TEMAT: Oazowy ogród ,,,, na piasku

Oazowy ogród ,,,, na piasku 29 Wrz 2013 13:59 #195562

• Zielona Ania
  • Zielona Ania's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1300
Klimeckiego obleciałam dzisiaj. Ale nie grzeszyłam.
Ładnie ta jesień w Ciebie wygląda. I ta różowa i pomarańczowa i żółta.
Zapraszam
Mania Zieleni

Zielone okna z estimeble.pl

Oazowy ogród ,,,, na piasku 29 Wrz 2013 23:13 #195732

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Twoje róże są jeszcze takie piękne i zdrowiutkie. Musi być u ciebie cieplej. Uwielbiam przeróżne krzaczki i drzewa które jesienią cieszą nasze oczy kolorowymi owockami. Czy to są rajskie jabłonie?

Oazowy ogród ,,,, na piasku 30 Wrz 2013 09:04 #195779

• rm27
  • rm27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2903
A ja już na Klimeckiego nie zaglądam, co by nie kusiło. Przez kilka lat z rzędu wiosną i jesienią sporo tam kupowałem.
No cóż, sezon ogrodniczy powoli dobiega końca. Liście przebarwiają się, zaczynają opadać. Jeszcze ostatnie sadzenia, koszenie trawy, później grabiednie liści i będzie można wyciągnąć łopaty do odśnieżania. :mad2:

Oazowy ogród ,,,, na piasku 07 Paź 2013 19:45 #197079

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 539
Chyba wyszłam z wprawy i znowu wykasowałam post... Już całkiem gotowy... :jeez: A może to już nawyk :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1:

Gorzatko, ach, ach... takie piękne popołudnie - słoneczne i ciepłe... No i efekt jest... zaczęło kapać z nosa... Co do powtarzalności... Ona istnieje z całą pewnością. Tyle, że sekwencje powtórzeń bywają różne :rotfl1:

Siberio, tak, to martagonowe nasienniki. Wysiałam w ubiegłym roku i mam maluchy wielkości pięciogroszówki. Postanowiłam iść na ilość, może coś przetrwa...

Goś, susza? Dziękuję, dobrze się ma... Podlewam, ale studnia niemal pusta :(

AniuZielona, po ostatnich mrozach ta jesień mocno brązowa... Ech, Klimeckiego... Mam wrażenie, że to było bardzo dawno temu...

Iwono, i róże i rajskie jabłonki, bo to one są na zdjęciach, mróz mocno sponiewierał. Jak i większość ogródka...

Romku, jechałam z postanowieniem, że nie będę kupować... Ale M nie postanawiał :rotfl1: Pracy w ogrodzie dalej niemało. Ale te mrozy to nam troszkę malowniczą jesień popsuły, co?

A ja dziś korzystając ze słońca, które udało mi się dogonić po pracy, wyległam z aparatem do ogródka i zapolowałam. Takie łupy Mili moi :)

Obiedka - stałam nad nią i stałam. Nomen omen... u mnie taka mała biedka... ale śliczna! Więc razy dwa ( w aparacie ze dwadzieścia dwa :rotfl1: )

7X13obiedkakwiatostan.jpg

7X13obiedka.jpg

Tak pastwiłam się nad obiedką, że słonko zaczęło się chować... Pogłaskało czule miskantowe pióropusze

7X13miskanty.jpg

I ostatnie promienie prześlizgnęły się po jarząbku

7Xjarzb.jpg

Spoczęły na moment na róży- ot, takie Waterloo o zmierzchu

7X13rozchodnikiire.jpg

Jak doszłam do brązowej rabaty było już dość ponuro. No dobrze, tam zazwyczaj jest dość ponuro :rotfl1:

7Xbrazowarabata.jpg

7X13rozchodnikztem.jpg

7Xbodziszekiturzyca.jpg
Ostatnio zmieniany: 07 Paź 2013 19:48 przez aleb-azi.
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, rm27, piku

Oazowy ogród ,,,, na piasku 07 Paź 2013 20:07 #197086

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Melancholia,w przyrodzie i w nas zagościła,pora wyciszania,jeszcze słońca blask,ciepły promyk muska twarz ale mijanie dominuje.Piękno takie wyciszone,subtelne,żadnej nachalności,cóż wiecej...............

Oazowy ogród ,,,, na piasku 07 Paź 2013 20:17 #197094

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
Oj, tak. Takie mogą być wspomnienia :

"A jesień roku pańskiego
dwa tysiące trzynastego
urody była nienachalnej
i proweniencji fatalnej"

:rotfl1: :rotfl1: :rotfl1:

Oazowy ogród ,,,, na piasku 07 Paź 2013 21:14 #197109

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Kiepsko się ta jesień prowadzi... ;)
Dziś, na przykład, promienie słonca schowały się za chmury równo z moim dojściem do domu... i więcej się nie pokazały :evil:
Nie chcąc utrwalać ogólnej bidy z nędzą skąpanej w ponurości - fotografowania zaniechałam :angry:
Pozdrawiam - Gosia

Oazowy ogród ,,,, na piasku 07 Paź 2013 21:16 #197110

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
No to chyba pogoda się rzeczywiście zmieni! ;) I poprawi urodę jesieni! :lol:
Ale wielkie te pióropusze miskantów! A spojrzenie na obiedkę bardzo piękne, ja na swoją nawet nie spojrzałam, może też taka ładna?
Jeżówki? No popatrz, a tak się trzymałaś dzielnie w Puławach i dawałaś odpór... Ale tu, rozumiem, M. wziął sprawy w swoje ręce?
Wysiałaś martagony? A ja się wzięłam za wysiew piwonii, takie nasionka, to ja rozumiem, to coś dla mnie! :rotfl1:

Oazowy ogród ,,,, na piasku 07 Paź 2013 21:31 #197117

• Zielona Ania
  • Zielona Ania's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1300
artam wrote:
No to chyba pogoda się rzeczywiście zmieni! ;) I poprawi urodę jesieni! :lol:

Masz na myśli deszcz rzęsisty? Faktycznie brakuje.
Zapraszam
Mania Zieleni

Oazowy ogród ,,,, na piasku 07 Paź 2013 21:36 #197119

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Niech będzie i deszcz, byleby nocą... a za dnia złota... polska... i takie tam :whistle:
Pozdrawiam - Gosia

Oazowy ogród ,,,, na piasku 07 Paź 2013 21:37 #197120

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Mam na myśli upały jesienne! Ma być polska złota.. Deszczu wystarczy na jakiś czas...
Zresztą, kto tam wie, na jaką zmianę pogody Iza rymuje... :lol:

Oazowy ogród ,,,, na piasku 07 Paź 2013 23:16 #197156

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
Gorzatko, ja wyszłam wcześniej więc dogoniłam słonko. A teraz nadrabiałam nieskończone niedokończoności pracowe... I w nagrodę jeszcze sobie na ogrody popatrzę...

Martulu, no tak jakoś na zmianę idzie... A czy na deszcz ? Wieszcz, ach, wieszcz... :rotfl1: Obiedce do urody słońce potrzebne - jako i mi do życia... M się szarogęsi... A, co tam... Jakoś dam radę... Martagony są fajne i stosunkowo drogie... pojawiła się koncepcja siewu, bo do twarzy im w dużej grupie... Ale chyba lepiej czekać na namnożenie cebul. No, chyba, że hybrydy nam w głowie... Czego i Pani przy piwoniach życzę.

Aniu, umyłam okna dachowe. No i nic... A myłam, bo się bałam, że śnieg przysypie :rotfl1:

A, takie tam gadki o pogodzie, a tu zimę tysiąclecia wieszczą naukowcy ze wschodu...

No to jeszcze fotki jesienne póki świeże bo jako odgrzewane kotlety budzą tylko grozę :rotfl1:

komentarze sobie daruję - zawsze można zaglądnąć do opisu zdjęcia, albo zagaić...

71013chryzantemazocista.jpg

71013MatronaiKojou-no-mai.jpg

71013nitida.jpg

71013rozchodnikisfajneMarto.jpg

71013trawynadoczkiem.jpg

71013trawy.jpg

71013trzmielina.jpg

71013ptaknadugichnogach.jpg

Oazowy ogród ,,,, na piasku 07 Paź 2013 23:33 #197158

• rm27
  • rm27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2903
Iza, dzisiejsze słońce dodało barw ogrodom. Trawy o tej porze pięknie się prezentują, a te pióropusze wprost nadzwyczajne. U Marty może i dość tego deszczu popadało, u nas zdecydowanie zbyt mało. Mobłoby dziś w nocy chlastać bez przerwy, byle rano znów słonko świeciło. A tymczasem posucha trwa w najlepsze.

Oazowy ogród ,,,, na piasku 08 Paź 2013 07:58 #197184

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
aleb-azi wrote:
komentarze sobie daruję - zawsze można zaglądnąć do opisu zdjęcia, albo zagaić...

Wobec tego zagajam :lol:
Jestem poszukująca jasno kwitnących miskantów, stąd moje pytanie, co to za jeden tuż za rosplenicą? :)
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."
Ostatnio zmieniany: 08 Paź 2013 07:58 przez piku.

Oazowy ogród ,,,, na piasku 08 Paź 2013 22:13 #197324

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
A ja zajrzałam do opisów :-) Jeden jest do Artamki :-) Uprzejmie donoszę, żeby się nie zmarnował :devil1:
Ostatnio zmieniany: 08 Paź 2013 22:15 przez sd-a.

Oazowy ogród ,,,, na piasku 09 Paź 2013 09:10 #197366

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Na twoje zdjęcia Izo można patrzeć godzinami o każdej porze roku. Masz "oko artysty" :bye: Pięknie przebarwiona trzmielina oskrzydlona. ja cały czas zastanawiam się nad moją - gałązki korkowe ma, owocki takież same jak u ciebie - no może nie tak liczne, ale ona jeszcze młoda. Jedyne czego nie ma to kolorku na liściach - w czwartek ledwo niektóte listki się zaróżowiały. Jest ci to ona czy nie :dry: I jeszcze mnie w serducho ukłuło zdjęcie jarzmianki - twoja jeszcze pięknie kwitnie, a moje zniknęły :( nagle zaczęły zasychać listki a gdy przyjechałam pewnego razu nie zostało po nich najmniejszego śladu. Kopnęłam w tym miejscu łopatką i okazało się, że po korzeniach też prawie nic nie zostało :mad2: Pewnie to samo je zjadło co część moich host :mad2:

Oazowy ogród ,,,, na piasku 09 Paź 2013 12:09 #197394

• marzenaF
  • marzenaF's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 309
No opisy zacne :rotfl1:
Ciekawe co Marta na takie dictum ... :funnyface:
Spełnione marzenia Marzenki part 2 ]
kto nie ryzykuje,ten .... nie wącha :-D

Oazowy ogród ,,,, na piasku 09 Paź 2013 12:41 #197401

• sd-a
  • sd-a's Avatar