TEMAT: Zielono mam w głowie - ogród Anny

Zielono mam w głowie - ogród Anny 17 Lip 2013 20:21 #179715

• Margolka
  • Margolka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 235
Ach te Twoje liliowce :hearts: :hearts: :hearts:
Super sposób na dalie - ja też nie przepadam za jesiennym wykopywaniem - dlatego mam tylko dwie odmiany :happy4:
Za tę wiadomość podziękował(a): andowan

Zielone okna z estimeble.pl

Zielono mam w głowie - ogród Anny 17 Lip 2013 21:10 #179732

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Liliowce śliczne,dają popis,nie zadroszczę jednak wykopywania,przesadzania,niektóre kępy to olbrzymy,często przeplatają się korzeniami i nagle wyrasta dodatkowy kolor,zupełnie nie pasujacy do reszty.Warte jednak goszczenia w ogrodzie,można przesadzać w czasie kwitnienia a juz kolory,wzory bajeczne i nieprzebrane ilości.

Zielono mam w głowie - ogród Anny 17 Lip 2013 22:01 #179781

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Znaczy pierwiosnki kwieciste sobie odpuszczamy... ;) Aniu, ale ja mam też bardzo złe doświadczenia z sieboldii... Nawet się w tym roku wiosną napaliłam bardzo na zakupy u Twojego ulubionego sprzedawcy z Austrii ;) :rotfl1:, w końcu czemuś nie zamówiłam i bardzo dobrze, bo okazało się, że kolejny zwykły, najzwyklejszy różowo-biały u mnie nie przezimował... Pojęcia nie mam, czemu... A takie te sieboldii cudne teraz robią....
Chyba trzeba mi się skupić na liliowcach... One zimują... :lol:
A czemu będziesz wykopywać liliowce? W tym roku też wyglądają rewelacyjnie... Zaobserwowałaś jakieś gorsze kwitnienie? Nie.. Chyba że jakieś inne powody...

Zielono mam w głowie - ogród Anny 17 Lip 2013 22:02 #179782

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Ale masz cuuudne te liliowce :)
I dalijki piękne :)

Zielono mam w głowie - ogród Anny 17 Lip 2013 22:31 #179799

• Kasia1972
  • Kasia1972's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 79
Jejku, jak tu pięknie :woohoo: Liliowce cudnie wyglądają. I te odmiany - ten Schnickel Fritz przepiękny :bravo: :bravo:

Zielono mam w głowie - ogród Anny 19 Lip 2013 23:57 #180334

• andowan
  • andowan's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Małgosiu, Ewo, Aniu, Kasiu, Marto- witajcie :)

Marto- prymulki sieboldii nie są trudne w uprawie i zimują bardzo dobrze pod warunkiem posadzenia ich na wilgotnej rabacie ( Ty przecież masz taką samą, jak ja, bo budowałaś ją dla swoich ensat). U mnie rosną w towarzystwie irysów szablolistnych i rozrastają się tak, że obowiązkowo muszę je wykopać i podzielić następną wiosną.Powinnam to zrobić w tym roku bo się bardzo zagęściły ale bałam się je ruszać i tylko oddzieliłam dla próby kilka sadzonek. Z powodzeniem. Jeśli wszystko się powiedzie to koniecznie musisz ode mnie przyjąć nowe sadzonki i spróbować je wprowadzić do swego ogrodu jeszcze raz.

A liliowce też jednak za bardzo się już zagęściły. Kwiaty stały się drobne i mimo, że mają dużo pąków, to wykwitają jakoś pojedynczo a nie po kilka. Czeka mnie ciężka praca ale jakoś sobie poradzę.

A tymczasem w ogrodzie wciąż liliowcowo....

Kwitną też jeżówki; najobficiej siewki. Odmianowce podupadły po zimie 2011/2012 i z trudem się regenerują.

A to spóźnialskie ensaty. Pełnokwiatowa Eileen's Dream wykwitła w donicy ( to jedna z tych, które w majowym upale szczęśliwie przetrwały podróż z Oregonu)i dzisiaj została posadzona na rabacie; z żalem oberwałam jej kwiat.

Ostatnio zmieniany: 20 Lip 2013 00:20 przez andowan.
Za tę wiadomość podziękował(a): Ingrid, waldek727, Margolka

Zielono mam w głowie - ogród Anny 20 Lip 2013 10:22 #180379

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
Jeżówki pięknieją,motylki przyciagają :)
a liliowce znowu przepiękne pokazałaś,tym razem pełne :bravo :hearts: :

Zielono mam w głowie - ogród Anny 20 Lip 2013 11:01 #180390

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 603
Aniu, cóż to za piękne żółte rudbekie? Ja jestem bardzo początkującą ogrodniczką i bardzo wielu kwiatów jeszcze nie znam :oops: Ależ one piękne są...
Po wielu wędrówkach po różnych ogrodach, w tym również i Twoim dochodzę do wniosku, że chyba mam za mało liliowców. Zresztą nie tylko liliowców... A ensaty coraz bardziej mi się podobają, trzeba pomyśleć nad miejscem dla nich. Wiem, że lubią podmokłe tereny tylko czy okresowo stojąca woda nie zaszkodzi im? Mam takie miejsce gdzie np podczas ostatnich czerwcowych ulew woda po prostu stała a i teraz ziemia nadal jest tam bardzo mokra. No i oczywiście pytanie o to jak one znoszą zacienienie, bo u mnie czego jak czego ale cienia jest pod dostatkiem...

Zielono mam w głowie - ogród Anny 21 Lip 2013 17:23 #180650

• andowan
  • andowan's Avatar
  • Gold Boarder
Aniu :hearts:

Jagusiu- rudbekia owłosiona ( Rudbeckia hirta ) jest u nas rośliną jednoroczną otrzymywaną z nasion i od lat gości w przydomowych ogródkach. Rudbekie są niewymagające, znoszą suszę i niezmordowanie kwitną w drugiej połowie lata i jesienią; z pewnością nie jeden raz je widziałaś. Teraz w handlu pojawiają się nasiona wielu odmian, także pełnokwiatowych.Ja zainteresowałam się nimi po poprzedniej zimie, kiedy straciłam sporo bylin i powstały wolne miejsca, które trzeba było obsadzić. Byliny uzupełniłam ale z rudbekii nie zrezygnuję. Z tegorocznych sadzonek zaczynają już wykwitać pierwsze kwiaty na razie dwóch odmian. Oto one :

Irysy szablolistne ( i. ensata)rosną naturalnie na podmokłych terenach więc opisane przez Ciebie stanowisko byłoby idealne ( moja wilgotna rabata jest tworem sztucznym :( ); okresowo stojąca woda wcale im nie szkodzi chyba, że jest to w okresie zimowym. Niestety, słońce jest niezbędne aby te irysy chciały kwitnąć. W cieniu świetnie się rozrastają ale nie wytwarzają pąków kwiatowych. Są to rośliny bardzo kapryśne, wymagające cierpliwości ale, jeśli się zadomowią, cudnie wyglądają szczególnie w okresie, gdy kwitną.

Na liliowce Cię namawiam. Te, z kolei, są łatwymi roślinami. Do niedawna nie miały nawet w Europie swojego naturalnego wroga i w związku z tym nie chorowały i nie atakował ich żaden szkodnik. Niestety, nie trwało to długo ale ze szkodnikami liliowców stosunkowo łatwo się walczy.

Troszkę dzisiejszych zdjęć.
Zakwitają rabaty z floksami wiechowatymi a w ogrodzie zaczyna dominować płomykowy zapach, który bardzo lubię.

Zakwitł floks, którym jestem zachwycona ze względu na zdrowe zwarte kwiatostany z dużymi kwiatami, których płatki mają karbowane brzegi. To miała być inna odmiana ale nie było szczęsliwszej pomyłki.

Tym razem w tonacji zielono-kremowej...

Ostatnio zmieniany: 21 Lip 2013 17:27 przez andowan.
Za tę wiadomość podziękował(a): Ingrid, Margolka

Zielono mam w głowie - ogród Anny 21 Lip 2013 19:19 #180673

• Elawrocław
  • Elawrocław's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 48
Aniu witaj. Piękny ten Twój ogród. Rośliny takie śliczne i zadbane. :flower1:

Super te siewki pierwiosnka kwiecistego. U mnie kwitną żółte.

Pozdrawiam , Elżbieta

Zielono mam w głowie - ogród Anny 21 Lip 2013 19:53 #180675

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
Aniu :bye:
piękne floksy,a jak koło nich się przechodzi to w powietrzu taki cudny zapach się unosi,,,ech,,,uwielbiam to :hearts:
Śliczne też rubekie
Ostatnio zmieniany: 21 Lip 2013 19:59 przez anabuko1.

Zielono mam w głowie - ogród Anny 21 Lip 2013 19:58 #180677

• mirdem
  • mirdem's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2335
A ja mam Twoją siewkę tę z drugiego zdjęcia floksów :dance: :dance: jest śliczna .............. a pomyłka floksowa :bravo: :bravo: jak mnie się trafiają pomyłki to niestety zawsze wyblakły majtkowy róż :hammer: :hammer:
Pozdrawiam.....wiosennie przez cały rok ... Mirka :P :P

Kolorowy galimatias Mirki

Kramik -wymienię , sprzedam ( głównie ogrodowe)2015

Zielono mam w głowie - ogród Anny 21 Lip 2013 22:03 #180751

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Takie rudbekie, jak Twoje, Aniu, to nie goszczą od lat w przydomowych ogródkach... ;) Takie to ja widzę po raz pierwszy i każą one zupełnie innym okiem spojrzeć na te dobrze znane rośliny... Postęp i w tej dziedzinie się dokonał...
Floksy piękne i nazwane! Gratuluję szczęśliwej pomyłki, to jednak pozwala wierzyć, że niektóre pomyłki są po prostu pomyłkami! :)
Nikt lepiej ode mnie ;) nie wie, jak irysy ensata uczą cierpliwości...
Aniu, jeśli zdecydujesz się podzielić te pierwiosnki, to ja bardzo chętnie podejmę próbę! :)

Zielono mam w głowie - ogród Anny 21 Lip 2013 22:27 #180772

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 603
Po tych zdjęciach rudbekii, które pokazałaś to już na pewno kupię nasiona. Nad szablolistnymi pomyślę intensywniej jednak muszę najpierw teren przygotować (co roku sobie to obiecuję i wciąż brakuje mi czasu na to, sezon jest stanowczo za krótki :happy: ) Na liliowce namawiać mnie nie trzeba ;) nie mogę się tylko zdecydować które z nich są najbardziej przeze mnie pożądane. Kurcze, wszystkie są piękne.
Kolejne piękne - floksy. Mam i ja. Te zwyczajne, z maminego ogródka. Dokładnie te, przed którymi kiedyś się tak zapierałam a teraz .... Jak to się gusta zmieniają :happy: Kilka dni temu zrobiłam z nich bukiet do domu - długo stoją w wazonie i rozsiewają swój zapach.

Zielono mam w głowie - ogród Anny 23 Lip 2013 00:04 #181083

• andowan
  • andowan's Avatar
  • Gold Boarder
Witaj Elu :) Dziękuję za pochwały ale mój ogród wcale nie jest taki super zadbany; ciągle jest w nim coś do zrobienia, chwasty wyrastają w okamgnieniu a z powodu długiej już suszy, bardzo cierpi na niedobór wody.
Wczoraj wyglądał tak biednie, że zaczęłam zastanawiać się, czy zupełnie nie zrezygnować z rabat bylinowych.
Coraz częściej o tym myślę.

Aniu, Jagusiu- floksy wiechowate pamiętam z babcinego ogródka i bardzo cieszę się, że znowu wróciły do łask. Mam ich całe mnóstwo bo sieją się obficie.

Mireczko- :bye: To jeden z moich ulubieńców. Ma bardzo ciekawy kolor, nie choruje, ładnie się rozrasta i niezawodnie kwitnie. Mam nadzieję, że u Ciebie sprawuje się równie dobrze (?)

Marteczko - sieboldki muszę podzielić bo się niesamowicie zagęściły. Jeśli tylko dobrze przetrzymają najbliższą zimę, to będzie dużo sadzonek.Zrosły się zupełnie kępy odmian Kuomi i Praga.

A oto dwa moje nowe nabytki w kolorze "pink" : krwawnica i czyściec lekarski w odmianach.

Jeszcze trochę liliowców...

dzielżany...

i jednoroczne... tym razem odmiana gazanii. Sama nie wiem, czy mi się podoba, czy nie :unsure:

Ostatnio zmieniany: 23 Lip 2013 00:12 przez andowan.
Za tę wiadomość podziękował(a): Ingrid, Margolka

Zielono mam w głowie - ogród Anny 23 Lip 2013 08:30 #181107

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
Oj piękności pokazujesz z tymi liliowcami,oj piękności :hearts:
gazanie piekne,a czy one mają srebnawe liście??

Zielono mam w głowie - ogród Anny 23 Lip 2013 09:49 #181135

• Dangar
  • Dangar's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 173
Piękne te rudbekie :woohoo:
pozdrawiam
Danka

W kocim raju.

Zielono mam w głowie - ogród Anny 25 Lip 2013 06:55 #181623

• Margolka
  • Margolka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 235
Dla mnie gazania - super - i kwiat a szczególnie liście . :woohoo:
Ostatnio zmieniany: 25 Lip 2013 06:56 przez Margolka.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.397 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum