TEMAT: W kocim raju.

W kocim raju. 15 Sie 2013 21:28 #186290

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Balonek, Myta, Klakier... Kulki potrafią być też śmieszne! :lol:
Danusiu, widzę, że nie ustajesz w poszukiwaniach i zdobywaniu! :bravo: Ja też jestem zdania, że jak się coś kupi, to trzeba gdzieś posadzić! :rotfl1: Może być w donicach! ;)
Jak pokazujesz widoczki, to ja od razu patrzę, co by tu wywalić, żeby to miejsce znaleźć :lol: , ale nic nie wyrzucaj, ładne widoczki! Coś wymyślisz!

Zielone okna z estimeble.pl

W kocim raju. 15 Sie 2013 22:21 #186307

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1187
Dangar wrote:
Jolu, do sadzenia muszę dojrzeć (czytaj: znaleźc miejsce). :happy4: Czekam jeszcze co przywiozę z..... Spodziewam się cudności. Fajna wycieczka - męcząca i daleka, ale ekscytująca. Niewątpliwie uzależniłam się od zakupów iglaczkowych. :funnyface:

Jolu, część posadzę w donicach. Są za małe do gruntu.Prawie ich nie widać. :happy3: Mam jeszcze miejsca sporo w gruncie, ale pod dachem, z którego-mimo drabinek- zjeżdża zimą śnieg.Boję się, że przywali moje maleństwa i nie mam pomysłu jak je skutecznie zabezpieczyć. Myślałam nad konstrukcjami z drewna w rodzaju daszków.
Danusiu, pomyśl nad jakimś ażurowym przykryciem tych iglaków. W tego typu miejscach nakrywam je w zimie taką skrzynką ;)

Balonek jest świetny :wink4:
Ostatnio zmieniany: 15 Sie 2013 22:22 przez rispetto.

W kocim raju. 19 Sie 2013 10:15 #186829

• Dangar
  • Dangar's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 173
Dziękuję, Paweł, za radę. :) Myslałam o plastikowych koszach na bieliznę, jednak to chyba dalsza przyszłość, jak kulki podrosną. Kosze prostokątne będę dobre. Musze je nabyć przed zimą. Zawsze to jakaś szansa na miejsce dla iglaczka. W zeszłym tygodniu odbyłam daleki szkółking i kupiłam 14 iglaczków, które gdzieś musze posadzić. :P
pozdrawiam
Danka

W kocim raju.

W kocim raju. 19 Sie 2013 10:22 #186833

• Cypryda
  • Cypryda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 340
W tym roku pojeździłaś i porobiłaś zakupów. Szkoda ż e ja w tym roku nie mogłam w nic zainwestować i z Tobą pojeździć. Zawsze to bardzo lubię.Może w przyszłym roku uda m się z Toba wybrac ( o ile mnie zabierzesz) Ciekawa jestem tych Twoich nowości.

W kocim raju. 19 Sie 2013 10:41 #186839

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Kolejnych cztarnaście :woohoo: szalejesz zakupowo :hug:
Ja to teraz rozsądnie się zastanawiam gdzie posadzić takiego delikwenta, w iglastym przedszkolu mam zaledwie 4 unikaty :tongue2:

W kocim raju. 19 Sie 2013 13:01 #186858

• Dangar
  • Dangar's Avatar
  • Platinum Boarder
Jolu, ja się poważnie zastanawiam czy wszystkich nowości nie posadzić w donicach. Nornice dalej szaleją. Dzisiaj byłam załamana świerczkiem, którego 4 dni temu widziałam w kwitnącym stanie. Bardzo obawiam się o pozostałe iglaki.Przybywa stale kopców, dziur i tuneli. Moje koty nie biorą się za te szkodniki. :mad2: Będę dzisiaj zalewała dziury gnojówką z pokrzywy. Jakaś resztka mi jeszcze została w wiaderku.
pozdrawiam
Danka

W kocim raju.

W kocim raju. 20 Sie 2013 10:52 #187159

• Dangar
  • Dangar's Avatar
  • Platinum Boarder
Udało mi się wczoraj posadzić do donicy 3 najmniejsze iglaki. Pozostało jeszcze ponad 10 sztuk. Do tego 2 jeżówki i 1 hostka.:crazy: Wykopałam 2 suche iglaczki. Niestety, nie dały rady po czerwcowych deszczach.Chorowały i w koncu padły. I tak udało mi się uratować 5 sztuk. Są bardzo okaleczone, wyłysiałe, ale są.

Nie miałam czasu na zrobienie fotek. Muszę zorganizować miejsca do posadzenia kilku sztuk. Poszerzenia 1 grządki da miejsce 3 sztukom. Po dezynfekcji podłoża posadzę też w miejsca tych chorych. Nigdy tego nie robiłam, ale brak miejsca wymusza pewne rozwiązania. Wpadłam na pomyśł, żeby te nowe sadzić już z mykoryzą. Zaszczepię też te, które chorowały. Może to coś pomoże.Od wczoraj trochę pada i jest nadzieja, że w najbliższych dniach odpadnie mi podlewanie. Dobre i to, bo mam zaległości w plewieniu i to duże. :hammer:
pozdrawiam
Danka

W kocim raju.

W kocim raju. 20 Sie 2013 11:09 #187166

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
A jak planujesz dezynfekować podłoże?
I ja mam trzy wolne miejscowki po odeszłych kulkach :cry3:

W kocim raju. 20 Sie 2013 11:57 #187179

• Dangar
  • Dangar's Avatar
  • Platinum Boarder
Zdezynfekuję podłoże previcurem i aliette, a po tygodniu wsadzę rosliny i dam mykoryzę.

Nie da się ukryć, że lepiej byłoby wsadzić na to miejsce liściaki lub byliny.
pozdrawiam
Danka

W kocim raju.
Ostatnio zmieniany: 20 Sie 2013 11:59 przez Dangar.

W kocim raju. 20 Sie 2013 22:24 #187397

• Dangar
  • Dangar's Avatar
  • Platinum Boarder
Lato w ogrodzie.
tomszak.sier.2013025.JPG

tomszak.sier.2013026.JPG

tomszak.sier.2013029.JPG

roliny.widoki.2013.sier088.JPG

roliny.widoki.2013.sier083.JPG

roliny.widoki.2013.sier084.JPG

roliny.widoki.2013.sier020.JPG

roliny.widoki.2013.sier029.JPG
pozdrawiam
Danka

W kocim raju.

W kocim raju. 21 Sie 2013 09:53 #187500

• Cypryda
  • Cypryda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 340
Zmieniło sie u Ciebie niesamowicie.

W kocim raju. 21 Sie 2013 23:47 #187687

• Dangar
  • Dangar's Avatar
  • Platinum Boarder
Dzisiaj zagospodarowałam kawałek poszerzonej rabaty. Zmieściły się 3 kulki , 2 funkie i skalniaczek. Jutro robię przerwę w sadzeniu i biorę się za plewienie. Dzisiaj przysłali nowy kompostownik. Muszę go złożyć i zagospodarować. Reszta iglaków musi czekać na lepsze czasy. Zostało mi około 15 roślin do posadzenia, w tym jeżówki i floksy, 2 dołki po iglakach do odkażenia i 2 iglaki do wykopania. Stratom iglakowym nie ma, niestety, końca.Dzisiaj też odkryłam i zlikiwdowałam dziurę po nornicy pod concolorką. Chyba najbezpieczniej będzie sadzić do donic. :sad2: :think:

Ta picea omorica jeszcze tydzień temu była w kwitnącym stanie. :(

pic.omorica.miriam.JPG

Picea omorica Wodan.

pic.omorica.wodan.JPG

Bardzo podrosła Abies balsamea 94078.

ab.bals.94078.JPG

Abies lasiocarpa Lopalpun. Na szczęście na tej rabacie nie mam jeszcze nornic. kiedyś zrobiłam zapory od strony pola i się sprawdziło.

ab.lasiocarpa.lopalpun.JPG
pozdrawiam
Danka

W kocim raju.
Ostatnio zmieniany: 22 Sie 2013 09:42 przez Dangar.

W kocim raju. 22 Sie 2013 07:49 #187692

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Masz przeżycia z tymi nornicami :( Skoro wspomniałaś o donicach, to może spróbować posadzić je w nich, ale wycinając dno? Nornice tak głęboko nie ryją ...
Piekny busz na przydomowej rabacie :bravo:

W kocim raju. 22 Sie 2013 09:49 #187720

• Dangar
  • Dangar's Avatar
  • Platinum Boarder
Paweł, chyba lepiej będzie otaczać rabaty ogrodniczymi taśmami. Mają 20 cm szerokości i założenie ich od strony pola mi się sprawdziło. Trochę będzie z tym pracy, ale może da efekt. Donice są "na razie" i w przyszłości będę przesadzała te iglaczki do gruntu. Nie mam pojęcia gdzie, ale je przesadzę. Szkoda mi niszczyć donice.
pozdrawiam
Danka

W kocim raju.

W kocim raju. 23 Sie 2013 18:58 #188050

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Dangar wrote:

roliny.widoki.2013.sier020.JPG

Danusiu,a co to jest takie ładne??
Ładniutkie masz iglaczki :)
I na rabatach Twoich pieknie,kolorowo,kwitnąco :bravo: :flower1:

W kocim raju. 23 Sie 2013 22:07 #188137

• Dangar
  • Dangar's Avatar
  • Platinum Boarder
Aniu, to jest lantana, roślina-chwast bodajże z Brazylii. W zimie musi być trzymana pod dachem i w temperaturze dodatniej.

Dzisiaj zakończyłam zakupy ogrodowe. Byłam w K. Iglaczki już wszystkie wyniesione do sprzedaży. Jeszcze liściaste uzupełniają. Zdobyłam świerczka, który mi zgnił w tym roku i kilka ciekawych iglaków. Do tego 3 żurawki. Żadna rewelacja, ale potrzebowałam coś na uzupełnienie przestrzeni miedzy iglakami.Mam więc teraz 25 iglaków w doniczkach.Z jednej strony :woohoo: , z dugiej tak myslę, że mam coś :crazy: . To nienormalne, żeby nie móc przestać. :rotfl1: Kto mi wreszcie przemówi do rozsądku? :teach:

Jakby kogoś interesowało to jest picea abies Wichtel.Zostały 2 egzemplarze, bo kupiłam drugi na wypadek, gdyby temu starszemu się coś przydarzyło złego. Widziałam tez Picea omorica Wodan i Tom Thumb i dużo malutkich sosenek. Jedna podobna do drugiej. Kupiłam śliczną Soft Touch na wysokim sztamie (najdroższa)i Minimę. Fotki będą w niedzielę. :P Tym razem udało mi się kupić iglaki niepodobne do tych, które mam. :dance:

Na razie mam dla nich 6 miejsc w dużych donicach i 3 miejsca w gruncie.
pozdrawiam
Danka

W kocim raju.
Za tę wiadomość podziękował(a): anabuko1

W kocim raju. 24 Sie 2013 22:03 #188319

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Danusiu, ja, ja Ci przemówię do rozsądku! :P Ja z rozsądku słynę, więc to dla mnie nie problem! :rotfl1:
Uwaga, przemawiam! Uważam, że kupowanie drugiej takiej samej kulki na wypadek, gdyby tej pierwszej się coś złego stało to niepotrzebne jest! :rotfl1: To wręcz kuszenie losu jest!
Idźmy dalej... Ładnie, ładnie, ale po co Ci ta wielka kępa zwykłej jeżówki? Albo czegoś żółtego, nie widzę dobrze, co to...Wywalić, kulki posadzić! Te zapasowe też! :rotfl1:
A my już w piątek będziemy po Krzywaczce grasować! :fly: :fly:

W kocim raju. 24 Sie 2013 22:29 #188334

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Zostawcie coś w tej Krzywaczce, bo ja dopiero w przyszły piątek mogę :(

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.595 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum