TEMAT: Zapraszam do Hanutkowa

Zapraszam do Hanutkowa 05 Lut 2013 15:20 #119675

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
A ja słyszałam, że właśnie niebieskie zzieleniały :think:
Co na to Mirek?
Gdzie jest Nemo :search:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Zapraszam do Hanutkowa 05 Lut 2013 15:20 #119676

• e-genia
  • e-genia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3524
Dziękuję za pomoc :hug: Na razie to muszę kupić, ale poczekam do marca
Ostatnio zmieniany: 08 Lut 2013 10:43 przez e-genia.

Zapraszam do Hanutkowa 05 Lut 2013 16:30 #119693

• Pawel_K
  • Pawel_K's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 23
Co do Promanala i niebieskich to u mnie tak było. Opryskałem świerka kłującego, nie wiedząc o tym że nie można. Efekt można zobaczyć tutaj: http://forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/39-drzewa-i-krzewy-iglaste/19204-iglaste-pogotowie-ratunkowe?start=180#75943
Na szczęście spryskałem tylko kilka gałązek. W tej chwili igiełki są brązowe. Trzeba poczekać do wiosny na świeże, normalne przyrosty :)

Zapraszam do Hanutkowa 05 Lut 2013 17:57 #119727

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1187
Jolu - znalazł się :lol:

Geniu - to chyba znajdziesz w każdym sklepie ogrodniczym :)

Pawle - chodziłem dzisiaj po ogrodzie i faktycznie może coś być na rzeczy. O ile nie ma śladów na wielkich Hoopsi, Koster lub Fat Albert, to może to być przyczyną zmiany koloru igieł na małej sadzonce Walnut Glen :idea1: Zwrócę na to uwagę podczas tegorocznych oprysków i dzięki Joli za zwrócenie uwagi :)

Mówiłem o spacerze po ogrodzie. Szukałem śladów wiosny, ale jedyne co znalazłem to:

Jak widać neidużo, więc skupiłem się na tym, co najlepsze :)

Sosna żółta Mt. Shasta

Świerk pospolity Faehndrig

Jodła kaukaska Golden Spreader

i coś nieiglastego ;)

I na koniec ... co powiecie na taką czarcią miotłę?

Ostatnio zmieniany: 05 Lut 2013 18:03 przez rispetto.

Zapraszam do Hanutkowa 05 Lut 2013 20:32 #119785

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Wcale nie takie złe te oznaki wiosny ;) , aż jutro poszukam u siebie :woohoo: .

To "co najlepsze" bardzo urodziwe :wink4: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Zapraszam do Hanutkowa 05 Lut 2013 21:02 #119808

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Ta czarcia miotła wyraźnie różni się od matecznej.
U nas przy Spacerowej, podczas zjazdu z obwodnicy wśród drzew widywałam jeszcze rok temu czarcią miotłę na samym szczycie jednego z bardzo wysokich drzew. Na początku nie wiedziałam co to jest, wyglądało jak wielka antena satelitarna na samym czubku sosny. Oceniam, że średnica jej wynosiła od 1,5 do 2 m. Podczas wycinki tej części lasu i ta sosna została usunięta. Niestety, gdy wracaliśmy z działki nie było już śladu po niej. Szkoda bo chciałam zobaczyć z bliska, a to była jedyna okazja.

Jakieś kiełki już z ziemi wychodzą. ;)

Zapraszam do Hanutkowa 05 Lut 2013 21:16 #119814

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Doroto - ja tam mogę jeszcze spokojnie poczekać na tą wiosnę ;) Niech sobie na spokojnie na początku marca przyjdzie :)

Danielo - pewnie masz na myśli to:

Już zaszczepione i nazywa się picea abies 'Hanutkowo' :)

Zapraszam do Hanutkowa 05 Lut 2013 21:48 #119830

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Pawle,
dokładnie o to chodziło. :)

Zapraszam do Hanutkowa 05 Lut 2013 21:55 #119836

• Roma
  • Roma's Avatar
Pawle- prośba od "blondyni" proszę zdefiniuj co to jest czarcia miotła, bo chyba u nas coś takiego widzę ale nie chcę się zbłaźnić.

Zapraszam do Hanutkowa 05 Lut 2013 21:55 #119837

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
W końcu przewróciło się po większej wichurze. Na ziemi miało rozmiar mniej więcej 1,5x1,5x3m :)

Zapraszam do Hanutkowa 05 Lut 2013 22:03 #119843

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Pawle,
czyli dobrze oceniałam wielkość. Czy widziałeś ją po przewróceniu? bliżej?

Zapraszam do Hanutkowa 06 Lut 2013 06:48 #119880

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
Roma wrote:
Pawle- prośba od "blondyni" proszę zdefiniuj co to jest czarcia miotła, bo chyba u nas coś takiego widzę ale nie chcę się zbłaźnić.

Roma wklejam definicję czrciej miotły z Winkipedi :

Czarcia miotła

Czarcia miotła – rodzaj potworności roślin objawiający się powstaniem wyrośla, będącego gęstym skupieniem silnie rozgałęzionych, nienormalnie rozwiniętych pędów płonnych. Czarcie miotły występują na drzewach i krzewach – zarówno liściastych, jak i iglastych. Na jednym drzewie czy krzewie może występować więcej niż jedna, przy czym liczniej występując mogą spowodować obumarcie rośliny. Powstają wskutek zahamowania rozwoju pędu głównego i patologicznego rozwoju wszystkich pąków bocznych (normalnie rozwijają się tylko niektóre z nich). Bezpośrednimi przyczynami takiego zaburzonego rozwoju pędów są:
infekcje grzybowe (powodowane m.in. przez szpetkowce i rdzowce[1]), bakteryjne lub wirusowe,
mutacje w merystemie wierzchołkowym pędów.

Czarcie miotły wywoływane przez organizmy pasożytnicze bywają zaliczane do galasów typu organoidowego, tj. będących rozpoznawalnymi organami[2]. Do znanych czynników inicjujących powstawanie czarcich mioteł należy grzyb Melampsorella caryophyllacearum powodujący powstawanie czarciej miotły u jodły i szpetczaki z rodzaju Taphrina tworzące wyrośla na brzozach[3].

Sadzonki z pędów pobranych z czarcich mioteł spowodowanych przez mutacje zachowują specyficzny sposób wzrostu i wykorzystywane są przez szkółkarzy do otrzymywania nowych odmian. Przykładem jest np. kultywar świerka pospolitego Picea abies 'Little Gem', otrzymany z czarciej miotły świerka odmiany 'Nidiformis'. Niektórzy szkółkarze uzyskane w ten sposób kultywary poddają ochronie patentowej[4]. W leśnictwie czarcie miotły nie powodują istotnych szkód ze względu na sporadyczność występowania
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Zapraszam do Hanutkowa 06 Lut 2013 08:37 #119885

• aneta72
  • aneta72's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 111
Witam.Uwielbiam czarcie miotły ,szukamy ich z moją córką i nazywamy naszymi drzewami są piękne i niepowtarzalne . :search: W niedziele byłam w swoim ogrodzie na Kaszubach ,tam biało i zimno a z pracami trzeba poczekać-ach ten klimacik Kaszubski :jeez: W mieście jest trochę cieplej ,już robiłam małe porządki przed swoim blokiem,takich nawiedzonych to tu nie ma ludzie patrzą co ja tam przekopuję :ouch: Dobrze że natura daje nam odpocząć,teraz trochę pracy przed blokiem a potem do swojego dużego ogrodu.Takim sposobem wszędzie gdzie przebywam jest ładnie i oryginalnie.Widziałam już trochę wiosny-przebijające się przebiśniegi ,hiacynty...tak by się je podlało czarodziejskim płynem by już zakwitły :garden1:!!! Dziękuje za informacje dotyczące roślinki do oczka ,mam oczywiście pytanie:kiedy najlepiej ją posadzić??? :think:

Zapraszam do Hanutkowa 06 Lut 2013 10:24 #119909

• dorota
  • dorota's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 111
Czarcie miotły są fascynujące , zwłaszcza, że tak do końca nigdy nie wiadomo, czy po zaszczepieniu roślina zachowa pożądane cechy i bedzie naprawdę niepowtarzalnym nowym okazem kolekcjonerskim.
Pozdrawiam- Dorota
Mój ogród- po prostu

Zapraszam do Hanutkowa 08 Lut 2013 10:40 #120613

• Nemo
  • Nemo's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 215
Jestem :)
Daleko... Podlasie. Odpocząć pojechałem ;) Wczoraj i w nocy dowaliło 20 cm tego mokrego, paskudnego i zimnego białego gó...a. Szwagier miał drugą łopatę :evil:
Net radiowy, prąd od wczoraj przynajmniej raz na godzinę znika na parę minut...
Jutro planujemy włazić na srebrny świerk po WB... w tym śniegu :whistle:

POCZEKAJCIE Z TYM PRYSKANIEM!
Ostatnio zmieniany: 08 Lut 2013 10:50 przez Nemo.

Zapraszam do Hanutkowa 08 Lut 2013 13:51 #120683

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Mirku my tu poczekamy :bye: a Ty lepiej się trzymaj tego świerka mocno :happy-old:
Ciekawe co tam za cudo wypatrzyłeś :lol:

Zapraszam do Hanutkowa 08 Lut 2013 20:15 #120845

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Właściwie Paweł już wyjaśnił wszystko z czarcimi miotłami :) Dodam tylko, że do szczepienia nadają się tylko niektóre z nich, a co z nich wyjdzie w przyszłości to często loteria. Bywa, że z pięknej miotełki rośnie byle co, a bywa też zupełnie odwrotnie :) No i pozostaje jeszcze kwestia przyjęcia się takiej czarciej miotły po szczepieniu. Czasami przyjmuje się w 100%, a niekiedy jest dobrze, jak zaszczepi się 10% ;)

Mirek wspomina o śniegu, a u nas póki co nawet 10 cm nie ma ;)

Temu to chyba pory roku się poprzestawiały :crazy:

Ostatnio zmieniany: 08 Lut 2013 20:16 przez rispetto.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Zapraszam do Hanutkowa 08 Lut 2013 20:25 #120850

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
rispetto wrote:
Temu to chyba pory roku się poprzestawiały :crazy:

Rude i pomarańczowe jest piękne! ;)
No ale z reguły jednak szczepy zachowują cechy czarcich mioteł, na szczęście... Z tej całej zacytowanej przez Chestera informacji nie mogę się zgodzić z terminem "potworność" ;) , bo to jest cudowność! :lol:
Ja wciąż czekam na swoją czarcią miotłę... Jak już znalazłam, to się okazało, że na sylvestris to raczej nic ciekawego... :( No to dalej czekam... Na pumila bym chciała! Paskowaną i skręconą! :rotfl1:
Paweł, mało Ci śniegu? My tu już myślimy, jak tę zimę wysłać do morza... :rotfl1:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.507 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum