czerwono, będę wdzięczna za wskazanie nazwy.

SDC15290.JPG
Załączniki:
Ostatnio zmieniany: 12 Cze 2013 02:09 przez futrzasta.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Jagowe podwórko 12 Cze 2013 08:03 #168058

• Gosia
  • Gosia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa 6b
  • Otrzymane dziękuję: 1284
Jaguś to Lychnis chalcedonica- Firletka chalcedońska. Piękny zachód słońca. :flower2:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do odwiedzenia
Ogrodowych pasji Gosi

Wszystkie treści wraz ze zdjęciami, ilustracjami zawarte w moich postach na stronie forumogrodniczeoaza.pl/ chronione są Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych, oraz międzynarodowym prawem autorskim. Wszystkie prawa zastrzeżone. Jakikolwiek materiał zawarty w moich postach na w/w stronie nie może być wykorzystany w całości lub w części bez mojej pisemnej zgody.

Jagowe podwórko 12 Cze 2013 19:56 #168250

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
ojoj ale piękny zachód słońca :bravo: :bravo:
Zawalisty :)

Jagowe podwórko 14 Cze 2013 00:33 #168906

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
Gosiu :kiss3:
Aniu, uwielbiam takie pożary nieba, niestety rzadko sie zdarzają więc tym bardziej cieszy mnie to, że uwieczniłam akurat ten.

Oj urobiłam się od wczoraj... Wczoraj, dzięki temu, że młodzież zajęła się pomaganiem protoplaście przy brukowaniu ja wykosiłam praktycznie wszystko co było do wykoszenia. Został mi tylko (a może aż :think: ) kawałek bardzo wysokiej trawy już kwitnącej, która miała być wykoszona kosą, a ponieważ zmiana koncepcji jest u mnie na porządku dziennym męczę ją kosiarką i nawet nieźle idzie. Trawa skoszona trafia na przyszły skalniak. Nie wiem czy dobrze robię, bo jak mi się wysieje, to nie wiem jak ja później ją stamtąd wywalę... Ważne, że znikł problem z wykorzystaniem skoszonej trawy, nie ma jeżdżenia taczką w tą i z powrotem, nie ma pakowania w worki i zastanawiania się - weźmie ją sąsiadka czy trzeba będzie zataszczyć te wory na kompostownik. Prościutko z kosza pod świerki, hosty, paprocie, żywopłot a nawet ostatnio wyznaczam sobie obwódki wokół roślin, które zawsze padały ofiarą koszenia, teraz już wiem, gdzie nie należy wjeżdżać z kosiarką B) Nawet miejsca niedostępne kosiarce a wiecznie zarastające pokrzywami ściólkuję. Ani gram trawy mi nie zostaje :) Dziś sie dowiedziałam, że nie będę ściółkowała trawą warzywniaka - po tysiąckroć wolę wyrywać perz czy inne lebiodki niż trawę - wysiała sie gangrena? Ale jak? przecież gdy ją kosiłam to jeszcze nie kwitła :crazy:
No właśnie, dziś odważyłam się napaść warzywniak z gracą. Miękko, błotniście ale większość przegracowałam. O wyciąganiu chwastów z gliny mowy nie było po 1 gorąco, po2 komary jak bombowce i po 3 strasznie to to oblepione gliną więc tylko spulchniłam ziemię i aby do następnego pielenia.
Przyjechały dziś roślinki od Renaty faj-naty (jeśli to czytasz :kiss3: ) jutro dostawa od Marty Markity ( również :kiss3: ) a ja nie mam przygotowanego miejsca :hammer: :jeez: Jutro (właściwie to już dziś) skończę z warzywniakiem i wezmę się za szpadel i widły.
Ponieważ dziś zdjęć nie będzie, bo zamiast focić wybrałam się z Młodym rowerem po truskawki do sąsiedniej wsi :P (po drodze zahaczyliśmy o jaśminowiec i teraz pięknie mi pachnie w całym domu - swoją drogą to nie jestem w stanie pojąć tego why ja jeszcze nie mam własnego krzaczorka jaśminowca :think: ) zacytuję "pora na dobranoc, bo już księżyc świeci..."

Jagowe podwórko 14 Cze 2013 09:03 #168978

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Ja podobnie jak Ty, całą skoszoną trawę wysypuję na kurhanik, który w przyszłym roku zamieni się we wzniesioną rabatę ;) . Wysypuję tam również całą ziemię z wykopów pod rośliny, jeśli trzeba ją uzdatnić.
Co ja będę robić z trawą w przyszłym roku :think: :jeez: , już mnie głowa boli, bo ciągle jest jej za dużo :jeez:
Lecę szykować paczkę :bye:

Jagowe podwórko 14 Cze 2013 11:23 #169042

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
Martuś, zrobisz sobie drugi kurhanik na kolejny skalniak ;) A z czasem trawnik będzie Ci się kurczył :happy: A tak poważniej już, w ubiegłym roku kończyło mi się miejsce na kompostowniku więc skoszoną trawę wysypywałam obok niego z zamiarem przeniesienia tej stertki na kompostownik ale później... Przy okazji robienia porządków wiosennych okazało się, że ze stertki wysokości metra zrobił się placek wysokości góra 30cm. Wymieszałam go z ziemią z wykopów ;) tzn na ten placek zrzucałam z taczki ziemię i dopiero po takim zabiegu poszło wszystko na kompostownik. Skoszoną trawę sypię też tam, gdzie zamierzam tworzyć rabatę - nie będę miała problemu z odtrawniczaniem ;) bo pod grubą warstwą nic nie rośnie a przy okazji nawożę sobie teren no i glinę trochę rozluźnię (mam nadzieję) Nie wygląda to zbyt efektownie ale wychodzę z założenia, że jak się komuś nie podoba to niech nie patrzy :P :happy:

Jagowe podwórko 14 Cze 2013 12:02 #169056

• GreenEvil
  • GreenEvil's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 67
futrzasta wrote:
Skoszoną trawę sypię też tam, gdzie zamierzam tworzyć rabatę - nie będę miała problemu z odtrawniczaniem ;)
:happy: Robie dokladnie to samo :happy:

Jagowe podwórko 14 Cze 2013 18:45 #169150

• aneta72
  • aneta72's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 111
Witam.Bardzo dobre założenie to Twój teren jak tak Ci się podoba to tak ma być.Ściółkowanie daje dobre efekty sama zaczynam stosować bo zarastam i nie daję rady.Ale nauczył mnie kiedyś fajny działkowiec że nie ma się czym mocno przejmować zebrać plony,cieszyć się kwiatami dawka ruchu nikomu nie zaszkodzi-czerpać radość. :bye: :coffe:

Jagowe podwórko 14 Cze 2013 20:52 #169183

• Roma
  • Roma's Avatar
Jak widzę to nasza Marta hurtem obdarowuje forumki :hug: :kiss3: Ja też dostałam piękne okazy host i wiele innych roślinek ,które zostały już posadzone i teraz niech rosną.

Jagowe podwórko 14 Cze 2013 23:04 #169244

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
Romo :hug: moje przyjechały dopiero dziś. Teraz już grzecznie stoją w podpisanych doniczkach i czekają aż ich nowa pani przygotuje miejscówki ;)
Anetko, mądrze mówił ten działkowiec. A praca w ogrodzie dostarcza wiele radości. Nawet gdy komary atakują niemiłosiernie. Czy jest coś równie fantastycznego jak przysiąść na świeżo wykoszonej trawie z miseczką własnych truskawek i poczuć te wszystkie zapachy rozsiewane wokół przez rośliny, popatrzeć na kwiaty czasami własnoręcznie wysiane, poobserwować ptactwo, posłuchać ich śpiewu... W takich chwilach nawet wspomniane komary nie przeszkadzają tak bardzo ;) Nie wiem jak Wy ale ja wtedy czuję się spełniona.

Jagowe podwórko 15 Cze 2013 07:53 #169294

• Gosia
  • Gosia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa 6b
  • Otrzymane dziękuję: 1284
Jaguś pięknie to ujęłaś, nic dodać nic ująć, może poza tym, że zebrane truskawki u mnie trafiają na kompost niestety. :(
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do odwiedzenia
Ogrodowych pasji Gosi

Wszystkie treści wraz ze zdjęciami, ilustracjami zawarte w moich postach na stronie forumogrodniczeoaza.pl/ chronione są Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych, oraz międzynarodowym prawem autorskim. Wszystkie prawa zastrzeżone. Jakikolwiek materiał zawarty w moich postach na w/w stronie nie może być wykorzystany w całości lub w części bez mojej pisemnej zgody.

Jagowe podwórko 15 Cze 2013 11:50 #169339

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
Gosiu, oglądałam zdjęcia w Twoim wątku i ... cóż mogę powiedzieć... przykro mi jak diabli, że taki piękny ogród tak bardzo ucierpiał. Współczuję Ci, tyle pracy, serca włożonego i taka masakra :( Moje truskawki tez ucierpiały, zwróć uwagę, że napisałam o miseczce - dziennie takich do zjedzenia zbieram 10 maksymalnie. Stanowczo za dużo wody spadło. Zamówiłam już przynajmniej miesiąc bez deszczu w całym woj. mazowieckim ;)
Pozdrawiam ogrodniczo tzn macham do Ciebie łapką utytłaną w glinie :flower2:

Wszystkich pozdrawiam i życzliwie macham do Was gracą ;) :kiss3:

Jagowe podwórko 17 Cze 2013 01:32 #169849

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
Warzywnik opielony :jeez: Rozpoczęłam kolejne w tym sezonie tournee z kosiarką a w międzyczasie knuję gdzie posadzić, to co mam do posadzenia i przesadzić co rośnie nie tam gdzie powinno. Cieszy mnie, że pogodę mamy typowo letnią - nareszcie. Moje zamówienie chyba nie dotarło tam gdzie trzeba, bo... właśnie pada deszcz :mad2: I po co? Ledwo opadła woda w Amazonce a tu nowa dostawa... Jak tak dalej pójdzie, to zgniją mi dalie te, które jeszcze nie zgniły o opieleniu rabaty przy warzywniku juz nawet nie wspomnę. Jak mam pielić w błocie :placze:
Sprawdzam prognozę pogody www.sat24.com/foreloop.aspx?type=1&continent=europa i co widzę? Ponoć od 5 rano ma już nie padać... Pożyjemy zobaczymy... A tymczasem pokażę kilka obrazków z mojego podwórka.

ostatnie pąki irysów. Tylko ten jeden zakwitł w tym roku

1-SDC15392.JPG

złocień maruna solo i w duecie

1-SDC15398.JPG

1-SDC15399.JPG

poziomki - nie przypominam sobie żebym wysiewała :think:

1-SDC15433.JPG

taki sobie widoczek

1-SDC15437.JPG

a na koniec dzisiejszy zachód słońca

1-SDC15451.JPG

1-SDC15453.JPG

Edit:
Gdy pisałam, że pada była północ (piszę na raty ;) ) Gdy wysyłałam posta już nie padało a teraz jest pięknie. Zapowiada się cudowny letni dzień.

Życzę wszystkim odwiedzającym dobrego, pogodnego dnia :flower2:
Ostatnio zmieniany: 17 Cze 2013 08:40 przez futrzasta.

Jagowe podwórko 17 Cze 2013 10:11 #169920

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
Irysek bardzo ładny ;)
Ale niebo ,,,,ummmm przepiękne barwy,nasycenie,,,,cudnie to wygląda :bravo:
i może nawet wydawać się grożnie,,,,ja też bardzo lubie zachody słońca :hearts:

Jagowe podwórko 17 Cze 2013 11:12 #169946

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
Aniu :kiss3: dziękuję. Posadzonych mam znacznie więcej jednak tylko dwa wypuściły pędu kwiatowe i na dodatek oba są identyczne. Nie wiem dlaczego tak się stało, taki rok czy może za młode są? - sadziłam w ubiegłym roku mniej więcej o tej porze.

Z ostatniej chwili - potrzebuję roślin cienia a oprócz host nic innego nie przychodzi mi do głowy. Jeśli ktoś zna takowe będę wdzięczna za informacje. Wiem, że mogę je sobie wygooglać ale ... nie mam czasu na googlanie :oops:
Ostatnio zmieniany: 17 Cze 2013 11:15 przez futrzasta.

Jagowe podwórko 22 Cze 2013 19:51 #171725

• aneta72
  • aneta72's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 111
Witam.Bardzo podobał mi się irys żółty -kiedyś jak się rozrośnie poproszę o sadzonkę ,wymienię się na fioletowego albo inny skarb kwitowy.Piękny zachód słońca bardzo lubię takie klimaty ,fajna się robi atmosfera. :bye:

Jagowe podwórko 25 Cze 2013 18:02 #172793

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
Anetko, irysem z całą pewnością się podzielę, rozrasta się w oczach.

Jako że zaraz odbiorą mi tego kompa śpieszę ze zdjęciami

Moja miniaturka nn. Po przesadzeniu do ziemi wyraźnie się jej poprawiło. Póki co jest to moja jedyna róża - nie pachnie niestety

1-SDC15528.JPG

1-SDC15530.JPG

Liliowiec jak wszyscy już pewnie poznali - rdzawy. Reszta albo nie zamierza kwitnąc w tym roku albo dopiero wypuściła pąki albo czeka nam lepsze czasy (reszta znaczy się liliowce od Artamki)

1-SDC15536.JPG

taki "kwiatek" ;) Sam się wyłonił to ma fotkę :happy:

1-SDC15539.JPG

Trzykrotka

1-SDC15552.JPG

1-SDC15542.JPG

Gailardia

1-SDC15572.JPG

Jeden z dwóch kwiatów szkarłatki chińskiej - muszę dać jej więcej światła...

1-SDC15591.JPG

Jagowe podwórko 25 Cze 2013 18:09 #172796

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
Te rdzawe ,babcine liliowce są nie tylko ładne ale i niezniszczalne ;)
Róże żółte i herbaciane chyba najbardziej pachną,przynajmniej tak jest u mnie :)
Piękne zdjęcie Gailardii :bravo:
Ostatnio zmieniany: 25 Cze 2013 18:10 przez anabuko1.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.464 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum