TEMAT: Moja oaza wśród familoków

Moja oaza wśród familoków 27 Maj 2013 20:45 #161938

• Margolka
  • Margolka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 235
Zazdrościłam Ci różanych pąków - a przed chwilą odkryłam , że mam i swoje :dance: Cieszę się jak dziecko. :woohoo: :woohoo: :woohoo:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Moja oaza wśród familoków 27 Maj 2013 20:51 #161944

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
jagoda5214 wrote:
Tę książkę kupiłam w ubiegłym roku w jednej ze szkółek jest dość dobrze napisana i ma wiele obrazków począwszy od lisci kiedy mają za mało jakichś składników po różne chemikalia na różne okazje ...
To teraz będziesz mogła nam fachowo doradzać :hug:
Jaki jest rok wydania tej książki?

Moja oaza wśród familoków 27 Maj 2013 21:03 #161952

• amadyn
  • amadyn's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 328
Ten owad to muchówka z rodziny wujków (Empididae) . Poluje głównie na larwy pryszczarków i mszyce . Roślin nie zjada .

Moja oaza wśród familoków 27 Maj 2013 21:30 #161980

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Małgosiu no widzisz, a jakie to uczucie a co dopiero jak pokaże kwiat .Moje z dnia na dzień coraz bardziej zapowiadają kwitnienie ,ale ziąb wszystko spowalnia
Martuś ta żółta Delosperma zimuje bez przeszkód ,ale inne kolory niestety u mnie wymarzają
Iwonko u nas sucho i przydałby sie deszcz .Znów krótki urlopik a ja w niedzielę jadę do mamy na tydzień ,wiec też będzie urlopik
Małgosiu u mnie zimuje bez problemu .Jestem ciekawa czy Opuncja zakwitnie bo jest u mnie już 3 sezon
Ulka utrapienie z ta bruzdownicą chociaż pąki sie trzymają solidnie ,ale po co ma sie rozwijać w środku ta larwa .Wolę ją zniszczyć, a przy okazji pąk .Nawet gdybym pozwoliła mu sie rozwinąć to łodyga zostanie pusta bez miąższu i nijak nie będzie pobierać pokarmu

mojeobrazy958.jpg

tak zaatakowały mi mrówki pąk różany ,że musiałam go ściąć

mojeobrazy957.jpg

biedna jest w tym roku Maigold, bo mrówki się na nią uwzięły ze względu na spadż lecącą z Czeremchy .Przez 2 lata była tam wylęgarnia biedronkowych larw

mojeobrazy963.jpg

mojeobrazy956.jpg

mojeobrazy955.jpg

mojeobrazy967.jpg

mojeobrazy959.jpg

mojeobrazy949.jpg

Andrzeju na Ciebie zawsze można liczyć :thanks: zaraz sobie zanotuję
Jolu nie wiem jaki to rok edycj. Jutro zobaczę, bo książkę mam w ogródku
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2
Ostatnio zmieniany: 27 Maj 2013 21:33 przez jagoda5214.
Za tę wiadomość podziękował(a): Bozi

Moja oaza wśród familoków 27 Maj 2013 21:46 #161997

• Alina-277
  • Alina-277's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1253
Jadziu u Ciebie pąki kwiatowe są dużo większe niż u mnie...Hortensja moja ma też takie same piękne pąki ale tylko na tej która kwitnie na tegorocznych przyrostach.

Moja oaza wśród familoków 28 Maj 2013 08:39 #162121

• Margolka
  • Margolka's Avatar
  • Platinum Boarder
Jadziu - u mnie też zauważylam , że mrówki wprowadzają się na różankę :club2:

Moja oaza wśród familoków 28 Maj 2013 12:03 #162206

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
Małgosiu tego nigdy nie było ,żeby mrówki zajadały się różanymi pąkami :ohmy: Myślę ,że u mnie ma wpływ ,że Maigold rośnie pod wielką Czeremchą, a na niej na pewno mnóstwo mszyc i kapiąca spadż tak na nie działa :idea2:Byle nie zrobiły sobie pod różami kopców, wtedy róża będzie zmarnowana
Alu wolałabym już oglądać róże w rozkwicie tak jak u Joli -Pamelki :placze: Moja hortensja ogrodowa kwitnie na starych i nowych pędach .Jestem ciekawa czy ukorzeniona w ubiegłym roku Grandiflora też zakwitnie .Nie obcinałam jej wiosną ,bo jest jeszcze niziutka
Od wczorajszego wieczora wciąż leje i chociaż chciałam trochę deszczu to jest go już za dużo .
Wczoraj zaraz opisałam sobie tę muchówkę,którą Andrzej zidentyfikował
catswujek.jpg

mojeobrazy770.jpg

I tu cytat z portalu wiedzy portalwiedzy.onet.pl/80807,,,,zlotook_pospolity,haslo.html
Złotook pospolity, Chrysopa vulgaris, owad należący do rzędu sieciarek (Chrysopidae). Rozpiętość skrzydeł do 35 mm. Samice przyczepiają jaja do liści, gałązek i owoców drzew lub krzewów pojedynczo albo w większych ilościach. Jaja umieszczane są na cienkich, nitkowatych i bardzo długich trzonkach zwanych stylikami. Wylęgają się z nich bardzo ruchliwe i żarłoczne larwy, które wyposażone są w ostre, sierpowate żuwaczki. Polują one przede wszystkim na mszyce. Owady dorosłe (imago) najliczniej występują w drugiej połowie lata oraz wczesną jesienią. Osobniki z jesiennego pokolenia często przylatują do mieszkań, gdzie szukają miejsca do przezimowania. W czasie zimowania złotook zmienia barwę z zielonej na różowobrązową. Owady doskonałe są równie drapieżne jak larwy. Ich głównym łupem są mszyce, przędziorki, roztocza, a także jaja owadów (np. stonki ziemniaczanej). W ciągu całego cyklu rozwojowego jedna larwa niszczy około 500 mszyc, 200 jaj stonki ziemniaczanej i 2000 przędziorków. Złotooki najczęściej żerują na niskich roślinach, różnych gatunków kwiatów i warzyw, rzadziej je można spotkać na drzewach.
Myślę ,że on jest bardziej pożyteczny niż biedronki
a tu jeszcze jeden
mojeobrazy801.jpg

fotoprzyroda.net/galeria/main.php?g2_itemId=1866 tu jest fajny jej opis

mojeobrazy857.jpg

pl.wikipedia.org/wiki/Omomiłek_szary
Jadzia
Ostatnio zmieniany: 28 Maj 2013 12:10 przez jagoda5214.
Za tę wiadomość podziękował(a): dala, pamelka, Gosia, r-xxta, Martina

Moja oaza wśród familoków 28 Maj 2013 14:05 #162251

• Margolka
  • Margolka's Avatar
  • Platinum Boarder
Jadziu - uratowałaś życie omomiłkowi - właśnie go przydybałam na moich rabatkach ;)

Moja oaza wśród familoków 28 Maj 2013 19:22 #162339

• Martina
  • Martina's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 85
Teraz wiem, że też mam w ogrodzie omomiłka. Spaceruje po powojnikach. :)
Pozdrawiam Marta.

siedlisko

Moja oaza wśród familoków 28 Maj 2013 21:21 #162398

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
A ja wczoraj wyniosłam na kartce papieru omomiłka na dwór - wpadł przez otwarte okno i nie umiał się wydostać z powrotem

Moja oaza wśród familoków 28 Maj 2013 21:44 #162420

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
Iwonko czasem warto wiedzieć co to za owad ,żeby niepotrzebnie go nie uśmiercać .Przestało na razie padać wiec poszłam do ogródka na przeszpiegi czy już jakaś róża nie pokazała kolorku a spotkałam znów takiego fajnego z rodziny Wujkowatych ,ale nie wiem co to za jeden Może Andrzej zajrzy i go zidentyfikuje
mojeobrazy839.jpg

Ten jest zidentyfikowany ,ale nie podpisany To Smolik Sosnowiec
atlas-zwierzat.pl/1/ryjkowcowate/smolik-sosnowiec tu można więcej o nim poczytać

mojeobrazy1007.jpg

mojeobrazy1006.jpg

Martuś dlatego dobrze wiedzieć a ja przez przypadek wpadłam na taki pomysł ,żeby zidentyfikować owady ,które zobaczę w moim ogródku
Małgosiu miło mi to słyszeć
Teraz ogrodowo fotki jeszcze ciepłe ;)
mojeobrazy1012.jpg

mojeobrazy1010.jpg

mojeobrazy1009.jpg

mojeobrazy999.jpg

mali pomocnicy :evil:

mojeobrazy996.jpg
Jadzia
Za tę wiadomość podziękował(a): Margolka

Moja oaza wśród familoków 28 Maj 2013 21:49 #162424

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Tradescant u mnie tylko ciut bardziej rozwinięta ;) :woohoo: , a kolory pokazuje już naprawdę sporo róż :woohoo:

Moja oaza wśród familoków 29 Maj 2013 08:17 #162512

• Gosia
  • Gosia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa 6b
  • Otrzymane dziękuję: 1284
Jagódko z przyjemnością pospacerowałam po Twoim ogródku, kompostownik :bravo:. Świetny pomysł z albumem pożytecznych owadów. :thanks:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do odwiedzenia
Ogrodowych pasji Gosi

Wszystkie treści wraz ze zdjęciami, ilustracjami zawarte w moich postach na stronie forumogrodniczeoaza.pl/ chronione są Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych, oraz międzynarodowym prawem autorskim. Wszystkie prawa zastrzeżone. Jakikolwiek materiał zawarty w moich postach na w/w stronie nie może być wykorzystany w całości lub w części bez mojej pisemnej zgody.

Moja oaza wśród familoków 29 Maj 2013 23:21 #162815

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
To paskudztwo bez domku w czymś ci pomaga ;) u mnie mają krótkie życie jak się napatoczą. U mnie różyczki w pąkach, boję się, że znowu zakwitną jak mnie nie będzie - za tydzień przecież jadę do Sulejówka :sick:

Moja oaza wśród familoków 31 Maj 2013 12:37 #163360

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
pączki różyczek tytko czekają na rozkwitnięcie :flower2:
zdjątka z robaczkami udane :bravo: :bravo: Ale ślimor nie ,,,paskudztwo :angry:

Moja oaza wśród familoków 31 Maj 2013 20:41 #163435

• amadyn
  • amadyn's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 328
Ten owad to chyba jakiś nerkosz ( Nephrotoma Appendiculata ) .

Moja oaza wśród familoków 31 Maj 2013 21:31 #163470

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
Andrzeju :thanks: wiedziałam ,ze na Ciebie można zawsze liczyć .Myślałam ,ze on też z rodziny wujkowatych ,bo podobny do Żółtaczka tak na pierwszy rzut oka tylko ,ze on ma dłuższe nogi .No ja nie jestem entomologiem ,ale chciałabym wiedzieć co u mnie fruwa czy pożyteczny czy nie .Dzisiaj znów spotkałam takiego jegomościa .Ciekawe czego u mnie szukał .Wiesz jak szybko biegłam po aparat,żeby mi nie uciekł .Siedział sobie na liściu piwonii :rotfl1: Mam nadzieję ,że Nerkosz nie jest szkodnikiem ogrodowych roślin ,bo nijak nie umiem się tego doszukać .Czeremcha już ścięta i wygląda teraz bardzo pusto za ogródkiem :(

mojeobrazy1025.jpg

mojeobrazy1054.jpg

ANIU mnóstwo róż ma już widoczne rozchylone pąki i tylko trochę ciepełka przyspieszyłoby ich rozkwit jak np. Maigold .Niestety mrówki uwzięły sie na nią jak nigdy dotąd
mojeobrazy1042.jpg

mojeobrazy1041.jpg

Iwonko oczywiście ,że mi pomaga ,ale niszczyć rośliny .Patrz jak wygląda kwiat powojnika
mojeobrazy1045.jpg

No tak przecież wybierasz sie na Zlot do Sulejowa oj będzie sie działo ;) a ja w niedzielę jadę do mamy na tydzień
mojeobrazy1048.jpg

Gosiu miło ,że zajrzałaś do mnie .Kompostownik jednak nie bardzo zdaje egzamin muszę go poprawić tylko kiedy .Lewą stronę zrobiłam ciut za wysoko i teraz po tej stronie kompost jest prawie suchy ,bo wszystko zaraz spływa .No cóż po prawej będzie szybciej przerabiany .Nie będę teraz tego poprawiać dopiero chyba jesienią albo wiosną
mojeobrazy1023.jpg

Martuś do dzisiaj nic więcej się nie otworzyła :( Chyba wszystkie na raz będą się pokazywać ,ale muszą z tydzień na mnie poczekać ,więc nie muszą się spieszyć
mojeobrazy1035.jpg
Jadzia

Moja oaza wśród familoków 31 Maj 2013 21:54 #163498

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Jadziu, ja uwielbiam wszelkie ogrodowe żyjątka, więc z przyjemnością oglądam Twoje zdjęcia i opisy owadów :)
U mnie wszystkie róże jeszcze w pąkach; w tym roku Dolny Śląsk to biegun zimna i wegetacja jest opóźniona o jakieś dwa tygodnie :( Do tego ostatnie trzy dni lało jak z cebra i nosa nie można było wyściubić do ogrodu :(
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.660 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum