TEMAT: Moja oaza wśród familoków

Moja oaza wśród familoków 24 Lip 2013 10:39 #181393

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Jadziu ja bym nie wykluczała, że Twoje różyczka to 'Shropshire Lad' :wink4: zerknij proszę ;)
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Moja oaza wśród familoków 24 Lip 2013 22:09 #181556

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Jolu przeglądałam wszystkie fotki Shropshire pod kątek pąków i niestety z przykrością muszę stwierdzić ,że to raczej nie ONA :( Moja ma bardziej okrąglutkie pąki, a Shropshire bardziej podłużne i w kolorze łososiowej czerwieni a moje są bardziej w oranżu przetykanym różem .Nawet Nelka stwierdziła ,że to raczej nie ONA, bo też ją ma u siebie i dla mnie ją wtedy również kupiła .Np. tutaj www.helpmefind.com/rose/l.php?l=21.11666 .
Aniu dzisiaj już więcej kwiatów hibiskusa było rozwiniętych .Lubię te jednodniowe kwiaty one są takie wesołe z tymi oczkami
mojeobrazy2384.jpg

Takiego pana siedzącego na hibiskusie spotkałam .Bardzo ruchliwy ten jegomość widać nie lubi być w blasku fleszy ;) nawet porządnie fotki nie mogłam mu zrobić .Nie wiem ,ale chyba to jest szkodnik rabarbaru i liściastych WTYK STRASZAK

mojeobrazy2383.jpg

mojeobrazy2371.jpg

mojeobrazy2359.jpg
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

Moja oaza wśród familoków 25 Lip 2013 21:16 #181804

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Jadziu masz masę roslinek,pięknie kwitnących,nie wyglada na to ,że masz mało miejsca.W oko mi wpadły róże pustaki,Chewdelight,Pretty Sunrice,coraz bardziej mnie urzekają.Od pewnego czasu skłaniam sie w ich stronę,zamówione jesienią i wiosną są podobne do tych.
Za tę wiadomość podziękował(a): jagoda5214

Moja oaza wśród familoków 29 Lip 2013 12:54 #182659

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
Ewuniu z pustaczków jest też śliczna Jacqueline du Pre ,ale tej nie mam, a także niziutka Dainty Pink,Yelow Dagmar Hastrup też jest ładna tylko za szybko przekwita także czerwona Adelaida Hoodles czy Sweet Haze .
Wczoraj zauważyłam na ogródku innego owada jest nim Winnica Piżmówka z rodziny Kózkowatych .Wielkolud wśród owadziej braci bo jej długość dochodzi do 4 cm a ten mój okaz miał jakieś 3,5 cm No cóż na fotce tego nie widać ,ale jej czułki są 3 razy większe niż tułów .Nie jest szkodnikiem ogrodowym lecz wierzb .Niestety coraz rzadziej można ja spotkać. Czasem żywi się mszycami ,ale raczej jest jaroszem żywi się pyłkiem roślin z rodziny baldaszkowatych
mojeobrazy2466.jpg

mojeobrazy2464.jpg

mojeobrazy2482.jpg

mojeobrazy2476.jpg

mojeobrazy2438.jpg

mojeobrazy2461.jpg

mojeobrazy2459.jpg

mojeobrazy2405.jpg
Jadzia

Moja oaza wśród familoków 30 Lip 2013 14:43 #182921

• Mike22
  • Mike22's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6
Piekny jest ten wiąz holenderski Wredei. Miałem takie 3 - 1 ukradli, a 2 padły. :think: Nie za blisko ściany budynku posadzony?
"Spieszmy się kochać książki, tablety tak szybko nadchodzą." Krzysztof Varga

Moja oaza wśród familoków 30 Lip 2013 22:07 #183106

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
Michale on nie jest za blisko domu to tylko tak zrobiona fotka .On jest bardziej przy siatce

mojeobrazy2137.jpg

mojeobrazy2266.jpg
Jadzia

Moja oaza wśród familoków 04 Sie 2013 22:49 #184159

• Basia
  • Basia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1528
Przejrzałam teraz wszystkie zdjęcia Shropshire Lad na hmfie...jedno nie ulega wątpliwości - to bardzo zmienna kolorystycznie róża. U nas w tym sezonie zakwitła dość obficie, ale zawsze w porze deszczów lub afrykańskich upałów, więc i kwiaty na pewno nie mogą być typowe dla tej odmiany.
Pozdrawiam mile
Basia

Moja oaza wśród familoków 07 Sie 2013 18:10 #184686

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
Jacqueline du Pre posadziłam wiosną,kwitła nawet sporo jak na taka młódkę,ale do prawdziwej urody jeszcze trochę,zreszta trafiła na upały a czytałam,że lepiej kwitnie w cieniu,skąd tylko ten cień brać? :think: Yellow Dagmar Hastrup tez posadziłam,2 sztuki,kolor fajny taka blada żółć,delikatna,rzeczywiście szybko puszczała płatki ale masę pąków nawiązała,wiem,że np.rugosy potrzebuja paru lat na dobre kwitnienie,poczekamy :tongue2: sweet Hase podoba mi się ale nie mam,trudno mieć wszystko,tym bardziej,że nie tylko róże lubię.

Moja oaza wśród familoków 09 Sie 2013 08:31 #184998

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
Ewo moja po wstepnej fazie kwitnienia Dagmarka zaczyna budować krzaczek .Swoją Sweet Haze przesadzłam to już jej trzecie miejsce ;) ,ale może tym razem będzie jej pasować .Ja również lubię inne rośliny i nie wyobrażam sobie ogórka bez nich .Dlaczego zawsze trzeba wybierać
Basia ona jest zmienna i niekiedy myślę ,że to ona a innym razem ,że to nie ona .Gleba i stanowisko ma również wpływ zresztą sama wiesz .No cóż pozostanie Shropshire natomiast Austinkowy Karolek wypuścił pędzicha na końcach których
będa miotełki ;)
sesja zdjęciowa BRIGHT AS A BUTTON serbki z jesiennego nasadzenia .Na razie ma jakieś 30 cm ,ale poszła bardziej w szerokość niż na wysokość .Docelowa wys. 80 cm zobaczymy

mojeobrazy003.jpg

Attachment mojeobrazy004.jpg not found

mojeobrazy005.jpg

mojeobrazy006.jpg

mojeobrazy007.jpg

mojeobrazy008.jpg
Jadzia

Moja oaza wśród familoków 09 Sie 2013 09:26 #185009

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Śliczny kwiatuszek :hearts: , też chyba przypala się na słońcu?
Moja Jacqueline du Pre co dzień otwiera nowe kwiaty, a co wieczór są usmażone :jeez: . Inne "pustaczki" znoszą słońce całkiem dobrze.

Moja oaza wśród familoków 09 Sie 2013 11:18 #185047

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
Martuś ona sie nie przypala tylko ten jeden kwiat taki niewydarzony już sie urodził ;) Od południowej strony osłaniają ją liliowce ,więc nie jest tak żle .Nie wiem czy jestem zadowolona z Bright raczej bardziej do serca przypadła mi Chewdelight ona jest w typie Oczątek tylko nie aż tak śliczniusia .Zresztą każda róża ma swój urok
Jadzia

Moja oaza wśród familoków 09 Sie 2013 11:29 #185050

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Moje oczka lada dzień zakwitną :woohoo: To ich pierwszy sezon, więc czekam z utęsknieniem :lev:
Chewdelight cudna :woohoo: z chęcią przytuliłabym taką rózyczkę :lol:
Jadziu a co sądzisz o Astronomii :hearts:
Mam zamówiony patyczek na sierpień, bo nie mogę znaleźć jej nigdzie :(

Moja oaza wśród familoków 09 Sie 2013 12:44 #185071

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Jadziu, lubię u Ciebie oglądać fotki owadów :) Cudowna jest ta wonnica, a czułki ma rzeczywiście imponujące!
Różyczki jak zwykle śliczne, ale ja dziękuję za moje ukochane lilie :kiss3: Widzę, że u Ciebie sporo jeszcze kwitnie :flower2:
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

Moja oaza wśród familoków 09 Sie 2013 13:14 #185080

• Margolka
  • Margolka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 235
Bright faktycznie podobna do Jaqueliny ;) kolorek też niczego sobie - moja panna du Pre posadzona w półcieniu - zamerzałam ją przesadzać ale skoro słyszę, że cierpi na słońcu to zapewne pozostanie tam gdzie się już zadomowiła i ładnie kwitnie. Mojej bardzo urodę odbiera deszcz.

Moja oaza wśród familoków 10 Sie 2013 16:26 #185297

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
Małgosiu panna du Pre jest śliczna ,ale ma chyba większe kwiaty niż Bright i średnio mnie zachwyca .Chewdelight jest dużo ładniejsza od niej ,ale zależy co się komu podoba :) W taką pogodę można zauważyć ,które róże są wytrzymałe na tak ekstremalne warunki pogodowe .Dobrze ,że wreszcie popadało i się ochłodziło

mojeobrazy2542.jpg

mojeobrazy2535.jpg

Dalu w pierwszym momencie przestraszyłam sie tej Wonnicy jej rozmiarami ,ale mnie zafascynowała i fajnie raczyła pozować .Dla Ciebie więc liliowy świat

mojeobrazy058.jpg

mojeobrazy060.jpg

Jolu Astronomia śliczna już ją u kogoś widziałam ,ale podobna trochę do Jacquelin kolorystycznie także do Sweet Haze .Na HMFie w opisie tylko Good a nie Excelent ale mozna spróbować zapatyczkować .Teraz zapatyczkowała Chewgoldpurse ,która ma maleńkie żółte urocze kwiatuszki .Jestem ciekawa co z tego będzie ,bo nie każda róża da się ukorzenić z patyczka z tego co zauważyłam .Ja zachorowałam na Piotrusia Pana :(
Dla Ciebie piękniew tym roku kwitnący Charles de Gaulle :hearts: i Postilion też mnie zaskoczył w tym sezonie

mojeobrazy2529.jpg

mojeobrazy041.jpg

genera.jpg

ostilion.jpg
Jadzia

Moja oaza wśród familoków 10 Sie 2013 17:33 #185307

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
Eyes for you marzą mi się,od Petrowica?Ale Bright tez niczego,chyba mają w rosarium,popadało? :eek3:u mnie nie :placze: owszem,temperatura spadła,fajnie wieje ale.........Jadziu chcesz patagonkę,nasiona czy roślinkę?

Moja oaza wśród familoków 10 Sie 2013 19:55 #185334

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Charles'a de Gaulle'a oglądałam dziś na polu u pana Krzyżanowskiego z Floribundy, będzie miał w ofercie w przyszłym roku. Dobrze, że nie w tym, bo lista pęka w szwach :rotfl1:

Moja oaza wśród familoków 10 Sie 2013 20:48 #185353

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
Martuś u nas na targu babka sprzedaje generała po 8 zeta za krzaczek w każdym razie był w takiej cenie wiosną .Ten mój generał też od niej .Jestem ciekawa, bo wiosną dałam jej sadzonkę Oczątek i może uda jej się zaszczepić .Niestety tego nie umiem zrobić :(Masz miejsca do nasadzeń w bród ;) ,więc możesz szaleć
Ewciu moje Oczęta są z Anglii i mam je 2 lata czyli 2 zimy mają za sobą .W tym roku po pierwszym kwitnieniu przesadziłam ją w bardziej słoneczne miejsce i już ma nowe kwiaty, a kwitnie praktycznie cały sezon z malutkimi przerwami :oops: wolałabym sadzonkę ,bo z nasionami jestem trochę na bakier ;)

ostilion_2013-08-10.jpg

mojeobrazy001.jpg

mojeobrazy2550.jpg

mojeobrazy2549.jpg
Jadzia

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.653 sekundy