TEMAT: Dwa ogródki

Dwa ogródki 29 Lip 2013 22:31 #182785

• Roma
  • Roma's Avatar
Daniela wrote:
Pamelko, :)
j Bardziej odnajduję się w prozie, no i przypomniałam sobie właśnie, że powinnam napisać kolejny odcinek opowiadań. :comp:
Danielo-czy to będzie dalsza część tego o czym ja myślę? :think: :P obiecałaś :kiss3:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Dwa ogródki 29 Lip 2013 23:12 #182801

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Romeczko droga, :hug:
ja obietnic dotrzymuję. No może nie ma jakiegoś oszałamiającego tempa, ale trzy odcinki napisałam! (no to jeszcze jakieś dwanaście :teach: ) Biorąc pod uwagę mój wcześniejszy zastój, to posuwam się do przodu. ;)

Dwa ogródki 29 Lip 2013 23:41 #182805

• Roma
  • Roma's Avatar
Jestem ukontentowana taką odpowiedzią i cierpliwie będę czekać :kiss3: a nie da się tych trzech odcinków podać do publicznej wiadomości nie czekając na te pozostałe? :P

Dwa ogródki 30 Lip 2013 09:53 #182822

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
To przegorzan? Muszę się przyjrzeć swojemu, czy też tak ładnie rozkwita :P

Dwa ogródki 30 Lip 2013 11:39 #182857

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Romko, :hug:
zamysł pisania dalszego ciągu Szamrokowych opowieści jest taki, by wydać książkę. Z tego powodu nie będę publikować w sieci nowych odcinków, tak jak to było wcześniej. Skoro mam taka kuratelę Gosiowo-Romkową, to może uda mi się szybko skończyć. ;)

Marto, :hug:
tak, to przegorzan. Zakwitł u mnie pierwszy raz, bo rok temu wysiewałam nasiona pierwszy raz. Bardzo jest fotogeniczny. :) Jeszcze nie ma wielu kulek, bo trochę sadzonki przekopał kret i trochę się zniszczyło. :)

Dwa ogródki 30 Lip 2013 14:32 #182916

• Gosia
  • Gosia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa 6b
  • Otrzymane dziękuję: 1284
Jestem bardzo zadowolona, że prace nad Szamrokowymi opowieściami posuwają się od przodu, oczywiście liczę na pierwszy egzemplarz z dedykacją. :wink4: Bardzo kibicuję tej książce, to będzie coś do tej pory niespotykanego na polskim rynku. Opowieści dla dorosłych i dla dzieci, książka do wspólnego czytania oby tylko jeszcze znalazł się dobry ilustrator. :flower2: Trzymam mocno kciuki. :kiss3:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do odwiedzenia
Ogrodowych pasji Gosi

Wszystkie treści wraz ze zdjęciami, ilustracjami zawarte w moich postach na stronie forumogrodniczeoaza.pl/ chronione są Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych, oraz międzynarodowym prawem autorskim. Wszystkie prawa zastrzeżone. Jakikolwiek materiał zawarty w moich postach na w/w stronie nie może być wykorzystany w całości lub w części bez mojej pisemnej zgody.

Dwa ogródki 30 Lip 2013 21:34 #183084

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Gosiu, :hug:
normalnie mnie zawstydzasz. :oops: Jeszcze nie wiadomo czy znajdę wydawcę i czy to jest coś warte(!). Tak to jest jak wydawca sam musi szukać wydawcy, hi hi. Zobaczymy.

Ostróżka

Rudbekie

z Rusałką pawik

Borówki amerykańskie

z bliska

Róża Shakespeare z borówkami

Widoczek

Róża nn

Moja pierwsza produkcja z hypertufy - misa na wodę. Na zdjęciu przymiarka misy koło

sosny wejmutki.

Róża Fresia

Jeszcze lilie

Jeżówki dopiero się rozwijają

Widok na rabatę zachodnią z liliowcami

Kałuża z grzybieńczykiem wodnym, z przodu tawułka

Dwa ogródki 30 Lip 2013 22:09 #183108

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Moje jeżówki już przekwitają :( , albo przypieczone upałem :unsure: . I znów nie popadało :jeez:
Zazdroszczę Wam na północy normalnych temperatur ;)

Dwa ogródki 31 Lip 2013 11:32 #183242

• Elżbieta
  • Elżbieta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 580
Zawitałam Danielo do Ciebie po długiej nieobecności. U Ciebie jak zwykle pięknie , każdy zakątek , każda roślina zachwyca. Sliczna nowa kuleczka w ogródku japońskim, z pewnością będzie jej tam dobrze pod Twoją opieką. Współczuje z powodu szmaragdów, ale za to cieszy , że Szamrok powraca :) :)

Dwa ogródki 07 Sie 2013 23:32 #184749

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Marto, :)
i u nas upały dają się we znaki. Miałam wiele planów urlopowych - ogrodowych i innych - i wszystko wolniej się dzieje. :silly: Ale nie narzekam, co tam - w końcu to urlop. :funnyface:

Elu, :hug:
zaglądaj częściej. Nowa kuleczka ładna, jest jeszcze druga, ale jeszcze nie posadziłam, bo główkuję nad miejscem. :think:

Dzisiaj tylko dwa zdjęcia działkowe, które są pasujące do mojego urlopu - gorąco i pracowicie.

Dwa ogródki 08 Sie 2013 07:08 #184758

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
:bye:
Róże wygladają pieknie :)
Jabłuszka widać dobrze obrodziły :)
A pszczółki maja raj teraz tyle jest kwitnących roślin z mnóswtem pyłków,,,Ale one mają swoje ububione dania,,,też ,,jak w jeżówkach,,,budlejach,,, fajnie tak to obserwoawać :wink2:

Dwa ogródki 09 Wrz 2013 20:10 #191462

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Rzeczywiście Aniu, fajnie tak poobserwować. :)

Na urlopie obserwowałam i wypoczywałam. Pogoda w sierpniu dopisała. :)
Dzisiaj pokażę parę zdjęć z ostatniego weekendu.

Widok w stronę tarasu, przy tarasie Graham Thomas (3 m)

Dostałam kolejną donicę, mniejszą, będą nowe mini góry ;)

Ptaki szykują się do odlotu

Skalniaczek zakwitł na różowo

z bliska

Pozdrowienia od Grahama Thomasa, słoneczka moje 'kawowe'- marzyłam żeby mi pachniały jak piję kawę. W tym roku na tarasie można pić kawę na stojąco i podziwiać róże :))

Do miniaturowych gór także przylatują motyle (szczególnie wtedy gdy kwitły karmniki) - tu Rusałka admirał

Rusałka pawik i Rusałka pokrzywnik na budlei

Rusałka admirał "od spodu" też malownicza

i z rozlożonymi skrzydłami

Kwitnąca budleja i w tle klematis Cecile

Przerobiona najpierwsza rabata w całej okazałości (całkowicie zostały z niej usunięte byliny)

Z bliska

Bernsdorf Castle

Miskant 'Africa'

Owoce trojeści bulwiastej

Niwaki ufryzowany do kolejnego 'piętra'

Zimowity jak odlatujące ptaki zapowiadają jesień

Dwa ogródki 09 Wrz 2013 21:17 #191501

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Urlopowałaś na działeczce, czy na wyjeździe? Chyba przynajmniej częściowo na działce, bo tyle roboty zrobiłaś :woohoo:
A kępa zimowitów mnie powaliła :ouch: . Czy tam dałaś z 10 cebul, czy też 10 lat Ci się rozrastała :eek3: ?

Dwa ogródki 09 Wrz 2013 21:52 #191512

• Zuzia
  • Zuzia's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 162
Witaj Danielo. Działeczka pięknieje.. :thanks: , pomysłów widać także ci nie brakuje. Ptaszki co prawda odlatują ale lato jak widać ciągle u ciebie jeszcze trwa. No może zimowity przypominają jesień choć są piękne. Moje wszystkie cebulowe utopiły się wiosną w wodzie , prócz lilii. Dokupuję więc i może w przyszłym roku..kto wie. :) . Oby znów powodzi nie było. :think:
Pozdrawiam Zuzia

Na starym po nowemu

Dwa ogródki 09 Wrz 2013 23:17 #191541

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Marto, :hug:
w tym roku cały urlop praktycznie na działce. Chciałam jak najwięcej zrobić, ale czy mi się udało - raczej nie. Po pierwsze - miałam lenia, uczyłam się odpoczywania (skutecznie!!!). Po drugie - odezwał się mój bark i dwa tygodnie tak się nasilał ból, że ciągle jęczałam Tadziowi, aż mnie posłał do lekarza i dostałam ... zwolnienie. Natomiast Tadziu sporo zrobił w domku i nie tylko. Ta przerobiona rabata, to też nasze wspólne dzieło. Sąsiadujący chodnik na nowo był ułożony, bo się zapadał po podkopywaniu przez kreta i nornice. Teraz jest na podsypce, więc w końcu może dłużej posłuży. Zrobiliśmy sporo w tym roku, ale wydaje mi się, że ogród jest już tak obfotografowany, że tego nie widać, jakbym ciągle pokazywała to samo. :think: Dlatego zrobiłam sobie urlop na forum także. :wink2:
Aaa! Nowy czerwony gazon za 14 zł przywiózł mi na otarcie łez i od razu humor mi się poprawił. ;)

Zimowity dostałam jako kępkę od sąsiadki 2 lata temu, maksymalnie miałam do tej pory jakieś 10 kwiatków. W tym roku - rekord! :dance:

Zuziu, :hug:
Faktycznie jeszcze lato, w niedzielę było nawet dość upalnie. :) Tylko zimniejsze noce i ranki, szczególnie jak się do toalety biega z jednego domku do drugiego. :drool: No, ale w tym roku jeszcze łazienki nie wyposażymy, tylko kuchnię i pokoje.
Współczuję Ci wiosennego zalania, u mnie jest stok, więc nadmiar wody nam nie grozi, bardziej susza.

Dwa ogródki 12 Wrz 2013 08:58 #191976

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Danielo,witaj pourlopowo :hug:
Ufam ,że urol udany :)
Róże pięknie ci kwitną :)
Zdjątka budjei bardzo ładne,,,jest przy niej zawsze na co popatrzeć :)
A zimowity :ohmy: piękna okazała fioletowa kępa,,,super to wyglada :bravo: :bravo: A ile tam ich posadziłaś???

Dwa ogródki 12 Wrz 2013 20:08 #192066

• piotrek_ns
  • piotrek_ns's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1228
Zimowit niesamowity :woohoo: :eek3: Moje ledwo po kwiatku wypuściły.
Pozdrawiam wszystkich gorąco.

Piotrkowe działkowanie
Skalniak i kamienie

Dwa ogródki 12 Wrz 2013 20:54 #192087

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Aniu :hug: i Piotrze :) ,
jak już pisałam, dostałam kępę zimowitów ze sporą bryła ziemi od sąsiadki. Nie widziałam nawet tych cebulek. :search:
Rośliny miały wtedy liście i było ich ok. 15. Wcześniej zimowity rosły w innym miejscu, teraz mają trochę cienia w ciągu dnia, bo są za domkiem, czyli rano słonko i potem po południu. W tym nowym miejscu się lepiej zasiedliły, :think: może dlatego taki efekt. :)

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.618 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum