TEMAT: Początki ogrodu na ugorze

Odp: Początki ogrodu na ugorze 19 Sty 2013 20:01 #112955

• Cebulla
  • Cebulla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 206
A! To może i dlatego nie mam przędziorków, że co roku wczesną wiosną jadę prawie po wszystkim Pronomalem!

A maluszek śliczny! Ale tak właśnie myślę, że do tych kolorowych krzewuszek, to może jednak ciemne tło byłoby lepsze? Z Waszych propozycji spodobał mi się bardzo Picea omorica Pendula Bruns. Te jasne pięknie będą wyglądać jako solitery... Szkoda ich zasłaniać...

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Początki ogrodu na ugorze 20 Sty 2013 13:51 #113150

• ewamaj66
  • ewamaj66's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 572
Za późno zaczęłam pryskać Promanalem-jeden Conica zeżarty do poziomu gleby :( Teraz już nie odpuszczę.
Zaglądałaś do linku z Horstmanem? Mnie on przeraża-zaraz wszystkie oglądane wcześniej horrory mi się przypominają. A najbardziej "Lśnienie" :eek3: Co z tego, że piękny? :(

Odp: Początki ogrodu na ugorze 23 Sty 2013 16:24 #114477

• Cebulla
  • Cebulla's Avatar
  • Platinum Boarder
Wielkiego Hortsmana mam po sąsiedzku i wiem, że to nie dla mnie... On potrzebuje przestrzeni to raz i rzeczywiście wygląda trochę upiornie...

Od trzech dni siedzę w klockach Lego i buduję z synem Czarną Perłę :jeez: Jutro młody musi iść już do przedszkola, bo inaczej oszaleję... Wreszcie przestało sypać. Można było wreszcie rzucić w kąt łopatę i pozachwycać się poubieranymi roślinkami. Rodek w iglo

DSC04536_zmianarozmiaru.JPG

Lawendy w czapeczkach

DSC04535_zmianarozmiaru.JPG

Na poprawę chumoru zrobiłam sobie inwentaryzację:

DSC04537_zmianarozmiaru.JPG

Siewy zacznę po powrocie z ferii zimowych, czyli koło 7 lutego :dance: Na pierwszy ogień pójdą selery, pory, brokuł i dwa rodzaje kalarepki :drool:

Odp: Początki ogrodu na ugorze 23 Sty 2013 20:47 #114588

• Aleksandra
  • Aleksandra's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 534
Ochoho Daguś, widzę że już w nasionkach grzebiesz. A za oknem jeszcze całkiem ciepła kołderka na rabatkach. I dobrze, bo roślinki jakoś muszą przetrwać do wiosny. Ja zaglądam do sklepu internetowego z nasionami i na razie tylko oglądam, oglądam... :)

Odp: Początki ogrodu na ugorze 23 Sty 2013 20:56 #114594

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Świetny pomysł :woohoo: . Też sobie zrobię inwentaryzację :dance:
Tylko u mnie w przewadze chyba będą kwiatki ;) , ale warzywek też się trochę znajdzie.

Odp: Początki ogrodu na ugorze 23 Sty 2013 22:08 #114628

• Cebulla
  • Cebulla's Avatar
  • Platinum Boarder
Olu, też zapełniam koszyki w sklepach internetowych, ale na "Kupuj" nie klikam... Wkurza mnie, że nie mogę w jednym miejscu znaleźć wszystkiego, co bym chciała. Ale może to i lepiej, bo gdzie ja to posadzę :happy3: Wpadniesz w niedzielę do ZC?

Marta- drugą taka wystawkę z kwiatkami mam i owszem! Tylko nie mają takich ładnych opakowan kolorowych, bo większość własne :whistle: W tym roku z kwiatków kupuje tylko pożytki dla pszczół. Taki nostrzyk na przykład wpadł mi bardzo w oko!

Początki ogrodu na ugorze 08 Lut 2013 13:42 #120680

• Cebulla
  • Cebulla's Avatar
  • Platinum Boarder
Pierwsze koty za płoty! Słoneczko dzielnie stopiło wszelkie śniegi, ogrodowanie czas zacząć! Nie wytrzymałam i wysiałam dzisiaj pierwsze nasiona: seler korzeniowy Dukat i kalarepka Wiedeńska Biała i Fioletowa. Kalarepki zaprawiłam mocząc w naparze rumianku, seler mocno owym naparem zrosiłam- wszystko według instrukcji naszej Gosi. Teraz TYLKO zraszanie, wietrzenie i ... czekanie...

Przejrzałam też karpy i kłącza. Najbardziej do rośnięcia wyrywają się kalie, ale jeszcze z miesiąc muszą poczekać. Zamówiłam w internecie brakujące nasiona i Pronomal. Rozkopałam kopiec z warzywami i zachwyciła mnie zawartość- wszystko przechowało się super. Marchewy jakby dopiero zebrane! Jedna miała 800g :woohoo: Wywaliłam też te marchewy, które próbowałam przechowywać w piasku- wysuszyły się na ołówki!

No i jeszcze jeden wiosenny akcent- opatrzyłam kotu ucho! Już po pierwszych bojach jest... Muszę się umówić u weta na kastrację :sad2:

Początki ogrodu na ugorze 08 Lut 2013 15:32 #120708

• Roma
  • Roma's Avatar
Widzę Dagmaro,że swoim postępowaniem prowokujesz wiosnę, tak trzymać :bravo: Co zaś tyczy się kotów to i ja muszę z moimi dwoma pojechać do weta,skubańcy bez przerwy się tłuką :(

Początki ogrodu na ugorze 08 Lut 2013 16:15 #120724

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
No czyli pierwsze koty za płoty .Kalarepki, selery juz wysiane Dagmarko .Ja niestety nie sieję juz w domu po ubiegłorocznej klęsce z ziemiórkami .Wysieję w ogródku pod folią jak tylko się ociepli .Wtedy będę mieć pewność ,ze moja praca nie idzie na marne .Marchewki odpuszczam sobie będą tylko pory ,selery pietruszka no i sałata, ogórki i pomidory .Na więcej miejsca nie starczy
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

Początki ogrodu na ugorze 08 Lut 2013 19:10 #120788

• Cebulla
  • Cebulla's Avatar
  • Platinum Boarder
Wet umówiony na wtorek... Roma, mój walczy z upasionym main coonem od sąsiadów... Tamten ze trzy razy większy i cięższy jest od tego mojego szczypiora. Zero szans na małe obrażenia :jeez: No i w sumie bez sensu, żeby się mnożyły te kociaste.

Jagoda- ziemiórki jeszcze na oczy nigdy nie widziałam... Ale ja nie mam kwiatów w domu prawie żadnych, jakoś się mnie nie trzymają...

Początki ogrodu na ugorze 08 Lut 2013 21:41 #120912

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Dga, to Ty miałaś, właściwie masz warzywa pod kopcem? Kopcem z Twojej gliny? :eek3: Kto tego dokonał? ;)
No i obietnica dotrzymana! Siewy około 7-ego lutego! :) Jeszcze żeby słońce chciało na te siewy zerknąć częściej... U nas słońce nie występuje ostatnio!

Początki ogrodu na ugorze 09 Lut 2013 14:30 #121132

• Cebulla
  • Cebulla's Avatar
  • Platinum Boarder
U nas ze słońcem też bida, ale zanim wyjdą moje nasionka z ziemii, to pewnie już będzie :lev: Musi być!

Dzisiaj dokonałam rzeczy wielkiej! Przeniosłam moją romantyczną ruinkę z cegły rozbiórkowej!

DSC02518_zmianarozmiaru.JPG

Trzy godzinki kursowania z taczką i mam miejsce na moja wymarzoną sosenkę Negishi! Jeszcze tylko odperzyć to miejsce i mozna sadzić :dance: Dwa lata się zbierałam do tego przedsięwzięcia. Jutro pewnie nie bedę się mogła ruszyć, ale to szczegół...

Początki ogrodu na ugorze 09 Lut 2013 15:47 #121168

• Roma
  • Roma's Avatar
Dagmaro- gdzie Ty mieszkasz, że nie widać u Ciebie śniegu :supr3:

Początki ogrodu na ugorze 09 Lut 2013 15:49 #121170

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Romuś, odpowiem za Dagmarkę, bo ona mieszka rzut beretem ode mnie - na południe od Wrocławia.
Dagmarka bliżej Wrocławia, ja 20 km bardziej na południe. Śniegu u nas ani grama...
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

Początki ogrodu na ugorze 09 Lut 2013 17:21 #121209

• Roma
  • Roma's Avatar
a mówią, że Polska taka mała :P a tu proszę, u jednych śniegu powyżej kolan u innych brak. Jednak ja wolę taką zimę jaka jest u Romka, szczególnie w lutym.
Ostatnio zmieniany: 09 Lut 2013 17:21 przez Roma.

Początki ogrodu na ugorze 09 Lut 2013 17:53 #121227

• Cebulla
  • Cebulla's Avatar
  • Platinum Boarder
Oj Romciu, też wolałabym zimę ze śniegiem :( W nocy było minus 10C i żadnej pierzynki na roślinach... Wydaje mi się, że przez te kilka ciepłych dni nie zdążyły się jeszcze rozhartować i taka temperatura nic im nie zrobi, ale do końca lutego jeszcze szmat czasu... :(

Początki ogrodu na ugorze 15 Lut 2013 21:49 #124230

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Czyli początek sezonu zaczniesz ostrą pracą przy uzdatnianiu terenu pod nowe sadzenia .Plany wielgachne teren też .Mnóstwo tych cegieł musiałaś przemieścić Dagmarko :ohmy:
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

Początki ogrodu na ugorze 19 Lut 2013 18:23 #126381

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43743
Cebullo!! dziś masz już piękną pierzynkę,choć trochę mokrą. :P

A Dala pewnie też ma śniegu w kilogramach a może i tonach. :jeez:
Ja też mam i mimo odśnieżania jest go coraz więcej.
Mój szacun :thanks: dla "damskiej" pracy!!!!!!(Twojej)
Pozdrawiam Józek!!

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.601 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum