TEMAT: Początki ogrodu na ugorze

Początki ogrodu na ugorze 19 Lut 2013 20:41 #126430

• Cebulla
  • Cebulla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 206
Oj, Kreciku doooosypało! Dwa razy odśnieżałam, ale nie wiem, czy rano uda mi się wyjechać do pracy. A tu ciąć trzeba byłoby zacząć! Powojniki, śliwy, porzeczki... Jak tu się do nich przez zaspy przedrzeć?

Ogrodowo wysieję jutro por, kapustę pekińską i sałatę. Kalarepka wysiana 8 lutego już spora, seler z tego samego terminu zaczyna wyłazić... SŁOŃCA MI TRZEBA!

Zielone okna z estimeble.pl

Początki ogrodu na ugorze 21 Lut 2013 10:24 #127231

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
O, u Ciebie już pierwsze siewy :woohoo: a ja dopiero wybieram się po nasionka. Jakoś to białe do odgarniania nie nastraja mnie do prac wiosennych :dry:
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Początki ogrodu na ugorze 21 Lut 2013 11:55 #127304

• Cebulla
  • Cebulla's Avatar
  • Platinum Boarder
Ja od kilku dni każdy poranek spedzam z łopata do odśnieżania. Odśnieżam swoje i jeszcze u sąsiadów, którzy po wylewach i bypassach nie są w stanie sobie poradzić z tą klęską śnieżneg urodzaju. 1,5 godzinki fitnesu na pełnych obrotach. Efekt odchudzający może i byłby super, gdyby nie napad wilczego apetytu po takim wysiłku :hammer: Usypałam taką górkę, że zrobiliśmy z synkiem dwuosobowe iglo. Synek oczywiście zachwycony, prawie nocować tam chciał :happy4:

Ja dla odreagowania tej bieli wysiałam wczoraj sałatę masłową Zielona Marta, sałate dębolistną czerwoną, brokuł Wiarus, por Golem, kapustę pekińską Bristol :drool: Dzisiaj pogrzebię sobie jeszcze w ziemi przesadzając doniczkowce. Na koniec troche koloru- wynik eksperymentalnego sadzenia cebul- resztka cebul, których nie miałam siły juz wsadzać po ludzku została rzucowna do dołka, przysypana kompostem i tak oto powstała kompozycja...

DSC03629_zmianarozmiaru.JPG

Początki ogrodu na ugorze 21 Lut 2013 12:38 #127328

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Eksperyment się powiódł, pacjent żywy i to jak! Może opatentuj ten swój sposób, bo efekt powalający! :bravo: :)

Początki ogrodu na ugorze 21 Lut 2013 12:44 #127332

• Cebulla
  • Cebulla's Avatar
  • Platinum Boarder
Cebule namnozyły się bardzo, w tym roku powtórzyłam eksperyment- zobaczymy, co tym razem wyjdzie :wink2:

Początki ogrodu na ugorze 21 Lut 2013 12:47 #127336

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Słowem improwizacja. ;)

Początki ogrodu na ugorze 21 Lut 2013 13:14 #127351

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
improwizacja super! :woohoo: :hug:
u mnie non stop sypie - raz takie duże płatki a raz taki zupełnie drobniutki śnieżek....a jaki mokry....blee :sick:

Początki ogrodu na ugorze 21 Lut 2013 13:24 #127358

• Martina
  • Martina's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 85
Pięknie :bravo:
Pozdrawiam Marta.

siedlisko

Początki ogrodu na ugorze 21 Lut 2013 13:51 #127370

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Cebulla wrote:
Cebule namnozyły się bardzo, w tym roku powtórzyłam eksperyment- zobaczymy, co tym razem wyjdzie :wink2:

Już jestem ciekawa kolejnej improwizacji, chyba w tym roku zastosuję ten sposób u siebie :lol:
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Początki ogrodu na ugorze 21 Lut 2013 20:53 #127517

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Ciekawe jak ten gatunek tulipanów sie rozrośnie .Miałam tych czerwonych wielką kępkę ,ale widzę ,ze znikają zamiast mają sie namnażać :( :(
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

Początki ogrodu na ugorze 21 Lut 2013 22:06 #127555

• Cebulla
  • Cebulla's Avatar
  • Platinum Boarder
Jadziu, ja wszystkie tulipany co roku wykopuję i mam tych cebulek coraz więcej i więcej. Jako że rosną w mixie, trudno mi powiedzieć, czy te czerwone się też namnażają. Zobaczymy już niedługo :dance: W każdym bądź razie na tej jednej eksperymentalnej plantacji zebrałam tyle cebul, że teraz mam trzy eksperymentalne poletka tulipanowego mixu :whistle:

Początki ogrodu na ugorze 22 Lut 2013 19:35 #127876

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
Jestem ciekawa ,bo w ubiegłym sezonie moje tez wykopałam i jesienia dopiero wsadziłam .Ciekawe czy to coś pomogło .
Jadzia

Początki ogrodu na ugorze 04 Mar 2013 13:00 #130691

• Misiula
  • Misiula's Avatar
  • Platinum Boarder
  • WROCŁAW
  • Otrzymane dziękuję: 2173
Dagmara mam nasionka kosmosu pełnego białego o który pytałaś mnie w Zielonym Centrum. 24 marca nie wiem czy będziesz ale jeśli tak to możemy zrobić "machniom".
Pozdrawiamy :bye:
Poszukuję krzyżówek Kozuli o nr: 19, 91, 94 i 233

Krzyżowanie pomidorów w teorii i praktyce

Mój BLOG: ProjektPomidor
Mój Instagram: ProjektPomidor
Ostatnio zmieniany: 04 Mar 2013 13:00 przez Misiula.

Początki ogrodu na ugorze 15 Mar 2013 14:01 #134653

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Witaj :bye:
Ale piękną działeczkę stworzyłaś, :bravo: :bravo: Piękne żurawki,funkie i różyczki,ja też je gardzo lubię :P :woohoo: Ale lawenda,super.I szałwia ciekawa z tym lilia wysokim kwiatostanem,jeszcze takiej nie widziałam :dry: ;)

Początki ogrodu na ugorze 17 Mar 2013 07:52 #135231

• Cebulla
  • Cebulla's Avatar
  • Platinum Boarder
Wkurzyłam się strasznie wczoraj! Spojrzałam do zapisków ogrodowych i zobaczyłam, że 16.03.2012 wysiałam bób i groszek oraz przygotowałam ziemię pod marchew, buraki i pietruchę! A w tym roku ziemia 16.03 zamarznięta na kość i przykryta śniegiem :angry: Przecież zanim ta moja glina się nagrzeje, wieki miną!

Stwierdziłam jednak, że nie będzie mi zima pluła w twarz! Bób po raz pierwszy w życiu wysiałam do doniczek. Znaczy się część, bo miałam podłoża tylko na 30 doniczek. Druga połowa pójdzie kiedyś tam do gruntu i będę miała wydłużone zbiory! Popikowałam też kalarepę, którą miałam nadzieję koło 20.03 wysadzić pod włókninę. A dzisiaj jeszcze na przekór wszystkiemu wysieję aksamitki. Bo kiedyś przecież ta wiosna musi przyjść!

Lada dzień będę też musiała pikować brokuły, kapustę pekińską i selerki. Tfu, tfu- wiosna parapetowa jak dotąd jest udana. Tylko niestety parapetów ubywa :jeez:

Początki ogrodu na ugorze 21 Mar 2013 20:39 #136980

• Cebulla
  • Cebulla's Avatar
  • Platinum Boarder
No i wiosna nie przyszła :placze: W pierwszy dzień wiosny namachałam się łopatą do odśnieżania jak głupia :mad2: Zamartwiając się strasznie o córkę, która w tą śnieżycę pojechała do Czech przez Szklarską i Jakuszyce. Na szczęście kierowca autokaru był rozumnym człowiekiem i zdecydował się na powrót okrężną drogą. Żeby ukoić nerwy popikowałam sobie brokuły, pora i kapustę pekińską. Pekińska podobno nie lubi pikowania, ale jak na razie nie wygląda źle... Wysiałam też sobie sałatę lodową Kwirynę (moja ulubiona!), masłową Sabę, rzymską Tiarę oraz por jesienny Juhas. Na parapecie robi się ciasno :devil1:

Początki ogrodu na ugorze 21 Mar 2013 21:50 #137013

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Sałata lodowa jak najbardziej na miejscu :evil: :rotfl1:
Pozdrawiam - Gosia

Początki ogrodu na ugorze 21 Mar 2013 21:51 #137016

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
Chciałam też wysiać w tym roku kapustę pekińską ,ale dopiero na jesienny zbiór .Zastanawia się kiedy ja wysiać .Niestety Dagmarko wiosna chyba zapomniała o nas :( Masz fajną wiosnę na parapetach
Jadzia

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.580 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum