TEMAT: Mój ogród

Mój ogród 18 Lut 2013 11:23 #125550

• ewamaj66
  • ewamaj66's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 572
A propos zimowej apatii oraz przygnębienia-pada śnieg :angry: Aż się powietrze całkiem zabieliło :angry:
W takie dni, kiedy mam czas, uwielbiam przeglądać oferty szkółek różanych. Zawsze mi się humor poprawi. Alina ma rację-róż nie trzeba się bać. Te, które wybrałaś, powinny rosnąć u nas bez kłopotów, a szkodniki czy choroby nie oszczędzają żadnych roślin w ogrodzie. Nie spodziewaj się jednak od razu efektu-róża potrzebuje 2-3 lata, żeby pokazać, na co ją stać :)

Zielone okna z estimeble.pl

Mój ogród 18 Lut 2013 11:45 #125569

• Margolka
  • Margolka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 235
Ewka widzę, że u Ciebie podobnie i za oknem i w sercu :hug:
Mi trochę pomogło wklejenie energetycznego avatarka :cool3:
Różane na razie omijam z wiadomych względów / na odwyku różanym jestem :wink4: /
Powojnikom się przyglądam z dużą nieśmiałością...na razie :devil1:

Mój ogród 18 Lut 2013 11:47 #125571

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Moja przeglądarka z lenistwa ciągle pokazuje stary awatar :wink4:
Zaraz się przeniosę do innej, bo już mnie zżera ciekawość :happy3:

Edit: wystarczyło kliknąć odpowiedz ;) , rzeczywiście, energetyczny :silly:
Ostatnio zmieniany: 18 Lut 2013 11:49 przez r-xxta.

Mój ogród 18 Lut 2013 12:15 #125606

• ewamaj66
  • ewamaj66's Avatar
  • Platinum Boarder
Powojniki to temat-rzeka :) Z różami wyglądają świetnie, bo jest mnóstwo niebieskich i fioletowych, które pasują po prostu idealnie :woohoo:

Mój ogród 18 Lut 2013 13:54 #125665

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
Małgosiu, mój zakup różany troszkę mnie ,,wydrenował'' w kieszeni ponad cztery stówki wydałem-ale jaka radość z zakupów :hammer: .Teraz zamówiłem powojniki,wpiszę nazwy :bad-idea: jak wrócę do domu...

Mój ogród 18 Lut 2013 18:43 #125787

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Małgosiu avatarek energetyczny a tu znów zapowiadają biel wszędzie oby to już po raz ostatni
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

Mój ogród 18 Lut 2013 20:26 #125875

• mirdem
  • mirdem's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2335
Małgosiu ..... melduję się i ja ..................zastanawiam się czemu dopiero teraz tu trafiłam :whistle: :whistle: zazdraszczam tego lasu w pobliżu i przestrzeni ogrodowych , piękne masz byliny i jak widzę całkiem sporo host i pięknych języczek . Urocze zwierzaki :hearts: ........... będę stałą zaglądaczką :bye:
Pozdrawiam.....wiosennie przez cały rok ... Mirka :P :P

Kolorowy galimatias Mirki

Kramik -wymienię , sprzedam ( głównie ogrodowe)2015
Za tę wiadomość podziękował(a): Margolka

Mój ogród 18 Lut 2013 20:27 #125876

• Margolka
  • Margolka's Avatar
  • Platinum Boarder
Witam drogich gości :bye:

Martusia to takie przedwiosenne wcielenie :tongue2:

Ewciu - powojniki niebezpiecznie mnie zainteresowały :jeez: - u Ciebie są przepiękne :hearts:

Pawełku - ja bardzo podobnie :drink1: pocieszmy się że nasze róże warte swojej ceny :wink4: Piękne będą ;) Pochwal się tymi powojnikami - coś mi się zdaje, że dla odmiany clematisy zajmią mi kilka wieczorów :wink4:

Jadziu :kiss3: oj energii mi potrzeba po tej zimie.Musimy ponoć wytrzymać z zimą do końca lutego .... Zobaczymy jaką prognozą nas wtedy uraczą.

Mirko :hug: cieszę się, że zajrzałaś.Podobnie jak Ty mam hostową młodzież :tongue2: Tak jak teraz osaczyły mnie róże - podobnie było z hostami 2-3 lata temu :crazy: Mam ich "trochę " w porównaniu z Tobą malutko...Zamierzam uwolnić je spod dębu i przesadzić w inne miejsce - czy wiosna to dobra pora , czy lepiej poczekać na jesień?
Na moim przykładzie widać jak nieprzewidywalnie zmieniają się ogrodowe sympatie - być może w sprawie róż nie powiedziałaś jeszcze ostatniego słowa :kiss3:
Ostatnio zmieniany: 18 Lut 2013 20:50 przez Margolka.

Mój ogród 18 Lut 2013 21:37 #125943

• ewamaj66
  • ewamaj66's Avatar
  • Platinum Boarder
Sypie od rana-świata nie widać :unsure:
Polecam powojniki włoskie, rosną bez problemów :) Natomiast wielkokwiatowe mogą kaprysić, szczególnie pełne mogą sprawić zawód, jeśli się o nie nie zadba.
Za tę wiadomość podziękował(a): Margolka

Mój ogród 18 Lut 2013 21:43 #125950

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
Margolko :)
Ja już robię listę powojników :) Wiem ,że ziemię mam dla nich lepszą niż
na starej działeczce ROD -to na pewno znak! ;)

Są tak zjawiskowe ,jak kwitną ,że muszę spróbować.

Mój ogród 19 Lut 2013 09:22 #126106

• mirdem
  • mirdem's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2335
Małgosiu ja zawsze przesadzam hosty wiosną , termin jesienny jakoś mi nie leży ........ czemu chcesz je zabrać spod dębu ? U Poli rosną chyba właśnie pod dębami i wyglądają przepięknie.Fascynacja hostami trwa juz nie mogę się doczekać wiosennych paczek :lev: :lev: Co do róż to zdaje się , że nie powiedziałam nawet pierwszego słowa :rotfl1: :rotfl1:

........... uwielbiam Pratchetta ale " Kot w stanie czystym ' jakoś nie wpadł w moje łapki :think: :think:
Pozdrawiam.....wiosennie przez cały rok ... Mirka :P :P

Kolorowy galimatias Mirki

Kramik -wymienię , sprzedam ( głównie ogrodowe)2015

Mój ogród 19 Lut 2013 19:41 #126402

• Margolka
  • Margolka's Avatar
  • Platinum Boarder
Ewciu :hug: U mnie też prószy :jeez:
Z powojników od lat mam Polish Spirit - niezawodny jest :hearts: w tamtym roku kupiłam Arabellę - a jaka sprytna byłam - posadziłam ją u stóp przyszłej różanki o której jeszcze nawet wróble nie ćwierkały - więc nawet nie będę musiała przesadzać :wink4:

Przesadzać za to planuję hosty - Mireczko - pod dębem im strasznie sucho i niespecjalnie cieniście - bo od strony gdzie słoneczko zagląda po południu... Poza tym moi panowie co rusz w hostowisko piłką trafiają :devil1: a potem jej szukają na czele z Dianką:mad2: . Mając na uwadze ogrodową zgodę - przeprowadzę hostki w bezpieczniejsze lokum. A M zainstaluje sobie na dębie swój wymarzony hamak - będzie sobie wypoczywał i będzie święty spokój. :wink4:
"Kota w stanie czystym " z całego serca polecam / instrukcja aplikowania kotu tabletki - bezcenna :rotfl1: /

Magdulka :drink1: mamy takie same zainteresowania - będę podglądać co wybrałaś :kiss3:

Mój ogród 19 Lut 2013 19:50 #126405

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Ja tez bardzo lubię powojniki :woohoo: . Mam ich już trochę, ale jeszcze ostatniego słowa, w ich temacie, nie powiedziałam B) . Zresztą w kwestii róż też chyba nie :rotfl1: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Mój ogród 19 Lut 2013 21:58 #126522

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 539
Ech, bo to tak bywa w ogrodzie - powiesz "A" i już cały alfabet leci :rotfl1:

Mój ogród 20 Lut 2013 21:10 #127036

• Margolka
  • Margolka's Avatar
  • Platinum Boarder
Dorotko - byłam u Ciebie obejrzeć powojniki i już wiem co mnie czeka - wertowanie Ioferty powojnikowej :happy4:
Twoje krzaki już kwitną obficie - ile czasu trzeba czekać na taki efekt? Czy Omoshiro rośnie bez problemów - zauroczył mnie. :hearts:

Iza - jest tyle przepięknych roślin .... szkoda, że nasze ogrody nie są z gumy. W tym sezonie przerabiam literkę "R" a może i "P" :tongue2:

Mój ogród 20 Lut 2013 22:26 #127089

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Małgosiu, niestety 'Omoshiro', który rośnie przy pergoli i najbardziej mi na nim zależało, rósł i kwitł najgorzej z moich nowych powojników :dry: . Za to w moim wątku wstawiłam zdjęcia innej, jasnej piękności :woohoo: . Leć i się zarażaj :P . Część z powojników mam od 2009 roku (Wildfire, Minister, Jan Paweł II), reszta to zeszłoroczne nasadzenia :woohoo: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Mój ogród 20 Lut 2013 22:44 #127105

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Z Omoshiro też srednio byłam zadowolona ,ale to dopiero 1 sezon u mnie .Uwielbiam Johna Warrena ten się popisuje .Mam nadzieję ,ze Spiritusy ;) też w tym roku mnie zauroczą
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

Mój ogród 21 Lut 2013 07:38 #127158

• ewamaj66
  • ewamaj66's Avatar
  • Platinum Boarder
Powojniki mają tę zaletę, że rosną sobie w górę i chętnie się o coś opierają-można więc je sadzić przy krzewach nawet w dorosłym ogrodzie :)

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.582 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum