TEMAT: Mój kawałek świata

Mój kawałek świata 01 Paź 2013 21:00 #196118

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
No i pięknie! Choć te leżące poziomo rollbordery chyba łatwe do utrzymania w czystości od chwastów nie będą...
Iwa, wyjaśnij mi, jaką rolę w tych przeróbkach odgrywała ta biała obręcz widoczna na zdjęciach?
Obsadzanie tej pozostałej rabaty... Zostawiłabym sobie tę przyjemność już na wiosnę, tyle wolnej ziemi do obsadzenia może stanowić niezłą zachętę do zakupów! :)
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Mój kawałek świata 01 Paź 2013 21:09 #196121

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
Iwona .... :woohoo:

Świetnie Ci to wyszło . Od pomysłu do realizacji - ja tak nie mam, niestety.
Zawsze gdzieś robota mi się rozejdzie ... :unsure:

Gdzieś czytałam ,że dobrym sposobem na odtrawniczanie jest zasłonięcie trawy czarną
folią - tylko nie pamiętam czy wiosną czy jesienią .
Pod folią trawa przegnije i mamy teren "czysty " pod rabaty :)

PS

Też zwróciłam uwagę na białą obręcz :)
To hula hoop :happy3: Iwonka w przerwach ćwiczyła i to tak intensywnie ,że aż kółko pękło ;)
Ostatnio zmieniany: 01 Paź 2013 21:12 przez magdala.

Mój kawałek świata 01 Paź 2013 21:16 #196125

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Iwonko to czyściec wełnisty . Możesz go jeszcze trochę dostać Rondo już obsadzone i fajnie wygląda a jak wszystkie rośliny ruszą wiosną to szybko zrobi się znów ciasno ;) :hug: Miłej pracy
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2
Ostatnio zmieniany: 01 Paź 2013 21:17 przez jagoda5214.

Mój kawałek świata 01 Paź 2013 22:20 #196152

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Kurcze znowu coś wcisnęłam i zniknął mi cały post :mad2:

Dorotko ja tak samo chodzę cmokam i podziwiam swoje dzieło. Ale skromna jestem :P

Anetko teraz w końcu one będą miały miejsce na rozrastanie się :silly:

Marysiu mój pomagier tez już miał zakusy na wrzosy, ale w porę zareagowała. Mam tytlko nadzieje, że ostatecznie zaakceptuje mój projekt ;)

Martuś już trzymam kciuki i mam nadzieję, że pokażesz nam efekt twych prac

Marta tyle pytań, na jedna mała kobietę :funnyface: Rollbordery leżą tam po to aby pomóc mi w unicestwieniu trawy na przyszłej ścieżce, a ponadto chce żeby wyschły i wtedy spłoną w kominku. A biała obręcz po prostu pomagała mi zachować odpowiednią odległość miedzy azaliami. Mówisz, żeby poczekać do wiosny :think: oj chyba nie dam rady, bo rączki mnie świerzbią

Ja też słyszałam o tym sposobie Madziu, ale jakoś nie wierzę w dobry rezultat. Kiedyś chcąc mieć "załatwioną" trawę pod nową rabatę kładłam na nią darnie z innego miejsca. Kładłam korzonkami do góry i tak zostawiłam do wiosny, a robiłam to jesienią. Jak zdejmowałam potem te stare darnie to pod spodem była może trochę przywiędła, ale dobrze trzymająca się podłoża trawa.

Dzięki Jadziu :hug: zawsze mogę na ciebie liczyć. Mam nadzieję, że teraz już im nie będzie ciasno
Ostatnio zmieniany: 22 Sty 2014 16:31 przez .

Mój kawałek świata 01 Paź 2013 22:48 #196163

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Nie pamiętam jak tam z nasłonecznieniem tej rabaty :think: , ale ze zdjęć wygląda, że hortensja ogrodowa nadal by była narażona na spore nasłonecznienie. Może raczej lepiej było ją wkomponować gdzieś pod śliwką między hostami z tej drugiej strony.

Zaś skoro tu juz jest jedna piwonia, to może dołożyć jeszcze inne odmiany lub chociaż kolory?
A do bodziszka inne bodziszki :tongue2: ? Jakby co, służę sadzonkami ;) , moje kępy już całkiem spore, a trochę odmian mam :wink4:
Czyściec jest fajny na obwódkę, brakuje mi tylko do całości koncepcji coś nie-bylinowego ;) , co by zdobiło rabatę przez cały rok :silly: . Może jutro coś mi wpadnie do głowy, bo dziś padam z nóg :tongue2:

Mój kawałek świata 01 Paź 2013 23:07 #196167

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
Dzięki Martuś. Mam jeszcze źle posadzonego berberys 'GOLDALITA', więc może jego tam posadzić. Bo zapomniałam powiedzieć, że na tej rabacie jest przewaga żółtych roślinek - prawie wszystkie hosty, tawuła 'GOLDMUND', oczar - właśnie teraz kwitnie na żółto, nachyłek i żółte róże. Jak się popatrzy na tawułę, to widać, że ładnie się komponuje róż z żółtym, dlatego myślałam o tych wyżej wymienionych różowych bylinkach. A co do hortensji - w tym miejscu pełne słonko by miała tylko rano, a potem już półcien. Na dobranoc mój ślicznie kwitnący oczar
IMG_7239.JPG

IMG_7240.JPG
Za tę wiadomość podziękował(a): Bozi

Mój kawałek świata 02 Paź 2013 07:33 #196184

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Ja mam żółte tawuły Golden Princess zestawione z czerwonym perukowcem i choć to podobno banalne zestawienie ;) , mnie się bardzo podoba. U Ciebie cały taki krzak zająłby większość rabaty :wink4: , więc może szczepiony na pniu? Taki akcent purpury w żółtościach? Jednocześnie nawiązywałby do różowych kwiatów, które chcesz tam wprowadzić.

A zimą przyciągałaby wzrok swoimi żółtymi igłami kosodrzewina Winter Gold lub Ophir :P
Ostatnio zmieniany: 02 Paź 2013 07:34 przez r-xxta.
Za tę wiadomość podziękował(a): iwa27

Mój kawałek świata 02 Paź 2013 12:03 #196213

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Azliowy zakątek wyszedł bardzo ładnie :) , było tylu doradców, że nie wtykałam swoich trzech groszy ;) . Teraz jednak wyrażę swoje zdanie :) W nowym miejscu do zagospodarowania posadziłabym hortensję i podsadziła tawułkami, widziałam latem coś w tym stylu w Wojsławicach i bardzo mi się podobało.

pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."
Ostatnio zmieniany: 02 Paź 2013 12:03 przez piku.
Za tę wiadomość podziękował(a): iwa27, Margolka

Mój kawałek świata 02 Paź 2013 12:37 #196215

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Bardzo podoba mi sie propozycja Wiesi.
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Mój kawałek świata 02 Paź 2013 21:26 #196275

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
Iwona ,chyba spróbuję z kawałkiem mojego trawnika.
Przykryję folią i wiosną zobaczę czy trawa padła.

Może to ,że przykrywałaś trawkę czymś naturalnym to za mało ?
Ona jednak miała dostęp do powietrza itp.

Mój kawałek świata 02 Paź 2013 21:31 #196282

• Margolka
  • Margolka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 235
Iwonko - kiedy oglądam Twój pięknie kwitnący oczar mam nadzieję, ze i ja doczekam się kwitnienia mojego.
Fajnie jest tworzyć nową rabatkę.

Mój kawałek świata 02 Paź 2013 23:19 #196298

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
Sorki, że odzywam się dopiero teraz. dziś była pałza w pracach ogrodniczych, bo malowaliśmy mieszkanie. Przy okazji malowania - wiecie sprzątanie jak na święta. Trochę padnięta jestem, a jeszcze wszystko nie zrobione :sick: Zdecydowanie wolę to zmęczenie po pracach w ogrodzie ;)

Mam podobny gust do twojego Marto - lubię zestawienia żółtego z czerwonym i mam ich w ogrodzie całe mnóstwo - śliwa dziecięca z pęcherznica Luteus, wiąz Wredei z klonem palmowym Atropurpureum - to te największe. Na tej rabacie za piwonią rośnie ogromnych już rozmiarów berberys th. Red Pillar zaś za hostami buk Purpurea pendula - ten na razie malutki, ale urośnie. Wintera prawie już miałam - kupiłam sobie piękny okaz w Opocznie w czasie zlotu, ale Guinness go dorwał zanim znalazłam mu właściwe miejsce, no i tak nadal jest on na liście moich chciejstw na bardzo wysokim miejscu. Może wiosną w Łosiowie w końcu go sobie kupię.

Witaj Wiesiu. Piękny pomysł. Widzę tam też ciemno czerwone żurawki - a jestem posiadaczka sporej ilości sadzonek takowych. Gorzej z tawułkami - mam taką ciemno czerwoną 'Fanal', ale ona bardzo słabo się u mnie rozrasta i po 3 latach wygląda tak jak na zdjęciu z poprzedniej strony :blink: Za to dorodniejsza jest jasno różowa nn-ka. Co otym myślisz? Najwyżej posadzę to co mam a dokupię jeszcze kilku okazów 'Fanal'

Mi też Dorotko :hug:

Jak się zastanowić to masz rację Madziu, to jednak co innego. Próbuj - jestem ciekawa rezultatu. I napisz koniecznie co ci z tego wyszło - jest jeszcze jedno miejsce które chciałabym ogołocić z trawy ;)

Witaj Małgosiu. Mojego oczarka kupiłam na Lecie kwiatów w Otmuchowie w 2011r. Był taki malutki
P7020112.JPG

W ubr. miał chyba z 3 kwiatuszki, a w tym roku proszę jaki już ładniutki :)

Bardzo wam wszystkim dziękuję za pomoc i komentarze. To dla mnie jest bardzo ważne. Już raczej nie dam rady w tym tygodniu przesadzić tej hortensji, choć gdybym się sprężyła... e raczej nie - co po nagle to po diable - jak mówi stare przysłowie pszczół, a jutro muszę jeszcze skończyć sprzątanie po malowaniu i przygotować się na weekendowy wypad do Budapesztu. Jak ja się mam tam ubrać :silly: wiem najlepiej na cebulkę. Nie wiadomo jaka będzie pogoda. Pokazywali dziś Rumunię tam spadł śnieg :jeez: Brać botki?? Nie nawiedzę botków - prawie cała zimę chodzę w butach do kostek. Obiecuję, że na wieczorze regionalnym będę piła wasze zdrowie :P
Ostatnio zmieniany: 02 Paź 2013 23:36 przez iwa27.

Mój kawałek świata 03 Paź 2013 07:54 #196306

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Pomysł z hortensją i tawułkami bardzo fajny :) . Tawułki w tzw. kupie bardzo ładnie wyglądają - nawet różnokolorowe :silly: .

Dziewczyny, ja Wam mogę pokazać miejsce, na którym rosła kiedyś trawa, a potem stał basen ;) - faktycznie nie bardzo jest tam co zrywać :whistle: . Co więcej, w poprzednich sezonach basen miałam inny i stał w innym miejscu. Tam dopiero teraz zaczyna trawa wyglądać jako tako :pinch: , a minęło przecież półtora roku :dazed: . Reasumując - sposób z przykrywaniem nie jest zły :happy4: , ale ja i tak wolę zrywanie :wink4: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Mój kawałek świata 03 Paź 2013 08:10 #196307

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
iwa27 wrote:
Witaj Wiesiu. Piękny pomysł. Widzę tam też ciemno czerwone żurawki - a jestem posiadaczka sporej ilości sadzonek takowych. Gorzej z tawułkami - mam taką ciemno czerwoną 'Fanal', ale ona bardzo słabo się u mnie rozrasta i po 3 latach wygląda tak jak na zdjęciu z poprzedniej strony :blink: Za to dorodniejsza jest jasno różowa nn-ka. Co otym myślisz? Najwyżej posadzę to co mam a dokupię jeszcze kilku okazów 'Fanal'

Pewnie i hortensję masz inną, a myślę, że do hortensji wszystkie tawułki pasują. Najlepiej sadź takie które u Ciebie dobrze rosną wtedy efekt będzie lepszy :)
A za nasze zdrowie wypij koniecznie :drink1:
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Mój kawałek świata 03 Paź 2013 17:08 #196357

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
Ja też Dorotko - wtedy jestem pewna, że jej nie ma :P

Wiesiu masz murowany dedykowany toast :drink1:

Za chwilę będę się pakować. Jeżu kolczasty czy tutaj czas zawsze musi tak szybko płynąć. Nie będzie mnie teraz całe 7 dni :( i już tęsknię. Napstrykałam sobie zdjęć, żeby mieć na co popatrzeć w blokowisku.
IMG_7293.JPG

IMG_7294.JPG

IMG_7295.JPG

IMG_7325.JPG

IMG_7341.JPG

IMG_7350.JPG

IMG_7297.JPG

Mój kawałek świata 03 Paź 2013 19:00 #196368

• danutal
  • danutal's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1269
Obserwowałam z zainteresowaniem Twoje zmagania z tworzeniem rabat, owalna prawie gotowa, wyszła super ! :bravo: Lubię oglądać rewolucje w ogrodach. To naprawdę trudna praca, ale jaką daje satysfakcję!!! :eek3:
Bez zmian w ogrodzie, stałby się on w końcu dla nas monotonny / oczywiście nie dla innych oglądających !/.
Napracowałaś się, ale warto było !
Pozdrawiam.Danuta

Mój kawałek świata 03 Paź 2013 20:47 #196385

• 's Avatar
Iwo-bardzo Ci współczuję,że musisz opuszczać Twoje ukochane miejsce ale "nie ma złego co by na dobre nie wyszło" tydzień szybciej zleci :P i jaka radość, kiedy możesz wreszcie wracać w swoje zaczarowane miejsce, do swojego ubóstwianego czterołapa :kiss3:
Jeśli to teraźniejsze fotki róż to jestem pod wrażeniem :thanks: niestety u mnie o tej porze roku słońce skryte jest za drzewami a w cieniu róże kwitnąć nie chcą :(

Mój kawałek świata 06 Paź 2013 20:35 #196885

• [Iza]
  • [Iza]'s Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 21
Rewelacyjne różowe zestawienie - mistrzostwo :) Efekt wspaniały.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.538 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum