TEMAT: Moja oaza wśród familoków

Moja oaza wśród familoków 05 Lis 2013 08:50 #202461

• Margolka
  • Margolka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 235
Jadziu :hug: czytam o Twojej ogrodowej "szarańczy" i cieszę się , że mnie jeszcze nie nawiedziła :oops:
Na wszelki wypadek spisuję wszystkie mikstury .
Jak duża rośnie Angela , czy szybko przyrasta?
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Moja oaza wśród familoków 05 Lis 2013 08:59 #202466

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
:bye:
Chryzantemak już podziwiałam,,,ale powtórzę,,jest ślicza :)
Ni i piękna ta róża claire marshall :hearts:

Moja oaza wśród familoków 05 Lis 2013 09:10 #202472

• Roma
  • Roma's Avatar
Jadziu-jeśli mi się przypomnisz w przyszłym roku to mogę Ci podesłać wrotycz,żaden problem.
Co zaś tyczy się wspomnianego wyżej robactwa to i u mnie w tym roku tych potworów było sporo.Szczególnie na hortensjach bukietowych.

Moja oaza wśród familoków 05 Lis 2013 11:59 #202500

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Ogrodnice ponoć szczególnie lubią rugosy :evil: , mam jedną i mogę potwierdzić w całej rozciągłości :hammer: , rugosa została zjedzona doszczętnie :cry3: , ale może dzięki temu inne róże trochę mniej oberwały :dry:

Moja oaza wśród familoków 05 Lis 2013 18:02 #202546

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Martuś ja nie mam rugos ,ale podejrzewam ,że taki nalot na mój ogródek był powodem przekopania całego terenu za ogródkiem .One wiosna wylatują spod ziemi, a ziemia była totalnie przekopana za ogródkiem i to na dużej przestrzeni .Z powodu braku pożywienia,[ rosły tam Caniny i inne dziko rosnące rośliny ] wkroczyły do mnie, a jedzonka miały w bród :(
Romciu :thanks: ,ale w moim ogródku nie chce rosnąć wrotycz .Kiedyś brat przyniósł mi 2 sadzonki razem z ziemią .Niestety obie padły bo nawet w tym roku ich nie widziałam ,a był u mnie 2 lata, ale się nie rozmnażał .Może miał za mało słonka ,ale więcej nie mogłam mu zaoferować :( W koło mnie na nieużytkach też nigdzie nie rośnie :(
Aniu różyczka na prawdę śliczna i pięknie pachnie :hearts: Chryzantemkę spróbuję wiosną posadzonkować
Małgosiu ciesz się ,że nie musisz tych gadów oglądać u siebie i oby tak pozostało .Angelę mam od wiosny, ale czytałam ,że szer. 80 i od 80 -120 wys. .Widziałam ją u koleżanki i tam miała już więcej niż 80 szerokości.Piękność dalej sobie kwitnie i nic nie robi sobie nawet z deszczu ,który dzisiaj calutki dzień pada .Miałam iść sprawdzić jak u niej z kolcami ,ale w taką pogodę nie chciało mi się wychodzić
mojeobrazy275.jpg

mojeobrazy1520.jpg

mojeobrazy1501.jpg

Trochę pusto wygląda wrzosowisko bez cyprysika Lowsona
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2
Za tę wiadomość podziękował(a): Margolka

Moja oaza wśród familoków 05 Lis 2013 18:56 #202561

• Roma
  • Roma's Avatar
Jadziu-wrotycz nie jako sadzonki a jako materiał do wyciągów w celu podlewania i opryski na robactwo :)
Ślicznie i tak wygląda wrzosowisko.

Moja oaza wśród familoków 05 Lis 2013 19:00 #202562

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
Romciu wiem ,ale chciałam mieć swój wrotycz ,żeby nie szukać i miałabym na gnojówki .No cóż, ale nie chce u mnie rosnąć
Jadzia

Moja oaza wśród familoków 05 Lis 2013 21:15 #202604

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Jadziu, w całej Polsce pada, a u mnie ... nadal susza :angry: Czekam na deszcz, żeby podlał zimozielone przez zimą...
Różyczki jeszcze tak obficie Ci kwitną? U mnie pojedyncze kwiatki na The Fairy i kilka pąków ma Augusta Luiza :flower2: Ale czy zdążą zakwitnąć?
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

Moja oaza wśród familoków 21 Lis 2013 19:32 #205739

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
Już jestem w domu więc i na forum się zjawiłam
Dalu różyczki dalej kwitną chociaż to już ostatnie ich kwiaty .Na pewno Twoje różyczki też zdążyły zakwitnąć .Pogoda ku temu odpowiednia jak na razie i oby jak najdłużej nas rozpieszczała gorzej z roślinami B)
To dzisiejsze fotki

mojeobrazy066.jpg

zakwitł wreszcie The Prince a miesiąc temu miał na wpół otwarte pąki

mojeobrazy072.jpg

Kwitnie już tylko jednym kwiatem ale i tak cieszy

mojeobrazy070.jpg
Jadzia

Moja oaza wśród familoków 21 Lis 2013 20:02 #205749

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Mój Prince nie dał rady :dry: , zrzucił wszystkie pąki. W tej chwili nie kwitnie mi już żadna róża :huh: , ale może to i lepiej, bo na poniedziałek już śnieg nadają :think: . U Ciebie cieplej zdecydowanie.

Moja oaza wśród familoków 21 Lis 2013 22:06 #205784

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
Martuś róże kwitną ,ale cebulowe siedzą cicho to samo z moim czosnkiem ,którego sadziłam 22 września ten też się nie odzywa nawet musiałam sprawdzić czy te czosnki siedzą tam w ziemi ;) .Gdyby jeszcze z tydzień było tak ciepło to na pewno już by wyszły ,bo mają 3 cm zielone szczypiorki ,ale jeszcze pod ziemią ,bo sadziłam dosyć głęboko .Też wolałabym ,żeby już spały ,ale nie mam na to wpływu chociaż Bright as a Button oberwałam wszystkie pąki .kwitnie jeszcze Prince de Monaco ,Frezja ,Gloria dei,Szent Erzsebeth,Schwarze Madonna i Rose der Hoffnung, a także 2 pnące NN

mojeobrazy057.jpg

mojeobrazy069.jpg

mojeobrazy068.jpg
Jadzia

Moja oaza wśród familoków 22 Lis 2013 22:00 #206000

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Fajnie, że już jesteś. Moje róże też jeszcze w kwiatach, ale jutro już stawiam kopczyki - bo od poniedziałku ma być już bardzo zimno.

Moja oaza wśród familoków 25 Lis 2013 22:17 #206604

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
Iwcia widzisz ,że dzisiaj u nas biało, a śnieżek dalej sobie sypie .Dzisiaj rano tak wyglądały różyczki

mojeobrazy081.jpg

mojeobrazy082.jpg

mojeobrazy078.jpg

mojeobrazy080.jpg
Jadzia

Moja oaza wśród familoków 25 Lis 2013 22:27 #206607

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Pięknym różom we wszystkim do twarzy :woohoo:

Moja oaza wśród familoków 26 Lis 2013 00:08 #206628

• Roma
  • Roma's Avatar
U mnie też biało,od jutro przesiewam kompostownik i zakopczykuję róże a stroisz dopiero w mrozy powyżej 20 stopni.

Moja oaza wśród familoków 27 Lis 2013 09:34 #206834

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
Romciu w moim kompostowniku [malutkim zresztą ]kompostu brak ,bo wszystko wybrałam ,gdy przesadzałam róże i sadziłam cebulowe i kupione bylinki :( Mam tam tylko młodą zieleninę przesypaną mączką bazaltową i przyspieszaczem i kurzo -gołębim g,,,,, .Nie wiem na ile do wiosny zdąży się przerobić i czy w ogóle????U mnie jest minusik chociaż już śniegu brak Kopczyków jeszcze nie robiłam przecież róże spokojnie do -15 wytrzymują .Kopczyki mają tylko przesadzane i świeżo posadzone róże, a bylinki okryte korą
Siberko milutko Cię witam :thanks: Masz rację różyczkom we wszystkim do twarzy tylko nie z robalami, a temat tych to moje motto zimowe dowiedzieć się jak im zaradzić
Robiłam takie doświadczenie w ukorzenianiu róż w gazecie .Kiedyś podawałam link do takiego ukorzeniania .Jako ,że róża poszła w dobre ręce nie miałam co zrobić z patyczkami, a wyrzucić było szkoda ;) Końcówki obciętych patyczków moczyłam w ukorzeniaczu ,gazety trochę zmoczyłam ,żeby nie były zbyt mokre tylko nawilżone .Zapakowałam do nich to całe kolczaste towarzystwo i zapakowałam do foliowego worka 26.X. Wiem ,że chwalipięta :oops: ze mnie ,ale bardzo się cieszę ,bo letni eksperyment nie za bardzo się powiódł.Włożyłam wtedy do ziemi takie patyczki jak z 15 listopada i niestety padły w ziemi .Jestem ciekawa tym razem jak będzie .To patyczki Emilii Marii [La Rose de Molinard ]

mojeobrazy036.jpg

mojeobrazy037.jpg

15 XI wyglądały tak

mojeobrazy083.jpg

mojeobrazy084.jpg

a dzisiaj niektóre mają już korzonki czyli po miesiącu .Mam je w domu czyli mają ciepełko :dance:
Jadzia

Moja oaza wśród familoków 11 Gru 2013 18:16 #209133

• peonia
  • peonia's Avatar
Jagódko,
dobrze ze piszesz przy jakiej temperaturze okrywa się róże.Na razie nie zapowiadają ostrych zmian, więć poczekam.

Moja oaza wśród familoków 11 Gru 2013 19:01 #209143

• Alina-277
  • Alina-277's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1253
Peonio ja róże kopczykuję jak ziemia zamarznie...a okrywam igliwiem jak są większe mrozy i jest bezśnieżna zima a mroźna...
Jadziu pięknie Ci się ukorzeniają a czy na wiosnę jak obcinasz róże też ukorzeniałaś..jestem ciekawa bo ja próbowałam raz i bez efektów...ale tegoroczne letnie ukorzenianie ładne zobaczymy jak przetrwają zimę..
Ostatnio zmieniany: 11 Gru 2013 19:04 przez Alina-277.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.567 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum