TEMAT: Zielono mam w głowie - ogród Anny

Zielono mam w głowie - ogród Anny 25 Lip 2013 23:06 #181880

• piterek
  • piterek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 108
Aniu - u Ciebie jak zwykle cudeńka, chociaż na względy liliowców nie jest łasy - to te Twoje falbaniaste mi się szczerze podobają!
A gazania jak najbardziej w moim typie, bardzo oryginalna :)

Zielone okna z estimeble.pl

Zielono mam w głowie - ogród Anny 26 Lip 2013 21:34 #182107

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Aniu,no nie rezygnuj z bylin,zobacz tylko ile nas tu zagląda aby nacieszyc oczy ślicznosciami :hearts: Płomyki zachwycają kolorami,ja tez dziś upajałam sie ich zapachem,nie mogę pojąć dlaczego kilka lat temu wzbraniałam sie przed wprowadzeniem ich do ogrodu :hammer: Gdzie kupowałaś Neon Flare Blue?ma piekny rysunek.

Zielono mam w głowie - ogród Anny 26 Lip 2013 21:59 #182112

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Ania tylko tak straszy... ;)
Aniu, ja tak patrzę i patrzę, pomóż... :)
Czy ten oto, najpiękniejszy z moich floksów, to może być Neon Flare Blue?

DSC_1312_2013-07-26.JPG

Kupiony beznazwowo... W ogóle w świecie floksów gdyby tak chcieć dojść do ładu z nazwami... To karkołomne zadanie...
W sklepach tak się jakoś przyjęło, że "floksy w odmianach" i już... Producenci może i wiedzą, ale cóż z tego, skoro nikt ich o nazwę nie pyta... A potem przychodzi klient zainteresowany nazwą i nie ma! :angry:

Zielono mam w głowie - ogród Anny 26 Lip 2013 22:20 #182124

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
Założę się,że to ten,który skradł mi serce,ale macie szczęście do unikatów :jeez:

Zielono mam w głowie - ogród Anny 26 Lip 2013 22:37 #182126

• Alina-277
  • Alina-277's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1253
Aniu liliowce masz przecudne najbardziej podobają mi się te pełne ...niczego nie ujmując falbaniastym...Gazania śliczna też mam taką...

Zielono mam w głowie - ogród Anny 28 Lip 2013 22:24 #182537

• andowan
  • andowan's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Aniu- ja już od wielu lat jestem pod urokiem liliowców :woohoo:
Gazanie mają śliczne, pokryte srebrnym kutnerem listki. Jutro postaram się zrobić zdjęcie całej rabatki, to zobaczysz dokładniej :)

Danko- choć miejsca w moim ogrodzie na nasadzenia jednorocznych właściwie nie ma, z rudbekii nie zrezygnuję bo i ja jestem ich prawdziwą fanką. W przyszłym sezonie zapoluję jeszcze na nasiona odmian karłowych.

Małgosiu- ja chyba jednak wolę cieplejsze kolory kwiatów gazanii choć ta odmiana niewątpliwie jest bardzo ciekawa. Masz rację, że wiśniowy kolor kwiatów bardzo pasuje do srebrzystych liści.

Piotrze- witaj :) Myślę, że prędzej czy później i Ty ulegniesz chorobie liliowcowej. Pamiętam, jak ja zarzekałam się, że nie posadzę u siebie irysów bródkowych z grupy TB ;) a teraz mam ich całkiem sporo.

Ewo, Marteczko- kocham byliny ale myśl o rezygnacji z ich uprawy nawiedza mnie ostatnio dość często. Pracuję w tym ogrodzie i pracuję i chciałabym widzieć efekty moich starań a przez tę aurę ( a to leje nieustannie, a to upały tropikalne itp, itd) rośliny, zamiast cieszyć oko, chorują, przekwitają w okamgnieniu, mdleją z powodu wysokiej temperatury.To bardzo mnie zniechęca.
Ostatnio poobcinałam zaschnięte z powodu chorób końcówki liści irysów bródkowych i usunęłam masę suchych liści liliowców. Rabaty zyskały na estetyce ale czy za parę dni nie będzie znowu żółtych liści?

Jeśli chodzi o floksa Neon Flare Blue, to podobnie jak Marta ( tak Marteczko, to ten sam, który jest u mnie) kupiłam go w ubiegłym roku, jako bezodmianowy . Producenci, którzy nie wykupili licencji na odmianę, często sprzedają nowości nie używając nazwy. Spotkałam się z takim postępowaniem nie jeden raz. Widziałam tę odmianę w wielu sklepach internetowych, więc pewnie Ewo nie będziesz miała kłopotu z jego nabyciem. A jest rzeczywiście zjawiskowy.

Alino- serdecznie Cię witam w moim wątku i dziękuję za miłe słowa.

No i na koniec koniecznie trochę zdjęć.

Liliowce..

I troszkę różności.

Ostatnio zmieniany: 28 Lip 2013 22:28 przez andowan.

Zielono mam w głowie - ogród Anny 02 Sie 2013 17:08 #183783

• andowan
  • andowan's Avatar
  • Gold Boarder
To już sierpień :huh: Prognozy, zwiastujące burze na Mazowszu, nie sprawdziły się.Od wielu dni nie spadła ani jedna kropla deszczu i mój ogród na piaskach bardzo cierpi.Codziennie wieczorem podlewam obficie rośliny ale i tak trawa zrudziała a niektóre krzewy wiedną. Z pracującego zraszacza wachlarzowego cieszą się drobne ptaszki, które piją z mokrych liści wodę i kąpią się w spadających z gałęzi kroplach . Świergoczą przy tym niesamowicie.Do oczka wodnego po wodę przylatuje także cały asortyment większych ptaków łącznie z drapieżnikami.

W ogrodzie wciąż kwitną liliowce ( niektóre dopiero mają pąki).Po raz pierwszy zobaczyłam, że i one są atakowane przez czarne mszyce.

Jest jednak coraz więcej rudych, jesiennych barw dzielżanów, słoneczniczków i jednorocznych rudbeckii.

Zakwitły moje nowe odmiany dzielżanów zakupione w tym roku. Oto dwie pierwsze.

Ostatnio zmieniany: 02 Sie 2013 17:10 przez andowan.

Zielono mam w głowie - ogród Anny 02 Sie 2013 21:55 #183823

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
Właśnie, Aniu, to już sierpień i właściwie wszystkie wyczekiwane kwitnienia mamy już za sobą... :( Jedynie dzielżany jeszcze zostały... Bo na marcinki żadne, ja przynajmniej nie czekam... ;)
Twoje dzielżany już w pełni kwitnienia, no niektóre, u mnie dopiero zaczynają... I znów masz nowe odmiany, ten Fancy Fan świetny!
O rudbekiach już nie mówię... Ale rudbekie do mnie na szczęście nie przemawiają...Uff! ;)
A i dziękuję za bezwiedną ;) identyfikację liliowca, już wiem, że mój NN żółty pająk to Spider Miracle! :)
Łączę się z Tobą, Aniu w bólu podlewania za pieniądze... :unsure:
Za tę wiadomość podziękował(a): andowan

Zielono mam w głowie - ogród Anny 03 Sie 2013 09:18 #183865

• andowan
  • andowan's Avatar
  • Gold Boarder
Marteczko- ja także żałuję, że prawie wszystko już w tym roku wykwitło. Na koniec lata zostaną nieliczne marcinki, pluskwice ( o ile nie zwarzą je zapowiadane afrykańskie upały)i właśnie rudbekie.Sadzę też , szczególnie w pobliżu piwonii, całe masy różnych aksamitek a te niezmordowanie kwitną do końca lata. Sezon wegetacyjny jest niesamowicie przyspieszony i to nie tylko u nas - parę dni temu otrzymałam cebulki z Litwy i z Anglii, które zwykle przychodziły na przełomie sierpnia i września.

Tak sobie pomyślałam, że po opublikowaniu mojego zdjęcia Spider Miracle, podpiszesz już swój liliowiec nazwą odmianową :) Bardzo obficie kwitnie mi ten pająk i cieszę się, że rośnie w moim ogrodzie.

W tym roku udało mi się kupić pięć nowych odmian dzielżanów ale najbardziej urzekł mnie właśnie Fancy Fan.

Z opłatami za wodę nie jest aż tak tragicznie bo, na szczęście, w porę pomyśleliśmy o założeniu podlicznika i woda zużywana w ogrodzie nie jest brana pod uwagę przy obliczaniu kosztów ścieków. No i śmieci nie są liczone u nas od ilości zużytej wody. Ale deszczyk byłby bezpłatny :dry:

Zielono mam w głowie - ogród Anny 06 Sie 2013 17:40 #184471

• piterek
  • piterek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 108
Aniu - już zakwitł Ci cyklamen? :eek3:
Ciekawe czy moje tez już się tak nie pospieszyły.
Piękne i bardzo ciekawe odmiany dzielżanów!
A powiedz mi, nie masz gdzieś namiaru na sklep gdzie kupię w jakiejś sensownej cenie miks bulw kokoryczy pełnej? Był kiedyś w litewskiej szkółce (pewniej tej, z której przyszły Ci cebule), ale nie ma go w tym roku w ofercie, niestety :(

Zielono mam w głowie - ogród Anny 07 Sie 2013 16:50 #184676

• andowan
  • andowan's Avatar
  • Gold Boarder
Witaj Piotrze :)
Cyklamen kwitnie mi już ze dwa tygodnie. Zajrzyj do swoich - pewnie też już kwitną.

Dzielżany zaczęłam kolekcjonować, odkąd pojawiły się niższe odmiany. Bardzo je lubię i z zaciekawieniem czekam, do czego nowego dojdą hodowcy tego gatunku w najbliższych latach :lol:

Jedynym miejscem, gdzie widziałam w ubiegłych latach ofertę mieszanki C. solida ( chyba 100 bulwek za 10 €) było www.augisbulbs.com/ ale w tym roku rzeczywiście nie ma takiej pozycji. Może po prostu wyślij mail z zapytaniem (?). Augis ani Bondarenko jeszcze nie wysyłali cebulek; to, co dostałam, przysłał Ruksans.
Przyszło mi jeszcze do głowy, że można wysiać nasiona z posiadanych C.solida i samemu doczekać się mieszanki; to wbrew pozorom, nie jest taki długi proces. Jedyny kłopot, to możliwość upałów, kiedy kwitną kokorycze - tak zdarzyło się w ciągu ostatnich dwóch sezonów i moje kokorycze nie dość, że nie zawiązały nasion, to jeszcze tak szybko zaschły, że nie zdążyły zmagazynować dostatecznej ilości pokarmu na następny rok.

A teraz trochę zdjęć z mojego umęczonego ekstremalną gorącą suszą, ogrodu.

Oczywiście dzielżany:

Łany floksów wiechowatych :

I rozwijające już ostatnie pąki liliowce:

Ostatnio zmieniany: 07 Sie 2013 16:52 przez andowan.
Za tę wiadomość podziękował(a): artam, Margolka

Zielono mam w głowie - ogród Anny 07 Sie 2013 17:02 #184680

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
:bye:
O matko :woohoo: Ale masz piękne te liliowce,,,wszystki zachwycają :bravo:
Piękne folksy,rudbekie :) a te pełne to z nasionek też je można siać i mieć takie???

Zielono mam w głowie - ogród Anny 07 Sie 2013 20:07 #184696

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
Aniu, właśnie się zastanawiałam, jak Ty tak robisz zdjęcia od góry swoim dzielżanom i mam odpowiedź... :) A ile tak mniej więcej mają wysokości te niższe? Bo ja z tych niższych mam chyba dwa, one mają z metr... Już mi się zaczęło zachciewać takiej rabatki z różnych wzrostem dzielżanów... :lol: A jak rosną Twoje? W grupie czy porozrzucane po ogrodzie? Bo to jest dylemat... Z jednej strony fajnie byłoby stworzyć taką kompozycję, która w okresie kwitnienia skupiałaby uwagę, a z drugiej strony chciałoby się te plamy koloru umieścić w różnych zakątkach ogrodu..
Zamarzyła mi się wczoraj floksowa rabatka, a dziś widzę, jak może to wyglądać! Bardzo mi się podoba, a dylemat ten sam... :)

Zielono mam w głowie - ogród Anny 08 Sie 2013 17:07 #184851

• andowan
  • andowan's Avatar
  • Gold Boarder
Martusiu- najniższy mój dzielżan - The Bishop - ma około 50 cm wysokości a reszta od 80 cm do 140 cm. Mam też dwa wyższe. U mnie , jak wiesz, gleba mało urodzajna więc i to wpływa na wzrost roślin. Nie bez kozery, na stronach charakteryzujących poszczególne odmiany, jest zwykle informacja o przedziale wysokości od-do.
Co do nasadzeń moich dzielżanów, to mam je w czterech miejscach ale tylko jedna rabata mi się podoba; są tam oprócz dzielżanów jeszcze słoneczniczki, astry jesienne i dwa krzewy. Właśnie zachodzę w głowę, jak usytuować pozostałe odmiany, które są posadzone dosyć przypadkowo :oops: Najlepiej byłoby , gdyby mi "wypadła" jedna z brzoskwiń ( i pewnie tak będzie bo brzoskwinie są krótkowieczne)choć, z drugiej strony, ma tak przepyszne, dyskowate owoce, że żal by mi jej było.Grupa dzielżanów rośnie za drzewkiem i brak jej należytego wyeksponowania. Może wymyślę coś do następnej wiosny choć jest to niełatwe zadanie, gdy ogród pęka w szwach.

Aniu- rudbeckia szorstka jest rośliną otrzymywaną z siewu. W ubiegłym roku moje pełne formy nie zawiązały nasion i musiałam wiosną je kupić. Oczywiście-jak to z siewu-poszczególne osobniki różnią się między sobą. W tym roku, najbardziej jednolite pod względem morfologicznym, są siewki odmiany Prarie Sun.

Zielono mam w głowie - ogród Anny 09 Sie 2013 16:45 #185110

• andowan
  • andowan's Avatar
  • Gold Boarder
Ja i mój ogród z utęsknieniem czekamy na zelżenie upału a przede wszystkim na deszcze :dry: :think:
Codziennie wieczorem podlewam byliny i mniejsze krzewy i ze strachem myślę co będzie, gdy susza się przedłuży i ogłoszą zakaz podlewania ogrodów wodą wodociągową ( czytałam, że już tak jest w niektórych rejonach Polski).

Tymczasem trochę rozmaitości z dzisiejszego dnia. Ostatnie liliowce, dzielżany, nowe odmiany jeżówek, których nie potrafię znielubić mimo przykrych perypetii związanych z ich tegorocznym zakupem, drobiazgi i trochę jednorocznych.

Zielono mam w głowie - ogród Anny 09 Sie 2013 22:49 #185199

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
Łączę sie w oczekiwaniu na polskie lato,Sahary mam dość,moje rosliny tez.Masz bardzo fajne siewki :bravo: ,nie mowiąc o odmianowych liliowcach.Ostatnio nie sledziłam nowych jeżówek,bo każda wydawała sie podobna a tu świetne pokazujesz Colorbust Orange i Buttercream.Pierwszy raz widzę,no ale wiadomo,u Ciebie to normalne :thanks: Czy są w polskich szkółkach,muszę poszperać,ruszyły mnie te dwie.

Zielono mam w głowie - ogród Anny 10 Sie 2013 11:43 #185261

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Aniu :bye:
Ale masz ładne liliowce :hearts:
I bardzo ciekawe,ładne odmiany jeżówek,,,,,,nie których nawet nigdzie nie widziałam,,,śliczne :hearts:
i ładna taka borowa ruudbekia :)

Zielono mam w głowie - ogród Anny 10 Sie 2013 15:19 #185287

• Margolka
  • Margolka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 235
To samo chciałam powiedzieć - ciemna rudbekia - cudo :woohoo: . Gdzie ją upolowałaś jeśli można spytać , jak wysoka rośnie i jak długo kwitnie?

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.339 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum