Marto- rzeczywiście, sporo tych dzielżanów zdołałam nazbierać. Jeśli nawet niektóre mają bardzo podobne do siebie kwiaty, to różnią się wysokością lub porą kwitnienia. Cieszę się, że teraz, tymi kojarzonymi zwykle z jesienią kwiatami, mogę się cieszyć już od początku lipca.
A maczek powtarza kwitnienie
Za każdym razem, kiedy utnę mu przekwitnięte pędy i nie pozwolę na wytworzenie nasion, on wypuszcza nowe pąki i kwitnie bardzo obficie. Wyhodowałam go z nasion i bardzo się nim cieszę. Teraz już chyba pozwolę na dojrzenie makówek. Mam nadzieję, że nie jest monokarpiczny.
Upłynęło sporo dni od mojego ostatniego wpisu w wątku
W tym czasie zaliczyłam wyjazd na uroczystość rodzinną,kolejną i jak zwykle bardzo miłą wizytę poznanej na jednym z forów ogrodniczych Ingrid z Podlasia oraz rewolucję na mojej rabacie liliowcowej. Kępy moich liliowców bardzo się rozrosły ale nie zamierzałam wykopywać ich do czasu, gdy nastała długotrwała susza. Wówczas doszłam do wniosku, że ich odmłodzenie jest niezbędne.
Dzięki pomocy Ingrid, której niezmiernie dziękuję za pomoc
, uporałam się z tym bardzo szybko. Rabata została przeorganizowana a nadwyżki liliowców pojechały do nowych właścicieli i ( mam nadzieję), już w najbliższym sezonie, będą zdobić ich ogrody.
W ogrodzie kwitną późnoletnie rośliny.
Niespodziankę sprawił mi późny floks wiechowaty i Anemonopsis, który wykwitł po kilku latach od posadzenia aż pięcioma kwiatami.
Jednoroczne chińskie astry .
Wczoraj byłam na wystawie ZIELEŃ TO ŻYCIE. Nie ukrywam, że po zapoznaniu się z roślinami wystawionymi do konkursu miałam nadzieję, że na towarzyszącym wystawie mini-kiermaszu, uda mi się spotkać i nabyć magnolię GENIE. I rzeczywiście - pan Zymon mnie nie zawiódł
Oto garść zdjęć i wrażeń z wystawy.
Zachwyciła mnie hosta na stoisku Hortipolu ( jeszcze nie zarejestrowana )i kolcowój szkarłatny ( modne jagody goi) u pana Marczyńskiego.
Na wystawie dominowały hortensje oraz strzyżone drzewa i krzewy iglaste.Z pewnościa na liście moich przyszłorocznych wymarzeńców znajdzie się hortensja ogrodowa ROYAL RED, której kwiaty urzekły mnie kolorem czerwonego wina.
Z ekspozycji z bylinami najbardziej pododobały mi się aranżacje szkółek Dębskich i Panek