TEMAT: Ogród Aguniady

Ogród Aguniady 15 Lip 2014 22:09 #283464

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Aguś, szpalerek limkowo-budlejowy pierwsza klasa, a jeżówki z trawami - och i ach!
Fajnie, że chcesz wprowadzić kolejne do ogrodu. Myślę, ze z Twoimi trawami bedą się prezentować zjawiskowo!
Poza tym idealnie wypełniają luki w kwietniu roź w połowie lata i cieszą magicznymi koszyczkami aż do jesieni :dance:
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka
Ostatnio zmieniany: 15 Lip 2014 22:09 przez Robaczek.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród Aguniady 15 Lip 2014 23:29 #283505

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
Roma wrote:
Aguś-hortensje to moja słabość,jako jedne z niewielu roślin mają się u mnie doskonale.Jednak do takiego widoku (kwitnienia) to jeszcze trochę muszę poczekać.

Agnieszko :bye: Wybacz, ale nie mogłam usiedzieć cicho ,kiedy Romcia takie rzeczy wypisuje :jeez:

W jej ogrodzie wszystkie rośliny mają się doskonale , są tak dorodne ,że aż wręcz katalogowe :)

Oj, jak to wszystko szybko leci - dopiero co kwitły azalie ,a tu już hortensje...

Ogród Aguniady 16 Lip 2014 11:57 #283583

• ewamaj66
  • ewamaj66's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 572
Ostatnio trochę mnie nie było na forum, bo przyjechało Duże Dziecko i nie odeszłam od niego ani na chwilę ;) Teraz jeszcze zabrał ze sobą tanią siłę roboczą i siedzę sama w domu (z kotami, bo M w pracy). Wszystko byłoby wspaniałe, tylko przed chwilą padał jeszcze deszcz, więc nie wystawiam nosa z domu.
Jeżówki mam tylko dwie, ale widziałam różne odmiany w cudzym ogrodzie-i chyba niedługo coś sobie dosadzę :rotfl1: Trochę się obawiam, że u mnie niekoniecznie wszystkie przeżyją zimę, ale może znów będzie taka łagodna jak przez ostatnie dwa lata.

Ogród Aguniady 16 Lip 2014 17:27 #283639

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Dzień dobry!

Witam się z Wami w tę upalną środę :)

Idę kosić, bo zarosło strasznie... ale tymczasem, z pewną taką nieśmiałością, zaproszę Was do przeczytania o tym, co już świetnie znacie :)

Ogród Agnieszki i Darka
Ostatnio zmieniany: 16 Lip 2014 17:28 przez Aguniada.

Ogród Aguniady 16 Lip 2014 20:05 #283703

• magenta
  • magenta's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 15
Witaj Aga, u nas właśnie polało i ukazała się cudna tęcza :hearts: Ale zanim to nastąpiło to tym razem ja koczowałam z aparatem przy budlejach i usiłowałam złapać motyle :happy2: Udało się !
Pozdrawiam!

Ogród Aguniady 16 Lip 2014 20:27 #283711

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Kasia, polało?? Jesteś w domu, czy wybyłaś? U mnie ani kropla nie spadła.
Widzę, że obie polujemy na motyle - mnie też się udało :)
Ech, kocham budleje!
Ewa, fajnie, że spędziłaś czas ze starszym młodym!
Co z młodym młodym? Wszystko się edukacyjnie powiodło, mam nadzieję?
W ogrodzie szał kwitnienia i bujności... jest cudnie, a jak chwasty rosną!
Magdo, mnie też się wydaje, że Romeczka coś koloryzuje ;-)
Oj tak, już czas na hortensje... ale ja kocham ten czas!
Robaczku, na mojej liście jeżówkowej jest jeszcze 14 odmian :) Zobaczymy, czy uda się zmienić oblicze niektórych rabat ;-) Liczę na Twoją aprobatę - podzielę się listą wkrótce. Twoje jeżówki wyglądają zjawiskowo!
Romeczko, hortensje to moje ukochane rośliny... obawiam się, że niedługo przybędą kolejne!
Twoje z pewnością czarują... nie kryguj się! :)
Edi, dziękuję za akceptację! Cieszę się, że ten kierunek odbieracie jako właściwy... czas nadać ogrodowi nieco lekkości!
Januszu, bardzo dziękuję za sympatyczny ogrodowy rym ;-)
Martusia, i ja uwielbiam motyle!

To jeszcze raz, zapraszam do odwiedzin tu:
www.e-ogrody.pl/Ogrody/1,116527,16333330...nieszki_i_Darka.html

...i do obejrzenia kilku zdjęć:

Ogród Aguniady 16 Lip 2014 20:39 #283714

• moni
  • moni's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 995
Aguś :bye: byłam, widziałam, czytałam, podziwiałam - gratulacje artykułu :bravo:
Ogród zachwycający tak jak i fotki - motyla cyknęłaś ze statywu ? :bye:

Ogród Aguniady 16 Lip 2014 20:43 #283716

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Moni, witam wieczorem!
Te parę słów okraszonych zdjęciami, w tym akurat miejscu, bardzo cieszą. Dziękuję za opinię! :)
Motyla uchwyciłam z ręki... podchodziłam bardzo powoli, aż do sporego zbliżenia. Był przecudny :)

Ogród Aguniady 16 Lip 2014 20:47 #283719

• moni
  • moni's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 995
Aguś, jak go tak złapałaś z ręki to gratulacje! Bardzo dobrze wyszło zdjęcie- ostre, wyraźne, super wykadrowane- brawo !

Ogród Aguniady 16 Lip 2014 22:06 #283759

• Ma Gorzatka
  • Ma Gorzatka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 497
Aguniu - jak miło widzieć, ze hortensje z budlejami tak się w tum roku pięknie zagęściły!
Pamiętam tę rabatę w wydaniu zeszłorocznym i choć urocza, była wtedy zaledwie zapowiedzią obecnego efektu :thanks:

Ogród Aguniady 17 Lip 2014 08:26 #283876

Witaj Aga ;)
jestem w końcu... nie mogło byc inaczej:) Ogród prezentuje się fantastycznie...rabata hortensji z budlejami, oszałamiające robi wrażenie...ślicznie:) Brawo Aga! Ślę buziaki...

Ogród Aguniady 17 Lip 2014 09:00 #283887

• variegata
  • variegata's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 31
Aguniu i PanieM, gratuluję artykułu :hearts: Wasz ogród w pełni zasługuje na pochwały i zachwyty nad jego urodą. Kompozycje ogrodowe to jedno, ale pasja z jaką ten ogród jest tworzony to według mnie klucz do sukcesu. Byłam, widziałam i potwierdzam, że klimat jaki stworzyliście jest fantastyczny!
Zauważyłam, ze bardzo ładnie rozrosły się wrzosy na kwaśnej rabacie. U mnie też połowa się przyjęła a biorąc pod uwagę fakt, że zimowały w donicach na zewnątrz to cieszę się z sukcesu ;) U Was już kolejny sezon z wrzosami i widać, że pięknie się rozrastają. Odnośnie jeżówek się nie wypowiadam, ponieważ nie ma żadnej u siebie. Chociaz nie powiem, żebym się powoli nie zastanawiała nad wkomponowaniem ich gdzieś na Wzgórzu Motyli. Pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz gratuluję.
Dom i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta - pasja i miłość.
Tak, lubię koty ;)
Magda

Ogród piaskowy w Zakolu Wisły
Ostatnio zmieniany: 17 Lip 2014 09:02 przez variegata.

Ogród Aguniady 17 Lip 2014 19:25 #284055

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Kochani, dobry wieczór.

Dzień dziś piękny, tylko tąpnęło mną, kiedy usłyszałam niedawno w radio o katastrofie samolotu, który najprawdopodobniej został nad Ukrainą zestrzelony. Niemal 300 osób zginęło, straszne, przerażające.

Trochę dziwny był ten czwartek, pełen niepokojących informacji od znajomych... dość, że z nieco skołatanymi nerwami podjechałam do zaprzyjaźnionego ogrodniczego... wyszłam z przetacznikami i... kolejnymi jeżówkami :)

Madziu, bardzo dziękuję za tyle komplementów!
To bardzo miłe, że tak ciepło wspominasz nasze spotkanie i pozytywnie odbierasz ogród pod brzozami.
Ja wciąż się motam ostatnio... mam dużą potrzebę zmian, chociaż są zakątki, z których jestem ogromnie zadowolona.
Przede wszystkim te mnie cieszą, na których teraz królują hortensje. Bezsprzecznie te piękne rośliny pasują do charakteru ogrodu i zapewne będzie ich więcej.
Wrzosy, Madziu, rozrastają się w jednostajny dywan - to pięknie wygląda. Wszystkie przezimowały bez problemu - te z donic przesadziłam do gruntu, przykrywam je świerkowymi gałązkami.
Jeżówki na Wzgórzu Motyli wyglądałyby cudownie! Pomyśl o nich poważnie :)
Ściskam serdecznie :)
Grażko, to dla mnie wyróżnienie, że masz ochotę zaglądać do naszego ogrodu - dziękuję i zapraszam gorąco!
Magorzatko, rabata bardzo nabrała ciała... co prawda mam jedną lukę w środku, ponieważ jedna z budlei późno odbiła, ale generalnie jestem bardzo zadowolona z efektu - hortensje Limelight wyglądają nieziemsko!
Moni, też mi się tak wydaje - dzięki za uznanie!
Januszu, jeśli takie odczucia budzą w Tobie wizyty w moim skromnym zakątku, to mogę jedynie okazać radość - dziękuję!

Nowe nabytki:

Przetacznik Pink Glow:

Przetacznik Red Fox:

Jeżówka Avalanche:

Jeżówka Fatal Attraction:

I ogrodowe 'takie tam':

Miłego wieczoru!

Ogród Aguniady 17 Lip 2014 21:47 #284100

• Julka
  • Julka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 57
Agus przetaczniki super :hearts: podobaja mi sie te chabazie. Co do Jezowek, to jeszcze sama nie wiem jak sie ustosunkowac :happy3: bo to wiesz, do tej pory jakos mnie nie krecily i nie wiem czy zacznal mnie przyciagac ;) Pelne mi sie podobaja, bo sa dziwaczne hihi - moze dlatego.
Ale wydaje mi sie, ze do Waszego ogrodu Jezowki akurat beda perfeto.

Ogród Aguniady 17 Lip 2014 21:55 #284105

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Julek, bry wieczór!
A wiesz, że dzisiaj kupując jeżówki, myślałam, jak Ty je tam u siebie wkomponujesz... czy będą między różami tylko, czy znajdziesz dla nich jakieś szczególne miejsce.
Przede mną wyprawa do Fabryki Traw - planuję przearanżować jedną rabatę, z której nie jestem zadowolona.
Trochę się boję teraz przesadzać (chodzi o jałowce płożące), ale chyba mnie to nie powstrzyma.
Jeżówki i przetaczniki to super rośliny jednak. Pogadałam sobie w ogrodniku dzisiaj o nich - myślę, że powinny u nas łądnie rosnąć - oby, bo PanM krzyczy, że jakieś wiejskie kwiatki przywlekam ;-)

Ogród Aguniady 17 Lip 2014 23:08 #284146

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Agnieszko- gratuluję artykułu- Wasz ogród, całkowicie zasłużenie, odkrywany jest szerszej publiczności :bravo: Tym bardziej czuję się wyróżniona, że mogłam podziwiać go osobiście!

Odnośnie przesadzania iglaków- niby nie czas na to.. a ja w niedzielę przesadziłam jałowca płożącego, małego co prawda..ale przesadziłam. Nie mogłam się powstrzymać :oops:
Sąsiadka wykopała bardzo pękate 3m tuje i podarowała innym sąsiadom na osiedlu, jakiś tydzień temu. Podglądam je przejeżdzając koło nich codziennie- na razie trzymają się dzielnie. Może i Twoje jałowce, jeśli zdecydujesz się na przesadzanie, zniosą przeprowadzkę dobrze!

Piękne jeżówki kupiłaś! MNie od nowa kuszą rudbekie. U Mamy piękny krzaczek obżarły mi ślimaki- każdy nowy listek był wygolony i w ogóle wiosną nie dała rady urosnąć.. Kusi mnie spróbowanie u siebie..

W tygodniu zupełnie nie mam czasu, soboty paskudnie deszczowe- a też mam na oku szkółkę z trawami i bylinami- muszę zapolować na trzcinniki, owies wieczniezielony i bardzo w oko wpadła mi wasza giraffe. Ile wysokości ma Wasza kępa?

Pozdrawiam!

Ogród Aguniady 18 Lip 2014 04:32 #284166

• Malgocha1960
  • Malgocha1960's Avatar
  • Platinum Boarder
  • http://forumogrodniczeoaza.pl/​index.php/forum/33-m
  • Otrzymane dziękuję: 45
Aguś,twój ogród jak zwykle zachwycający,a kolekcja jeżówek - zawrót głowy.Twoje hortensje jakoś szybciej wystartowały,u mnie jeszcze maleńkie pąki.Na razie tylko levana zachwyca.

Ogród Aguniady 18 Lip 2014 06:44 #284181

• Ma Gorzatka
  • Ma Gorzatka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 497
Aguniu - nie dziwię się, że jeżówki Cię zauroczyły! Ja pierwszą kupiłam rok temu latem na ryneczku, dużą kwitnąca kępę w donicy. Niestety, nie przetrzymała zimy, może ją przesuszyłam wiosna, bo rosła w miejscu nieoczywistym i mogła być pominięta przy pielęgnacyjnym zamieszaniu.
Z wiosennym zamówieniem ze Szczytnicy przyjechały 4 nowe, małe sadzonki, ale wszystkie ładnie rosną i wszystkie kwitną. Bakcyl złapany. :hearts:
A zaczęło się u mnie od odmiany Hot Papaya. Jak ją zobaczyłam gdzieś na zdjęciu, w tej ognistej spódniczce - serce mi zadrżało!
Ostatnio zmieniany: 18 Lip 2014 06:45 przez Ma Gorzatka.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.578 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum