TEMAT: Mój fijoł

Mój fijoł 08 Lip 2014 09:14 #280844

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Ewa, fajny ten trzcinnik! Ja też na niego poluję, chciałabym posadzić na angielskiej z patagonką, koło prosa rózgowatego, będzie pasował? Trzyma zwartą kępę czy się rozłazi?
Pozdrawiam serdecznie!
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka

Zielone okna z estimeble.pl

Mój fijoł 08 Lip 2014 09:50 #280859

• ewamaj66
  • ewamaj66's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 572
Kasia, trzcinnik Karl Foerster jest jeszcze o tyle fajny, że zaczyna wegetację wcześniej niż miskanty i proso :) Nie rozłazi się, kępa regularnie puchnie, posadziłam go na rabacie z miskantami i prosem ;) Mam jeszcze Overdam, jest sporo niższy, ale ma kolorowe, jasne liście. Zaczyna też kwitnąć na srebrno, potem kwiaty fioletowieją.

Mój fijoł 09 Lip 2014 10:07 #281155

• zielonajagoda
  • zielonajagoda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6025
:bye: U mnie kilka róż też dostaje plamy, za to ładnie kwitną więc... nie patrzę na liście ;)
Zamówiłam w R i Semiplenę i Lykkefund i jeszcze trzy inne :)

Mój fijoł 09 Lip 2014 13:30 #281199

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 552
Ewa, przekwitnięte naparstnice zostawić w spokoju, żeby się wysiały? Co Ty robisz? Miałam taki rok, że mi zniknęły z ogrodu, rok temu, kupowałam, sępiłam :) . W tym roku też dosadzałam zdobyte siewki. Znam cykl rozwoju naparstnicy :rotfl1: i nie chcę ich stracić.
Przyjrzałam się dokładniej mojemu Edenowi. Ten wygięty i przypięty do płotu pęd musiałam wiosną wyciąć, bo podmarzł. Bujnego kwitnięcia nie zaobserwowałam, na jednym pędzie są dwa kwiaty i duże pąki, na pozostałych pąki są jeszcze zielone.
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

Mój fijoł 09 Lip 2014 22:11 #281366

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Ale Ci się malowniczo ten trzcinnik zwiesza... Ja mam Overdam, ten prosto się trzyma.
A krwawnik kichawiec ( czy złocień maruna?) to nie za bardzo się rozpanoszył? ;)
A powiedz jeszcze, co z tą rutewką Elin, którą kupiłaś, to jednak ona? Bo powinna już gdzieś tam pod niebem ;) kwitnąć.

Mój fijoł 09 Lip 2014 22:36 #281377

• ewamaj66
  • ewamaj66's Avatar
  • Platinum Boarder
Iwona, nie patrz na liście :) Semiplena i Lykkefund potrzebują koniecznie czasu, zanim zaczną porządnie rosnąć. Semiplena rośnie u mnie trzeci rok pod świerkiem-zaczęła szaleć :)
Kasia, zostaw, nie ruszaj, na pewno się wysieją. Nie piel zbyt uważnie, bo na początku to kożuch małych roślinek, które wiosną będzie można przesadzić. Eden wreszcie zawiązała jakieś pąki, wiec doczekam się kwitnienia :)
Marta, Karl Foerster jest wyższy :) Dlatego tak chętnie się przechyla ;) Na Elin się nie napatrzę, bo w czasie transportu została złamana, więc wysoka nie będzie. Kwiatki jakieś jednak wiąże :) Z miejsca złamania wyrósł chudy pęd, ale daleko mu do normalnego rozmiaru tej rutewki. Za to kwitnie Perfume Star i (o dziwo) pachnie :woohoo:

Czy można nie kochać New Dawn? :)

Zdjęcia Nostalgii na ogół mi się nie udają :unsure:

Constance Finn.

Bonica.

Pandoras Box po zimie spędzonej z korzeniami na wierzchu. Ma może 1,5 cm wysokości :dry:

Znacznik "się" zapodział.

Adiantum ma aż dwa :)

Lilie się rozrosły. Te pod ścianą budynku nie ucierpiały tak bardzo od przymrozków w maju.

Mój fijoł 12 Lip 2014 08:03 #282178

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Nie można ND nie kochać..........zdecydowanie.....kiedy rozrośnie się i zima nie szaleje bardzo tworzy spektakl..... :hearts: ,pomysleć, że chciałam ją "wyciepnąć", Elin mam i ja.....od wiosny.....dostałam od serca kawał kępy i goni w górę, tylko patrzeć jak zakwitnie, w ubiegłym roku kupiłam Rohebruniana, w opisie było, że rosnie do 2m.....a w internecie, że poniżej 1m.....wyrosła do tych 2m....kto ma rację ?

Mój fijoł 12 Lip 2014 08:33 #282185

• ewamaj66
  • ewamaj66's Avatar
  • Platinum Boarder
Ewa, dobrze, że dałaś krzaczkowi szansę :) Rochebrunianum jeszcze nie posadziłam, ale na Twoim miejscu wierzyłabym własnym oczom :)
Ostatnio zmieniany: 12 Lip 2014 08:34 przez ewamaj66.

Mój fijoł 12 Lip 2014 12:27 #282244

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 552
Ewa, Ty sobie wyobraź, że z podkładki Lykkefunda odbiły dziczki :angry: , na początku nie zauważyłam... dlatego liche to takie w tym roku.
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

Mój fijoł 13 Lip 2014 16:49 #282676

• eda_s
  • eda_s's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 241
Ewuniu, ale zarosłaś różami :happy: Piękny widoczek ;)
Biała lilia z pachnących?

Mój fijoł 13 Lip 2014 20:31 #282763

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Olo tak, New Dawn przecudna :hearts:
Kupiłam trzcinniki :-) 2 Karl Foerster i jednego Overdam, posadziłam w kupie na tyłach rabaty angielskiej. Do tego patagonki.
Nie mam jeszcze przekonania czy bedą mi konweniować z różami...ale musiałam się przekonać :wink4:
Wiem, ze Ty nie lubisz róz z trawami, ale eksperyment muszę wykonać sama żeby się przekonać czy lubię taki zestaw :silly:
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka
Ostatnio zmieniany: 13 Lip 2014 20:32 przez Robaczek.

Mój fijoł 16 Lip 2014 11:55 #283582

• XYZ
  • XYZ's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Błądzę we mgle...
  • Otrzymane dziękuję: 7401
Napisałaś w moim wątku, że pada :search: . Siedzę w pracy i umieram, wiatraczek nie ratuje, okna zasłonięte żaluzjami nie ratują... pewnie jak tylko wyjadę z Olsztyna do siedliska, to się zachmurzy i zacznie lać... ciekawe czy chociaż podleje mi grządki. Na dniach będę jadła pierwszego pomidorka,już ma początki wstydzenia się. Zrobiłam małosolne z cukinii, ale z ogóreczków lepsze, jeszcze muszę poczekać. Pielenie warzywnika, to cykliczne zajęcie :lol: ... grzebiesz, grzebiesz i zastanawiasz się kiedy będziesz zaczynała od początku.

Mój fijoł 16 Lip 2014 12:46 #283589

• Julka
  • Julka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 57
ND odwdziecza sie za to, ze ja tak :hearts: wyglada nieziemsko :flower2:
Ja tez z tych co to nie lubia traw ozdobnych z rozami ;) Jedyna trawe ktora mi sie przy rozach podoba, to murawa przycieta kosiarka na zapalke :happy:

Mój fijoł 16 Lip 2014 17:26 #283638

• zielonajagoda
  • zielonajagoda's Avatar
  • Platinum Boarder
ND posadziłam dwie w grudniu, ładnie rosną i kwitną, mam nadzieje że doczekam kiedy moje będą takie piękne jak Twoja :) i dokupiłam jeszcze teraz White New Down na pergolę i mam nadzieję..i trzymam się jej ;)

Mój fijoł 18 Lip 2014 05:24 #284169

• ewamaj66
  • ewamaj66's Avatar
  • Platinum Boarder
Kasia, akurat przy tej róży łatwo nie zobaczyć, co się dzieje. Drobne liście ma i jedna, i druga. U mnie tymczasem dziki męczą Russellianę :unsure:
Edyta, ta na zdjęciu niezupełnie biała, ale pachnie :)
Kasia, zestawienia każdy musi sam ocenić. Róże z trawami nawet mi się podobają, ale nie lubię i już :)
Dorota, nie tyle padało, ile kropiła zgniła mżawka-dobre i to. Jednak od poniedziałku raczej niesamowity skwar, dużo czasu spędzam w domu, bo w południe smali niemożebnie. Ogórki już opieliłam, chyba ostatni raz przed zbiorami (jestem pewna, że jakieś będą ;)), a pomidorów nie mogę się doczekać. Zielone już widzę :)
Jule, to była miłość od pierwszego wejrzenia :)
Iwona, już w przyszłym roku powinny być ładne, ale za dwa lata zobaczysz, dlaczego tę różę tak lubię :) Biała wersja nie rośnie u mnie tak ładnie jak różowa.

Venrosa.

Kronenburg.

Ta nie pachnie.
Za tę wiadomość podziękował(a): eda_s

Mój fijoł 18 Lip 2014 14:01 #284297

• zielonajagoda
  • zielonajagoda's Avatar
  • Platinum Boarder
ewamaj66 wrote:
Biała wersja nie rośnie u mnie tak ładnie jak różowa
No to mnie pocieszyłaś :placze: :placze: :placze:, profilaktycznie dosadziłam jej powojnik, niech ją uzupełnia.
Ostatnio zmieniany: 18 Lip 2014 14:02 przez zielonajagoda.

Mój fijoł 18 Lip 2014 15:00 #284304

• Julka
  • Julka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 57
Tez moge potwierdzic, ze biala ND to juz nie to. Ja swoja po dwoch latach oddalam, bo ani to nie roslo jak powinno ani nie kwitlo za bardzo tzn kwitla ale skapo i kwiaty tez takie sobie miala.

Mój fijoł 18 Lip 2014 17:35 #284347

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3009
ND jest nie do pobicia, podobnie jak jej matka, raz kwitnący Dr. W. Van Fleet.
ND mam dwie w różnych miejscach, białą ND posadziłam przy klatce i niechby urosła aby do 2,5m i względnie kwitła to będzie dobrze.
Ewuś pokaż zdjęcie Dr. W. Van Fleet, on już u ciebie szaleje :kiss3:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.448 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum