TEMAT: Moja oaza wśród familoków

Moja oaza wśród familoków 13 Maj 2013 15:09 #156313

• trzynastka
  • trzynastka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Każdy dzień nawet najgorszy wart jest przeżycia
  • Otrzymane dziękuję: 238
Jadziu zdjęcia tulipanow w kroplach wody cudne :) i muszę porozglądać się za tą ciekawą piwonią :)
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Moja oaza wśród familoków 13 Maj 2013 15:18 #156318

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Komarzyca nie jest różanym szkodnikiem ;) , po prostu siedziała pod różą w cieniu i się przykleiła do lepa :pinch:
Ja wczoraj zrobiłam oprysk z wrotycza z dodatkiem mydła ze skrzypem, jutro powtórka :whistle: , wczoraj tak je zlałam, że chyba się potopiły :rotfl1:
U mnie głównie skoczek grasuje :evil: , Pirouette, która się szykuje na miss gigant ;) jest wprost oblepiona skoczkiem :hammer: :jeez: . Mszyca na razie na dwóch sztukach, trzymam rękę na pulsie :wink4:

Moja oaza wśród familoków 14 Maj 2013 10:32 #156694

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Wam to dobrze bo możecie dziennie zaglądać i dziennie spłukiwać choć wodą a ja tylko 3 dni w tygodniu :sad2: Chyba wpadnę do ciebie popodziwiać kwitnącą koperkową ;)

Moja oaza wśród familoków 14 Maj 2013 10:37 #156698

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Pięknie wygladaja tulipanki z kroplami deszczu :bravo: :bravo:
Moja kamasja jeszcze mniejsza :(

Moja oaza wśród familoków 14 Maj 2013 10:45 #156701

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Jadziu ale kwitnień :woohoo: Wkrótce, jak widać różyczki zachywcą.
Także mam pąki na Transcendant :happy4:
Z tą Iwonkową różą, to myślę, że może pęd chory po zimie :think:
Miałam kilka takichpędów, które ruszyły i padły wraz z nowymi, wiosennymi :cry3:

Moja oaza wśród familoków 15 Maj 2013 07:08 #157038

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Jolu mogą być i odmrożenia .Wczoraj obcięłam niziutko Bicolette ,bo też myślałam ,że pędy jakoś dojdą do siebie to samo Barcarole .Gloria dei też ma na wpół czerwony pęd zamiast zieloniutkiego i na tym właśnie pędzie liście są jasno zielone z żółtym odcieniem .Nie ma to jak zaraz porządne ciachnięcie ,ale zawsze sie łudzę ,że może się obudzi .Ostatnio mam kłopoty z dostaniem sie na Oazę .Wciąż mnie serwer odrzuca :evil: albo połączenie jest takie wolne ,że nie umie zatrybić
Wczoraj budowałam kompostownik taki porządny jaki widziałam u Gosi no może nie aż tak wielki ,ale też mam mały ogródek

moja piękna Cecile cała w kwiatach

także Maigold cała w pąkach to samo Louise Odier
Tenuifolia Rubra Plena
mojeobrazy918.jpg

Aniu Kamasja wczoraj już wygladąła zjawiskowo .Mam ją dopiero 1 sezon i dziwię sie dlaczego dotąd jej u mnie nie było .
Porządek powoli zaczyna być widoczny po odejściu ekipy budowlańców .Mam nadzieję ,ze różyczkom spodoba sie nowe miejsce choć Doktorek wygląda zabiedzony po wysadzeniu z donicy .

mojeobrazy915.jpg

mojeobrazy921.jpg

Ten widok niedługo będzie już tylko wspomnieniem ,bo pozostanie pustynia bez pięknie pachnących wiosna lilaków :placze:
mojeobrazy869.jpg

Iwonko no to musisz się pospieszyć ,żeby załapać sie na obejrzenie jej kwiatów w realu .Są piękne i pachnące .
Martuś wiem ,że komarzyca to nie szkodnik .Żal każdego owada ,który niepotrzebnie się przyklei ,ale nie musisz używać chemii .Z mszycami tak to jest ,że one się mnożą w mgnieniu oka
Celinko uwielbiam wszelkie kwiaty w kroplach deszczu mają coś w sobie
mojeobrazy920.jpg
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2
Ostatnio zmieniany: 15 Maj 2013 07:16 przez jagoda5214.

Moja oaza wśród familoków 15 Maj 2013 07:12 #157039

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
Jolu mogą być i odmrożenia .Wczoraj obcięłam niziutko Bicolette ,bo też myślałam ,że pędy jakoś dojdą do siebie to samo Barcarole .Gloria dei też ma na wpół czerwony pęd zamiast zieloniutkiego i na tym właśnie pędzie liście są jasno zielone z żółtym odcieniem .Nie ma to jak zaraz porządne ciachnięcie ,ale zawsze sie łudzę ,że może się obudzi .Ostatnio mam kłopoty z dostaniem sie na Oazę .Wciąż mnie serwer odrzuca :evil: albo połączenie jest takie wolne ,że nie umie zatrybić
Wczoraj budowałam kompostownik taki porządny jaki widziałam u Gosi no może nie aż tak wielki ,ale też mam mały ogródek
mojeobrazy001.jpg

moja piękna Cecile cała w kwiatach

cecile.jpg

także Maigold cała w pąkach to samo Louise Odier
Tenuifolia Rubra Plena

Aniu Kamasja wczoraj już wygladąła zjawiskowo .Mam ją dopiero 1 sezon i dziwię sie dlaczego dotąd jej u mnie nie było .Porządek powoli zaczyna być widoczny po odejściu ekipy budowlańców .Mam nadzieję ,ze różyczkom spodoba sie nowe miejsce choć Doktorek wygląda zabiedzony po wysadzeniu z donicy .

Ten widok niedługo będzie już tylko wspomnieniem ,bo pozostanie pustynia bez pięknie pachnących wiosna lilaków :placze:

Iwonko no to musisz się pospieszyć ,żeby załapać sie na obejrzenie jej kwiatów w realu .Są piękne i pachnące .
Martuś wiem ,że komarzyca to nie szkodnik .Żal każdego owada ,który niepotrzebnie się przyklei ,ale nie musisz używać chemii .Z mszycami tak to jest ,że one się mnożą w mgnieniu oka
Celinko uwielbiam wszelkie kwiaty w kroplach deszczu mają coś w sobie
Jadzia

Moja oaza wśród familoków 15 Maj 2013 13:23 #157162

• Basia
  • Basia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1528
Jadzia, Twoja Cecylka jest zielona od ziemi :blink: wygląda, jakby i kwiaty kwitły na nizinach? U mnie kwitnienie zaczyna się na wysokości mojej głowy :P
Cudna piwonia delikatna, moja cofa się w rozwoju :evil:
Pozdrawiam mile
Basia

Moja oaza wśród familoków 15 Maj 2013 22:35 #157290

• Tosia2
  • Tosia2's Avatar
:club2: To ją na reanimację pod wiadomy adres :wink4:
Ja dziś mszycę zbierałam z róż pod domem. Na 2 różach było ich zatrzęsienie!!!

Moja oaza wśród familoków 16 Maj 2013 09:23 #157400

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
Tosia jak zaczniesz przyjmować wszystkie rośliny do reanimacji to wkrótce miejsca Ci braknie :happy-old: Niestety róże to raj dla mszyc i dlatego biedronki w tym czasie się wylęgają ,żeby larwy miały się czym odżywiać .Szkoda ,ze sikorkom nie smakują mszyce i ogólnie mają mało wrogów
BASIA ona ma dopiero 3 latka ,ale też Maigold zasłania jej nieciekawe miejsca ;) Wczoraj znów mnóstwo pąków z larwami poszło pod but :evil: Ekologiczna uprawa ma słabe wyniki :(
Jadzia

Moja oaza wśród familoków 16 Maj 2013 09:55 #157405

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Jadziu dostałam Pashminkę od Ewy :woohoo: Teraz kombinuję miejscówke, ile urośnie docelowo, na przód, czy raczej z tyłu rabaty :think:
HMF to jedno, a nasze lokalne warunki to zupełnie co innego :supr:
Oglądałm wczoraj różyczki i póki co :sick: nie widać szkodników :lev: za to wiele mrówek na piwoniach, znaczy rozwiną pąki kolejne :lol:

Moja oaza wśród familoków 24 Maj 2013 09:49 #160311

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
Witam wszystkich serdecznie .Udało mi sie wejść na Forum ,bo wciąż serwer mnie odrzucał ,że zły adres .Teraz z ciekawości spróbowałam włączyć Operę Turbo i :dance: udało się .Dlaczego nie pomyślałam o tym wcześniej bo moja przeglądarka to Opera .Nie wiem jak długo będę mogła sie cieszyć z tego ,ale póki co jest OK. Wszystko w szybkim tempie rozkwita teraz swoje 5 min . mają irysy i peonie majowe
Jolu szkodników nie ma za dużo, wiec jak na razie żadna chemia nie wchodzi w rachubę. Masz rację ,że też nie można sie sugerować HMF-em czy inną stronką .U każdego dana róża inaczej będzie rosnąć . Za to znajduję coraz więcej sprzymierzeńców w ogrodzie takich jak ten osobnik.
mojeobrazy770.jpg

czy ten

mojeobrazy805.jpg

czy ten

mojeobrazy857.jpg

omoshiro2.jpg

mojeobrazy899.jpg

mojeobrazy785.jpg

mojeobrazy893.jpg

mojeobrazy894.jpg
Jadzia

Moja oaza wśród familoków 24 Maj 2013 09:57 #160321

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Zajrzałam ciekawie co tam u różyczek słychać :think: jeszcze nic?
Omoshiro cudny :hearts:

Moja oaza wśród familoków 24 Maj 2013 10:48 #160343

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
Jolu słychać i to duzo ,ale nawet nie wiedziałam czy post mi przejdzie .Nie wiem dlaczego wcześniej nie wpadłam na ten pomysł ,żeby włączyć Turbo Operę .Teraz jak szalona biegam po wątkch ,żeby móc jak najwięcej zaprzyjażnionych ogródków odwiedzić Dla Ciebie mchówka Nuits de young ,pąk obżarty przez nie wiem kogo ??,ale fajnie wygląda .Omoshiro kupiłam, bo zakochałam sie w nim w leśnym ogrodzie u Moniki na FO i jest u mnie 2 sezon .Kakio w ubiegłym roku sie zbiesił ,ale mam nadzieję ,że w tym roku sie pokaże z dobrej strony
mojeobrazy885.jpg

mojeobrazy882.jpg

mojeobrazy876.jpg

Maigold oczywiście cała w pąkach ,ale uwzięły sie na nią mrówki .Nie wiem czy też żyją w dobrej komitywie i pomagają otwierać sie pąkom ,albo czują tam coś innego, czy po prostu obgryzają płatki .Wszystkie róże są obsypane pakami .Najgorzej wyglądają Doktorki wysadzone z donic po skończeniu remontu więc są pod moja troskliwa opieka

mojeobrazy875.jpg
Jadzia

Moja oaza wśród familoków 24 Maj 2013 10:55 #160348

• Margolka
  • Margolka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 235
Jadziu :hug: różyczki pięknie się zapowiadają, powojniki cudnie kwitną :woohoo: .
Oby Twoje kłopoty z netem się skończyły :kiss3:

Moja oaza wśród familoków 24 Maj 2013 12:42 #160410

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
A ja się zastanawiam gdzie się podziewają te wszystkie złotooki, które zimowały u mnie w domu :think:
W ogrodzie nie spotkałam, ani jednego :dry: . Biedronek też było pełno wczesną wiosną, a teraz jakaś posucha :unsure:
Ciekawe, czy skoczki mają jakichś naturalnych wrogów :evil:

Mam nadzieję, że Opera Turbo Cię nie zawiedzie i będziesz z nami częściej :hug:

Moja oaza wśród familoków 24 Maj 2013 13:11 #160419

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
jagoda5214 wrote:
mojeobrazy875.jpg

Cudny puchacz :woohoo:
Mój słabo startuje po zimie, ale mam nadzieję, że nareszcie się zbierze :think:
Excelesa szaleje :bravo:
Nie wiem co tam się czepiało różanego pąka, ale do środka widać nie weszło :hammer:
No to z netem będzie już tylko lepiej :hug:

Moja oaza wśród familoków 24 Maj 2013 13:16 #160420

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Jadziu, też pozwalam zjadać mszyce ich naturalnym wrogom i jak na razie w tym roku mam ich wyjątkowo mało. Mszyc znaczy się :) Nawet na wiciokrzewie i jaśminowcach, które zazwyczaj o tej porze są juz oblepione tymi czarnymi mszycami :angry:
Podziwiam Twój piękny powojnik i czekam na festiwal różany :)
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.601 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum