TEMAT: Mój kawałek świata

Mój kawałek świata 27 Lip 2014 23:41 #287003

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Dzięki Madziu. Oglądam stale twoje zdjęcia i podziwiam fajne kompozycje. Masz prawdziwy dar :bravo:

Jak ci już napisałam u ciebie Aniu nie chce się wierzyć, że u ciebie wszystko mniejsze jak widzi się że masz tyle rożnych roślin

Dorotko skarpa i murek powstały gdy wykorytowaliśmy teren pod drogę. Kamień który był w ziemi został wykorzystany na jej umocnienie. Mus\ę się nieskromnie przyznać, że zróżnicowane ukształtowanie terenu to duży atut mojego ogrodu. Ty też jest górka i to stroma, ale jakoś na zdjęciu tego nie widać
IMG_2106.JPG

Masz rację Jadziu - prawdziwy pasjonat z niego. Juz się stęskniłam chyba wpadnę do ciebie w tym tygodniu.

Ale za to piękna ćma Andrzejku ;)

Anetko staram się jak mogę bo bardzo lubię hortensje. Mam 5 ogrodówek, 4 bukietówki, Anabelkę, czyli hortensję drzewkowatą i hortensję pnącą
IMG_2408.JPG

Unique
IMG_2599.JPG

Limelight
IMG_2581.JPG

Vanille Fraise, czwartej Wim's Red nie zdjęłam :P

Pochwalę się jeszcze na odchodnym swoimi pięcioma liliowcami (nazw nie znam)
IMG_2392.JPG

IMG_2394.JPG

IMG_2393.JPG

IMG_2130.JPG

IMG_2604.JPG
Ostatnio zmieniany: 27 Lip 2014 23:47 przez iwa27.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): anabuko1

Zielone okna z estimeble.pl

Mój kawałek świata 28 Lip 2014 00:27 #287018

• Roma
  • Roma's Avatar
Iwuś-bardzo lubię takie zróżnicowane tereny.Zupełnie inaczej można zaplanować swój ogród,jakoś tak ciekawiej wygląda.U mnie też hortensje mają się dobrze,może dlatego,że mam do nich słabość?

Mój kawałek świata 28 Lip 2014 08:28 #287043

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
:bye:
Umm liliowce i jeżówki ładnie widzę razem wyglądają :)
Może i ja pomyślę nad takim nasadzeniem :crazy:
Hortensje przepiękne :hearts:

Mój kawałek świata 28 Lip 2014 20:22 #287208

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
Dzięki dziewczyny za odwiedziny i komentarz. Zapomniałam się pochwalić B) mamy w końcu kawałek wody w ogrodzie. Marzyło nam sie od dawna oczko wodne, ale ciągle były pilniejsze wydatki. I nagle natchnęła mnie Dorota - dodat :hug: - dzięki kochana - i jej szemrzący strumyczek przy tarasie. Tarasu nie mamy ale mamy altankę z grillem - pamiętacie. Jest zbudowana na fundamencie stodoły która kiedyś tam stała. Teren jest nierówny - jak to u nas ;) Wyglądało tak
IMG_2098.JPG

czyli nijk. A teraz jest tak
IMG_2738.JPG

IMG_2740.JPG

Jest oczywiście plan dalszych zmian tego zakątka, np. wysadzenie z tego miejsca Anabellki i posadzenie klona Purpurea oraz traw. Potrzebuję coś małego do oczka i proszę o radę, co by to miało być :think:
Za tę wiadomość podziękował(a): Basia

Mój kawałek świata 28 Lip 2014 21:45 #287266

• dkny
  • dkny's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 103
Przepiękny strumyczek :bravo: , zdradź, jak go wykonałaś?
Za tę wiadomość podziękował(a): iwa27

Mój kawałek świata 28 Lip 2014 22:41 #287293

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
Anetko ja wymyśliłam M i syn wykonali. Zaraz pod starym murkiem chłopcy wykopali dziurę i zamontowali plastikowe małe oczko. W nim jest pompa, a wężyk wyprowadzili na zewnątrz na skarpę i schowali pod głazami. Dookoła wydarniowałam, nasypaliśmy żwiru i wszystko zamaskowaliśmy zdobycznymi kamieniami. Wsio.
Za tę wiadomość podziękował(a): dkny

Mój kawałek świata 29 Lip 2014 00:06 #287320

• Roma
  • Roma's Avatar
To jest to czego szukałam,dzięki za fotki.Powiedz mi proszę co jest na trzeciej fotce po prawej stronie? czy to jakieś ujście wodne?
Bardzo podoba mi się ten mini strumyk :bravo:

Mój kawałek świata 29 Lip 2014 06:26 #287332

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
Fajne to kamienne oczko ,sama bym się na takie skusiła .Hortensje kwitną Ci jak szalone ,nawet ogrodówki .Czym Ty je zabezpieczasz na zimę ,że nie przemarzają i tak pięknie kwitną .Ja miałam kilka ogrodowych ,ale rozdałam ,bo nie miałam już do nich cierpliwości .W tym roku mam jedną i aby doczekać się kwiatów rośnie w donicy i przechowam na zimę w pomieszczeniu .Pięknie masz w ogrodzie :bravo:

Mój kawałek świata 29 Lip 2014 07:54 #287343

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Iwonka super to oczko :woohoo: . Kolejny element, który dodaje ogrodowi uroku :hearts: . Gratuluję pomysłu i wykonania :bravo: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Mój kawałek świata 29 Lip 2014 10:43 #287382

• piterek
  • piterek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 108
Iwuś - coraz piękniej u Ciebie! Ogród nabiera "dorosłego" wyglądu, wychodzi na to że ciężka praca nad nim się opłaciła :)
Zjawiskowe hortensje, a maleńkie oczko wodne jest po prostu urocze :)

Mój kawałek świata 29 Lip 2014 12:48 #287422

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Iwonko, fajnie wyszedł ten strumyczek, oczko? W każdym razie akcent wodny :) Woda w ogrodzie jest niezbędna i nawet malutkie oczko przyciąga zwierzątka i ptaki...
A dlaczego nie chcesz Anabelki nad wodą? Ślicznie wygląda :flower2:
Masz rewelacyjne liliowce - moje mnie irytują, jak co roku, bo kiepsko kwitną i od lipca schną im niektóre liście :angry:
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

Mój kawałek świata 29 Lip 2014 21:40 #287575

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
Cieszę się, że ci się podoba moje mini oczko Romciu. Pytasz o trzecie zdjęcie z ostatniego mojego wpisu? To pień jabłonki, widać ją na pierwszym zdjęciu.

Nowinko niczym nie zabezpieczam hortensji. Ja myślę, że my mamy dobry klimat dla hortensji i tyle. Gdybyś ty widziała jeden ogród we wsi przed Kędzierzynem Koźle który mijam w drodze z Śląska i na Śląśk. Tam jest cały gaj pięknych, obficie kwitnących hortensji ogrodowych niczym w zimie nie okrywanych. Można się zakochać na sam widok.

Dzięki Dorotka :hug: Mam jeszcze dalsze pomysły związane z tym oczkiem, ale muszę do nich przekonać M, bo na razie się bardzo opiera. Muszę zrobić specjalne zdjęcie poglądowe, aby mój pomysł wam tu przedstawić i poprosić o pomysły jak przekonać mojego M, że to jest możliwe do zrobieni :evil:

Dzięki Piotrku, uczę się od mistrzów B)

Chcę Anabelkę Dalu tylko w innym, zdaje mi się, że lepszym dla niej miejscu. Tutaj bardzo szybko przypalają jej się kwiaty. Jednak za dużo słonka jak na nią. Jak już pisałam chcę tam przesadzić klon palmowy i trawy, a ona pójdzie w zaciszny, ocieniony kat ogrodu, który i tak widać z nad oczka zwanego przeze mnie ciurladełkiem :P

Można sie pochwalić jeżwókami - uwielbiam je.
Grupowo
IMG_2395.JPG

IMG_2396.JPG

A teraz portrety
IMG_2401.JPG

Hot Papaya
IMG_2402.JPG

Summer Salsa
IMG_2403.JPG

Pinc Poodle
IMG_2575.JPG

Green Jewel
IMG_2120.JPG

Summer Coctail
IMG_2121.JPG

Kupiona jako Tiki Torch ale chyba nie ona
IMG_2150.JPG

Ostatni nabytek Maui Sunshine
IMG_2284.JPG

I Pamelkowe z Guinnessem w tle ;)

A teraz z pozdrowieniami dla Tosi, zdjęcie z lotu ptaka :P
IMG_2287.JPG
Ostatnio zmieniany: 29 Lip 2014 21:51 przez iwa27.

Mój kawałek świata 29 Lip 2014 22:01 #287588

• Tosia2
  • Tosia2's Avatar
:ouch: Iwuś, zobaczyłam Twoje oczko. Jest bardzo malutkie- chodzi mi o lustro wody. Dziś rozmawiałyśmy o liliach wodnych. Uważam, że lilie są za wielkie na to lustro. Mają wielkie liście, które Ci zasłonią całe oczko. Wystarczy strzałka i trawka, która pięknie kwitnie. Postanowiłam, że lilie dostaniesz do tego dużego oczka,które mam nadzieję powstanie niebawem. Bardzo ładnie to wygląda już samo, więc nie zasłonimy tafli wody liśćmi. Lilie masz u mnie zaklepane. Takie jest moje zdanie, więc działaj w sprawie dużego oczka. Wpuść ze dwie małe rybki do wody, a duże oczko jeszcze w tym roku zacznie się kopać!!!
112_2014-07-29.JPG

006_2014-07-29.JPG

053_2014-07-29.JPG

052_2014-07-29.JPG

Mój kawałek świata 03 Sie 2014 10:28 #288743

• Roma
  • Roma's Avatar
Iwuś-nie o pień mi chodzi :P a o to co jest po prawej stronie przy oczku :)
Bardzo ładny widoczek z lotu ptaka :bravo:

Mój kawałek świata 04 Sie 2014 21:28 #289176

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Iwcia fajna kolekcja jeżówek .Też chcę mieć Papayę .Mnie nachodzą zachciewajki w spóźnionym tempie ;) Powoli dojrzewam ;) :hug: W każdym razie oczko cudne
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

Mój kawałek świata 05 Sie 2014 19:34 #289495

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
Romciu po lewej chyba :silly: to kamień. Jeśli nie chodzi co o ten duży głaz to wszstko co widać na zdjęciu to są kamienie

Jadziu coś mi się tam wysiało, zobaczymy za rok co to jeśli Papaya to ją masz, a może się bardziej rozrośnie bo na razie to tylko dwa kwiatki

Mój kawałek świata 05 Sie 2014 23:15 #289558

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Wczoraj trochę zaszalałam i kupiłam sobie parę jeżówek :jeez: Gdzie ja to posadzę :rotfl1: Czyli na jutro jesteśmy umówione :hug:
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

Mój kawałek świata 06 Sie 2014 12:50 #289683

• Roma
  • Roma's Avatar
Iwuś-miałam na myśli tę część kaskady :kiss3:

1-1-iwa.JPG

Zielone okna z estimeble.pl